Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:
'' Tanrı bize tabiatın bütün sırlarını açıklamakla bizi muazzam bir sıkıtıya giriftar edebilirdi; o zaman miskinlik ve can sıkıntımızı gidermek için ne yapacagımızı bilemezdik ''

Goothe

'' Kişinin, hayatını hiçbirşeyi sorgulamadıgı kayıtsız bir iman içerisinde geçirmektense bir ateist olması daha iyidir.''

Simon Weil

İlk önermene katılıyorum, altına imzamı atarım

İkincisineyse katılmıyorum

çünkü biliyorum ki

sorgularsanız sonunuz ateizmdir

yukarıdaki cümleye bakarsak

sorgulamak=ateizm

sorgulamamak=ateist olmamak

sogulamamaktansa ateist olmak iyidir=

ateist olmamaktansa ateist olmak iyidir

sonucu çıkıyor

• Cevaplar 66
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:
İlk önermene katılıyorum, altına imzamı atarım

İkincisineyse katılmıyorum

çünkü biliyorum ki

sorgularsanız sonunuz ateizmdir

yukarıdaki cümleye bakarsak

sorgulamak=ateizm

sorgulamamak=ateist olmamak

sogulamamaktansa ateist olmak iyidir=

ateist olmamaktansa ateist olmak iyidir

sonucu çıkıyor

kısmen öylede denebilir.

ama sorgulayarak kemale ermiş dindar da olunabilir anlamı da çıkar.

Gönderi tarihi:
'' Tanrı bize tabiatın bütün sırlarını açıklamakla bizi muazzam bir sıkıtıya giriftar edebilirdi; o zaman miskinlik ve can sıkıntımızı gidermek için ne yapacagımızı bilemezdik ''

Goothe

Cennet hayatında olduğu gibi mi? :stuart:

Gönderi tarihi:
şu anda bilgisayarınızın ekranında gördüğünüz her görüntü aslında 1 ve 0 larla belirleniyor, biliyor muydunuz?

Amacımız pc nin nasıl çalıştığından ziyade, bu çalışma prensibini yapandır..

Ki zaten burası teknoloji bölümü değil din tartışmalarının yapıldığı bölümdür..

Mesela size DNA yı sorarken DNA yı bilmediğimden yada DNA nın nasıl çalıştığını söyletmek istemem değil, ortadaki kompleksliği vurgulamak ve bu derece kompleks yapıların tesadüfen oluşamayacaklarını göstermektir..

Saygılar..

Gönderi tarihi:
Amacımız pc nin nasıl çalıştığından ziyade, bu derece kompleks yapıların tesadüfen oluşamayacaklarını göstermektir..

daha 150 yıl önce, elektrik bile bilinmezken

birine bir pc gösterseniz, bunu nekadar çözebilir

bunda ya Allah'ın ya da uzaydan gelenlerin rolünün olduğunu düşünür.

Oysa biliyoruz ki

önce elektrik bulundu, sonra diotlar ve kondansatörler, sonra transistörler, sonra chipler....

pc nin içindeki binlerce parça teker teker üretildi.

Tabii ki bunlar tesadüfen olmadı, bir tasarımlayanı var.

Anlatmak istediğim "olanaksız" gibi gelen şeylerin zaman içinde ve aşama aşama olanaklı olmasıdır.

Moleküllerin tesadüfen bir araya gelip işe yarar bir yapı oluşturmaları da olanaksız görünüyor.

150 yıl önce pc de olanaksız olacak kadar karmaşıktı, mevcut bilgiyle asla açıklanamazdı.

Belki 150 yıl sonra canlıların oluşumunu da kolayca anlayabileceğiz.

Bir yazınızda imanın şüphesi olmaz demiştiniz.

İman ı inanç olarak algılıyorum ben, herhalde aynı şey.

Şimdi size sorsam:

Evrende dünya dışında hayat olduğuna,

varsa bunun 148 gezegende olduğuna,

ufoların varlığına,

varsa bunların yakıt olarak metan gazı kullandığına,

piramitleri uzaydan gelenlerin yaptığına,

Napolyonun babasının gerçek babası olmadığına,

inanıyor musunuz?

bu soruların çoğuna çoğu kişi

olabilir de olmayabilir de yani bilmiyorum diyecektir.

Ben de Allah'ın varlığına inanma konusunda aynı cevabı veririm.

Böyle saçma sapan konularla Allah'ın varlığını karşılaştırmak yanlış belki.

Ama bilmediğim bir konuda şüphe duymak

Napolyonun babasından şüphe duymak kadar doğal geliyor

asıl anlayamadığım sizlerin bilimsel olarak bilemeyeceğiniz bir konuya

kesinkes inanabilmeniz.

Gönderi tarihi:

Bu..

Tabii ki bunlar tesadüfen olmadı, bir tasarımlayanı var.
Ve bu mantıklı ve doğru..
Moleküllerin tesadüfen bir araya gelip işe yarar bir yapı oluşturmaları da olanaksız görünüyor.

Evrende dünya dışında hayat olduğuna,

varsa bunun 148 gezegende olduğuna,

ufoların varlığına,

varsa bunların yakıt olarak metan gazı kullandığına,

piramitleri uzaydan gelenlerin yaptığına,

Bunlar varsa bile bunlarıda yaratan yine Allahtır..

asıl anlayamadığım sizlerin bilimsel olarak bilemeyeceğiniz bir konuya

kesinkes inanabilmeniz.

Bilim herşey demek değildir..

Ortada görülen herşey bilinçli yapılmıştır, bu kesin..

Tasarım kesinse, tasarlayıcıda kesindir..

Tesadüfleri artık litaretürden çıkarttık, bir çok ateist tartışmacıda artık tesadüf kelimesini kullanmıyor..

Saygılar..

Gönderi tarihi:
Tasarım kesinse, tasarlayıcıda kesindir.

xlark tades

Tasarımın tasarlayıcısı kesinse, onunda tesadüf olmadığı kesindir.

Yani

Tasarlayıcı kesinse, onunda tasarlayıcısı kesindir.

Bu kadar muhteşem bir kainatı yaratan bir tasarlayıcı, tesadüfen, kendi kendine oluşmaz.

Gönderi tarihi:
Cennet hayatında olduğu gibi mi? :stuart:

dünya ile cennetin mahiyetleri farklı

aynı cehennem ile cennetin farklı olması gibi .

:)

Gönderi tarihi:
dünya ile cennetin mahiyetleri farklı

aynı cehennem ile cennetin farklı olması gibi .

:)

Goethe'den alıntı yaparak "Tanrı bize tabiatın bütün sırlarını açıklamakla bizi muazzam bir sıkıtıya giriftar edebilirdi; o zaman miskinlik ve can sıkıntımızı gidermek için ne yapacagımızı bilemezdik '' dedin ya? Tabiatın, kendi varlığının bütün gerçekliğini açıklayarak ve ekmek elden su gölden sonsuzlu hayat bahşederek Tanrı inananları griftar bir sıkıntıya sokmul olmayacak mı?

Sıkıntı çekilen, zevk alınmayan yere cennet denebilir mi?

Saygılar.

Gönderi tarihi:

"Onlar delil istiyorlar."

Delil, çağrının sonudur. Tehlikenin de başıdır, kurtuluşun da başıdır. Kanıtlandıktan sonra iman olur mu? İmanın özüne ters olan görerek inanmak değil mi? Düşünen insanı düşünemeyen gördüğünü bilen hayvandan ayrı tutan şey aklı ile iman etmesi değil mi?

5.Maide Suresi: Bismillahirrahmanirrahim,

112.Ayet: Bir vakit Havariler: "Ey Meryem oğlu İsa, Rabbin bize gökten bir sofra indirebilir mi?" demişlerdi de İsa da: "İnanıyorsanız Allah'tan korkun!" demişti.

113.Ayet: Onlar: "Biz istiyoruz ki ondan yiyelim, kalplerimiz mütmain olsun da senin bize doğru söylediğini bilelim ve onu -Allah'ın indireceği sofrayı- bizzat görenlerden olalım." dediler.

114.Ayet: Meryem oğlu İsa şöyle yalvardı: "Allah, ey bizim yegane Rabbimiz, bize gökten bir sofra indir ki, bizim için, önce ve sonra gelenlerimiz için bir bayram ve kudretinden bir nişane olsun! Bizleri rızıklandır. Sen rızık verenlerin en hayırlısısın!"

115.Ayet: Allah buyurdu ki: "Ben onu size muhakkak indiririm. Fakat bundan sonra içinizden kim nankörlük ederse, Ben onu kainatta hiç kimseye yapmayacağım bir azap ile cezalandırırım.

Öyle iken Allah büyük bir azap ile uyarmaktadır. Çünkü o zaman görerek iman etmiş olacaklardı. Aklın görevi akılla iman etmektir. Hayvan'ın aklı gördüğü ile yetinmesidir. Onların zikri, yaratılıştan verilir. Yaşamsal akılları gördükleri, hissettikleri iledir. İnsanın farklılığı aklı ile görebilmesidir. Uzayı dahi düşündükçe beynine sığdırır, düşündükçe atomların içine girer.

İmanın şartı akıl ile inanmaktır. Görerek imanda akıl kullanılmamaktadır. Yoksa Hz. Muhammed S.A.V. Yıllardır insanların arasında eziyet çekmez. Hemen Peygamberliğini herkes biliverirdi. Amaç imtihandır. Önce inananların derecelenmesidir. Görerek imandan sonra hata olasılığı kalmadığı gibi aklında önemi kalmayacaktır. O zaman insanın gördüğünü bilen bir hayvandan farkıda kalmayacaktır.

Bir hayvanın huyunu değiştirmesini istiyorsak ona korkacağı bir şeyi göstererek terbiye ederiz peki terbiye olması için insana da mı aynı yöntem uygulanmalıdır. İnsan iyiyi/kötüyü aklıyla bulmaz mı?

5.Maide Suresi: Bismillahirrahmanirrahim,

116.Ayet: Ve Allah şöyle buyurduğu zaman: "Ey Meryem oğlu İsa, sen misin o insanlara "Beni ve o anamı Allah yanında iki tanrı edinin." diyen?" "Haşa, dedi, sen her türlü eksikliklerden münezzehsin ya Rab! Benim için gerçek olmayan bir sözü söylemem bana yakışmaz. Eğer söylemiş olsaydım elbette Sen bilirdin. Sen benim içimde olanı bilirsin, ben ise Senin zatında olanı bilmem! Şüphesiz Sen, gizlilikleri çok iyi bilensin.

117.Ayet: Sen bana ne emrettinse, ben onlara sadece onu söyledim. Hep "Rabbim ve Rabbiniz olan Allah'a kulluk edin!" dedim. Aralarında bulunduğum müddetçe üzerlerinde kontrolcü idim. Ne zaman ki beni içlerinden aldın, onları gözetleyen yalnız Sen kaldın. Zaten Sen her şeye şahitsin.

118.Ayet: Eğer Sen onlara azap edersen, şüphe yok ki onlar senin kullarındır, eğer onları bağışlarsan yine şüphe yok ki sen çok güçlü ve hikmet sahibisin."

119.Ayet: Allah buyurur ki: "İşte bu, doğrulara, doğruluklarının fayda vereceği gündür. Onlar için, altlarından ırmaklar akan, içlerinde ebedi kalacakları cennetler vardır. Allah onlardan razı olmuş, onlar da Allah'tan. İşte o büyük kurtuluş budur.

120.Ayet: Bütün o göklerin, yerin ve onlarda olan her şeyin hükümranlığı Allah'ındır. O, her şeye daima gücü yetendir.

Gönderi tarihi:
İmanın şartı akıl ile inanmaktır. Görerek imanda akıl kullanılmamaktadır.

peki

benim aklım

(biyoloji bilgimi kullanınca)

şüphede kalıyorsa

ne yapayım

aklıma boşverip inanayım mı

yoksa aklımı kullanmaya devam edip

şüphede kalmaya devam mı edeyim?

sevgiler...

Gönderi tarihi:
peki

benim aklım

şüphede kalıyorsa

ne yapayım

sevgiler...

Bende biyolojik yada fizik kimya yönünden gidiyorum ama hiç şüphe yok bende..

Hatta dahada emin oluyorum..

Çünkü karşıma çıkan bu muazzam olayda..

İki seçeneğim var..

Ya tesadüf yada bilinç..

Tesadüfe ihtimalin trilyonda birini veremiyorum çünkü aklıma mantığıma çok ters geliyor..

Geriye bilinç kalıyor..

Saygılar..

Gönderi tarihi:
Bende biyolojik yada fizik kimya yönünden gidiyorum ama hiç şüphe yok bende..

Hatta dahada emin oluyorum..

Çünkü karşıma çıkan bu muazzam olayda..

İki seçeneğim var..

Ya tesadüf yada bilinç..

Tesadüfe ihtimalin trilyonda birini veremiyorum çünkü aklıma mantığıma çok ters geliyor..

Geriye bilinç kalıyor..

Saygılar..

sevgili xlark

bu tesadüf konusunu çözemeyeceğiz besbelli

ama bir daha anlatayım

tesadüf derken

trilyonlarca hücrenin tesadüfen bir araya gelip

bir canlıyı oluşturmalarını kasdetmiyorum

önce iki atomun yan yana gelip yeni bir molekül oluşturmaları,

sonra bir kaç molekülün bir araya gelip proteini oluşturması,

sonra proteinlerin hücreleri oluşturması........vs kastediyorum

bu plan çok inanılmaz geliyor size

bilincin temeli de bana öyle inanılmaz geliyor

tesadüflerde hiç değilse bir mantık süreci var

olasılığı çok düşükte olsa.

Gönderi tarihi:
Goethe'den alıntı yaparak "Tanrı bize tabiatın bütün sırlarını açıklamakla bizi muazzam bir sıkıtıya giriftar edebilirdi; o zaman miskinlik ve can sıkıntımızı gidermek için ne yapacagımızı bilemezdik '' dedin ya? Tabiatın, kendi varlığının bütün gerçekliğini açıklayarak ve ekmek elden su gölden sonsuzlu hayat bahşederek Tanrı inananları griftar bir sıkıntıya sokmul olmayacak mı?

Sıkıntı çekilen, zevk alınmayan yere cennet denebilir mi?

Saygılar.

dünyada dünyalı gibi düşünmek; dünyadan bahsediyoruz, sınırlı zamanda sınırlı düşüncelerle yol bulmaya çalışıyoruz.

algı ise sonsuz ....

saygılar.

Gönderi tarihi:
peki

benim aklım

şüphede kalıyorsa

ne yapayım

sevgiler...

önce merhaba nobody

aklın en önemli işlevi nedir? sadece bunu sormak istiyorum...

selamlar

Gönderi tarihi:
önce iki atomun yan yana gelip yeni bir molekül oluşturmaları,

sonra bir kaç molekülün bir araya gelip proteini oluşturması,

sonra proteinlerin hücreleri oluşturması........vs kastediyorum

Ne tesadüftür ki her biri çok kompleks yapılara doğru gidiyor..

Yada bir kaç tanesi tesadüfen kompleks yapılara doğru gidiyor..

Milyonlarca canlılık çeşitleri..

Bakın bitkileri hesaba bile katmoyurz, birde bitkiler var yani..

Çok zayıfta olsa bir ihtimal demişsin..

Matematik bunu kabul etmiyor..

Burada olaslığa hiç yer yoktur..

Hani biraz olsa tmm dicezde..

Olasılık sıfır hatta sıfırın altında..

Saygılar..

Gönderi tarihi:

aklın en önemli işlevi nedir? sadece bunu sormak istiyorum...

merhaba

nasıl bir konserveyi açmak için açacak kullanıyorsak

anlamadığımız konuları anlamak için de

aklımızı kullanırız

ya da problem çözmek için...

Gönderi tarihi:
dünyada dünyalı gibi düşünmek; dünyadan bahsediyoruz, sınırlı zamanda sınırlı düşüncelerle yol bulmaya çalışıyoruz.

algı ise sonsuz ....

İnsanın en önemli özelliği "maddi" olmasıdır. "toprak" olmasıdır, "dünyalı" olmasıdır.

İnsandan, "maddiliği", "topraklığı", "dünyalılığı" çıkarırsan, geriye kalan şeye insan diyemezsin.

İnsan'dan maddeyi çıkarırsan geriye kalan şeye, ne benim dinsizlik düşünceme göre insan diyebilirsin, ne de senin semitik inancına göre. Kendi kutsal kitabını aç bak.

Saygılar.

Gönderi tarihi:
İnsanın en önemli özelliği "maddi" olmasıdır. "toprak" olmasıdır, "dünyalı" olmasıdır.

İnsandan, "maddiliği", "topraklığı", "dünyalılığı" çıkarırsan, geriye kalan şeye insan diyemezsin.

İnsan'dan maddeyi çıkarırsan geriye kalan şeye, ne benim dinsizlik düşünceme göre insan diyebilirsin, ne de senin semitik inancına göre. Kendi kutsal kitabını aç bak.

Saygılar.

yok insanın en önemli özelligi Ruh'tur.

madde sonlu, ruh bakidir.Maddede önemlidir ama Ruh asıldır.

Çünkü o Allah'tandır.

saygılar.

Gönderi tarihi:

madde sonlu, ruh bakidir.Maddede önemlidir ama Ruh asıldır.

Çünkü o Allah'tandır.

saygılar.

Sayın Aslan 34 Ruh dedik üstüne bide allahtan dedik çünki kurandada böyle yazar oldukmu yarı tanrı şimdi madalyonun ilk yüzü İslamda tek tanrı yoktur allah hepimize ruhundan üflemişse 1.3 milyar müslümanın hepsinde tanrısal özellik varsa İslamda çok tanrılı bir dindir bu bir.

Madalyonun diğer yüzü Allahın ruhu içimizdeyse kötülük denen fiilin kalmaması lazım.Bakınız geçenlerde 2 yaşındaki bebeğe tecavüz eden şahsiyetsizlere o zaman o tecavüze Allah izin verdi.Bir fiil suçludur.

Gönderi tarihi:
Sayın Aslan 34 Ruh dedik üstüne bide allahtan dedik çünki kurandada böyle yazar oldukmu yarı tanrı şimdi madalyonun ilk yüzü İslamda tek tanrı yoktur allah hepimize ruhundan üflemişse 1.3 milyar müslümanın hepsinde tanrısal özellik varsa İslamda çok tanrılı bir dindir bu bir.

Madalyonun diğer yüzü Allahın ruhu içimizdeyse kötülük denen fiilin kalmaması lazım.Bakınız geçenlerde 2 yaşındaki bebeğe tecavüz eden şahsiyetsizlere o zaman o tecavüze Allah izin verdi.Bir fiil suçludur.

Sayın saklı gerçek;

siz kadercimisiniz?

ruhtan ne anlıyorsunuz?

birde mayası çamurdur, bu maddi yönü

Gönderi tarihi:

aslan34,

Kuran'ı aç, tekrar, tekrar, tekratr oku.

İnsan'ın en önemli özelliği madde/toprak olmasıdır. Bu sadece ateistlerin, materyalistlerin iddiası değil, Kuran'ın da iddiası.

madde sonlu, ruh bakidir.

Nerden biliyorsun?

Maddede önemlidir ama Ruh asıldır.

Çünkü o Allah'tandır.

Ruh adını verdiğin şey Allah'tan, madde Şeytan'dan mı?

Ruhlar alemini Allah, maddi alemi Şeytan mı yaratmıştır? (Ben bunun daha tutarlı olduğu iddia etmiştim başka bir başlıkta)

Saygılar.

Gönderi tarihi:
merhaba

nasıl bir konserveyi açmak için açacak kullanıyorsak

anlamadığımız konuları anlamak için de

aklımızı kullanırız

ya da problem çözmek için...

merhaba

evet aklın en önemli görevi düşünmektir haklısınız. akıl deneyimler, tanımlar, gözlemler ve öğrenir çözer.

peki akıl vicdana sahip midir? her zeki varlık vicdan sahibi midir?

selamlar

Gönderi tarihi:
merhaba

evet aklın en önemli görevi düşünmektir haklısınız. akıl deneyimler, tanımlar, gözlemler ve öğrenir çözer.

peki akıl vicdana sahip midir? her zeki varlık vicdan sahibi midir?

selamlar

Halk arasında "vicdansız" ya da "canavar" olarak nitelenen kişiler için tıp, şizofreni ya da daha ağır tespitler koyarak bu kişileri akıl hastanelerinde tedavi etme yoluna gidiyor.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.