Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:
Yoksa "Ahmet'in Kaderi Böyleymiş" gibi bir tümce zaten mantıksız olduğu gibi,

"Ahmet'in İradesi Böyleymiş" tümcesi iyice mantıksız oluyor...

tengeriin boşig, benim kafam karıştı

meğer biz kader'i bunca zamandır yanlış kullanıyormuşuz.

• Cevaplar 263
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:
Benim kafamin karismasi bir yana, bence tengerin bosig ****** ***** :stuart:

Sayın muki, "........" olmam bir yana...

Herşeyi bildiğimi iddia etmiyorum ve etmedim hiç bir zaman...

Tartışmalarımda insanlara "itham"dan çok, bir şeyler verebilmeyi, bildiklerimi aktarabilmeyi amaçladım ve bunu yapmaya çalışıyorum hala...

Kimi zaman kişiselleşsede tartışmalar, karşımdaki kimselerin "Eksiklerini" yada "Hatalarını" göstermekten öteye bir ithamde bulunmuyorum ve bu çerçevede kişiselleştiriyorum en fazla...

Yanlış yada Doğru anlamalarım, bunların farkına vardıkça beni bir yere getirecek sonunda ve bunun sonunda verimli bir insan olabilmeyi umuyorum...

Şu an bile yaşımın genç olmasına ve hala çok şey öğrenmeye ihtiyaç duymama rağmen sizden daha verimli olduğumu düşünüyorum...

Zira laf atıp kaçmıyorum... Bildiklerimi dile getiriyorum ayrıntılayarak...

Laf atıp kaçmak bir yana, siz "Battığımı" iddia ettiğiniz halde, niçin battığımı dahi ispat edemiyorsunuz. Yaptığınız çok yakışıksız bir şey...

Rica ediyorum Sayın muki; Batıyorsam eğer, beni batıran durumumu izah ediniz, açıklayınız...

Bu sizin bana olan ithamınız karşısında boynunuzun borcudur ve istemek te hakkımdır...

Aksi halde bende sizi bir çok şekilde itham edip, laf atıp kaçabilirdim...

Şimdi size açık açık soruyorum:

Kur'an-da geçen "Kader" kelimesinin ve anlayışımın, söylediğim gibi olmadığını, yine Kur'an-dan örnek vererek ispatlayabilir misiniz?

Saygılarımla Sayın muki...

----------------------

Ve Sayın Tarafsız...

Ben elimden geldiğince "Kader"in gerçek manasını açıklamaya çalıştım...

Konumuz "Kader"di zira...

"Tanrı'nın İnsanların Fiillerini Yazmış Olması" konusu ise ayrı bir konudur...

"Tanrı'nın İradesi"de ayrı bir konudur...

Burada "Kaza ve Kader" açıklanmalıydı, bende açıkladım...

Adı geçen konuya dair ayrı bir konu açılırsa eğer, orada da o konuyu açıklarım kendi bildiğimce...

Ha eğer konu burada ona geçecekse, burada da devam edebiliriz, sorun değil...

Sadece karşımızdakinin "Battığını" iddia edipte "Verimsiz" olmayalım o bana yeter...

Saygılarımla...

Gönderi tarihi:

İnsanın irade sahibi olması, kendisinden her hangi bir fiilin çeşitli biçimler arasında bir biçimde meydana gelemesini saglayacak bir nitelige sahip olmasıdır. İrade, insanın yararına inandıgı bir fiile yönelmesine neden olan egilim, arzu ve istemesi demektir.

İnsanın yaratıcının iradesinden bagımsız bir iradeye sahip olmasının anlamı, insanın Allah(cc) tarafından istenmeyen bir fiil işleme egilimine ve arzusuna sahip olmasıdır. İnsanın kendi serbest seçimiyle istemesidir. İstenilen şey Allah'ın istedigi olabilirde, olmayabilirde.

Allah'ın mülkünde O'nun dilemedigi bir şey de olabilir, lakin bu olabilirlik mutlak manada degildir. Allah'ın kesin iradesinin dışına çıkılamaz her kim ve her ne olursa olsun. İnsanın Allah tarafından kendisine verilen serbest olma hali yani seçme ve reddetme iradesi ;

Rabbin kesin olarak şunları emretti: "O'ndan başkasına ibadet etmeyin; ana-babaya iyilik edin...(İsra;23)

ayetinde geçtigi gibi kesin hükmü Kendisinden başkasına ibadet edilmemesine yönelik ve anne-babaya iyilikle davranılmasına ilişkin emridir. Kullarından Kendisine itaat etmelerini ve buna dayalı olarak amel etmelerini irade etmiştir.

İşte bu İrade davet etme esaslı iradedir, uyulabilir ya da terk edilebilir hatta inkarda edilebilir. Bu insanın nisbi anlamda irade sahibi oldugunu ve fiillerini kendisinin oluşturdugunu gösterir.

Kaderci anlayış ise bunun tersini iddia etmektedir, yani cebriye ekolü tarihdeki İslam içindeki ilk kaderci mezhepdir. Kader konusu 'Dinlerin' bir konusudur. Tartışmanın temeli insan özgür mü ? degil mi ? konusundadır.

Ateist arkadaşlar kader konusuna neden takmışlar anlamış degilim ? Yoksa burda kendilerince haklı argumanları bulup inkarları için payanda mı yapmak istemektedirler.

Gönderi tarihi:

enes34

Ben Allah katında cehennemde yanan, yada cennette sefa süren bir insanım, bu nedenle benim iradem ne olursa olsun sonuca etki etmeyecek !!! çünkü Allah katında durum neyse ona göre iradem olacak, ama benim bundan haberim olmadığı için, programlanmış bir olayı yaşıyoruz. Program neyi gerektiriyorsa ona göre eğilim göstereceğiz ama kendimize ait programın nasıl olduğundan haberimiz yok.

Gönderi tarihi:
enes34

Ben Allah katında cehennemde yanan, yada cennette sefa süren bir insanım, bu nedenle benim iradem ne olursa olsun sonuca etki etmeyecek !!! çünkü Allah katında durum neyse ona göre iradem olacak, ama benim bundan haberim olmadığı için, programlanmış bir olayı yaşıyoruz. Program neyi gerektiriyorsa ona göre eğilim göstereceğiz ama kendimize ait programın nasıl olduğundan haberimiz yok.

Allah'ın ilmini bırak

sen yarın ne olacagını biliyormusun kesin olarak kendi hakkında

sizin sorduklarınız ancak olması gerekenler bahsinde geçer

ama varolan bir dünyayı yadsıyamazsınız.

ben diyerek soru sormaman lazım

kim bilir belki yarın iman edersin (amin)

:sweatingbullets:

Gönderi tarihi:

23. Onlar: "Rabbimiz, biz kendimize zulmettik; eğer Sen bizi bağışlamaz, bize merhamet etmezsen kesinlikle hüsrana uğrayanlardan oluruz." dediler.

24. Allah: "Kiminiz kiminize düşman olarak ininiz! Size bir süreye kadar yeryüzünde yerleşmek ve bir nasip almak var kaderinizde." buyurdu.

25. "Orada yaşayacak, orada ölecek ve oradan dirilip çıkarılacaksınız." dedi.

26. Ey Adem oğulları, size çirkin yerlerinizi örtecek ve süs olacak giysi indirdik; fakat takva elbisesi hepsinden hayırlıdır. İşte bu, Allah'ın ayetlerindendir. Gerek ki, düşünüp ibret alırlar.

27. Ey Adem oğulları, şeytan nasıl ki, anne-babanızı çirkin yerlerini kendilerine göstermek için cennetten çıkardıysa sakın sizi de belaya uğratmasın! Çünkü o ve yandaşları sizleri, sizin kendilerini göremeyeceğiniz yönden görürler. Biz, o şeytanları imana gelmeyenlerin dostları kılmışızdır.

28. Onlar bir edepsizlik yaptıkları zaman da: "Atalarımızı böyle bulduk ve bize bunu Allah emretti." derler. De ki: "Allah, edepsizliği emretmez. Bilmediğiniz şeyleri Allah'ın üzerine mi atıyorsunuz?" (ARAF SÜRESİ )...

Gönderi tarihi:
24. Allah: "Kiminiz kiminize düşman olarak ininiz! Size bir süreye kadar yeryüzünde yerleşmek ve bir nasip almak var kaderinizde." buyurdu.

Sevgi ve barış dini mi nefret ve korku dini mi?

Biz mi kafamıza göre yorum yapıyoruz, yoksa zaten kuran da bizim anladığımız gibi mi söylüyor?

Saygılar.

Gönderi tarihi:

Biz mi kafamıza göre yorum yapıyoruz, yoksa zaten kuran da bizim anladığımız gibi mi söylüyor?

Saygılar.

O edip-eylediği şeylerden ötürü sorguya çekilemez; ama onlar (mutlaka) sorgulanacaklar: ( Enbiya; 23)

hadi buna inanmıyorsunuz geçtik...

sevgili Brain;

hayatda sevgide var nefretde

korkuda var ümitde

barışda var savaşda

egerki kimki size hayatda,yaşananda bunun aksini söylüyorsa yalan söylüyordur. İslam adına konuşmuyorum vakıa budur.

İslamın olmadıgı bir hayatda olmayacak mı ? ne mümkün...

saygılar

Gönderi tarihi:

Saygılar.

Sevgili BrainSlapper, zaten ben bu işi anlamadım gitti. Neden kimse kuranda ne yazıyorsa onu aynen yazdığı şekilde anlamazda illaki mecazi anlamlara yada zorunlu yorumlara büründürür? Kuranda zaten yorum yapmaya gerek olan ayet yok denecek kadar az. Kuranın kendisi bile kuran için okunması ve anlaması basit bir kitap olarak söz ediyor. Niye illaki kuranı anlamak için alim olacakmışız yahu?

Zaten hangi kitabın ayrıca birde yorumlayıcısı olması makulki bir din kitabınınki makul olsun. Düşününki birisi bir kitap yazmış ama okuyanlar onu anlayamazmış onları o kitabın alimleri anlarmış.

Ne demekmiş yorum yahu? Ne yazıyorsa odur işte. Öldürün diyorsa bunun manası öldüründür. Saldırın diyorsa saldırındır. Yok efendim orda o yazıyormuş ama aslında şunu demek istiyormuş. Yok efendim kuranı iyi anlamak için bilmemne ilminide iyi bilmek lazımmış. Bilmemneyide ayrıca okumak lazımmış.

Ne kitapmış bu yahu? Allah denilen varlık insanlar okusunda anlasınlar diyemi göndermiş yoksa sadece alimler ve kendi anlasın diyemi göndermiş bu kitabı?

Aslında bana kalırsa kuranı kimse ciddiye bile almıyor. Herkez kafasına göre ve işine geldiği şekilde kendi dinini kurmuş, kuranıda ona uydurmaya çalışıyor.

Kimin inancına, kimin mezhebine, kimin tarikatına bakarsan bak, hiçbirisi kuranla tam olarak uyuşmuyor. Yani esas kişinin kendi için kafasında kurduğu din şekli. İkinci planda ise mezhep veya tarikat. Kuran ise ancak üçüncü planda ciddiye alınıyor. Böyle birşey nasıl olur hayret yani doğrusu.

Saygılarımla

Gönderi tarihi:

Arkadaşlar

KADER:

Allahu Teâla tarafından, var olan her şeyin (bütün mahlûkatın) ve bütün olayların yaratılmadan önce ezelde, yanında korunmakta olan Levh-i Mahfuz adlı kitapta; durumları, nitelikleri, sebepleri, şartları ve zamanı gelince sahip olacakları güçleri, yetenekleri, yapıları, yerleri, zamanları ile birlikte belirlenmesi, düzenlenmesi ve yazılı olması demektir. İşte bu belirleme işine kader denilir. Takdir edilip belirlenen şeylere de, mukadder (takdir olunan) denilir.

-

KAZA:

Allahu Teâla tarafından takdir edilen şeyin varlık/madde âleminde ortaya çıkması; yaratılıp meydana gelmesi demektir.

Kader-kaza ilişkisi bu anlamda öncelik ve sonralık göstermektedir. Zira kader önce, kaza ise sonradır. Yani, önce bir varlık hakkında Allahu Teala’nın takdiri olur, dana sonra kazası gerçekleşir. Bu varlık/madde âleminde gerçekleşen her olay hem kader hem de kazadır. Şayet (Allah’ın bildiği bir hikmet sebebiyle) gerçekleşmedi ise bu kaderdir.

Bu iki tarifte geçen, her şeyin kaderinin Allah’ın ezeli ilminde olmasının anlamına gelince: İnsanların cüzî/kasıtlı, hür, serbest iradeleri ile yapmak istedikleri bir şeyi, Allah’ın (c.c), o kulun bu işi nerede, ne zaman, nasıl ve kiminle ve ne şekilde seçeceklerini bilmesi; bu bilgisine göre irade etmesi ve zamanı gelince de kulun tercihine göre yaratması demektir. Bu bizim, astronomi ilminin vasıtasıyla, gelecek sene Ramazan hilalinin, veya ay tutulmasının hangi tarihte olacağını bilmemiz ve zamanı gelince de o olaya şahit olmamıza benzemektedir saygılar

Gönderi tarihi:
Sevgili BrainSlapper, zaten ben bu işi anlamadım gitti. Neden kimse kuranda ne yazıyorsa onu aynen yazdığı şekilde anlamazda illaki mecazi anlamlara yada zorunlu yorumlara büründürür? Kuranda zaten yorum yapmaya gerek olan ayet yok denecek kadar az. Kuranın kendisi bile kuran için okunması ve anlaması basit bir kitap olarak söz ediyor. Niye illaki kuranı anlamak için alim olacakmışız yahu?

Zaten hangi kitabın ayrıca birde yorumlayıcısı olması makulki bir din kitabınınki makul olsun. Düşününki birisi bir kitap yazmış ama okuyanlar onu anlayamazmış onları o kitabın alimleri anlarmış.

Ne demekmiş yorum yahu? Ne yazıyorsa odur işte. Öldürün diyorsa bunun manası öldüründür. Saldırın diyorsa saldırındır. Yok efendim orda o yazıyormuş ama aslında şunu demek istiyormuş. Yok efendim kuranı iyi anlamak için bilmemne ilminide iyi bilmek lazımmış. Bilmemneyide ayrıca okumak lazımmış.

Ne kitapmış bu yahu? Allah denilen varlık insanlar okusunda anlasınlar diyemi göndermiş yoksa sadece alimler ve kendi anlasın diyemi göndermiş bu kitabı?

Aslında bana kalırsa kuranı kimse ciddiye bile almıyor. Herkez kafasına göre ve işine geldiği şekilde kendi dinini kurmuş, kuranıda ona uydurmaya çalışıyor.

Kimin inancına, kimin mezhebine, kimin tarikatına bakarsan bak, hiçbirisi kuranla tam olarak uyuşmuyor. Yani esas kişinin kendi için kafasında kurduğu din şekli. İkinci planda ise mezhep veya tarikat. Kuran ise ancak üçüncü planda ciddiye alınıyor. Böyle birşey nasıl olur hayret yani doğrusu.Saygılarımla

Sevgili forsa,benbe bu konuya defalarca dikkat çektim ve dedimki müslümanlar kafalarında kurdukları dinin adını koysunlarda bizde rahat etsek onlarda.Herkes ayrı bir telden çaldığı halde yine islam oluyor anlamak mümkün değl.Eğer tanrı varsa ,cennet varsa inanki orayı hak eden bizim gibiler olacak.Kuranda hiç bir şeyi çarpıtmadan anlamaya ve anlatamaya çalışıyoruz yaw :)

Gönderi tarihi:
KADER:

Allahu Teâla tarafından, var olan her şeyin (bütün mahlûkatın) ve bütün olayların yaratılmadan önce ezelde, yanında korunmakta olan Levh-i Mahfuz adlı kitapta; durumları, nitelikleri, sebepleri, şartları ve zamanı gelince sahip olacakları güçleri, yetenekleri, yapıları, yerleri, zamanları ile birlikte belirlenmesi, düzenlenmesi ve yazılı olması demektir. İşte bu belirleme işine kader denilir. Takdir edilip belirlenen şeylere de, mukadder (takdir olunan) denilir.

:clover:

İslam'daki kader anlayışını çarpıtmadan, rasyonelleştirme çabasına girmeden veren tek yazı.

Saygılar.

Gönderi tarihi:

Arkadaşlar eğer allah denilen varlık gayb'ı tamamen biliyorsa, olacak herşey tamamen baştan belli demektir. Olayların baştan belli olmasını bizim bilmemiz şart değil. Sadece allah biliyorsa dahi o bile gelecekteki olayların tamamen bilindiğini gösterir. Böylecede herşey kadere girer bunda cüzi irade filan olmaz. Kısmi kader veya tamami kader filanda olmaz. Çünkü olayların TAMAMI biliniyorsa kaderde herkezin aslında anladığı gibi tastamam kaderdir.

Buna göre kaza da kaderin içinde demektir. Ayrı olarak düşünülemez. Mademki kaza da allah tarafından daha önce bilinebiliyorsa oda kaderdir. Kaderin çeşidi filan olmaz.

Bence bunun aksini ve çeşitlerini iddia etmek, başka alanlarda olduğu gibi yine zor sorulardan kaçış demektir.

Sevgili forsa,benbe bu konuya defalarca dikkat çektim ve dedimki müslümanlar kafalarında kurdukları dinin adını koysunlarda bizde rahat etsek onlarda.Herkes ayrı bir telden çaldığı halde yine islam oluyor anlamak mümkün değl.Eğer tanrı varsa ,cennet varsa inanki orayı hak eden bizim gibiler olacak.Kuranda hiç bir şeyi çarpıtmadan anlamaya ve anlatamaya çalışıyoruz yaw :)

Bende hep aynı şeyi düşünürüm. Ahiret olayına asla inanmam ama olmuş olsaydı, cennete girecek olan yegane kişiler biz kafirler olurduk. Tek sorun bu kadar az sayıda kafir o kadar çok huriyle nasıl başa çıkabilir? :D bir tek orda takılıyorum.Saygılarımla

Gönderi tarihi:

siz kesin her noktada aynı düşünüyrsunuz degil mi ?

:)

Gönderi tarihi:
ben diyerek soru sormaman lazım

kim bilir belki yarın iman edersin (amin)

enes34, yazdığım metni daha dikkatli oku !!! metinde sadece cehennem yok , öylesine cevap yazmamalısın

tekrar oku

ben Allah katında cehennemde yanan, yada cennette sefa süren bir insanım, bu nedenle benim iradem ne olursa olsun sonuca etki etmeyecek !!! çünkü Allah katında durum neyse ona göre iradem olacak, ama benim bundan haberim olmadığı için, programlanmış bir olayı yaşıyoruz. Program neyi gerektiriyorsa ona göre eğilim göstereceğiz ama kendimize ait programın nasıl olduğundan haberimiz yok.

Gönderi tarihi:
enes34, yazdığım metni daha dikkatli oku !!! metinde sadece cehennem yok , öylesine cevap yazmamalısın

tekrar oku

ben Allah katında cehennemde yanan, yada cennette sefa süren bir insanım, bu nedenle benim iradem ne olursa olsun sonuca etki etmeyecek !!! çünkü Allah katında durum neyse ona göre iradem olacak, ama benim bundan haberim olmadığı için, programlanmış bir olayı yaşıyoruz. Program neyi gerektiriyorsa ona göre eğilim göstereceğiz ama kendimize ait programın nasıl olduğundan haberimiz yok.

şu an sen saf cebriye ekolü mensubu gibi konuştun.

sen programlanmışsan o zaman İRADE yoksunuyum mu? demek istiyorsun ( ben iyice anlamak için tekrar tekrar soruyorum)

önce buna bi karar verelim

başından beri söylemek istedigim ama bir türlü anlaşılmayan/mı (acaba) ''insan fiillerinden sorumlumudur, yoksa sorumlu degil mi?'' önce buna cevap verin.

çünkü siz varsayımınızda bir 'Yaratıcıya' inanıyorsunuz......

Gönderi tarihi:
başından beri söylemek istedigim ama bir türlü anlaşılmayan/mı (acaba) ''insan fiillerinden sorumlumudur, yoksa sorumlu degil mi?'' önce buna cevap verin.

evet, mantıklı olan insanın fiillerinden sorumlu olmasıdır

ama

dinde böyle olmadığı anlaşılmaktadır, ve mantıksızlık oluşturuyor, bu da dinlerin insan sözü olduğuna delil teşkil ediyor.

nereden varıyorum bu kanıya ?

ben Allah katında cehennemde yanan, yada cennette sefa süren bir insanım, bu nedenle benim iradem ne olursa olsun sonuca etki etmeyecek !!! çünkü Allah katında durum neyse ona göre iradem olacak, ama benim bundan haberim olmadığı için irade bana aitmiş gibi görünür ama işin aslı öyle değildir, anlattığım gibi.

Gönderi tarihi:

:clover: Semitik dinlerin uydurmasyon olduğunun en önemli kanıtlarından biri kader konusudur.

Kader var ise, sorumluluk olamaz, dolayısı ile imtihan olmaz.

Sorumluluk var ise, kader olamaz, dolayısıyla kader inancını savunan dinler olamaz.

Saygılar.

Gönderi tarihi:

ama

dinde böyle olmadığı anlaşılmaktadır, ve mantıksızlık oluşturuyor, bu da dinlerin insan sözü olduğuna delil teşkil ediyor.

nereden varıyorum bu kanıya ?

ben Allah katında cehennemde yanan, yada cennette sefa süren bir insanım, bu nedenle benim iradem ne olursa olsun sonuca etki etmeyecek !!! çünkü Allah katında durum neyse ona göre iradem olacak, ama benim bundan haberim olmadığı için irade bana aitmiş gibi görünür ama işin aslı öyle değildir, anlattığım gibi.

mantıklı olanı sormuyorum, sordugum ''insanın seçme yada reddetme'' konusunda özgür oldugunu kesin bir dille söylüyormusun

yoksa söylemiyormusun....bırak dinleri bir kenara ....

Gönderi tarihi:
mantıklı olanı sormuyorum
mantıksız olanı mı soruyorsun ?

peki cevaplayayım

''insanın seçme yada reddetme'' konusunda özgür oldugunu kesin bir dille söylüyormusun

evet, insanın seçme ve reddetme özgürlüğü var, dini bir kenara bırakırsak

ama, dini olarak düşünürsek

ben Allah katında cehennemde yanan, yada cennette sefa süren bir insanım, bu nedenle benim iradem ne olursa olsun sonuca etki etmeyecek !!! çünkü Allah katında durum neyse ona göre iradem olacak, ama benim bundan haberim olmadığı için irade bana aitmiş gibi görünür ama işin aslı öyle değildir.

Gönderi tarihi:
mantıksız olanı mı soruyorsun ?

peki cevaplayayım

evet, insanın seçme ve reddetme özgürlüğü var, dini bir kenara bırakırsak

ama, dini olarak düşünürsek

mantık her ne kadar dogru düşünme kılavuzuda olsa her zaman mantıklı gelen dogru olmayabilir.

insanın seçme ve reddetme özgürlügü varsa sorunda yok demektir.

Dini olanı falan boşver dedim

taktın buraya

insan irade sahibiyse her kişi yaptıklarını kendi seçimleri olarak işliyorlar demektir. Buda sen, ben, o farketmez.

imdi burdan çıkan sonuca göre konuşursak ;

Sen varsın ve dahi irade etme özgürlügünde

Din ise, insanın yapıp-etmelerinden sorumlu olacagını söylüyor

sen inanmayabilirsin, zaten kader konusu Tanrı inancıyla beraber tartışılır

Dinde bazı alanlar 'dogmatik'dir ve dindarlar bu şekilde iman ederler, bilirler demedim bak ne dedim; iman ederler yani inanırlar=haberlere..

demek istedigim bu türden tartışmalar 'tanrıtanımaz' bir akılla sonuca varılacak konular degil

senin sözüm ona formüle ettigin absürt şeyler için söylüyorum

yoksa ayagı yerde olan konular tartışılabilir....

Gönderi tarihi:
Buradan şu anlaşılmıyor mu? İnsanın iradesi, Allahın bilgisinin ötesinde.

haşaa ben ölee bişey sölemedim insan ilmiyle allahın yani yaratıcının ilmi hakkında yorum yapamassın.o zamn şöle sorayım bilgisayara yüklenenler yükleyicinin bilgisinin önüne geçebilirmi saygılar.......

Gönderi tarihi:
Dinde bazı alanlar 'dogmatik'dir ve dindarlar bu şekilde iman ederler, bilirler demedim bak ne dedim; iman ederler yani inanırlar=haberlere..
biz bunu tartışmıyoruz zaten

biz dinin insan yapımı olduğunu delillendiriyoruz

özgür irade ise dini metodlara uymuyor, bu nedenle çıkmaza giriyor.

ama sen doğru olduğuna inanmak istiyorsan birşey diyemeyiz tabiki

insan irade sahibiyse her kişi yaptıklarını kendi seçimleri olarak işliyorlar demektir

eğer dine inanıyorlarsa öyle değildir. Herşey Allah'ın kudretiyle olup biter. Dini metodla düşünürsek, benim şu an dinsiz olmamın sebebi Allah'ın takdiridir dileğidir, çünkü ne yaparsam yapayım dinler bana mantıksız geliyor, istesemde iman edemiyorum çünkü mantığım almıyor. Ama Allah dileseydi ben iman ederdim, şüphe duymadan.

Gönderi tarihi:
eğer dine inanıyorlarsa öyle değildir. Herşey Allah'ın kudretiyle olup biter. Dini metodla düşünürsek, benim şu an dinsiz olmamın sebebi Allah'ın takdiridir dileğidir, çünkü ne yaparsam yapayım dinler bana mantıksız geliyor, istesemde iman edemiyorum çünkü mantığım almıyor. Ama Allah dileseydi ben iman ederdim, şüphe duymadan.

aynı şeyleri söyleyip durma

insan özgürse sorun yok

benim dine inanıp senin inanmaman sonucu degiştirmiyor

herşey hür seçimle vukuya geliyor

senin kafandan oluşturdugun teoriye uymaz bu hem özgürüm de sonra benim isteyip istememem diyemezsin

düşünme dini metodla zorlayan mı var.

Gönderi tarihi:
senin kafandan oluşturdugun teoriye uymaz bu hem özgürüm de sonra benim isteyip istememem diyemezsin

düşünme dini metodla zorlayan mı var.

mantıklı düşünürsek ben özgürüm zaten

ama dini olarak düşünürsek, özgür değilim

başka bir açıdan daha bakarsak

dine göre özgür iradeli olmakta mümkün değil,

Allah'a inanmamanın cezası sonsuza kadar odun gibi yanmaktır.

durum böyle olunca irademi kalır, mecburen Allah'a inanacaksın ve bunun adına özgür irade diyeceğiz

neyseki dinler gerçek değil de sadece bir inanç.

aynı şeyleri söyleyip durma

aynı şeyleri yazarsan aynı cevapları alırsın

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.