Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 İnsanoğlunun kurduğu en büyük düş, sonsuza kadar yaşamak, ölüme çare bulmak. İnsanoğlu ölüme çare bulamamış, ama kadar bu dünyada olmasa bile, ölümden sonra varolduğu söylenen dünyada sonsuza kadar yaşamayı vaadeden dinlere inanmayı huzur verici bulmuş. Ölümden sonra dirilmenin nasıl olacağı konusunda çeşitli fikirler ileri sürülmüş, inançlar oluşmuş. (Aşağıdaki sorular, semitik dinlerdeki inançların doğru olduğunu varsayarak soruyorum) İslam'a göre dirilme nasıl olacaktır? Dirilme maddi midir? Cennet ve cehennem tasvirlerine bakacak olursak "ölüler diyarı"maddidir. Maddi dirilme bizi bir "madde problemi" ile karşı karşıya getirir. A şahsı öldü. A şahsını meydana getiren moleküller, atomlar dağıldı, toprağa karıştı. Bu adamı oluşturan A12345 kodlu (örneğimiz açısından böyle bir kodlama yapalım) H atomu da toprağa karıştı. O toprakta bir çiçek büyüdü, A12345 kodlu H atomu bu sefer bu çiçeğin yapıtaşlarından biri oldu. Çiçeği inek yedi. A12345 kodlu H atomu ineğin yapı taşlarından biri oldu. B şahsı ineğin etini yedi. A12345 kodlu H atomu, B şahsına geçti. Onun yapı taşlarından biri oldu. Bu süreç insanlık tarihi boyunca tekrarlandı durdu. Semitik dinlerde bahsedilen mahşer gerçekleşti ve herkes yeniden diriltilecek. A12345 kodlu H atomu kimin yapı taşı olacak? A şahsının mı? B şahsının mı? C Şahsının mı? .... A982357394 şahsının mı? Yoksa ineğe tekme atan Z384750 şahsı aleyhine şahitlik etmek için diriltilen ineğin mi? Maddi dirilme sorunlu ise veya dirilme maddi olmayacaksa, dirilme manevi/ruhsal midir? Manevi ise, bundan kasıt nedir? Manevi ise, ödüllendirme ve cezalandırma nasıl olacaktır? Cennet ve cehennem ne olacaktır? Dirilme manevi olacaksa, Adem'i topraktan (maddeden) yaratıldı diye Adem'i beğenmeyen Şeytan haklı duruma gelmez mi? Madde küçümsenmiş olmaz mı? Saygılar. Alıntı
Φ saklıgerçek Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Güzel inceleme yapmışsın brain ama önce dirilme varmı yokmu onu bilmek lazım giden gelmemişki bilelim. Alıntı
Φ TARAFSIZ Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Yeniden dirilme maddi değil manevidir. Azabı ve güzelliği çekecek olan ruhlardır. Ama cehennem ateşinde bedenler olmadan nasıl acı çekilecek onu düşünemiyorum. Çünkü ölen madde(insan) dünyada toprağın içinde bulunuyor bir kısmıda gaz olarak atmosfere dağılıyor. Yani dünyayı terk etmiyor. Vücutsuz bir acı nasıl olacak ? Çünkü acı çekmek için organizmamızın zarar görmesi gerekiyor. Sanırım ahirette bu tür fizik biyoloji kuralları işlemeyecek. Yani bir bilgimiz yok ne olacağı konusunda. Doğru bir mantık yürütmemiz için elimizde gerçek veriler var o da insanın cesedi, cesedi inceleyip bir mantık yürütülebiliyor ama bu da dinle bağdaşmıyor. Demekki eğer varsa, ahirette durum farklı olacak ama nasıl ? Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Güzel inceleme yapmışsın brain ama önce dirilme varmı yokmu onu bilmek lazım giden gelmemişki bilelim. Zaten inceleme bir varsayılma başlıyor sevgili dostum. (Aşağıdaki soruları, semitik dinlerdeki inançların doğru olduğunu varsayarak soruyorum) Din ile maddi gerçeklik arasındaki uyumsuzluğu gösteriyoruz, ama inananlar açısından, sadece maddi gerçeklik birşey ifade etmiyor. O zaman, inanç ile o inancın içerikleri arasındaki uyumsuzluğa dikkat çekmek gerekiyor, ben de bunu yapmaya çalışıyorum. Yoksa sevgili dostum, ölümde sonrası için söylenecek herşey sadece inançtır/tahmindir/teoridir/arzudur/sallamadır Saygılar. Alıntı
Φ halilim Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 ..Bu ne ya forumda bir olum almis basini gidiyor ....... ******* Rasulüllah Efendimiz (s.a.v.) "ağzınızın tadını kaçıran ölümü çokça hatırlayınız" buyurmuştur.. [/b] Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 İnsanoğlunun kurduğu en büyük düş, sonsuza kadar yaşamak, ölüme çare bulmak. İnsanoğlu ölüme çare bulamamış, ama kadar bu dünyada olmasa bile, ölümden sonra varolduğu söylenen dünyada sonsuza kadar yaşamayı vaadeden dinlere inanmayı huzur verici bulmuş. Ölümden sonra dirilmenin nasıl olacağı konusunda çeşitli fikirler ileri sürülmüş, inançlar oluşmuş. (Aşağıdaki sorular, semitik dinlerdeki inançların doğru olduğunu varsayarak soruyorum) İslam'a göre dirilme nasıl olacaktır? Dirilme maddi midir? "İnsan, kendisini bir damla sudan yarattığımızı görmedi mi de, şimdi apaçık bir hasım kesildi?" "Yaratılışını unutarak bize bir de mesel fırlattı: "Kim diriltecekmiş o çürümüş kemikleri?" dedi." "De ki: "Onları ilk defa yaratan diriltecek ve o her yaratmayı bilir." (Yasin 77-78-79)" Alıntı
Φ Rastlantı Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 İnsanoğlu, zeka sahibi hale gelip ölümü kavramaya başladığı günden beri yok olup gitmeyi kabullenememiştir. Bu nedenle öbür dünya ya da zamanda yolculuk gibi kavramlar icat edilmiştir. Biri insanın kaybettiği bir sevdiği ile tekrar bir araya gelmesinin öbür dünyadan başka bir diğer yolu da zamanda yolculuktur. Öldükten sonra dirilmek benim mantığıma göre mümkün değil. Çok düşündüm en ufak bir mümküniyat göremedim. Bu konuda halk arasında güzel bir söz vardır. Gidip de geri gelen var mı... Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Gidip de geri gelen var mı... Zaten geri gelen var diyen yok.. Geri gelmicez arkadaşım.. Konu ile ilgili ayetleri tekrar yazıyorum.. "İnsan, kendisini bir damla sudan yarattığımızı görmedi mi de, şimdi apaçık bir hasım kesildi?" "Yaratılışını unutarak bize bir de mesel fırlattı: "Kim diriltecekmiş o çürümüş kemikleri?" dedi." "De ki: "Onları ilk defa yaratan diriltecek ve o her yaratmayı bilir." (Yasin 77-78-79)" Saygılar.. Alıntı
Misafir aslan34 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 İnsanoğlunun kurduğu en büyük düş, sonsuza kadar yaşamak, ölüme çare bulmak. İnsanoğlu ölüme çare bulamamış, ama kadar bu dünyada olmasa bile, ölümden sonra varolduğu söylenen dünyada sonsuza kadar yaşamayı vaadeden dinlere inanmayı huzur verici bulmuş. . . . Dirilme manevi olacaksa, Adem'i topraktan (maddeden) yaratıldı diye Adem'i beğenmeyen Şeytan haklı duruma gelmez mi? Madde küçümsenmiş olmaz mı? Saygılar. Göklerin ve yerin yaratılışı ve onlarda ürettiği her canlının üretilişi de O'nun ayetlerindendir. Ve O dilediği zaman onları toplamaya da kadirdir. ( Şura;29 ) Bu ve bunun gibi keyfiyeti anlaşılamayan soruların kaynagı ; Vahye inananlar için kaynaklarıdır. Vahye inanmayanların ise bilimdir. Vahye inananlar ölümü bir son olarak degil, bir geçiş olarak degerlendirirler.İç huzurlarını oluştururlar. Vahye inanmayanlar ya dirilişe inanmaz yada arada bir tavır alır.Tatmin edici açıklamalardan da yoksundur.Dinin seviyesine ulaşamamıştır. Bu da vahye inananları 1-0 öne geçirir, ruhsal anlamda Allah'a inanmış olmanın rahatlıgı içinde huzursuzluklardan sıyrılmayı bilir. Ben onları ne göklerin ve yerin yaratılışına ne de kendilerinin yaratılışına şahit tutmadım; ve hiçbir zaman yoldan saptıranları yardımcı edinmiş değilim. ( Kehf ; 51 ) Kılıklarınızı değiştirmek ve sizi bilemeyeceğiniz bir yaratılışta var etmek üzereyiz (Vakia; 61 ) Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 "İnsan, kendisini bir damla sudan yarattığımızı görmedi mi de, şimdi apaçık bir hasım kesildi?" "Yaratılışını unutarak bize bir de mesel fırlattı: "Kim diriltecekmiş o çürümüş kemikleri?" dedi." "De ki: "Onları ilk defa yaratan diriltecek ve o her yaratmayı bilir." (Yasin 77-78-79)" Sayın kralx, yukarıda sevgili saklıgerçek'e de söyledim. Bu sorular, semitik dinlerdeki inançların doğru olduğu varsayılarak soruluyor. Yani dirilmenin olacağını varsayıyoruz. Allah'ın olduğunu ve herşeye gücü yettiğini varsayıyoruz. Cennet ve cehennemin olduğunu varsayıyoruz. Yani semitik dinlerin bütün iddiaları doğru varsayıyoruz. Sorduğum soru, gayet basit: aslan34 kardeşimiz sağolsun, tam bu soruyu sormamıza neden olan ayeti alıntılamış. Göklerin ve yerin yaratılışı ve onlarda ürettiği her canlının üretilişi de O'nun ayetlerindendir. Ve O dilediği zaman onları toplamaya da kadirdir. ( Şura;29 ) Çürümüş kemiklerin toplanmasından bahsediliyor. Bu toplama işlemi yapılırken Çürümüş kemiklerden birinin yapıtaşı olan A12345 kodlu H atomu kimin yapı taşı olacak? 50.000 yıl önce yaşamış A şahsının mı? 30.000 yıl önce yaşamış B şahsının mı? 10.000 yıl önce yaşamış C Şahsının mı? .... 1.000 yıl A982357394 şahsının mı? Yoksa ineğe tekme atan 20 sene önce yaşamış Z384750 şahsı aleyhine şahitlik etmek için diriltilen yine 20 sene önce yaşamış İNEK123456 kodlu ineğin mi? Bu toplama işlemi sırasında bu A12345 kodlu H atomu kimde toplanacak?? Saygılar. Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 sevgili Brain bu soruna yukardaki üç ayetin üçüncüsüyle cevap vereceğim.. "De ki: "Onları ilk defa yaratan diriltecek ve o her yaratmayı bilir." (Yasin-79) İlk yaratılış bu bahsetiğiniz tekrar toplanma olayından daha zordur.. Hangi zerre hangi canlıya aitse bir belirtisi vardır heralde.. Doğal olarak sana, bana bu olay çok karmaşık gelebilir.. Ama yaratan ne sen nede ben.. Yaratan Allah.. Yukarda cenneti, cehennemi, dirilmeyi var sayıyoruz demişsinya.. Yaratanıda bir zahmet Allah var say.. Tabi sana göre var saymak, bana gre kat'i bir iman.. Saygılar.. Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Yukarda cenneti, cehennemi, dirilmeyi var sayıyoruz demişsinya..Yaratanıda bir zahmet Allah var say.. Tabi sana göre var saymak, bana gre kat'i bir iman.. Zaten öyle varsaydık sayın kralx,"Allah'ın olduğunu ve herşeye gücü yettiğini (herşeyden kasıt, yaratma dahil)varsayıyoruz. " Endişen olmasın, bilimsel teorinin niteliklerini taımayan inançları bile, acaba elle tutulur bir tarafı var mı diye incelemeye, anlamay çalışıyoruz. "De ki: "Onları ilk defa yaratan diriltecek ve o her yaratmayı bilir." (Yasin-79)İlk yaratılış bu bahsetiğiniz tekrar toplanma olayından daha zordur.. Hangi zerre hangi canlıya aitse bir belirtisi vardır heralde.. Doğal olarak sana, bana bu olay çok karmaşık gelebilir.. Ama yaratan ne sen nede ben.. Yaratan Allah.. Sayın kral, suyu buharlaştırıp tekrar soğutursanız yine su olur. Yani oradaki atomlar hep aynıdır. Toprak dediğimiz maddeden beslenen, büyüyen canlıları oluşturan atomlar da aynı. Aynı canlılar tekrar toprak oluyorlar, tekrar başka bir canlının yapı taşları oluyorlar. Hep aynı atomlar. Atom ölümü, elektron/proton/quark ölümü yokoluşu var mı bilmiyorum. Hangi zerrenin/atomun hangi canlıya ait olduğunu bildiğini varsayıyot,ruz tanrının. Ama yine sorun orada duruyor. Aynı zerre/atom sadece tek bir canlının değil, birsürü canlının yapıtaşı olmuş. Kime tahsis edilkecek bu biricik atom?? Saygılar. Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Kim bilir belkide sıfırdan yaratacak.. Belki o atomlarda kıyametle birlikte yok olacak.. Belki ruh için yeni bir beden yaratılacak.. Kim bilir...? Saygılar.. Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Kim bilir belkide sıfırdan yaratacak..Belki o atomlarda kıyametle birlikte yok olacak.. Belki ruh için yeni bir beden yaratılacak.. Kim bilir...? Saygılar.. Yani... sizin dediğiniz gibi bişey olursa. A bedebi ile a ruhunun oluşturduğu Aa şahsının cezasını veya ödülünü yeni B bedeni ile a ruhunun oluşturacağı Ba şahsı mı alacak? Maddi dirilme işi şöyle de olsa, böyle de olsa, çıkmazda görünüyor. Saygılar. Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Valla Brain ilk yaratma ne kadar zor, bak bilim adamaları bunu çözemiyor.. İlk yaratan elbette ikinci yaratmayıda çok iyi bilir.. Dedimya sen ve ben bunu çözemeyiz.. Saygılar.. Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Dedimya sen ve ben bunu çözemeyiz.. Doğru çözemeyiz. "Çözdük" diyenlere de inanmayalım derim ben Saygılar, Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Çözdük diyen yokki zaten.. O kadar büyük bir ilimki insan çıkamıyor işin içinden.. Akıl yetersiz kalıyor.. Saygılar.. Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Çözdük diyen yokki zaten.. Çözdük diyen var, dinler. Bu iş şöyle oldu böyle oldu diyorlar. Saygılar. Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Çözdük diyen var, dinler. Bu iş şöyle oldu böyle oldu diyorlar. Saygılar. Teknik anlamda bu iş şöyle oldu böyle oldu diyen var mı.. Sadece Kur'an-ı Kerimde bildirilenler var.. Malum ayetleri sende biliyorsun.. Saygılar.. Alıntı
Φ TARAFSIZ Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2006 Sadece Kur'an-ı Kerimde bildirilenler var.. Kur'anı kerimde bildirilenler doğru değil, hepsi birer iddia. Herşey tesadüfen oluşmuştur desek, seninle aynı değerde düşünce taşımış oluruz. Çünkü ikiside teori, iddia, inanç falandır, yani doğru değildir, sadece doğru olma ihtimali vardır. Buda inanç sisteminin başlangıcıdır, yani varsayımdır. Varsayımlar olduğu sürecede dine bağlılık değişken yada kuşkulu olacaktır. Buda imanın temelini sarsar. Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2006 Peki siz ne düşünüyorsunuz sevgili Tarafsız.. Tesadüf demiyorsunuz, yaratılışta demiyorsunuz.. Geriye ne kalıyor..? Sizce evren nasıl var olmuş, bizler nasıl var olmuşuz.. Herşeyde bir amaç vardır.. Örneğin kuşun yapısındaki amaç uçmakatır ve uçacak şekilde tasarlanmıştır.. Ama size göre tasarlanmamıştır yada tesadüfende olmamıştır.. Peki alternatif fikriniz nedir..? Saygılar.. Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2006 Peki siz ne düşünüyorsunuz sevgili Tarafsız..Tesadüf demiyorsunuz, yaratılışta demiyorsunuz.. Geriye ne kalıyor..? Sizce evren nasıl var olmuş, bizler nasıl var olmuşuz.. Herşeyde bir amaç vardır.. Örneğin kuşun yapısındaki amaç uçmakatır ve uçacak şekilde tasarlanmıştır.. Ama size göre tasarlanmamıştır yada tesadüfende olmamıştır.. Peki alternatif fikriniz nedir..? Saygılar.. Alternatif fikri var mı tarafsızın bilemiyorum. Kendisi cevap verir. Ancak bu konuyu sizinle tartıştık sayın kralx, Doğru cevabı bilmiyor olmamız, yanlış cevaplardan birini seçmemizi gerektirmez. Doğru cevabı sadece bilmiyoruz. Ama, hangi cevapların yanlış olduğunu biliyoruz. Saygılar. Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2006 Doğru cevabı sadece bilmiyoruz. Ama, hangi cevapların yanlış olduğunu biliyoruz. Evet sizinle tartıştık ama Tarafsızla tartışmadık.. Eğer Tarafısın'ın alternatif bir fikri varsa paylaşması güzel olur.. Saygılar.. Alıntı
Φ Rastlantı Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2006 Dünya üzerindeki bütün oluşumların daha büyük bir bilinç tarafından takip edilip yönlendirildiği hakkında hiç bir mantıklı ipucu bulamadım. Yani tanrının olabilme ihtimali dahi yok. Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2006 Dünya üzerindeki bütün oluşumların daha büyük bir bilinç tarafından takip edilip yönlendirildiği hakkında hiç bir mantıklı ipucu bulamadım. Yani tanrının olabilme ihtimali dahi yok. Ben buldum.. Şimdi ne olacak..? Sen neden bulmadın biliyor musun.. Allah bütün bir kainatı belli bir çalışma düzeni içersine koymuştur.. Sistem çalışmasına devam ediyor.. Bu şuna benzer.. Birileri motor yapmış... Biz motora bakıyoruz, motor kendi kendine çalışıyor ne güzel.. Ama o motorun o şekilde çalışmasını akleden var ve yapan var dimi.. Saygılar.. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.