İçeriğe atla
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

Ana ekranınızda anlık bildirimler, rozetler ve daha fazlasıyla tam ekran uygulama.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

En Son Kadın Erkek İlişkileri Hakkında Haberler

Featured Replies

• Cevaplar 113
  • Görüntü 16,4b
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

• 2 hafta sonra...
  • 6 ay sonra...
  • 2 hafta sonra...
  • 1 ay sonra...
Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

80 yaşındaki adam, iki haftalık bir ayrılığın ardından havaalanında, elinde güller ve çikolatalarla eşini bekliyor.

Onu gördüğü anda yüzü aydınlanıyor.

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

Gerçekten çok şeker: Ve videodaki yazıda şöyle diyor

Doğru kişiyle evlendiğimi biliyordum....

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

Prezervatifler nereye kayboldu? Kadınlar neden hâlâ erkeklere prezervatif takmaları için yalvarıyor?

Kullanmalı mı, kullanmamalı mı? 36 yaşındaki Andie* için prezervatifler, birlikte olduğu cisgender (biyolojik cinsiyetiyle cinsiyet kimliği örtüşen) erkek partnerleriyle konuşurken sinir bozucu bir konu. "Birlikte olduğum hiçbir partnerim kendiliğinden prezervatifle gelmedi," diyor. "Ancak ben istediğimde kullanılıyordu." Yakın zamandaki gündelik bir ilişkisinde, partneri düzenli olarak (üç ayda bir) cinsel yolla bulaşan enfeksiyon (CYBE) testleri yaptırıyordu. Prezervatif kullanmıyorlardı ve Andie, partnerinin başka bir kadınla daha korunmasız cinsel ilişkiye girdiğini bilmiyordu. Andie bir CYBE'ye maruz kaldı; bu, gelecekteki partnerlerine de bildirmek zorunda olduğu bir durum. Bu deneyim, Andie'nin seks sırasında prezervatif kullanmaya isteksiz bir partnerle karşılaştığı tek sefer değildi.

Bariyer yöntemiyle korunma aslında yeni bir şey değil; insanlar 1920'lerde lateks prezervatifler yaygınlaşmadan önce ipek, kaplumbağa kabuğu, deri ve hayvan bağırsağı gibi pek çok malzemeyi kullanmışlardı. Yine de bugün Andie gibi kadınlar, kendilerini erkek partnerlerini prezervatif takmaya ikna etmeye çalışırken buluyorlar. Ve verilere bakılırsa, bu durumu yaşayan tek kişi o değil.

Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi'nin raporuna göre, 2017 ile 2019 yılları arasında, 15-49 yaş arası evli olmayan erkeklerin sadece %33,8'i son cinsel birlikteliklerinde erkek prezervatifi kullanmıştır. Erkekler yaşlandıkça prezervatif kullanım oranlarında bir iyileşme görülmüyor. Daha eski bir çalışma, 35-44 yaş arası evli olmayan erkeklerde bu oranın %25,8'e düştüğünü ortaya koymuştu.

Her cinsel yönelimden cis erkekleri de kapsayan bu prezervatif kullanmama eğilimi, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardaki (CYBE) artışla aynı döneme denk geliyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2024 yılına ait geçici verilerine göre, CYBE vakaları 2021'den bu yana istikrarlı bir şekilde azalmış olsa da, genel enfeksiyon oranları on yıl öncesine kıyasla hâlâ yüzde 13 daha yüksek seyrediyor. Planned Parenthood Hudson Peconic'te Tıbbi Direktör Yardımcısı olan Dr. Stacy De-Lin, "Yaklaşık yirmi yıldır süregelen bir artış söz konusu," diyor.

CYBE kapma riskinin bu denli yüksek olması, seksin hâlâ bulaşmayı önlemeye yönelik lojistik bir çaba gerektirdiği anlamına geliyor; erkeklerle cinsel ilişkiye giren pek çok kadın ise bu yükü partnerlerinden daha fazla omuzlarında hissettiklerini belirtiyor. Cinsel irade ve cinsel haz arayışı üzerine yapılan konuşmalar giderek yaygınlaşırken, prezervatif kullanımına dair tartışmalar neredeyse "eski moda" kalıyor; ancak kadınlar bu konuda partnerlerini ikna etmekte zorlanıyor. Bulaşma riskini azaltmanın en kolay (ve en ucuz) yollarından biri olmasına rağmen, prezervatif kullanımı neden hala bu kadar zor kabul ettiriliyor?

Prezervatif Kullanımına Karşı Çıkılmasının Altında Ne Yatıyor?

31 yaşındaki Lucie*, 2022 yılında klamidya enfeksiyonuna yakalanan 1.649.716 Amerikalıdan biriydi. Partnerinin "prezervatifle sertleşmeyi sürdüremediğini" öne sürerek ilişki sırasında prezervatifi çıkarmayı talep ettiğini söylüyor. "O an kabul ettim ve sonuçta klamidya kaptım." Bu tatsız bir durumdu ancak tedavisi kolaydı.

Daha sonra, uzun süreli bir partnerle prezervatif kullanmadan girilen bir ilişkinin ardından yaşanan hamilelik korkusu çok daha sarsıcı oldu. Lucie, "Altı haftalık kürtaj yasağının yürürlüğe girmesinden birkaç hafta sonraydı ve çok korkmuştum," diyor. Atlanta'da yaşayan Lucie için, kürtaja erişimin giderek kısıtlanması artık cinsel hayatında merkezi bir rol oynuyor. Geriye dönüp baktığında, "Tüm bu deneyim oldukça travmatikti," diyor.

Şimdilerde Lucie, yeni partnerlerinin prezervatif kullanması konusunda oldukça kararlı. "Eskiden boyun eğerdim," diyor. "Şu sıralar yeniden flört etmeye başladım ve eğer prezervatif kullanımı konusunda anlaşamazsak, bu durum kesinlikle benim tarafımdan bir reddediş olarak görülecektir."

Birçok insan için yaşın ilerlemesi, partnerlerinden prezervatif kullanmalarını istemek gibi cinsel sınırlarda daha kararlı olabilmeyi sağladı. 35 yaşındaki Hannah*, "20'li yaşlarımda boyun eğerdim çünkü fiziksel yakınlık benim için kendi bedensel özerkliğimden daha önemliydi," diyor. Pek çok kadın gibi onun için de gündelik ilişkilerde prezervatif kullanımı vazgeçilmez bir şart. "Eğer düzenli bir partnerim varsa, ikimiz de düzenli olarak test yaptırıyoruz ve geri çekilme yöntemini kullanıyoruz."

Hannah her cinsiyetten insanla birlikte oluyor ancak prezervatif kullanmak istemeyen veya takmaktan şikayet eden cis erkeklerle de karşılaştığını söylüyor. "Şöyle diyorlar: 'Prezervatifsiz daha iyi hissettiriyor' ya da 'Prezervatifle sertleşemiyorum'."

30 yaşındaki Jeanette* biseksüel; dört yıldır bekar ve ciddi bir ilişki amacı gütmeden, gündelik flörtler yaşıyor. Son iki yılda, birlikte olduğu cis erkeklerin prezervatif kullanmaya istekli olduklarını belirtiyor. Ancak, "Bunun, erkeklerin prezervatif kullanımı konusunda daha bilinçli hale gelmesinden ziyade, benim standartlarımın katılaşmasının bir sonucu olduğunu düşünüyorum," diyor.

Jeanette, "İlk bekar kaldığım dönemde sadece çekici insanlarla eğlenmek istiyordum ve kiminle birlikte olduğum konusunda o kadar da seçici değildim," diye anlatıyor. "Yanlarında prezervatif olmadığını ya da prezervatif kullanmayı sevmediklerini veya buna ihtiyaç duymadıklarını söyleyen birçok erkekle karşılaştım. Böyle durumlarda onlarla cinsel ilişkiye girmeyi reddettim ve tepkiyle karşılaştım."

Şimdilerde ise Jeanette, cis erkekler ve trans kadınlar da dahil olmak üzere penisi olan herhangi biriyle cinsel ilişkiye girdiğinde, prezervatif kullanımı vazgeçilmez bir kural. Trans kadınlarla prezervatif kullanımı konusunda yalnızca olumlu deneyimler yaşadığını belirtse de, prezervatif takmak istemeyen cis erkeklerle karşılaştığında bazı ortak tutumlar gözlemlemiş.

Jeanette durumu şöyle özetliyor: "Yanlarında hazırda prezervatif olmadığını söylüyor ve temin etmenin büyük bir zahmetmiş gibi görünmesini sağlıyorlar. Yakındaki bir eczaneden almayı teklif ettiğimde ise gerekçelerinin ne kadar çabuk değiştiği ilginç: 'Aslında hissettirdiği duyguyu sevmiyorum; hem daha yeni test yaptırdım ve temizim, yani sorun yok.' Ne hikmetse, prezervatif kullanmak istemeyen her erkek 'daha yeni test yaptırmış' oluyor."

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonları (CYBE) Önleme Durumu

Prezervatif kullanıp kullanmama konusundaki kişisel karar, pek çok farklı faktöre bağlı olarak büyük değişiklikler gösteriyor. Ayrıca, insanların çoğu korunmasız penetratif seks yapıp yapmamaya karar vermeden önce CDC'nin (ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) web sitesini açıp incelemiyordur; bunu varsaymak gayet makul.

Intimate Health Consulting bünyesinde kayıtlı hemşire ve cinsel sağlık danışmanı olarak görev yapan Bianca Palmisano'nun ifadesiyle, cinsel sağlık verileri tam bir "karmaşa" içinde. Toplumsal damgalamadan azalan federal yatırımlara ve değişen politikalara kadar uzanan yıkıcı faktörler silsilesi, güncel ve erişimi kolay cinsel sağlık bilgilerinin giderek ortadan kalkmasına neden oluyor.

Gençlere yönelik cinsel eğitim müfredatının, bulundukları yere göre büyük farklılıklar gösterebilmesi de durumu iyileştirmekten çok uzak. Boston Üniversitesi tarafından 2023 yılında yapılan bir araştırma, doğum kontrolü eğitimi zorunluluğu bulunan 20 eyaletten yalnızca 11'inin müfredatlarında prezervatif konusuna yer verilmesini şart koştuğunu ortaya koydu. Üstelik bu sorun zamanla iyileşme göstermedi; "Sex Ed for Social Change" (Sosyal Değişim İçin Cinsel Eğitim) verilerine göre, 2022 ile 2023 yılları arasında cinsel eğitim karşıtı yasal düzenlemelerde yüzde 127,5 oranında bir artış yaşandı. Hatta Guttmacher Enstitüsü'nün verilerine göre, 2002-2019 yılları arasında eğitim alanlara kıyasla 1995 yılındaki ergenlerin doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi edinme olasılığı daha yüksekti.

21. yüzyılda, cinsel sağlık hizmetlerinin diğer alanlarında inanılmaz gelişmeler kaydedildi. Temas öncesi profilaksi (PrEP) yönteminin, HIV'i önlemede son derece etkili bir ilaç olduğu kanıtlandı. CDC'ye göre talep eden herkes bu yöntemden yararlanabilse de, Dr. De-Lin, PrEP'in öncelikle penis sahibi olup diğer penis sahipleriyle cinsel ilişkiye giren ve pasif anal ilişki yaşayan bireylerde kullanıldığını belirtiyor.

Dr. De-Lin, PrEP ilk kullanıma sunulduğunda eleştirmenlerin, hastaların HIV'den korunmak için artık prezervatif kullanmayacak olmaları nedeniyle klamidya, bel soğukluğu ve frengi vakalarında büyük bir artış yaşanıp yaşanmayacağını sorguladıklarını ifade ediyor. Ancak kendisi, PrEP'in kullanıma girmesinin aslında test oranlarını artırdığını ve bunun sonucunda PrEP kullanan hastalar arasında cinsel yolla bulaşan enfeksiyon (CYBE) oranlarının düştüğünü de sözlerine ekliyor. Dr. De-Lin, "PrEP kullanımının devam edebilmesi için hastaların her üç ayda bir kliniğe gelmeleri gerekiyor," diyor.

Şimdilerde ise, HIV dışındaki cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yönelik bir temas sonrası profilaksi ilacı olan Doxy-PEP'in de oldukça etkili olduğu kanıtlanmış durumda. Dr. De-Lin, "Korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 72 saat içinde doksisiklin verildiğinde; klamidya, bel soğukluğu ve frengi bulaşma oranı önemli ölçüde azaltılabiliyor," diyor.

PrEP ve Doxy-PEP, cinsiyet veya cinsel yönelim fark etmeksizin prezervatifsiz cinsel ilişkiye giren herkes tarafından kullanılabilse de, Dr. De-Lin bunların en az heteroseksüel partnerler tarafından kullanıldığını gözlemliyor; yine de bu yöntemin daha yaygın ve olağan bir hale gelmesini umuyor.

Dr. De-Lin, "Doxy-PEP'in cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) için 'ertesi gün hapı' olarak adlandırıldığını bile duydum; bu tanım çok hoşuma gidiyor," diyor. "Vaka oranlarının ciddi şekilde arttığı ve prezervatif kullanımının azaldığı bu dönemde, herkes HIV PrEP ve Doxy-PEP kullanabilir ve bunlardan fayda sağlayabilir."

Bunun ötesinde Palmisano, partnerin sizin cinsel korunma yöntemlerinize ve sınırlarınıza saygı gösterme konusundaki istekliliğine öncelik verilmesini öneriyor. "İnsanların —ister gündelik ister uzun vadeli olsun— partner ararken, kendi konforlarına, önceliklerine ve güvenliklerine aynı düzeyde saygı gösterilmesini gözetmelerini umuyorum," diyor.

Prezervatifler uygun fiyatlıdır; Planned Parenthood verilerine göre, toplu satın alındığında tanesi bir dolardan daha ucuza gelebilir. Prezervatifler, tüm cinsel sağlık riskleri için tek başına geçerli bir çözüm veya her derde deva bir çare değildir. Ancak CYBE kapma riskinin arttığı, sağlık hizmetlerine erişimin giderek daha maliyetli hale geldiği ve üreme sağlığı hizmetlerinin tehdit altında olduğu bir dönemde, prezervatifler değerli bir araçtır.

Herkes bir partnerle birlikteyken prezervatif kullanma konusunda kendini özgür ve güçlü hissetmelidir; bu kullanım bir sınır pazarlığına dönüşmemelidir. Söz konusu olan, tek bir cinsel birliktelikten veya enfeksiyon riskinden çok daha fazlasıdır. Partnerin sınırlarınızı dinlemeye istekli olması, isteklerinize saygı göstermeye de istekli olduğunu gösterir; temel yaklaşım her zaman bu olmalıdır.

Kaynak: WH

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Account

Navigation

Tarayıcı push bildirimlerini yapılandırın

Chrome (Android)
  1. Adres çubuğunun yanındaki kilit simgesine dokunun.
  2. İzinler → Bildirimler seçeneğine dokunun.
  3. Tercihinizi ayarlayın.
Chrome (Desktop)
  1. Adres çubuğundaki kilit simgesine tıklayın.
  2. Site ayarları seçeneğini seçin.
  3. Bildirimler seçeneğini bulun ve tercihinizi ayarlayın.