Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:
Güzel dost,

Bir çelişki gördüğümde onu belirtmeden edemiyorum.

Yani ona saygı göstermekte zorlanıyorum.

Çelişki şu:

Aydın ve insancıl yanımız, aslında dünya görüşüdür.

Gerçek dostluklar, bu iki temel dünya görüşü üzerine kurulmalıdır.

:clover:

Güzel dost

Seninle tartışmayı özlemişim sanırım sende özlemişsin ki, tartışmak için birşey buluyorsun. :) Dünya görüşümüz aydın ve insancıl yanımız değildir bana göre, bu yanımız karakterimizle alakalıdır. Benim dünya görüşünden anladığım siyasi, sosyal, entellektüel bakış açılarımızdır. İnsancıllık ve aydın düşünce her siyasi görüşte, her sosyal bireyde ve her enttellektüel kişide olmayabilir. Kişilikler farklılıkları siyasi görüşlerinden kaynaklandığını sanabilirler bence bu karakterlerle alakalıdır. Aynı dili konuşan insanlardan çok aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilirler diye bir söz var. İşin özü budur. Sonuçta hepimiz Türkçe konuşuyoruz ama pek çoğumuz anlaşamıyoruz ne yazık ki!!!

Çünkü beklentilerimiz, takıntılarımız, düşüncelerimiz farklı ve bizler bu farklılıkları tek doğru dünya görüşü kabul ediyoruz ve o yüzden de empati yapamıyoruz. Ve dünyanın en olağan şeyi oluyor yani, kavgalar, atışmalar, ısrar, ikna etme çabaları ile sürtüşmeler meydana geliyor.

Sana bir kaç soru sormak istiyorum. İzninle.

Bana Güzel dost diye hitap ettiğine göre senin dostunum, yok eğer bunu sempati olsun diye söylüyorsan (ki böyle olduğunu düşünmüyorum) o zaman bende değiştirmemi istediğin, kabullenemediğin şeyler var ve bunlar seni çok rahatsız ediyor?

Dünya Barışı hakkında ne düşünüyorsun güzel dost? bunun mümkün olduğuna inanıyor musun?

Senin dünya görüşüne yakın olan 10 kişilik bir grubunuz olsa sizler hiç tartışmaz mısınız yani arada farkılılıklar ortaya çıkmaz mı?

Farklılıklar çıkınca dostlarını değiştirir misin?

Selamlar :clover:

• Cevaplar 73
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:
Sevgili 'taurusmutis';

Eleştirini yürekten kabul ediyorum...

Öyle düşünmediğimi bildiğin için yazdığını biliyorum...

Espirisi bile rahatsız ediyor müzik adına öyle değil mi?...

Ama bir dip not göndermiştim...Gözünden kaçmış olmalı..

Eskiden her pazar TRT2 ve TRT3 te sürekli izleme şansımız olurdu öyle değil mi?...

Son yıllarda bu şansımızın azalması, hatta ortadan kalkmasının arkasında hangi nedenler olabilir sence...

Kültür Bakanlığının yada TRT yönetiminin bu "bağlamaz" ve "dayatma " kabul eden bakış açıları etkili olmuş olabilir mi ki?

Ve Sanatın kendi içinde değer bulan kavramları nasılda farklı değerlerin gölgesinde anlamını yitirip...

Siyasi bakış ve kişisel eleştirilerin altında ezili veriyor...

Oysa sanatı kendi içindeki değerleri ile değerlendirmek gerekli...

dışına çıkıp başka amaçlara yamandığın da rahatsız edici olu veriyor...

Parmak kaldırmaktan başlayıp...Espiriye uzanmamın ardında bu düşüncelerim yatıyordu..

Beni anladığını biliyorum...Aynı hassasiyeti ikimizde taşıyoruz...

tam da "Carmine meo" yu dinlerken konuya dahil olduğumu bilmeni istiyorum...

sevgiler..

TRT yönetimi için ;

belkide talep yoktur operaya :) ne bilim işte

modern sanat ''kültür emperyalizmidir'' başka da birşey degil.Kendi başına bir dayatmadır.( başından beri operayı eksen almıyorum; yani en azından bunu haketmez)

Birileri bunu sırf sanat adına yapıyor da olabilir.İnamışda olabilir.

Yani bu vakıayı degiştirmez.

'' sanat'' baş aşagı duruyor. gelenegi tahripe kurgulanmış bir saat gibi.

saygılar

Gönderi tarihi:
Güzel dost

Seninle tartışmayı özlemişim sanırım sende özlemişsin ki, tartışmak için birşey buluyorsun. :) Dünya görüşümüz aydın ve insancıl yanımız değildir bana göre, bu yanımız karakterimizle alakalıdır. Benim dünya görüşünden anladığım siyasi, sosyal, entellektüel bakış açılarımızdır. İnsancıllık ve aydın düşünce her siyasi görüşte, her sosyal bireyde ve her enttellektüel kişide olmayabilir. Kişilikler farklılıkları siyasi görüşlerinden kaynaklandığını sanabilirler bence bu karakterlerle alakalıdır. Aynı dili konuşan insanlardan çok aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilirler diye bir söz var. İşin özü budur. Sonuçta hepimiz Türkçe konuşuyoruz ama pek çoğumuz anlaşamıyoruz ne yazık ki!!!

Güzel dost,

Seninle tartışmak güzel kabul ediyorum.

Ancak, sonuclandırabilsek çok daha güzel olacak.

Dünya görüşlerine eski iletilerimde değinmiştim güzel dost.

Dünya görüşleri temelde metafizik ve bilimsel olarak ikiye ayrılır.

Metafizik dünya görüşü, insanı ve onun doğa ile ilişkilerini sadece akılla, çözümleyemediği yerlerde fizik ötesi güçlerle yorumlayan görüş ve uygulama şekli.

Bilimsel dünya görüşü ise insan ve onun doğa ile ilişkilerini yine akıl gücü ile ancak algılama ve deneyimleri sonucu oluşan bilgi ve pratik şeklidir.

Her iki görüşün içerdiği ilkeler vardır.

Birisindeki ilkeleri yaratıcı belirler, diğerisinde doğa ve onu yorumlayan akıl belirler.

Metafizikte temel ilke, Allah'a itaat ve onun öngördüğü kurallarla yalan dünyada sınav vererek, diğer dünyadaki rahatlığı kazanmak.

Bilimsellikte temel ilke ise, insan sevgisi ve onun bu dünyadaki yaşamında, doğayı işleyerek (üreterek) mutluluğunu sağlamak.

Bilimsel dünya görüşünün içerdiği üretim/paylaşım bilgisi, madde kaynaklı olduğundan "aydın"ca.

Madde kaynaklı bilgi de, insan değeri için kullandığından "insancıl" dır.

Bu iki öge, bilimsel dünya görüşünün temel ilkelerindendir.

Dünya görüşleri ve onların ilkeleri "karekterlerimizi"(toplumsal ahlakımız'ı) oluşturur.

Sana bir kaç soru sormak istiyorum. İzninle.

Bana Güzel dost diye hitap ettiğine göre senin dostunum, yok eğer bunu sempati olsun diye söylüyorsan (ki böyle olduğunu düşünmüyorum) o zaman bende değiştirmemi istediğin, kabullenemediğin şeyler var ve bunlar seni çok rahatsız ediyor?

Dünya Barışı hakkında ne düşünüyorsun güzel dost? bunun mümkün olduğuna inanıyor musun?

Senin dünya görüşüne yakın olan 10 kişilik bir grubunuz olsa sizler hiç tartışmaz mısınız yani arada farkılılıklar ortaya çıkmaz mı?

Farklılıklar çıkınca dostlarını değiştirir misin?

Bundan bir önceki iletimde söylemiştim.

Doğru bulmadığım düşünceler ve oluşturdukları eylemlere saygı duymuyorum.

İletişim kurduğum insanda ne kadar bilim karşıtı inanç ve dogma var ise, anlaşabilme olasılığım o derece az oluyor.

İnsan görüşleri ve bilgileri de evriliyor, bu süreçte tartışmalar ve ayrılıklar olacaktır mutlak.

Dünya barışı için umutluyum "insan sevgisi" temelinde yükselirse.

İnsan sevgisinin baş düşmanı, emperyalizm ve onun kullandığı dogma değerlerdir.

Gönderi tarihi:
Bu operayı izleyenler ve ....

İçimizde opera izleyip dinleyenler parmak kaldırsın lütfen...

Evet, bahsedileni değil(izlemek istemem zaten) ama çeşitli operet, opera ve bale temsillerini çocuklarımla birlikte izledim, Başkent biraz avantaj bu açıdan ;)

Gönderi tarihi:

Güzel dost tartışmaların hiç bir zaman sonu gelmez, sen de bilirsin...

Çünkü fikirler kemikleşmiştir ve değişmesi zordur. O yüzden tartışmaların bir sonucu olmaz, sadece tartışırken bir takım gelişmeler gösterebiliriz. Kökten değişim ise imkansızdır.

Doğru bulmadığım düşünce ve eylemlere saygı duymuyorum demişsin, sanırım düşüncelere saygı duymak zorundayız. Eylemler dersek o başka bir mesele. Demokrasinin en gerekli ayaklarından biri düşünce özgürlüğüdür ve düşünceler farklılık gösterir ben kendi düşüncem ve kendi doğrularımdan başka düşünce ve doğrulara saygı duymuyorum demek bence yanlış. Sonuçta o düşünce özgürlüğüne her birimizin ihtiyacı var ben senin bazı düşüncelerine katılmıyorum, benimsemiyorum ama düşüncelerine saygı duymuyorum diyemem. O düşünceleri elde etmek için oldukça fazla zaman harcamışsındır.

Dünya görüşü meselesini sen başka açıdan ele almışsın atesit/teist açıdan. Oysa bunlarda kendi aralarında çok farklılık gösteriyor. Hayatımızın merkezine koyduğumuz seçimlerimiz vardır. Ve bence bunlar zaman içinde değişime uğruyor. Senin asla kabul edemediğin şey Yaratıcıya inananların, inanmayanlar kadar bilimsel gerçekleri benimsemedikleri. Ben katılmıyorum. Dünyada çok değerli bilim adamları var bir inançları da var. Bilim ve İnanç çelişmez, çelişmemiştir ama her düşünce kendi gelişim sürecinde farklı sapmalar gösterebilir. Ben inançlı biriyim ama bilimi de takip ediyorum ve bilimin bir tabu olmadığını düşünüyorum. Sonuçta insan tespitleri ve deneme/yanılma metodlarıyla gelişmekte değil mi öyle ise bilim herkese aynı mesafede durmalı. Kimse bilimsel gerçeklikleri kendi tekeline alamaz.

Dünya görüşü dendiğinde benim anladığım şey daha geniş bir perspektifle şöyle: Doğduğun andan itibaren edinmiş olduğun, yaşamsal, siyasi, ahlaki, düşünsel, entellektüel birikimlerin ile belirlediğin fikir bütünlüğü. Ve ben bu konuda sabit fikirli değilim. Şu olmazsa bu olmaz diyemiyorum çünkü gelişme bitmiyor. Düşünceler, fikirler, birikimler değişiyor. O yüzden insancıl ve aydın düşünceye sahip olmak için, bir inanca sahip olmak ya da olmamak bunu değiştirmiyor. Sadece gerçek anlamda herkese demokrasi, düşünce özgürlüğü ve saygı çerçevesinde tartışma gerekiyor. Salt fikir savaşı yapmak için tartışacaksak bunun bir faydası olacağına inanmıyorum. Edindiğimiz tecrübeleri birbirimize aktaracaksak ve bakış açılarımızı geniş tutarsak bunu başarabiliriz.

Sanıyorum bunlara da katılmayacaksın, artık birbirimizi tanıyoruz... Senin değişmez sabitlerin var. Bu konuda bir farklılık olacağını zannetmiyorum.

Dünya barışına ise, ben inanmıyorum. Hatta gelecek yılların daha büyük felaketler getireceğini tahmin ediyorum. Bir kahin değilim, sadece gördüğüm şey emperyalist sömürü düzeninin pastanın büyük bölümünü yemekten vazgeçmeyeceğini ve kendisine yeni pazarlar açmak için başkaca yollar deneyeceğini düşünüyorum. bu konuda da insanların bir araya gelerek barış için çaba harcayacaklarını zannetmiyorum. Birbirinin düşüncesine saygısı olmayanların ve kendi çıkarlarını herkesin çıkarları üstünde görenlerin "insan sevgisi" taşıdığına ise hiç inanmıyorum...

Şimdilik bu kadar.

Selamlar :clover:

Gönderi tarihi:

Sanat güzel bir olaydır ancak hakkıyla ve başkalarının dini ve manevi değerlerini rencide etmiyorsa..!

Ama sanat kimileri tarafından kendi çıkarları ve menfaatleri için kullanılıyor . gerçekte söyleyemedikleri veya yapamadıkları emellerini gerçekleştirmek için , sanat ,resim vs.isimler arkasına saklanarak insanların değerlerini küçümsüyorlar.

ama bizler herzaman iyilik ve güzellikten yana olduk ve olmayada devam edeceğiz...

Allah'a Emanet Olun ...Sevgiler.......!

:clover:

Gönderi tarihi:

bazı arkadaşlar, müslüman düşmanlığı olarak göstermişlerde. Adamlar kendi peygamberlerininde kesik başını çıkarmış dimi çuvaldan. Artı, böyle bir ayıp üzerinden dakkasında sanat düşmanlığı için mazeret bulan yorumlarda görüyorum.

Sanatçı duyarlı olmalıdır. Sanatçı eserlerinde başka insanları rencide edicek hususlardan kaçınmalıdır. Evet Hristiyanlık dinin İsa'Nın tasvir edilmesi yasak olmayabilir ancak, islam peygamberinin tasviri helede böyle tasvirinin yaratacağı sonuç malumdur.

Fakat bu Mozart'tır. Onun islam düşmanı veyahut bir ırkçı olduğunu gerçekten sanmıyorum. Aklıma ilk gelen Mozart'ın islam inancında peygambere biçilen payeden haberin olmadığı olmuştu. Mozart'ın bunu müslüman düşmanlığı gayesiyle yapmış olabileceğine ihtimal bile vermiyorum. Yani, Bu gün Türkiye Cumhuriyeti Devletinin dış temsilciliklerinde, davetlerinde kullanılan Rolla alla Turca (Türk Marşı) nı besteleyen adamdır.

Ancak operanın bu gün sahnelenmesinin ise mazereti yoktur.

Gönderi tarihi:

arkadaşım şunu bilmen gereken küçük ama önemli bir nokta var. adamlar kendi peygamberininde

kesik başını çıkarıyorlar demişsin güzel arkadaşım ama unutmaman gereken

Hz.Muhammet (s.a.v) efendimiz ile Hz. Adem peygamber arasındaki tüm peygamberler senin,benin değil tüm insanlık için gönderilmiş

peygamberlerdir.müslümanlar tüm peygamberlere inanırlar.onun için peygamberleri ayırmayız. tabiki en son gönderilen peygamber Hz.Muhammed (s.a.v)

efendimizdir.Sevgiyi ve hoş görüyü yeryüzüne yaymak ve insanları kardeşliğe davet eden doğru yolu bizlere ve tüm insanlığa göstermek için göderilmiştir.

isteyen inanır isteyen inanmaz. bizler tüm peygamberlere inanır ve saygı gösteririz.

insanlar herşeyde özgür bırakılmışlardır.Taki son nefeslerine kadar ,iman etmeleri için . Sevgiler ..... :clover::clover::clover:

Gönderi tarihi:

Bu opera oyunuda dusunce ozgurlugu cercevesindedir....

Ve de Ozgurdur

Tamam Özgürdür ... Anlaşıldı ama neden Hz Muhammmed Neden ....

bunun sorusunu sormamız lazım değil mi, bu artık müslümanlar üzerinde oynan bir oyunun açıkça ifadesi dir artık ..

saygılarımla

Gönderi tarihi:
Iyide Isa'da insanlar tarafindana kabul edilmis sonucta..Ve bu olay iki tarafli yapilmis yani tarafsizlik

soz konusuyken senin benim peygamberim soz konusu edilemez...Ve bu olaya ses getiren sadece ****** muslumanlar olmus...

(******) koyduğun yerde neyi ima etmeye çalıştığını pek anlamadım ama .çünkü benim yorumun hakkında olumsuz veya olumlu düşünmem sana kalmış bir şeydir .insanlar inançları için sorgulanamaz sadece yapılan davranışlardan dolayı değerlendirilir.orada ima etmeye çalıştığın yakıştırmayı kabul etmediğimi bilmen gerekir .

iyide neden hep müslümanlar ve müslümanlıkla ilgili saldırılar oluyor acaba . bunun nedeni ne olabilir , acaba !

öncelikle bizler ve tüm insanlar bizlere peygamberler vasıtasıyla bildirilen kitaplar var .bunlar senide bildiğin gibi dört büyük kitap tevrat,zebur ,incil ve son ve kıyamete kadar baki kalacak olan Kuran-ı Kerim'dir .

eğer Kuran-ı Kerim'den önce gönderilen kutsal kitapların asılları insanlar tarafından değiştirilmemiş olsaydı.Tüm insanlar incil veya zebur , tevrat kutsal kitabımız olacaktı . ama asılları değiştirildiğinden dolayı . Son peygamber olarak HZ Muhammed (s.a.v) ve son kutsal kitap olarak Kuran-ı Kerim gönderilmiştir.İsa peygambere onlar inanabilirler .onlar veya bir başkası sahip çıkmıyor diye bizlerinde duyarsız kalcağımız anlamına gelmez.

İsteyen istediğine inanabilir.Ama kimse kimseyi suçlama hakkına sahip değildir sanırım .Bu dünyanın tüm güzellikleri ve değerleri rızıkları din ,dil ayırd etmeden tüm insanlığa sunulmuştur . bizlerde elimizden geldiğince bize sunulan tüm değerlere sahp çıkmaya çalışıyoruz.hiç kimseyide bunun için zolamıyoruz . Sevgiler ........ :clover:

Gönderi tarihi:

Oraya kotu bir sey yazmadim bence yada ozeline simdi ne yazdigimi atarim...Aslinda bana gore yerinde bir seydi.....Onun disinda sIZE GORE diger dinler yalan olabilir ama bunun icin yasayan insanlar var...Gercekten dinine bagli Hristiyanlr var...Baska dinler beni ilgilendirmez dusuncesi yanlis cunku baska dinleride gonderen sizin Tanriniz...Tanrinizin dinini beyenmemek onu yok saymak cok yanlis....Hem bas kesilmesindeki utanc nerde....Tarih boyunca bu olay inancsizlara yapilmis birakinda inanclilarada yapilsin bir kez...Gercek olmasada nasil bir sey gormus oluruz....

sen demekki benim yazdıklarımı tam olarak anlayamamışsın ! ben diger dinler yalan diye birşey yazmadım diğer dinleri ve kutsal kitaplarını da yazdım ama asılları bozulduğu için bizler bize gönderilen en son din ve kutsal kitap olan Kuran-ı kerim'e inanıyoruz.tabii dünya üzerinde birçok din ve inanış vardır. Hala Afrikada yaşayan yerlilerde bir dine inanıyorlar .yeryüzünde yaşayan tüm insanların bir dine gereksinimi vardır.bu yüzden her insan bir dine inanır.ben kimseye dinsiz demedim. hristiyanlar ve diğer insanlar istediğine inanmakta özgürdür .

Diğer dinleri gönderen tabiki Allah'tır.ayrıca biz tanrı'ya değil Allah'a inanıyoruz. çünkü tanrı kelimesi diğer dinlerde çoklu olarak kullanılır ( aşk tanrısı, gök tanrısı ) diye ! Ama Allah tekdir . biz allah'ın gönerdiği tüm dinlere inanıyoruz ancak Allah diğer dinleri asılları bozulduğu için insanlara tek bir din ve kitaba inanmaları için Kuran-ı Kerim ve Son Peygamber Hz.Muhammet (s.a.v) efendimizi göndermiştir .

sen kendi sözlerinide reddediyor ve yok sayıyorsun.İnan hristiyanlar var diyorsun ve inançsızlara yapılan haksızlıktan bahsediyorsun buda bir çelişki .her insan birşeylere inanır . İşte insanların akıllarını karıştırmak ve düşüncelerini kendi bildiği doğruları anlatmak için kullanılan bir yol bu.İnsanların bilinç altına yapılan bir müdahale .Bilinç en çok anlatılana mı , okuduğuna mı , yoksa gördüğünü mü ? asla unutmaz ve bilinç altında yer eder . tabiki gördüğünü unutmaz .buradaki amaç insanları bu yönden etkilemek ve yönlendirmektir .

gerçekleri bilmeyenler bunları gerçek sanarak öyle düşünmeye sevk edilmiş olur.

Önemli olan gördüğünü değerlendirip anlayabilmektir. sen gerçek olmasada görmek diyorsun ve gördüğününde doğru oluğuna inanmak istiyorsun sanırım . Sen istediğine inanıp inanmamakta serbestsin ............

Gönderi tarihi:
arkadaşım şunu bilmen gereken küçük ama önemli bir nokta var. adamlar kendi peygamberininde

kesik başını çıkarıyorlar demişsin güzel arkadaşım ama unutmaman gereken

Hz.Muhammet (s.a.v) efendimiz ile Hz. Adem peygamber arasındaki tüm peygamberler senin,benin değil tüm insanlık için gönderilmiş

peygamberlerdir.müslümanlar tüm peygamberlere inanırlar.onun için peygamberleri ayırmayız. tabiki en son gönderilen peygamber Hz.Muhammed (s.a.v)

efendimizdir.Sevgiyi ve hoş görüyü yeryüzüne yaymak ve insanları kardeşliğe davet eden doğru yolu bizlere ve tüm insanlığa göstermek için göderilmiştir.

isteyen inanır isteyen inanmaz. bizler tüm peygamberlere inanır ve saygı gösteririz.

insanlar herşeyde özgür bırakılmışlardır.Taki son nefeslerine kadar ,iman etmeleri için . Sevgiler ..... :clover::clover::clover:

Dostum biz "adamlar kendi peygamberlerininde kesik başını çuvaldan çıkarmışlar" derken. Olayın bazılarının yansıttığı gibi Salt islama yönelik bir saldırı amacıyla yapılmış olamıyacağını göstererek söyledik.

şöyle yani :

"bazı arkadaşlar, müslüman düşmanlığı olarak göstermişlerde. Adamlar kendi peygamberlerininde kesik başını çıkarmış dimi çuvaldan."

kanımca doğru olan yazılanı anlayıp sonra eleştirmek.

Gönderi tarihi:
Dostum biz "adamlar kendi peygamberlerininde kesik başını çuvaldan çıkarmışlar" derken. Olayın bazılarının yansıttığı gibi Salt islama yönelik bir saldırı amacıyla yapılmış olamıyacağını göstererek söyledik.

şöyle yani :

"bazı arkadaşlar, müslüman düşmanlığı olarak göstermişlerde. Adamlar kendi peygamberlerininde kesik başını çıkarmış dimi çuvaldan."

Değerli arkadaşım topici açan kişi olarak burada kendi adıma sadece İslam peygamberine karşı yapılan saygısızlığa değil Hz. İsa'ya ve Buda'ya yapılan saygısızlığıda eleştirmiştim. Ve aynı şeyi savunuyorum insanların kendi egolarını tatmin etmek için başka insanların benimsemiş oldukları şahsiyetleri sahneledikleri operalarda, çizdikleri karikatürlerde aşağılama gibi bir hakları ve lüksleri olmamalıdır. O görüşü benimsemiş olmak ya da olmamak mevzu değil dünyada insan haklarından söz ederken "değerlerinde" hak olduğunu ve birilerini yaralayabileceğini düşünmek gerekir. Amaç yaralamak ise eğer o zaman bazı sonuçlarada katlanmak gerekecektir.

Operada kesik başları çuvaldan çıkarmayı bir hak olarak görüyorsanız o zaman sormak gerekecek bir gün gelirde Atatürk'ünde kesik başını çuvaldan çıkarmaya yeltenenler olursa bunu nasıl açıklayacaklar. Ya da sosyalistlerin benimsedikleri şahsiyetleri ya da Darwincilerin Darwinini... Bütün bunları yapmanın insanlığa herhangi bir faydası olmadığı gibi insanlar arasında mevcut olan gerilimi daha çok artmasına sebeb olacaktır.

İnsanlar "özgür ifade"nin ve demokrasinin içini boşaltmaya kalkarlarsa ve birilerinin savunduğu gibi demokrasiyi tek taraflı bir silah olarak görürlerse gelinecek nokta insanlığa acıdan başka birşey vermeyecektir. Çünkü bu verilmemiş hakları almak için meşru olmayan yollar seçilebilir. Eğer bütün bunlardan rahatsızlık duyulmuyorsa gelişecek olaylardan da kimse rahatsızlık duymamalıdır.

Gönderi tarihi:
Değerli arkadaşım topici açan kişi olarak burada kendi adıma sadece İslam peygamberine karşı yapılan saygısızlığa değil Hz. İsa'ya ve Buda'ya yapılan saygısızlığıda eleştirmiştim. Ve aynı şeyi savunuyorum insanların kendi egolarını tatmin etmek için başka insanların benimsemiş oldukları şahsiyetleri sahneledikleri operalarda, çizdikleri karikatürlerde aşağılama gibi bir hakları ve lüksleri olmamalıdır. O görüşü benimsemiş olmak ya da olmamak mevzu değil dünyada insan haklarından söz ederken "değerlerinde" hak olduğunu ve birilerini yaralayabileceğini düşünmek gerekir. Amaç yaralamak ise eğer o zaman bazı sonuçlarada katlanmak gerekecektir.

Operada kesik başları çuvaldan çıkarmayı bir hak olarak görüyorsanız o zaman sormak gerekecek bir gün gelirde Atatürk'ünde kesik başını çuvaldan çıkarmaya yeltenenler olursa bunu nasıl açıklayacaklar. Ya da sosyalistlerin benimsedikleri şahsiyetleri ya da Darwincilerin Darwinini... Bütün bunları yapmanın insanlığa herhangi bir faydası olmadığı gibi insanlar arasında mevcut olan gerilimi daha çok artmasına sebeb olacaktır.

İnsanlar "özgür ifade"nin ve demokrasinin içini boşaltmaya kalkarlarsa ve birilerinin savunduğu gibi demokrasiyi tek taraflı bir silah olarak görürlerse gelinecek nokta insanlığa acıdan başka birşey vermeyecektir. Çünkü bu verilmemiş hakları almak için meşru olmayan yollar seçilebilir. Eğer bütün bunlardan rahatsızlık duyulmuyorsa gelişecek olaylardan da kimse rahatsızlık duymamalıdır.

Öncelikle bunları hangi yazdıklarıma cevaben söylüyorsunuz anlamadım. Ben bu bir haktır, doğrudur, güzeldir mi demişim.

Kısacası alıntı yapıp cevap yazdığınız iletimin hangi kısmına istinaden bunları söylüyorsunuz. ben bu konudaki fikrimi bu topicteki bir iletimde belirtmişim zaten.

bazı arkadaşlar, müslüman düşmanlığı olarak göstermişlerde. Adamlar kendi peygamberlerininde kesik başını çıkarmış dimi çuvaldan. Artı, böyle bir ayıp üzerinden dakkasında sanat düşmanlığı için mazeret bulan yorumlarda görüyorum.

Sanatçı duyarlı olmalıdır. Sanatçı eserlerinde başka insanları rencide edicek hususlardan kaçınmalıdır. Evet Hristiyanlık dinin İsa'Nın tasvir edilmesi yasak olmayabilir ancak, islam peygamberinin tasviri helede böyle tasvirinin yaratacağı sonuç malumdur.

Fakat bu Mozart'tır. Onun islam düşmanı veyahut bir ırkçı olduğunu gerçekten sanmıyorum. Aklıma ilk gelen Mozart'ın islam inancında peygambere biçilen payeden haberin olmadığı olmuştu. Mozart'ın bunu müslüman düşmanlığı gayesiyle yapmış olabileceğine ihtimal bile vermiyorum. Yani, Bu gün Türkiye Cumhuriyeti Devletinin dış temsilciliklerinde, davetlerinde kullanılan Rolla alla Turca (Türk Marşı) nı besteleyen adamdır.

Tekrar söylüyorum, Bu operayı yapan kişi Amadeus Mozart'tır. ve kendisinin bu operayı sizin tabirinizle "ego tatmini, yaralama " vs amaçlarla yaptığını hiç sanmıyorum. Ki kendisi böyle bir sanatçı değil.

Hristiyan inancında, İsa'yı çile ve acı çekerken resmetmek vardır. Ve hristiyanlarda bunun Hz İsa ya saygısızlık olduğunu söylemediler. Ancak belirttiğim gibi Mozart'ın islam inancında peygamberin tasviriyle ilgili anlayıştan haberi olmayabilir.

Kaldıki anladığım kadarıyla söz konusu opera hakkındaki tek bilginizde, çuvaldan hz isa ve hz muhammed'İn kafasının çıktığı. Doğru fakat burada anlatılan şey, O kralın iki dine karşı düşmanlığı ve nefreti. Gaddar bir kralın sembolize edilmesi yani.

Murti san arkadaşımıza söylediğim sizin içinde geçerli. Lütfen önce karşımızdakinin ne söylediğini okuyup anlayıp sonra cevap verelim.

Gönderi tarihi:
Öncelikle bunları hangi yazdıklarıma cevaben söylüyorsunuz anlamadım. Ben bu bir haktır, doğrudur, güzeldir mi demişim.

Kısacası alıntı yapıp cevap yazdığınız iletimin hangi kısmına istinaden bunları söylüyorsunuz. ben bu konudaki fikrimi bu topicteki bir iletimde belirtmişim zaten.

Tekrar söylüyorum, Bu operayı yapan kişi Amadeus Mozart'tır. ve kendisinin bu operayı sizin tabirinizle "ego tatmini, yaralama " vs amaçlarla yaptığını hiç sanmıyorum. Ki kendisi böyle bir sanatçı değil.

Hristiyan inancında, İsa'yı çile ve acı çekerken resmetmek vardır. Ancak belirttiğim gibi Mozart'ın islam inancında peygamberin tasviriyle ilgili anlayıştan haberi olmayabilir.

Murti san arkadaşımıza söylediğim sizin içinde geçerli. Lütfen önce karşımızdakinin ne söylediğini okuyup anlayıp sonra cevap verelim.

Mozartın bir İslam düşmanı olmayacağını söylüyorsunuz peki size göre amacı nedir?

Hristiyan inancında İsa'nın çile çekmesi inancı ile kesik başın ne gibi bir bağlantısı olabilir olmayan bir şeyi tasvir etmek bir ideal değilde nedir?

Okuduğumu anlayacak kadar becerikliyim sayın Cyrano... tavsiyenize teşekkür ederim. Eğer okuduğumdan bu sonucu çıkarttıysam ve Murti Sanda bu sonucu çıkarttıysa o zaman siz sözünüzü doğru ifade etmemiş olmalısınız...

Selamlar

Gönderi tarihi:
Mozartın bir İslam düşmanı olmayacağını söylüyorsunuz peki size göre amacı nedir?

Hristiyan inancında İsa'nın çile çekmesi inancı ile kesik başın ne gibi bir bağlantısı olabilir olmayan bir şeyi tasvir etmek bir ideal değilde nedir?

Okuduğumu anlayacak kadar becerikliyim sayın Cyrano... tavsiyenize teşekkür ederim. Eğer okuduğumdan bu sonucu çıkarttıysam ve Murti Sanda bu sonucu çıkarttıysa o zaman siz sözünüzü doğru ifade etmemiş olmalısınız...

Selamlar

Mozart'tan bahsediyoruz farkındasınız dimi ?

kendisinin yaşadığı çağda İslam alemini halifelik makamıyla temsil eden Osmanlı devletinin "Türk Marşı" nı yazan adamdan. İnsanlık tarihinin en büyük sanatçılarından birinden.

Ve bu adam size göre egosunu tatmin etmek, islam düşmanlığı yapmak için böyle bir opera yazmış öyle mi ?

bir şey sorucam. siz bu operayı izlediniz mi ? yada operanın içerik itibariyle ne anlattığını okudunuz mu ?

İsa hristiyanlar tarafından her şekilde tasfir edilir. Acı çekerken, öldürülürken, futbol oynarken, dans ederken vs vs. burada şimdi hristiyan inancını tartışmayalım.

O çağda, islamiyette değil Hz Muhammed tüm canlıların tasfiri yasaktı. Yani bu gün olduğu gibi. Sadece peygamberin tasfiri değil. Dolayısıyla mozart böyle bir inancı bilmiyor olabilir.

Orada anlatılan bir kralın, iki dine duyduğu nefretin sembolize edilmesidir.

Ancak benim şaştığım şey sizin. bir operanın bir sahnesi üstünden. Hem operayı, hemde operanın yazarı olan bu büyük üstadı. kendi egolarını tatmin için islam düşmanlığı yapan biri yapıvermeniz.

Gönderi tarihi:

Sayın Cyrano

ben bilmiyorum amacını siz biliyorsunuz sanırım o yüzden sordum. Mozarttan sözediyoruz evet. Hangi sonuca varacaksınız Mozartın mükemmel şahsiyeti sonucuna mı?

Operayı izlemedim, hiç opera izlemedim. Zaten bizim kültürümüzün ürünüde değil o yüzden bana hitap etmiyor ve izlemeyi tercih etmiyorum yoksa bu bir suç mu? Kusura bakmayın bu konuda sizinle kültür yarışına girmeyeceğim...

Bu forumda yazılarını takip ettiğim iyi bir düşünürsünüz. Yine okuyacağım ancak dikkat ediyorum da insanlarla asla iyi bir diyalog kuramıyorsunuz sürekli açık arayıp tartışmayı farklı yerlere çekiyorsunuz.

Bu operanın o sahnesini doğru bulmadım "özgür" ifademle bunu belirttim. Halen aynı fikirdeyim.

Gönderi tarihi:
Sayın Cyrano

ben bilmiyorum amacını siz biliyorsunuz sanırım o yüzden sordum. Mozarttan sözediyoruz evet. Hangi sonuca varacaksınız Mozartın mükemmel şahsiyeti sonucuna mı?

Operayı izlemedim, hiç opera izlemedim. Zaten bizim kültürümüzün ürünüde değil o yüzden bana hitap etmiyor ve izlemeyi tercih etmiyorum yoksa bu bir suç mu? Kusura bakmayın bu konuda sizinle kültür yarışına girmeyeceğim...

Bu forumda yazılarını takip ettiğim iyi bir düşünürsünüz. Yine okuyacağım ancak dikkat ediyorum da insanlarla asla iyi bir diyalog kuramıyorsunuz sürekli açık arayıp tartışmayı farklı yerlere çekiyorsunuz.

Bu operanın o sahnesini doğru bulmadım "özgür" ifademle bunu belirttim. Halen aynı fikirdeyim.

ben sizin o sahneyi doğru bulmamanızı eleştirmedim. Zira o sahneyi benimde doğru bulmadığımız ilk iletimde belirtmiştim bu topicte. Ancak operanın islam düşmanlığı yada ego tatmini amacıyla yazılmadığını söyledim.

eleştirdiğim nokta izlemediğiniz, hatta konusunun ve içeriğinin ne olduğunu dahi bilmediğiniz bir operadaki sadece bir sahne üzerinden. Operanın yazarının egolarını tatmin etmek için islam düşmanlığı yaptığı sonucuna varmanız.

burada ne uslup olarak nede içerik olarak tartışmayı çektiğim farklı bir yön yok. Ancak tartışma uslubu olarak bakarsak ben size sadece "operayı izledinizmi" diye soruyorum

bana : "Operayı izlemedim, hiç opera izlemedim. Zaten bizim kültürümüzün ürünüde değil o yüzden bana hitap etmiyor ve izlemeyi tercih etmiyorum yoksa bu bir suç mu"

diyerek cevap veriyorsunuz. Ardından benim insanlar iyi diyalog kuramadığımı vs söylüyorsunuz. konuyu bırakıp beni tartışmaya başlıyorsunuz. Hangimiz sizce farklı yöne çekiyor tartışmayı?

ve şunada değinmeden edemiyeceğim. Sanat ve sanat eserleri evrenseldir. Tüm insanlığa hitap eder.

Resim, Heykel, tiyatro, sinema da bizim kültürümüzün ürünü değildir dimi. Bizim kültürümüzün ürünü olmadığı gerekçesiyle sanırım bunlarda size hitap etmiyordur herhalde.

Gönderi tarihi:

Resmin, heykelin, tiyatronun bizim kültürümüz olmadığı kanaatine nereden vardınız sayın Cyrano...

Türk'lerin kültüründe bunlar her daim var olmuştur. Opera ise başka bir sanat dalıdır ve orijini bize ait değildir ve bildiğim kadarıylada tamamen bize ait bir opera gösterisi yok.

Avrupa'da İslam'a yönelik bir saldırı olduğunu herkes biliyor bu karikatür olayından öncede vardı ve devamı geldi. Papanın sözlerinin ardından bu opera yeniden gündeme geldi. Bütün bunlar tesadüf eserimidir?

Konuyu başka yöne çekiyorsunuz derken tartışma üslubunuzdan söz etmek istedim sizinle kötü bir diyaloğa girmek istemiyorum daha önceki tartışmalarınızdanda bildiğim kadarıyla genelde herkese muhalifsiniz. Bunu gözlemledim söylemek istediğim sadece budur.

Gönderi tarihi:
Resmin, heykelin, tiyatronun bizim kültürümüz olmadığı kanaatine nereden vardınız sayın Cyrano...

Türk'lerin kültüründe bunlar her daim var olmuştur. Opera ise başka bir sanat dalıdır ve orijini bize ait değildir ve bildiğim kadarıylada tamamen bize ait bir opera gösterisi yok.

Avrupa'da İslam'a yönelik bir saldırı olduğunu herkes biliyor bu karikatür olayından öncede vardı ve devamı geldi. Papanın sözlerinin ardından bu opera yeniden gündeme geldi. Bütün bunlar tesadüf eserimidir?

Konuyu başka yöne çekiyorsunuz derken tartışma üslubunuzdan söz etmek istedim sizinle kötü bir diyaloğa girmek istemiyorum daha önceki tartışmalarınızdanda bildiğim kadarıyla genelde herkese muhalifsiniz. Bunu gözlemledim söylemek istediğim sadece budur.

Resim ve heykel, Osmanlı tarihi boyunca, türkler tarafından icra edilmeyen ve icra edilmesinin yasak olduğu sanat dallarıdır. 20 yy a kadar Türk heykeltraş yada ressam yoktur. Tiyatro da ise. Namık Kemal'in vatan yahut silistre'si yle başlamıştır türk tiyatrosu. Yani sizin dediğinizin aksine. bu üç sanat dalından ikisi resim ve heykel 20, yy da. tiyatroda 19, yy ın sonlarında türkler tarafından icra edilmeye başlanmıştır.

Operanın orijini bize ait değilde, resmin, heykelin, tiyatronun, sinemanın orijini bize mi ait yani ?

Tamamen bize ait operalar var. ilk türk operası 1934 yılında Berksay tarafından yapıldı : Özsoy, bunun yanında Midas'ın kulakları gibi.

Bu gün avrupada islam düşmanlığı olmasıyla, Mozart'ın bu operayı bu amaçla yazıp yazmaması oldukça farklı şeylerdir. Kaldıki bu operanın bu gün yayınlanmasını ben zaten ilk iletimde eleştirmişim.

tekrar belirteyim. önce kişinin yazdıklarını okuyup sonra eleştirelim.

Gönderi tarihi:

Sayın cyrano tiyatro, resim ve heykel sanatı ilk insana kadar dayanır. Daha sonraları milletler kendi kültürlerine göre değişik türlerde işlemişlerdir bu sanat dallarını. Osmanlıda minyatür resmi vardır, hacivat ve karagöz, ibiş gibi tiyatral gösterilerde Osmanlı kültüründe var. Bunun öncesinde de Türklerin kendi kültürlerine özgü sanatsal eylemleri olmuştur.

İslamın kabul edilişi ile heykel sanatına din ulemaları hoş görü ile yaklaşmadıklarından bu sanat dalından uzak durmuşlar. Ama İslam öncesi Türk kültürlerinde fazlasıyla kabartma motifli heykel sanatı işlenmiştir.

mağaralarda resmedilen şekilleri unutmamak gerekir yani insan en eski çağlardan beri resimle, tiyatro ile ve heykelle ilgilenmiştir biçimleri değişmiş olsada...

Opera'nın başlangış tarihi sanıyorum ortaçağa dayanıyor. yani kültürler o zaman farklılaşmıştı. İlk Türk operası hakkında sayenizde bilgi sahibi oldum, insan hergün bişeyler öğreniyor tabiki bu yüzden teşekkür ederim...

Gönderi tarihi:

şöyle yani :

Arkadaşım o adamlar demek ki kendi peygamberlerine karşı bir gaflet içinde bulunmuşlar.bu islam düşmanlığı ve insanlık düşmanlığından başka birşey değil.

Onlar madem inanıyorlar neden peygamberlerine böyle davranılmasına müsade ediyorlar acaba !

bu senin dediğin ,yaptıkları işe kılıf aramaktan başka birşey değil ! "adamlar kendi peygamberlerininde kesik başını çuvaldan çıkarmışlar" sözü yapılan işi haklı çıkarmaz.

işte olay kendini haklı göstermek için yapılan bir şey bu.sen benim anlattığım ve yazdıklarımı anlamamışsın sanırım . sen onların peygamberine yaptığı olay olarak bakıyorsun ama olay bu değil ....!

Gönderi tarihi:

arkadaşım yapılan işi haklı çıkarmıyorum. alıntı yaptığın yazımda zaten operanın bugün yayınlanmasının mazereti olmadığını söylüyorum.

Benim bahsettiğim şey. Bu gün avrupada fanatik Hristiyan partilerce yürütülen İslam karşıtlığıyla bu operanın bir alakası olmadığı.

bazı arkadaşlarımız bu operayı Fanatik Hristiyan partilerinin bu gün avrupada yürüttüğü ırkçı ve islam fobik hareketlerin ürünü olarak görmüşler. benim hz isa'nında çuvalda başının olduğu örnek vermem bunun içindir.

anlatabildimmi.

Gönderi tarihi:

Arkadaşım seni anladım ben.

Ama yapılan tüm işlerde onlar hristiyanlık ve onun devamı olan düşünce ve davranışları var .

bunu göz ardı etmemek gerekir sanırım.Özgürlük ve sanatın evrenselliğinden bahseden insanlar ve ülkeler bunu sadece kendi menfaatleri için geçerli .

çünkü onların özgürlük anlayışlarını ve insan hakları Irakta gözler önünde bu sadece bir örnek.İdama karşı olanbu insanlar Apo'nun asılmasına karşı çıkarak insan haklarından bahsettiler ve idma karşı olduklarını bas bas bağırdılar ,ancak Saddamın asılmasına ses çıkarmadılar . çünkü herşey menfaat ve çıkarları için .

neyse arkadaşım ben bağlantısı olduğunu düşünüyorum . seninde bu kendi fikrindir .senin söylemek istediğini anladım ben olaya biraz farklı yaklaştım .Sevgiler............

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.