Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

DEMİR ÖKÇE


TANİA HAYDE

Önerilen İletiler

Demir Ökçe

Jack London

 

 

Demir Ökçe, ilk yayınlandığı 1906 yılından bu yana elden düşmeyen bir edebiyat başyapıtıdır. Ezilenlerin sömürenlere karşı verdiği mücadeleyi büyük bir başarıyla işleyen bu öncü eser, yüz yıl boyunca ilerici kuşaklar için bir eğitim kitabı olmuş, ezilenleri konu alan yazarlara esin vermiştir. Demir Ökçe, ‘demokrasi’ gibi gösterilmek istenen Amerikan sisteminin adaletsizliğini, zalimliğini çarpıcı bir şekilde açığa çıkarır. Oligarşinin politikalarının nerelere varabileceğini büyük bir öngörüyle sergiler. Eserin, büyük edebiyatçılarımızdan Sabahattin Ali’nin başlayıp dil ustası Emin Türk Eliçin’in tamamladığı okumamız gereken bir kitap.

 

 

Sarı İt

Reşat Enis

Sarı İt ülkemiz edebiyatçılarının yazdığı ilk işçi romanlarındandır. İşçi sınıfının toplumsal hayata ağırlığını koyduğu, grevlerin filizlenip serpildiği bir dönemi, 1960’lar Türkiyesini konu alır. İşçilerin çalışma koşulları, patronlarla girdikleri mücadeleler, işçi-sendika ilişkileri, işçilerin yaşadığı semtler, aile ilişkileri, günlük yaşayışları, aşkları… canlı, çarpıcı diyaloglarla örülü akıcı bir dille anlatılır.

Sarı İt, işçi sınıfının hayat koşullarını belgelemekle kalmıyor,1960’ların genel ortamını, egemen sınıfların ve iktidarın politikalarını da gözler önüne seriyor.

İşçi sınıfının içinde boy verip geliştiği ortamı, bu ortamın ürünü olarak, kanlı canlı özellikleriyle işçileri çok iyi anlatan bir eserdir.

 

 

 

İnsanları Seveceksin

Erich Marie Remarque

 

 

Alman faşizminden kaçan ve yabancı ülkelere sığınan on binlerce insanın sınırlar arasında kovalanmasını gözler önüne seren bir kitap.Batı burjuvazisinin acı gerçeklerini ortaya koyuyor ve insanların insanlara ne denli kötülükler yapabileceğini de alaycı ve çarpıcı bir dille antıyor. Milliyetçilik yutturmacasıyla maskelenmiş Alman faşizminin içyüzü bütün çirkinliği ile gözler önüne seriliyor.

 

 

 

 

İmran, Bir İsyan Andı

Zeynep Özge

 

Bu kitapta İmran Aydın adlı bir işçi anlatılıyor. Çocuk yaşta, bir sömürü cehennemi olan Mobilyacılar Sitesinde çalışmaya başlayan, emeğiyle yoğurduğu yaşamını dünyayı değiştirme amacına adayan ve mücadelesi sırasında gözaltına alınarak işkenceyle öldürülen Ankaralı işçi devrimcinin yaşamından kesitler sunuluyor. Ve bu kesitler, onun eğittiği, gelişimine katkıda bulunduğu gençlerin anlatımlarından oluşuyor. İmran Aydın, işçi sınıfı içinde, onun gibi yaşayan ve çalışan, bir dönemin yükünü cesaretle omuzlamış işçi kuşağının temsilcidir.

 

"İmran, bir ölünün ardından yakılmış bir ağıt değildir; şu dünyada saygıdeğer ne varsa hepsini temsil eden, bize insanlığımızı öğreten ve insanca yaşanacak bir dünyayı ilmik ilmik ören bütün parti işçilerini anlatmaktadır. Bu yüzden, okuyup bitirdiğinizde kitabı, eğer içinizi bir hüzün kaplamışsa,hemen bundan kurtulun: Çünkü ya omuz başınızda ya içinizde bir yerde, bir İmran mutlaka vardır.

 

netten

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.