Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çığır Açan Keşif, Vikinglerin 1000 Yıl Önce Kuzey Amerika'da Aktif Olduğunu Gösteriyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çığır Açan Keşif, Vikinglerin 1000 Yıl Önce Kuzey Amerika'da Aktif Olduğunu Gösteriyor

Yeni arkeolojik kanıtlar, bilim adamlarının Kuzey Amerika'daki Viking varlığı için zaman çizelgesini düzeltmelerine izin verdi.

AAPLdPP.img?h=454&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

Groningen Üniversitesi liderliğindeki bir arkeolog ekibine göre, kesik izleri olan tahta parçaları kesin olarak MS 1021 yılına -tam olarak 1000 yıl önce- tarihlendirildi ve bu işaretleri yapan metal aletler yerli halk tarafından üretilmedi. Hollanda'da.

Ancak Vikingler metal aletler yapıp kullandılar ve ahşabın bulunduğu L'Anse aux Meadows arkeolojik alanına yerleştikleri biliniyordu.

Araştırmacılar, bilginin, malların ve genetik bilginin küresel aktarımını anlamak için bize kesin bir referans noktası vererek, bunun yalnızca Amerika kıtasının Avrupa yerleşimi için değil, aynı zamanda dünyanın çevresini dolaşmak için en erken ve en doğru tarih olduğunu söyledi.

Vikinglerin, Kristof Kolomb'un yapışkan pençelerini her yere bulaştırmasından çok önce, Kanada'nın Newfoundland kentindeki L'Anse aux Meadows'a Kuzey Amerika'ya gidip yerleştikleri bir süredir biliniyordu. Ancak, kısa işgal için kesin bir tarih elde etmek zor olmuştur.

Ancak son yıllarda arkeologlar inanılmaz ve yaratıcı bir tarihleme aracından giderek daha fazla faydalanıyorlar: ağaç halkalarını saymaya dayanan dendrokronoloji.

AAPLtk1.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o=

Bir L'Anse aux Meadows ahşap parçası üzerindeki ağaç halkalarının mikroskobik detayı. (Petra Doeve)
Yaşı bilinmeyen bir kıyılmış odun parçası için bunun oldukça zor olacağını düşünebilirsiniz, ancak yardım beklenmedik bir yerden gelir: güneş fırtınaları.

Kanıt, karbon-14 veya radyokarbon adı verilen bir radyoaktif karbon izotopunun bolluğunda bulunabilir. Radyokarbon, doğal olarak oluşan diğer karbon izotoplarına kıyasla Dünya'da yalnızca eser miktarlarda bulunur.

Uzaydan gelen kozmik ışınların bombardımanı altında üst atmosferde oluşur. Kozmik ışınlar atmosfere girdiğinde, radyokarbon üreten bir nükleer reaksiyonu tetiklemek için yerel nitrojen atomlarıyla etkileşime girerler. Kozmik ışınlar sürekli olarak uzayda aktığından, Dünya az çok sabit bir radyokarbon kaynağı alır.

Bunlardan bazıları doğal olarak ağaç halkalarında bulunabilir. Ve ara sıra, ağaç halkalarında birkaç yıl içinde solan büyük bir radyokarbon artışı ortaya çıkıyor. Bilinen oldukça önemli bir kozmik ışın kaynağı güneş aktivitesi olduğundan, bu ani yükselmeler genellikle güneş patlamalarının ve fırtınaların kanıtı olarak yorumlanır.

Tam da böyle bir güneş fırtınası, dünyanın dört bir yanından ağaç halkalarında, radyokarbonun radyoaktif bozunma hızına bağlı olarak MS 992 ila 993 yıllarına tarihlendirildi. Araştırmacılar, bu başak, L'Anse aux Meadows'ta bulunan dört parça kesilmiş odunda da görülüyor.

Groningen Üniversitesi'nden arkeolog Margot Kuitems, "Güneş fırtınasından gelen sinyali bulmak... [içinde] ağaç kabuğu, kesme faaliyetinin MS 1021 yılında gerçekleştiği sonucuna varmamızı sağladı" dedi.

Diğer araştırmacılar dendrokronolojiyi güneş aktivitesi ve eski süpernova tarihini bir araya getirmeye yardımcı olmak için kullandılar. Bu bulgu, dendrokronolojinin başlığına başka bir tüy daha ekleyerek güneş fırtınalarının arkeolojik eserleri bağlamsallaştırmak için güvenilir ve kesin bir referans noktası olarak kullanılabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar makalelerinde, "İskandinav'ın MS 1021 yılında Kuzey Amerika kıtasında aktif olduğuna dair kanıt sağlıyoruz" diyorlar.

"Bu tarih geç Viking kronolojisi için güvenli bir kavşak sunuyor. Daha da önemlisi, Avrupa'nın Amerika kıtasını tanıması için yeni bir referans noktası ve insan göçünün gezegeni çevrelediği bilinen en eski yıl olarak hareket ediyor."

Kaynak: Science Alert

water-4032975.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.