Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bitki Bazlı Hint Yemekleri En İyi Ruh Halini Oluşturan Yiyecek Olabilir, İşte Nedeni


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bitki Bazlı Hint Yemekleri En İyi Ruh Halini Oluşturan Yiyecek Olabilir, İşte Nedeni

AANfyqz.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

İyi bir ruh hali yemeği yiyin.

İyi bir ruh hali havasında mı? Hint yemekleri sadece sade lezzetli olmanın yanı sıra, ruh sağlığınız için gerçekten iyidir - birden fazla yönden.

Tabii ki, “Hint yemekleri” kategorisi aslında alt kıtadaki yaklaşık 30 farklı eyaletin çeşitli bölgesel mutfaklarını kapsar. Farklı bölgeler, farklı malzemeler ve pişirme stilleri sunar ve bu nedenle farklı sağlık yararları olacaktır. Ancak, hangi Hint yemeğini seçerseniz seçin, birkaç kapsayıcı - ve evet, hatta birkaç birleştirici - sağlık yararları vardır. Ve birçoğu iyileştirilmiş ruh hali ile bağlantılıdır.

1. Baharatlar
İki tarif olmasa da - ve gerçekten de iki aşçı yok! - tamamen aynı baharat karışımına sahip olacak, Hint mutfağı bir dizi farklı ruh hali artırıcı baharattan büyük ölçüde yararlanıyor.

Birincisi, dals gibi yemeklere hoş bir altın rengi veren ve hafif, neredeyse tereyağlı aromasıyla daha iddialı baharatların yanı sıra birçok masala veya baharat karışımında bulunan zerdeçal.

Zerdeçal, birçok Hint mutfağında çok yaygın olan biberle eşleştirildiğinde biyolojik olarak daha fazla kullanılabilir olan aktif bileşeni kurkumin sayesinde uzun süredir anti-inflamatuar faydalar ile ilişkilendirilmiştir. UCLA araştırmacılarına göre, kısmen bu anti-inflamatuar bileşikler sayesinde, zerdeçal ruh halinizi önemli ölçüde artırabilir.

Patricia ve Carolyn'den Fitness & Health'den Megan Ayala, "Bu baharatın anti-inflamatuar özellikleri olduğu ve beyin iltihabını azalttığı için depresyon şansı azalır ve bu da mutlulukla sonuçlanır" diye açıklıyor.

Tarçın, özellikle garam masalada bulunan bir başka anti-inflamatuar baharattır. Araştırmalar tarçının ruh halinizi dengelemeye, hatta anksiyete ve depresyonla mücadele etmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. (Ve bunun ne anlama geldiğini biliyorsunuz: elmalı turta ilaçtır.)

Baharatlı yiyecekler vücudun stres, depresyon ve kaygı düzeylerini uzak tutmaktan sorumlu olan serotonin gibi hormonların doğal üretimini artırır.

Şili, kurutulmuş veya taze, hafif veya sıcak olsun, Hint mutfağında her yerde bulunur. Şili, Hint yemeklerine sıcaklığını veren bileşik olan kapsaisin varlığı sayesinde daha iyi bir ruh hali ile bağlantılıdır. Yani vindaloo gibi baharatlı yemeklerin hayranları şanslı!

HealthCreeds.com'da tıbbi araştırmacı ve yazar olan Dr. Mubashar Rehman Ph.D., “Baharatlı yiyecekler, vücudun stres, depresyon ve kaygı düzeylerini uzak tutmaktan sorumlu olan serotonin gibi doğal hormon üretimini artırır” diye açıklıyor.

Rehman, Hint yemeklerinin müstehcenliğinin aynı zamanda anandamid adı verilen bir yağ asidi nörotransmitterinin yaratılmasını da desteklediğini ve bunun Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi bağırsak hastalıklarıyla ilgili daha az soruna yol açtığının gösterildiğini ekliyor. Ve bu, ruh halinizi birden fazla şekilde artırabilir.

2. Vejetaryen Gıda ve Bakliyat
Körili ev menülerinin çoğu aksini düşünmenize neden olsa da, birçok Hint bölgesinde vejeteryan yemekleri üstündür. Anketler, Hint nüfusunun yüzde 40'ının basketbol sahasında bir yerde vejeteryan olduğunu ve nedenini görmek zor değil. Chana masala'dan beş mercimek dalına ve aloo matar'a kadar Hint yemekleri, vejetaryen yemeklerinde zengin bir seçim sunuyor. Ve bu, bir Hint yemeği diyetinin genellikle lifli olduğu anlamına gelir.

Mercimek, bakliyat, karnabahar, bezelye ve daha fazlası Hint yemeklerinin temel besinleridir ve bu sebzeler bir sürü lif içerir. Hepimiz lifin banyo zamanını daha az, daha karmaşık hale getirmek için gerekli olduğunu biliyoruz, ancak lif aynı zamanda daha iyi bir ruh hali için önemli bir anahtardır.

Son araştırmalar, dünya çapında geleneksel tıp sistemlerinde yaygın olan bir inanca güven vermeye başladı: "midenizdeki kelebekler" gibi deyimlerin kökleri çok gerçek bir zihin-bağırsak bağlantısına dayanıyor. Kısacası, ne yediğiniz gerçekten nasıl hissettiğiniz üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir ve sağlıklı bir bağırsak, iyileştirilmiş zihinsel sağlığın sırrı olabilir.

Bu lif açısından zengin diyete, güneyde idli ve dosa gibi Hint mutfağında yer alan fermente gıdaların yanı sıra çeşitli turşuları da eklediğinizde bağırsaklarınız ve ruh haliniz daha da iyi olacaktır.

3. Balık
Hint yemeği denilince akla ilk balık balık gelmese de, ülke uzun bir sahil şeridiyle kutsanmıştır ve Goa gibi bazı bölgelerin sakinleri deniz ürünlerini kesinlikle bilirler. Özellikle goan balığı körisi, hem balıktan hem de hindistancevizi sütünden elde edilen sağlıklı yağlardan bahsetmiyorum bile, lezzet ve baharatla doludur.

Balık uzun zamandır beyin gıdası olarak adlandırılıyor ve bu bir kocakarı masalı değil. Balıklardaki omega 3 yağ asitleri sadece beyin sağlığı ve hafızasının gelişmesine katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda bazı araştırmalar düzenli balık yiyenlerin beyinlerinde karar verme, hafıza ve duyguları kontrol eden parça olan daha fazla gri madde olduğunu öne sürer. Kısacası, daha fazla balık = daha az kötü ruh hali.

Bu arada hindistancevizi yağının stres yönetimine yardımcı olduğu ve depresyonu hafiflettiği, beyninizdeki serotonin seviyelerini artıran nörotransmiterleri beslemekten bahsetmeye gerek yok, aslında sizi her lokmada daha mutlu ediyor.

Tabii ki, Hint yemeklerinin ruh halinizi yükseltmesinin belki de en önemli yolu lezzetli olmasıdır! Sevdiğin bir şeyi yerken kaşlarını çatmak zordur. Bu yüzden biraz baharatlı dal veya fermente, mercimek açısından zengin bir dosa pişirin ve kazın.

Kaynak: Organic Authority 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.