Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Covid-19 Aşıları Bu Koşullara Sahip Kişiler İçin Tam Koruma Sağlamıyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Covid-19 Aşıları Bu Koşullara Sahip Kişiler İçin Tam Koruma Sağlamıyor

Araştırmalar, belirli insan gruplarının, covid-19 aşılarının sağladığı yüksek etkili korumadan herkesle aynı düzeyde yararlanamayacağını açıkça ortaya koymaya başlıyor. Araştırmalar, bağışıklığı zayıflamış kişilerin aşılamadan sonra koronavirüse karşı bağışıklık geliştirme olasılığının daha düşük olduğunu buluyor.

BB1gUNlj.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Geçen yılın sonlarında aşı uygulaması ciddi bir şekilde başlamadan önce bile, uzmanlar bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerin aşı ile daha az korunacağını bekliyorlardı. Virüsün, ona karşı oluşturulan daha zayıf bir bağışıklık tepkisi sayesinde, bağışıklık sistemi zayıflamış insanlarda daha ciddi hastalığa neden olabileceği ve çok daha uzun süre hayatta kalabileceği zaten biliniyor. Bu aynı zayıf bağışıklık tepkisi, çoğu insan arasında nadir görülen bir durum olduğu düşünülen, bağışıklığı baskılanmış kişileri yeniden enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirebilir. Ancak daha fazla gerçek dünya kanıtı, bu bireyler için aşı ile sağlanan bağışıklığın ne kadar daha az etkili olabileceğine dair bir resim çizmeye başlıyor.

Örneğin bu ayın başlarında, yüzlerce organ nakli alıcısını inceleyen bir araştırma, mRNA aşısının ilk dozundan kısa bir süre sonra koronavirüse karşı yalnızca% 15'inin antikor ürettiğini buldu. İkinci dozda sadece% 54'ü yaptı. Antikorlar bağışıklığın tek göstergesi değildir, ancak birçok başka araştırma, insanların büyük çoğunluğunun enfeksiyon veya aşılamadan sonra antikorlar oluşturduğunu ve sağlam bağışıklığa sahip olduğunu göstermiştir, bu nedenle sonuçlar yine de rahatsız edicidir.

Organ nakli alıcıları ve belirli kanserler gibi rahatsızlıkları olan kişiler, bağışıklık sistemini yapay olarak zayıflatan radyasyon gibi bağışıklık baskılayıcı ilaçlar veya tedaviler almalıdır. Yine de, vücudun enfeksiyona veya aşılamaya karşı etkili bir bağışıklık tepkisi oluşturma yeteneğini benzer şekilde zayıflatan bağışıklık yetersizlikleriyle doğan veya gelişen insanlar da vardır. Tahminler değişiklik gösteriyor, ancak yaklaşık 10 milyon Amerikalının bir şekilde bağışıklığı zayıfladığı düşünülüyor ve bu da onları aşılamadan sonra bile şiddetli covid-19 için daha yüksek risk altında bırakıyor.

Bir böbrek nakli alıcısı olan Maria Hoffman, Salı günü yayınlanan bir makalesinde Washington Post'a “Benim durumumdaki insanlar için risk çok farklı” dedi. "% 100 aşı olmamışım gibi davranıyorum."

Hattın aşağısındaki hızlandırıcı aşıların bağışıklık sistemi zayıflamış insanlar için sonuçları iyileştirmesi mümkündür. ABD'de pandemi azalmaya devam ettikçe, herkesin mutlak riski de azalacak ve daha az vaka, virüsle karşılaşma olasılığının daha düşük olduğu anlamına geliyor. Ancak birçok uzman, CDC’nin maske takmaya ilişkin yeni gevşeten yönergelerini, bağışıklığı zayıflamış insanlar üzerinde yaratabilecekleri etkiyi ihmal etmekle eleştirdi. Yönergeler, çoğu durumda yalnızca tamamen aşılanmış kişilerin maske takmayı bırakabileceğini söylüyor, ancak bazı eyaletler değişiklikleri neredeyse tüm kısıtlamalarını tamamen kaldırmayı haklı göstermek için kullandı. Ve aşılananları aşılanmamışlardan ayırt etmenin net bir yolunun olmaması, muhtemelen bazı kişilerin maskelerini çıkarmamaları gerektiğinde çıkarmasına yol açacak ve potansiyel olarak diğer aşılanmamış kişileri ve aşılanmış ancak bağışıklığı zayıflamış kişileri riske atacaktır.

Aşılanan Amerikalıların çoğu, covid-19 konusunda çok fazla endişe duymadan yazın güvenle tadını çıkarabilecekler, ancak bu, ABD'deki bağışıklığı zayıflamış olanlar da dahil milyonlarca insanın sahip olamayacağı bir lükstür.

Kaynak: GIZMODO

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.