Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

420 Milyon Yıl Öncesine Dayanan 'Soyu Tükenmiş Fosil Balıklar' Madagaskar'da Canlı Bulundu


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

420 Milyon Yıl Öncesine Dayanan 'Soyu Tükenmiş Fosil Balıklar' Madagaskar'da Canlı Bulundu

Bir grup Güney Afrikalı köpekbalığı avcısı, bilim camiasında birçok kişinin neslinin tükendiğine inandığı dinozorlardan önce gelen balık popülasyonunu farkında olmadan yeniden keşfetti.

BB1gKbKI.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Kar amacı gütmeyen çevre koruma platformu Mongabay News'ten alınan bir rapora göre, Coelacanth olarak bilinen "dört ayaklı fosil balık", Madagaskar açıklarında Batı Hint Okyanusu'nda canlı ve iyi bulundu.

Çıkış, yeniden ortaya çıkışlarının kısmen, köpekbalığı avı gezilerinde ağları kullanan balıkçılar sayesinde gerçekleştiğini bildirdi. Yüzgeçleri, petrol ve diğer ticari işletmeler için köpekbalıklarını hedef almaya devam ettikçe, yüksek teknolojili derin deniz ağları, Coelacanthların su yüzeyinin yaklaşık 328 ila 492 fit altına toplandığı yere ulaşabiliyor.

Mongabay News'in bildirdiğine göre, 420 milyon yıl öncesine dayanan türün, son hafızalarda yaşayan ilk canlı Coelacanth'ın Güney Afrika Kıyısı açıklarında keşfedildiği 1938 yılına kadar neslinin tükendiği düşünülüyordu. Bilim adamları, sekiz yüzgeçli, pullarda belirli bir lekelenme modeli ve devasa gövdeli "Latimeria chalumnae" türünün hala hayatta olan bir üyesini bulduklarında şok oldular.

SA Journal of Science'da yakın zamanda yapılan bir araştırma, 1980'lerde patlamaya başlayan köpekbalığı avcılığındaki artışla Coelacanthların hayatta kalmak için yeni bir tehditle karşı karşıya kalabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar makalelerinde, "Köpekbalıklarını yakalamak için kullanılan jarifa ağları, nispeten yeni ve daha ölümcül bir yeniliktir, çünkü büyüktürler ve derin sulara yerleştirilebilirler."

Coelacanthların şu anda özellikle Madagaskar'da "sömürü" riski altında olduğundan korkuyorlar.

"Büyük ağ jarifa ağlarının Madagaskar'daki koelakantların hayatta kalması için en büyük tehdit olduğuna dair çok az şüphe var" diye yazdılar.

Baş yazar Andrew Cooke, Mongabay News'e yaptığı açıklamada, Coelacanth yakalamalarının artmasıyla kendisinin ve diğer araştırmacıların şok olduklarını söyledi.

"Buna daha fazla baktığımızda, [yakalanan sayılar karşısında] hayrete düştük ... Madagaskar'da Coelacanth'ları izlemek veya korumak için proaktif bir süreç olmamasına rağmen," dedi.

Çalışmaları, Madagaskar'ın çeşitli Coelacanth alt türlerinin "merkez üssü" olması nedeniyle, antik türleri korumak için koruma adımlarının atılması gerektiğini iddia ediyor.

Cooke'un belgelenen son Coelacanth avı ve şüpheli insan ticareti örneklerine rağmen, tüm araştırmacılar bulguları kabul etmiyor.

Madagascan hükümeti deniz araştırmacısı Paubert Tsimanaoraty Mahatante, Mongabay News'e, türlerin avcılar arasında sıcak bir meta haline gelmesiyle ilgilenmediğini söyledi.

Mahatante, "Coelacanth yakalamak tamamen nadirdir ve insanlar bazı yönlerden çok nadir görülen bir şeyi yakalamaktan bile korkarlar. Bu yüzden Coelacanthların kasıtlı olarak hedef alındığını düşünmüyorum," dedi.

Her şeye rağmen, Cooke ve ekibi yaklaşık 40 yıllık araştırmalara dayanarak insanları eşsiz Coelacanth türleri hakkında eğitmeye devam etmek istiyor.

SA Journal of Science dergisinde "Makale, Madagaskar coelacanthlarının ilk kapsamlı açıklamasını sağlıyor ve bölgesel olarak önemli bir popülasyonun ve geniş uygun habitatın varlığını gösteriyor" diye belirtiyorlar.

Coelacanth, yerel popülasyonlarda "nesli tükendikten" sonra yeniden keşfedilen tek tür değil. Nisan ayında, Avustralya'da 23 yıldır ilk kez oldukça zehirli bir deniz yılanı bulundu.

Kaynak: Newsweek

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.