Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ukrayna-Türkiye işbirliğinin sınırları var


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Ukrayna-Türkiye işbirliğinin sınırları var

10 Nisan'da Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin dokuzuncu toplantısına katılmak için İstanbul'a gitti. Ziyaretinin temel amacı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan ticaret ve yatırımdan daha acil bir öncelik olan Rusya'ya karşı destek istemekti.

BB1fM4BG.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Son haftalarda Ukrayna sıcağı hissediyor. Mart ayının sonundan beri Moskova, Ukrayna-Rusya sınırında asker topluyor. Kiev'e göre, şu anda bölgede yaklaşık 40.000 Rus askeri bulunuyor, Donbass'taki cephe hatlarından çok da uzak değil ve aynı sayı 2014'te Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'da.

Zelensky’nin ilk uğrak noktası ABD olsa da, Türkiye’ye de güvenmek için iyi nedenleri var. Ankara, Kırım'ın ilhakını tanımayı reddediyor ve Ukrayna'ya retorik destek sunuyor. Ortak bir bildiride, Erdoğan ve Zelensky "Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol kentinin yanı sıra Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki [..] işgalin kaldırılmasına yönelik adımları koordine etmeye" devam edeceklerini taahhüt ettiler. İfade, iki liderin Türkiye'de bir araya geldiği Ekim 2020'deki son ortak açıklamalarıyla eşleşiyor.

Erdoğan, Rusya'ya baskı yapmayı amaçlayan, Kiev'in başlattığı ve Biden yönetiminin desteklediği sözde Kırım Platformu'na da yeniden bağlılık gösterdi. Türkiye, dış politika girişimini yarımadanın sınırındaki bölgelerdeki Kırım Tatarlarına ekonomik yardım sağlamak için kullanma niyetindedir.

Ukrayna-Türkiye ilişkisinin özü var, sadece büyük retorik değil. 2019 yılında Kiev, Türk müttefiklerine Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ savaş alanlarında avantaj sağlayan silah sistemi olan 12 Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı'nı (İHA) satın aldı. Ukrayna silahlı kuvvetlerinin başkomutanı General Ruslan Khomchak, beş tane daha satın alma planlarını doğruladı.

İki ülke uzun zamandır ortak savunma üretimini tartışıyor, Türkiye Rusya pazarından kopan Ukrayna sanayilerinden yararlanıyor ve Ukrayna drone teknolojisine erişim sağlıyor.

Türk hükümeti ayrıca ABD ile ilişkiye girmek için Ukrayna ile bağlarını güçlendiriyor. Erdoğan'ın Batı'yla yeniden araştırması AB ile ilgili meyvelerini verirken, Biden’ın ekibi şu ana kadar Ankara’nın önerilerini görmezden geliyor. Washington, ister Libya'da, ister Suriye'de veya Güney Kafkasya'da olsun, Moskova'nın yayılmacılığını dizginlemeye hazır ve istekli tek gücün Türkiye'nin olduğu şeklindeki iddiaları kabul etmiyor. Erdoğan’ın Putin’le yaptığı çifte hareket, Atlantik genelinde kalıcı bir olumsuz izlenim bıraktı.

Şimdi Rusya ile Ukrayna arasında yükselen gerilim, Türkiye'ye Amerika ve NATO'nun geri kalanıyla bağlarını bir durgunluğun ardından yeniden canlandırma fırsatı sunuyor. Erdoğan-Zelensky zirvesinin arifesinde, Türk yetkililer iki ABD muhribinin, USS Donald Cook ve USS Roosevelt'in Karadeniz'e doğru yola çıktığını duyurdu.

Pentagon, bu tür konuşlandırmaların NATO’nun düzenli rotasyon düzenlemesinin bir parçası olduğuna dikkat çekerek çok daha az istekliydi. Sonunda ABD, gemilerin sevkıyatını iptal etti. Biden’ın ekibi, bölgedeki Amerikan askeri varlığını artırmak yerine, Rusya’ya Ukrayna’dan ziyade Amerikan siyasetine müdahale ile bağlantılı yeni bir yaptırım turu uygulamayı seçti.

Dolayısıyla Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna konusunda kafa kafaya çarpışma riskiyle kumar oynaması pek olası değil. Zelenski ile ortak basın toplantısında Erdoğan, Karadeniz'de gerginliğin azaltılması çağrısında bulundu. Türkiye'nin geçen yıl Dağlık Karabağ'da veya Libya'da yaptığı gibi cephe hatlarına doğrudan askeri yardım göndererek ön saflara çıkmaya hazır olduğuna dair hiçbir gösterge yok.

Güç dengesini Kiev'in lehine değiştirecek bir konumda değildir ve buna ek olarak, ağır sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalabilir. 12 Nisan'da Rus hükümeti, COVID-19 endişeleri nedeniyle Türkiye'ye düzenli ve charter seferleri 1 Haziran'a kadar durdurduğunu duyurdu. Moskova'nın 2015-16 “jet krizi” sırasında yürüttüğü baskı kampanyasını anımsatan bu karar, gerçek pandemi ile ilgili endişelerden kaynaklanmış olabilir, ancak aynı zamanda açık bir mesaj da vermiştir.

Federal Konsey'de (yasama meclisinin üst meclisi) başkan yardımcısı Konstantin Kosachev'in Facebook'ta yorumladığı gibi, Türkiye'ye ziyaretlerden kaçınması "Rus toplumunun Rusları tatil sayımına davet eden bir ulusal liderin açıklamalarına gerçekten güçlü bir yanıt olacaktır. vatanlarına değil, ılık denize olan sevgilerine ”.

Hepsinden önemlisi, Ukrayna'nın kendisi yürüyen merdiven modunda görünmüyor. Zelensky, Rus tarafından gelen tüm parmak işaretlerine rağmen, savaş tamburunu dövmüyor ve doğuda asker toplamıyor. Bunu yapmak, Moskova’nın Kiev provokasyonlarını sahneleme anlatımına inanacağı veya daha kötüsü bir saldırı için bahane oluşturacağı için, açıkça ters etki olacaktır. Aksine, Ukrayna cumhurbaşkanı diplomatik destek oluşturmaya çalışıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'nın gündemde olduğu NATO içinde bir dizi istişare için geçtiğimiz hafta Brüksel'deydi. Orada Kiev Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile de görüştü. İttifak birlik öngörecektir, ancak Rusların kılıç sallamasına muhtemelen aşırı tepki vermeyecektir.

Türkiye’nin Ukrayna’yla yaptığı ileri geri, bize Rusya’ya karşı stratejisi hakkında önemli bir şey anlatıyor. Tüm havasına rağmen Ankara, Moskova ile rekabetin kontrolden çıkmamasını sağlıyor. Erdoğan, Türk dış politikasının eski koruyucularından çok daha az riskten kaçınıyor olabilir, ancak Ruslarla Donbass veya Kırım üzerinden hesaplaşmanın çok fazla maliyeti ve varsa çok az kazanımı olduğunun farkında.

Karşılıklı bir ihtimal göz önüne alındığında, Türkiye’nin en iyi seçeneği “yumuşak dengeleme” dir: Sovyet sonrası alanda Rusya ile eşzamanlı olarak işbirliği yapmak, NATO’nun caydırıcılık kalkanının arkasına saklanmak ve Azerbaycan, Gürcistan veya Ukrayna ile güvenlik bağları kurmak. 2014'te olduğu gibi Ankara da yüzünü kaybetmeden çatışmalardan kaçınmaya çalışacak.

Kaynak: Aljazeera

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.