Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

30 Saniyelik Gizlilik Düzeltmeleriyle Verilerinizi Korumanın Yolları


Önerilen İletiler

  • Admin

30 Saniyelik Gizlilik Düzeltmeleriyle Verilerinizi Korumanın Yolları

BB1f36MO.img?h=213&w=378&m=6&q=60&o=f&l=

Dijital gizliliğe ve güvenliğe ayak uydurmak, arabanız için düzenli yağ değişimleri almaya benzer - çevrimiçi yaşamınızı korumak için bir bakım sorunu.

Ancak her gizlilik ve güvenlik sorununu aynı anda çözmek göz korkutucu olabilir. Bunun yerine, bir dakikadan daha kısa sürede atlayabileceğiniz ısırık büyüklüğünde adımlar vardır.

Tembel bir öğleden sonra verimli hissetmenin kolay bir yolu. Ve bu ipuçları faydalı çünkü pek çok yaygın ürün ve hizmet bizi gözetlemek için tasarlandı.

Buna, bir sonraki konferans görüşmenizi beklerken oynadığınız akıllı telefon oyunu, size hava durumu tahmini veren mobil uygulama ve çevrimiçi arkadaşlarınızla paylaştığınız fotoğraf dahildir. Hepsi, tüketici verilerini toplamak, paylaşmak ve bunlardan para kazanmak isteyen şirketlere hayatınızla ilgili samimi ayrıntıları ifşa etme yeteneğine sahiptir.

Tüketici Raporlarının size sahip olduğunuz aygıtlara ve özel endişelerinize dayalı olarak daha kişiselleştirilmiş bir eylem planı sağlamasını istiyorsanız, CR Güvenlik Planlayıcı'ya göz atın. (Kullanımı ücretsizdir ve paylaştığınız ayrıntıları size bir plan sunmak dışında hiçbir şey için kullanmayız.)

Bu arada, işte herkesin başlaması için bazı basit yollar.

Facebook Yüz Tanıma'yı Kapat

Facebook, sahte hesapları tespit etmek ve insanların fotoğraflarda arkadaşlarını etiketlemelerine yardımcı olmak için yüz tanımayı kullandığını, ancak kullanıcıları asla reklamlarla hedeflemediğini söylüyor.

Nasıl kullanılırsa kullanılsın, teknolojinin kendisi müdahaleci görünebilir ve Facebook, 2017'nin sonlarında insanların onu kapatmasına izin veren yeni bir ayar duyurdu.

Neredeyse 18 ay sonra, bir CR araştırması, tüm kullanıcıların söz verilen Yüz Tanıma ayarını almadığını gösterdi. (Bulgumuz, Federal Ticaret Komisyonu tarafından 2019'da Facebook ile yaptığı 5 milyar dolarlık anlaşmayı duyururken dile getirildi.) Şirket daha sonra etkilenen tüm hesaplar için bir düzeltme yaptı.

Bu özelliği tüm cihazlarda masaüstünüz üzerinden kapatmak için, herhangi bir Facebook sayfasının sağ üst köşesindeki oka tıklayın ve Ayarlar> Yüz Tanıma> Düzenle> Hayır'ı seçin.

GPS İzlemeyi Sınırla

Akıllı telefonunuzdaki uygulamaların, özellikle trafik raporu, hava durumu veya yemek yeme noktası aramadığınızda, her zaman nerede olduğunuzu bilmesine gerek yoktur.

Telefonunuzun GPS verilerine erişimi nasıl sınırlandıracağınız aşağıda açıklanmıştır. (Uygulamalar konumunuzu anlamak için yine de WiFi sinyallerini ve diğer ipuçlarını kullanabilir, ancak veriler genellikle daha az kesindir.) Siz oradayken, bu ayarları kişilerinize ve fotoğraf kitaplığınıza erişimi kontrol etmek için de kullanabilirsiniz.

İPhone'da: Ayarlar> Gizlilik> Konum Servisleri'ne gidin. Ardından, GPS verilerinin aktarılmasını durdurmak için kontrolü kapatın. Veya hangilerinin uygulamayı "her zaman", "hiçbir zaman" veya "[siz] kullanırken" erişebileceğini kontrol etmek için her bir uygulamaya tek tek dokunun.

Bir Android telefonda: Ayarlar> Google> Konum> Burada, konumu tamamen kapatabilir veya tek tek uygulamaların konuma ne zaman erişebileceğini seçmek için "Konuma uygulama erişimi" ni seçebilirsiniz. (Talimatlar ne tür bir Android cihaza sahip olduğunuza bağlı olarak değişebilir, ancak adımlar genellikle benzerdir.)

Alexa Kayıtlarını Sil

Amazon, Apple ve Google zaman zaman insanlara, sesli bilgi işlem teknolojilerini geliştirmek için akıllı hoparlörleri tarafından kaydedilen iletişim parçalarını gözden geçirdiler.

Belirli kayıtları silmek ve bu tür verilerin kullanımına sınırlar koymak için, cihazın mobil uygulamasında ayarlara girmeniz gerekir. (Bununla ilgili yardım için yukarıdaki bağlantıya tıklayın.)

Geçen yıl Amazon, iki yeni sesli komutla işleri biraz daha kolaylaştırdı: "Alexa, az önce söylediklerimi sil" ve "Alexa, bugün söylediğim her şeyi sil." Özelliği kullanmadan önce etkinleştirmeniz gerekir.

Alexa uygulamasında: Sol üstteki üç çubuğa dokunun ve Ayarlar> Alexa Gizlilik> Ses Geçmişini İncele> öğesini seçin ve sesle silmeyi etkinleştirmek için geçiş düğmesini çevirin.

Konum Verilerini Fotoğraflarınızdan Çıkarın
Akıllı telefonunuzdaki de dahil olmak üzere dijital kameranızla bir fotoğraf çektiğinizde, cihaz görüntünün nerede, ne zaman ve nasıl kaydedildiğiyle ilgili verileri yakalar.

Ve bu resmi başka biriyle paylaştığınızda, Exif verileri adı verilen bu bilgi, genellikle yolculuk boyunca devam eder. Google Fotoğraflar ve iCloud Fotoğrafları gibi mobil uygulamalar ve depolama hizmetleri, Springsteen yaz turu resimlerinizi yere ve tarihe göre nasıl sıralayacağınızı bu şekilde bilir.

Konum verilerini bilgisayarınızda depolanan fotoğraflardan çıkarmak için aşağıdakileri yapın:

Windows'ta: Görüntü dosyasına sağ tıklayın, ardından Özellikler> Özellikleri ve Kişisel Bilgileri Kaldır.

MacOS'ta: Fotoğrafı Önizleme'de açın, ardından Araçlar> Denetçiyi Göster> Konum Bilgilerini Kaldır.

Daha Özel Bir Tarayıcı Deneyin

En popüler web tarayıcılarından biri olan Google Chrome'un kullanıcıları hakkında muazzam miktarda veri topladığı açık bir sır. Bu, konum bilgilerini, arama geçmişini ve göz atmanızla ilgili ayrıntıları, kimliğinizle bağlantılı olan ve üçüncü taraf reklamcılık için kullanılan verileri içerir.

Kolay bir gizlilik düzeltmesi için tek yapmanız gereken farklı bir tarayıcıya geçmek. Popüler alternatifler arasında Firefox ve DuckDuckGo'nun Gizlilik Tarayıcısı Uygulaması bulunur. Her ikisi de çok daha az kişisel bilgi toplama sözü veriyor.

Yine de bir uyarı var. Chrome, yol boyunca gizliliğinizi ihlal etse bile güvenliğinizi korumak için (yani bilgisayar korsanlarına karşı savunma) en iyi seçenek olduğu için bir üne sahiptir. Çok hassas bilgileri işleyen bir kişi veya büyük bir şirketin CEO'su gibi yüksek değerli bir hedef iseniz, güvenlik, gizlilikten daha büyük bir endişe olabilir. Değiş tokuşu kendiniz tartmanız gerekecek.

Çok Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Etkinleştir

Güvenlik uzmanları, teklif edildiğinde herkesin iki faktörlü kimlik doğrulama olarak da bilinen çok faktörlü kimlik doğrulamayı kullanması gerektiğini söylüyor.

Amaç, şifrenizi ele geçirmiş olsalar bile bilgisayar korsanlarının erişim sağlamasını engellemektir. Bir şirketin MFA ayarını açtıktan sonra, hesaba doğrulanmamış bir konumdan veya cihazdan her erişmeye çalıştığınızda şifreye ek olarak bilgi sağlamanız gerekecektir.

Tipik olarak, şirket size kısa mesajla bir doğrulama kodu gönderir veya Authy gibi bir uygulama kullanabilirsiniz. İkinci tanımlayıcı olmadan, çalınan bir şifre ile donanmış bilgisayar korsanları engellenir. MFA'yı kurmak genellikle kolaydır.

Örnek olarak, Google hesabınız için Gmail gelen kutunuza veya başka bir Google sayfasına gidin. Ardından, sağ üstteki ızgara simgesini tıklayın ve Hesap (önce oturum açmanız gerekebilir)> Güvenlik> 2 Adımlı Doğrulama> Başlayın'a gidin.

Yönlendirici Parolanızı Değiştirin

WiFi yönlendiriciniz, dijital yaşamınızın ön kapısı gibidir ve tehlikeye atılırsa sonuçları korkunç olabilir.

Yönlendirici güvenliğinizi artırmak için atabileceğiniz birkaç adım vardır ve en önemlilerinden biri hızlıdır: Yönlendiricinizin ayarları için varsayılan parolayı değiştirin.

Bu, WiFi şifresinden farklıdır. Bu yönetici şifreleri, her markadaki modellerde aynı olma eğilimindedir.

Fazladan 30 saniyeniz varsa, SSID'yi (WiFi ağınızın adı) da değiştirin - varsayılan değer genellikle yönlendiricinizin markasını ve modelini gösterir ve bilgisayar korsanlarının güvenlik açıklarını tespit etmesini kolaylaştırır.

Daha yeni bir yönlendiriciniz varsa, bunun ilişkili bir uygulaması olabilir ve bu, tüm yönlendirici ayarlarınızı değiştirmenizi kolaylaştırır.

Aksi takdirde, kontrollere bir web tarayıcısından erişebilirsiniz. Oraya ulaşmak için adımlar kolaydır, ancak bunlar markaya göre değişiklik gösterir.

Örneğin çoğu Linksys ve TP-Link yönlendiricisinde, ağ üzerindeyken bir web tarayıcısına 192.168.1.1 yazın ve ardından varsayılan kimlik bilgileriyle oturum açın.

Bunları genellikle yönlendiricinin arkasındaki bir etikette veya kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz.

'Facebook Dışı' Etkinliğinizi Temizle

Facebook, Facebook'ta olmadığınızda bile sizi izler. Şirket, yüz binlerce uygulama ve web sitesiyle ortaklıklar aracılığıyla, tüm web'de ne yaptığınız hakkında ayrıntılar alır.

Bu bilgiler hakkınızda çok şey açığa çıkarabilir ve özellikle reklam amaçlı olarak değerlidir. Facebook kısa süre önce bu verilerin bir kısmını görmenize ve hesabınızdan "temizlemenize" olanak tanıyan yeni bir aracı açıkladı. Mantığın aksine, Facebook bunu yaparsanız aslında hiçbir veriyi silmez - ancak şirket hedeflenen reklamlar için temizlenmiş herhangi bir veri kullanmayacağına söz verir.

Bu bilgileri varsayılan olarak hesabınızdan ayrı tutmak için ikinci bir ayar kullanabilirsiniz, böylece sosyal medya devi sizi reklamlarla hedeflemek için Facebook dışı herhangi bir yeni veriyi kullanmaz.

Bilgisayarınızdaki bir web tarayıcısında: Menüyü açmak için Facebook ana sayfasının sağ üst köşesindeki aşağı oka tıklayın> Gizlilik Kısayolları> Facebook Dışı etkinliği görüntüleyin veya temizleyin> Facebook Dışı Etkinliğinizi Yönetin. (Uygulamadaki adımlar benzerdir.)

Oradan Geçmişi Temizle düğmesine basın. Ardından sağ taraftaki Gelecekteki Etkinliği Yönet'e dokunun, sonraki ekranda Gelecek Etkinliği Yönet düğmesine basın, ardından geçişi kapatın.

Geçici Bir E-posta Adresi Deneyin

İnternette dolaşırken, sürekli olarak e-posta adresinizi vermeniz istenir. Bundan kaçınmak istemeyebileceğiniz birçok neden vardır.

Birincisi, reklam şirketleri, kim olduğunuza ve neye benzediğinize dair kapsamlı profiller oluşturmak için web'de yaptığınız her şeyi birbirine bağlamak için ipucu olarak e-posta adresiniz gibi ayrıntıları kullanır.

Size spam göndermek için e-posta adresinizi de kullanabilirler.

Dişlilerine bir İngiliz anahtarı mı atmak istiyorsunuz? Geçici bir e-posta adresi deneyin. 10minutemail.com adlı bir hizmet size 10 dakika sonra kendi kendini imha eden tek seferlik bir e-posta adresi verecektir. Bunu, yalnızca bir kez erişmeniz gereken atılabilir bir hesap oluşturmak için kullanabilirsiniz.

Veri İhlali Durumunuzu Kontrol Edin

Kötü haber: Tüketicilerin çoğu, Equifax gibi büyük bir şirketteki bir veri ihlalinin kurbanı oldu. İyi haber: Bir ihlale dahil olup olmadığınızı kontrol edebileceğiniz harika bir veritabanı var.

Hasibeenpwned.com'da, e-posta adreslerinizi ve kullanıcı adlarınızı Adobe, LinkedIn ve Snapchat dahil şirketlerdeki bilinen yüzlerce ihlalin listelerine göre kontrol edebilirsiniz. (Tüm veritabanını kontrol etmek için kayıt olmanız gerekir.) Ayrıca gelecekteki ihlallerden etkilenirseniz bildirim almak için kaydolabilirsiniz.

Adınız açılırsa, ele geçirilen hesabın ve aynı şifreyi kullanma hatasını yaptığınız diğer sitelerin şifresini değiştirin. Hazır oradayken, daha güçlü şifreler için CR'nin ipuçlarına göz atın. (Bonus ipucu: Profesyoneller "pwned" kelimesini "rehinli" olarak değil, "ponlanmış" olarak telaffuz ederler.)

Kişisel verilerinizi korumayla ilgili daha fazla yardım için akıllı hoparlörler, Facebook, Google, Instagram ve LinkedIn'deki gizlilik ayarlarının nasıl kullanılacağına ilişkin makalelerimizi okuyun.

Exif Verisi Nedir?

Telefonunuzla çektiğiniz fotoğraflara, ne zaman ve nerede çekildikleri gibi bilgiler eklenmiştir. "Tüketici 101" TV programında sunucu Jack Rico, gizliliğinizi koruma konusunda bilmeniz gerekenleri açıklıyor.

Kaynak: Consumer Reports

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.