Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bakır-Alüminyum..

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Elimizde büyüklükleri ve ağırlıkları birbirine eşit aynı renk boyalı iki küre var.Bunlardan biri bakır,diğeri alüminyum.Üzerlerinde tahrifat ve ölçme yapmadan bunları nasıl ayırt ederiz..

Gönderi tarihi:

Elimizde büyüklükleri ve ağırlıkları birbirine eşit aynı renk boyalı iki küre var.Bunlardan biri bakır,diğeri alüminyum.Üzerlerinde tahrifat ve ölçme yapmadan bunları nasıl ayırt ederiz..

:) Bakır la alüminyum aynı ağırlık da olması tamam ama aynı büyüklüte ve aynı agırlıkta olmaz cünkü metal farkı var

aynı büyüklükte olursa bakır küre ağır olurdu saygılar :clover:

Gönderi tarihi:

Boş küre düşün ve duvar kalınlıklarıyla ağırlıklarının eşitlendiğini farzet..;)

Gönderi tarihi:

Yoğunluklarının farkından yararlanarak ayırt edebiliriz, bakır yaklaşık 9gr/cm^3 iken alüminyum yaklaşık 2,6gr/cm^3 tür. Yoğunluğu d ve 2,6<d<9 olan bir sıvı içine bu iki küre bırakıldığında bakır küre sıvı içine batacakken, alüminyum sıvı yüzeyinde yüzecektir. Sanırım bu yolla ayırabiliriz, soruda "Üzerlerinde tahrifat ve ölçme yapmadan" diyor bu şekilde herhangi bir tahrifat ve ölçme yapmamış oluyoruz ;)

Gönderi tarihi:

Yoğunluk konusunda haklısın ama suda batmaz teorin yanlış.Biraz daha gayretle bulacağını sanıyorum..;)

Gönderi tarihi:

Yoğunluk konusunda haklısın ama suda batmaz teorin yanlış.Biraz daha gayretle bulacağını sanıyorum..;)

Üstad "SU" demedim ki zaten, "Yoğunluğu d ve 2,6<d<9 olan bir SIVI" dedim. Hangi sıvı olacağını söylemedim ama bu aralıkta bir çok sıvı var. Örneğin petrol türevlerinin çoğu ( 5 karbonludan 8-9 karbonlulara kadar) bu aralıkta olması lazım. Kesin bilgi için "Perry's Handbook" a bakabilirim, ama dediğim gibi bu aralıkta pek çok sıvı var.

Gönderi tarihi:

Boş küre düşün ve duvar kalınlıklarıyla ağırlıklarının eşitlendiğini farzet..;)

:) Arkadaşım bu küreleri ayırt etmek için her hangi bir meteryal kullanabilirmiyiz saygılar :)

Gönderi tarihi:

Üstad "SU" demedim ki zaten, "Yoğunluğu d ve 2,6<d<9 olan bir SIVI" dedim. Hangi sıvı olacağını söylemedim ama bu aralıkta bir çok sıvı var. Örneğin petrol türevlerinin çoğu ( 5 karbonludan 8-9 karbonlulara kadar) bu aralıkta olması lazım. Kesin bilgi için "Perry's Handbook" a bakabilirim, ama dediğim gibi bu aralıkta pek çok sıvı var.

Ok exce yanlış anlamışım ama sıvı kullanmayacağız..;)

ipek,ölçüm yapabileceğin materyal kullanmak yok..

Gönderi tarihi:

bi deney vardı hatırlarım. böyle kaynamakta olan suyun içine ağırlıkları eşit olan bakır, aliminyum ve demir parçacıkları atıyorsun sonra onları alıyorsun hemen bu işlemin arkasından bir buz kalıbının içine koyuyorsun ondan sonra da değişik sonuçlar elde ediyorsun da işte bu sonuçları bi hatırlayabilsem :(

Gönderi tarihi:

aynı ağılıkta olan bir bakır ilen aliminyumun kütlesi eşit olanmaz ......uydurma soru olmuş biraz :D

Gönderi tarihi:

üzerindeki boya sıcak suda bozulmayan boyaysa,iki küreyi sıcak suda bir süre bekletip,soğumaya bıraktığımızda bakır geç soğuyacaktır. :unsure: pratikte böyle ama bilimsel olarak bilemiyorum :)

Gönderi tarihi:

boyayan arkadaşa sorsak :lol::w00t::w00t:

Gönderi tarihi:

İkisini de ayrı ayrı birer iple halka şeklinde bağlayıp aynı buzlu suya daldırırsak,

ısınma katsayısı yüksek olan (sanırım bakır) önce küçüleceği için ipten daha önce kurtulup düşer???

Mıktanıslanmayla özellikleriyle ilgili bir cevap da bulunabilir belki?

Gönderi tarihi:

İkisini de ayrı ayrı birer iple halka şeklinde bağlayıp aynı buzlu suya daldırırsak,

ısınma katsayısı yüksek olan (sanırım bakır) önce küçüleceği için ipten daha önce kurtulup düşer???

Mıktanıslanmayla özellikleriyle ilgili bir cevap da bulunabilir belki?

metal-mıknatıs sorusunu görünce bu soruyu hatırladım, cevabı ne acaba?

Gönderi tarihi:

İki küreyi bir eğimli satıh oluşturarak yuvarladığımızda bakır olan daha önce yuvarlanacaktır..;)

Gönderi tarihi:

benim cevabımın da doğru olma şansı var mı sizce)

Gönderi tarihi:

benim cevabımın da doğru olma şansı var mı sizce)

Üzgünüm arkadaşım..:)

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.