Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hangi Covid-19 aşısını yaptırmalıyım? Dr. Wen Karşılaştırıyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Hangi Covid-19 aşısını yaptırmalıyım? Dr. Wen Karşılaştırıyor

BB1e80qE.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Şu anda Pfizer / BioNTech, Moderna ve Johnson & Johnson tarafından üretilen ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından acil kullanım için yetkilendirilmiş üç Covid-19 aşısı bulunmaktadır. Üçü de Amerika Birleşik Devletleri'ne dağıtılacak.

Pek çok insan hangi Covid-19 aşısını yaptırmaları gerektiğini merak ediyor: Belirli insan grupları için bir aşı daha mı iyidir? Kaç kişiye hala aşı yapılamadığına göre, insanların bir seçeneği olacak mı? Varsa hangi aşıyı seçmeliler?

CNN Medikal Analisti Dr. Leana Wen'den tavsiyesini sorduk. Wen acil bir doktor ve George Washington Üniversitesi Milken Enstitüsü Halk Sağlığı Okulu'nda misafir sağlık politikası ve yönetimi profesörüdür.

Wen aynı zamanda Johnson & Johnson klinik deneyinde gönüllü bir katılımcıdır, ancak henüz aşı mı yoksa plasebo mu yaptırdığını bilmiyor.

CNN: Üç FDA onaylı aşı arasındaki farkları açıklayabilir misiniz? Güvenliği ve etkinliği hakkında ne biliyoruz?

Dr. Leana Wen: Pfizer ve Moderna'nın aşıları ilk olarak Aralık ayında onaylandı. Her ikisi de mRNA platformu kullanılarak geliştirilmiş olmaları bakımından birbirlerine benzerler. Johnson & Johnson aşısı yeni onaylandı. İnaktive edilmiş bir soğuk virüs ile bir bağışıklık tepkisini uyarmanın farklı bir yolunu kullanır. Pfizer ve Moderna aşılarının her ikisi de iki atış gerektirir. Johnson & Johnson, tek dozluk aşı olarak yetkilendirildi.

Her üç aşının da çok olumlu güvenlik profilleri vardır, bu da on binlerce insanda test edildiğinde hepsinin çok güvenli olduğu anlamına gelir. Üçü de hastaneye yatışları ve ölümleri önlemeye yönelik klinik çalışmalarda neredeyse% 100'dür, ki bu gerçekten önem verdiğimiz son noktadır.

Pfizer ve Moderna aşıları, hafif ila orta dereceli hastalıkları önlemede daha etkili görünmektedir, yaklaşık% 95. Johnson & Johnson aşısı, ABD denemelerine göre yaklaşık% 72 oranında etkilidir. Ancak bu sonuçlar doğrudan karşılaştırılmamalıdır çünkü denemeler birebir karşılaştırmalar olarak yapılmamıştır.

CNN: Neden olmasın? İnsanların neden bu sayılara bakıp% 95'e karşı% 72 dediklerini anlayabilirsiniz. % 95 olanı alacağım.

Wen: Bu anlaşılabilir bir endişedir. İşte bunun doğru karşılaştırma olmadığının üç nedeni.

İlk olarak, aşılar farklı zaman dilimlerinde incelenmiştir. Pfizer ve Moderna çalışmaları, bu daha ilgili varyantlar büyük bir faktör haline gelmeden önce yapıldı. Ayrıca, bu denemelerin yapıldığı sırada yaygın bir hastalık yoktu. Johnson & Johnson aşısı ile aynı koşullar altında çalışılsaydı ya da tam tersi olsaydı, etkinliklerinin ne olacağını bilmiyoruz. Bu yüzden bunların birebir karşılaştırmalar olmadığını ve birbiriyle doğrudan karşılaştırılamayacağını söylüyoruz.

İkincisi, Johnson & Johnson aşısının çalışıldığı ana yerlerden biri, çalışma sırasında baskın varyantın B.1.351 varyantı olduğu Güney Afrika idi. Sahip olduğumuz aşıların hiçbirinin bu varyanta karşı işe yaramayacağına dair önemli bir endişe var.

Örneğin hem Pfizer hem de Moderna için laboratuvar çalışmaları, bu varyanta karşı daha az nötralize edici antikor geliştirildiğini göstermiştir. Bu, Amerika Birleşik Devletleri'nde başlangıçta en yaygın olan varyanta karşı yaptıkları gibi bu durumlarda iyi çalışmayabileceklerini göstermektedir. Ek olarak, geliştirilmekte olan diğer iki aşının, Novavax ve AstraZeneca'nın ön çalışmaları, bu aşıların bu varyanta karşı daha az etkili olduğunu gösterdi.

Johnson & Johnson aşısının da Güney Afrika varyantına karşı daha az etkili olduğu görülüyor. Ancak yine de çok etkilidir. Güney Afrika'da bile aşı, şiddetli hastalığı% 82 oranında önledi (Amerika Birleşik Devletleri'nde% 86'ya kıyasla). En önemlisi, Güney Afrika'da aşı olanlarda hastaneye yatma veya ölüm vakası olmadı.

Bu varyanta karşı etkili olan bir aşı, özellikle ortaya çıkan diğer varyantların da bu B.1.351 suşu ile aynı mutasyona sahip olduğu görüldüğünden önemlidir. Bu tür mutasyona karşı açıkça etkili olan bir aşıya sahip olmak, ayrı bir avantajdır.

Üçüncüsü, Johnson & Johnson aşısının tek dozluk bir aşı olduğunu hatırlayalım. Bu, lojistiği önemli ölçüde basitleştirerek ikinci randevulara ve ikinci dozları tahsis etmeye gerek kalmaz. Bu aşı, aylarca buzdolabında saklanabilir ve bu da normal doktor muayenehanelerinin aşıyı taşımasını mümkün kılar ve birçok kişi aşı olmak için doktorlarının muayenehanesine gitmeyi tercih edebilir.

Ayrıca, özellikle bu aşı, en önemli sonuçta, hastaneye yatış ve ölümle sonuçlanan yeterince ciddi hastalığı önlemede aynı derecede etkili göründüğünde, iki sefer yapmak yerine "bir ve bitti" yi tercih edebilirler.

CNN: Peki ya aşılanmış insanlar enfeksiyon yayan? Johnson & Johnson aşısının virüsün yayılmasını azaltıp azaltmadığını biliyor muyuz?

Wen: Bu cephede de iyi haberler var. Bu klinik araştırma, aşılanmış kişilerin asemptomatik taşıyıcılar olup olamayacağına baktı. Aşıyı aldıktan yaklaşık iki ay sonra, asemptomatik enfeksiyonlarda% 74 azalma olduğu görüldü.

Bu, aşı hakkında cevaplanmamış ana sorulardan biridir. Yetkili tüm aşıların aşı olan kişiyi korumada gerçekten etkili olduğunu biliyoruz. Soru şu ki, aşılar kişiyi virüsü taşımaktan ve başkalarına bulaştırmaktan da koruyor mu? Sahip olduğumuz tüm aşılar için durumun böyle olduğuna dair artan kanıtlar var, ancak bu korumanın ne kadar iyi olduğunu bilmiyoruz - ve bu nedenle aşılanmış insanlar yine de bol miktarda dikkatli olmalı ve halka açık yerlerde maske takmalıdır.

CNN: Hangi kişilerin hangi aşıyı yaptırması gerektiğini biliyor muyuz? Örneğin, yaşlılar veya bağışıklığı baskılanmış kişiler belirli bir aşı türü almalı mı?

Wen: Henüz bu bilgiye sahip değiliz ve FDA ve CDC (ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) bu tür bir tavsiyede bulunmadı. Bunlar yapılmakta olan çalışmalardır ve önümüzdeki aylarda bunu pekala öğrenebiliriz. Belki, belirli bir yaş grubundaki veya altta yatan belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerin bir aşı ile diğerine göre en iyisini yaptığını öğreneceğiz. Bu durumda insanlar o aşıyı yaptırabilir.

Şu anda anahtar, beklememek. İlk önce erişebildiğiniz aşıyı alın.

CNN: Ya hamile bireyler ve çocuklar? Aşılar onlar için güvenli midir?

Wen: Aşıların hiçbiri hamile veya emziren bireylerle özel olarak çalışılmadı, ancak kadınların bunları alma seçeneği var. (Dr. Wen daha önce bu soru ve cevapta kararı tartıştı.) Yakında bu popülasyonlarda incelenecekler. Pfizer aşısı, 16 yaş ve üstü, diğerleri 18 yaş ve üstü için yetkilendirilmiştir. Küçük çocuklar için çalışmalar devam ediyor, ancak şu an itibariyle aşılar henüz çocuklar için mevcut değil.

CNN: Alt satırda konuşalım: Birinin hangi aşıyı almasını önerirsiniz?

Wen: Sonuç: Size önerilen aşıyı alın. Her üç aşı da güvenli ve etkilidir. Grip aşısı gibi aldığımız diğer aşıları düşünün. Çoğumuz onu hangi şirketin ürettiğini sormuyoruz. Sadece işe yaramasını önemsiyoruz. Tüm aşıların avantajları vardır ve yine, birebir çalışılmadığından, hangi aşının "en iyi" ve kimin için olduğunu tam olarak bilmemiz mümkün değildir.

Şu anda, sınırlayıcı faktör arzdır. Çoğu insanın başka seçeneği olmayacak. Doktorunuzun muayenehanesinde veya eczanesinde veya toplu aşılama sitesinde yalnızca bir tür aşı olabilir. Şu anda erişebildiğiniz şey buysa, başka bir aşı için bilinmeyen bir süre beklemek yerine onu almalısınız.

Aile üyelerime ve hastalarıma verdiğim tavsiye bu. Aynı zamanda kendi kendime aldığım tavsiyedir. Johnson & Johnson klinik denemesinin bir parçası olarak aşı mı yoksa plasebo mu aldığımı yakında öğrenmeliyim. Plasebo aldıysam, önce benim için mevcut olan aşıyı almaktan memnuniyet duyarım (muhtemelen Johnson & Johnson aşısı olacaktır).

Bir aşı yaptırmanın, ona sonsuza dek bağlı kalacağınız anlamına gelmediğini unutmayın. Pfizer ve Moderna, belirli varyantları hedefleyen güçlendirici çekimler üzerinde çalışıyor. Johnson & Johnson da aynı testi yapıyor ve ayrıca ikinci bir dozun ilkinin korumasını artırdığını görmek için iki dozluk bir aşı üzerinde çalışıyorlar. Önümüzdeki aylarda, hangi aşı grubu için hangi aşının daha iyi olduğuna dair daha fazla tedarik ve daha fazla araştırma olduğunda, başka bir aşı alabilirsiniz.

Bu nedenle temel tavsiye şudur: Erişebildiğiniz aşıyı mümkün olan en kısa sürede alın. Şu anda yüksek düzeyde bağışıklık kazanmak sizi ve çevrenizdekileri korur. Aynı zamanda toplum bağışıklığına daha erken ulaşmamıza yardımcı olur.

Kaynak: CNN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.