Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Covid-19 Aşısıyla ilgili dayanışma vaatlerine rağmen, zengin ülkelere aşı tedarik etmede ve sayısında öncelik verildi


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Covid-19 Aşısıyla ilgili dayanışma vaatlerine rağmen, zengin ülkelere aşı tedarik etmede ve sayısında öncelik verildi 

90 yaşındaki Margaret Keenan bu haftanın başlarında dünyanın ilk klinik olarak onaylanmış ve test edilmiş Covid-19 aşısını aldığında, Covid-19 salgınının sonu nihayet yaklaşmış görünüyordu.

BB1bRgRN.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Önümüzde zor aylar var, ancak ilk aşının rekor bir sürede piyasaya sürülmesi ve diğerlerinin olası yakın onayları, aşı alabilen zengin ülkeler için bir dönüm noktası.

 

Ancak gelişmekte olan dünyadaki halk sağlığı görevlileri için, bu ölümcül pandemiyi sona erdirme yarışının dünyanın zenginlikleriyle yoksunlarını ayıracağı sert bir hatırlatmadır.

İddia edilen Covid-19 aşısı biriktirme ve geçmiş eşitsizliklerle ilgili acı deneyimler, birçok kişiyi küresel dayanışma konusunda alaycı hissettiriyor.

Aşı alışveriş çılgınlığı
Zengin ülkeler aylardır aşı alışverişi yapıyor. Duke Küresel Sağlık İnovasyon Merkezi tarafından derlenen sürekli güncellenen bir veri tabanı, gelişmekte olan aşılar için bir avuç ülkenin yaptığı milyarlarca dolar değerinde ikili anlaşmaları gösteriyor.

Bazı ülkeler ve bölgesel bloklar, tüm popülasyonlarından çok daha fazlasını kapsayabilecek ön siparişli aşılara sahiptir. Uluslararası Af Örgütü ve Oxfam'ı içeren uluslararası bir aşı bekçisi olan Halkın Aşı İttifakı, geçtiğimiz hafta zengin ülkelerin, nüfuslarını üç kez aşılamak için yeterli Covid-19 aşı dozu satın aldıklarını söyledi.

Yalnızca Kanada hükümeti, vatandaşlarını beş hatta altı kez aşılamaya yetecek kadar aşı sağlamıştır, ancak önceden sipariş ettiği aşı adaylarının tümü kullanım için onaylanmayabilir.

İttifak'ın verileri, dünyanın en zengin ülkeleri anlaşmalar yaparken, yaklaşık 70 yoksul ülkenin 2021'de en iyi 10 kişiden birini aşılayabileceğini gösteriyor.

Güney Afrika hükümetine bir Covid'e erişim konusunda tavsiyede bulunmak üzere bakanlık komitesinde yer alan Cape Town Üniversitesi'nden Profesör Gregory Hussey, "Dünya genelinde eşitlik sağlama niyetine rağmen, aşı milliyetçiliğinin en üstün hükmetmesi hayal kırıklığı yaratıyor" dedi. 19 aşı.

Perşembe günü CNN'e konuşan Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri başkanı John Nkengasong, yoksul ülkelerin aşılara erişememesinin "felaket" olacağını söyledi.

"Hepimizin küresel dayanışma ve küresel işbirliğinden bahsettiği an, şimdi. Turnusol testi aslında şimdi. Bazı ülkelerde aşırı doz aşılara sahip olmak ve diğerlerinde kesinlikle aşı dozu uygulamamak kesinlikle ahlaki bir anlam ifade etmiyor. dünyanın bölgeleri "dedi.

Dayanışma, teoride
Yeni koronavirüs bu yılın başlarında ülkelerden geçip hastaneleri doldururken, nihai aşıları herkes için yaymak için küresel bir çaba ortaya çıktı.

Kompakt, COVAX olarak adlandırılır ve Aşı İttifakı Gavi tarafından yönetilir. İki yol üzerinde çalışır. Yüksek ve orta gelirli ülkeler, aşılara ve aşı üretimine hakkaniyetli bir şekilde erişim sağlamak için önemli miktarda finansman sağlamıştır. Çoğunlukla Afrika kıtasındaki yoksul ülkeler, aşıları güvence altına almak için ayrı bir COVAX tesisine kaydoldu. Bu aşılar, geliştirme ajansları ve Bill ve Melinda Gates vakfı gibi grupların bağışları tarafından finanse edilecek.

Şimdiye kadar 189 ülke ve bölge bu iki tesise kaydoldu. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya yok.

Geçtiğimiz hafta, kişisel sıfatıyla konuşan üst düzey ABD bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Trump'ın büyük ölçüde sembolik yürütme emri Amerikalıları önce aşı yaptırmaya çağırıyor.

Aşılara adil erişim, ille de bir para meselesi değildir. Gavi'nin bir sözcüsü, ittifakın en fakir ülkeler için aşı satın almak için 2 milyar dolardan fazla para topladığını ve gelecek yılın sonuna kadar 5 milyar dolardan fazla para toplaması gerektiğini söyledi.

Sözcü CNN'e verdiği demeçte, "Önceliğimiz, bu ülkelerin COVAX Tesisi aracılığıyla Covid-19 aşı adaylarına hızlı erişimini sağlamak için gereken finansmanı güvence altına almaya devam ediyor" dedi.

Ancak para zaten satılmış olan aşıları satın alamaz.

Ve COVAX'a AB, İngiltere ve Kanada gibi önemli katkıda bulunanlar, ilaç şirketleriyle en büyük ikili anlaşmalardan bazılarını yaptı. Halk Aşı İttifakı, bu anlaşmaların finanse ettikleri COVAX anlaşmasını baltalayabileceğini savunuyor.

Aslında Kanada, daha yoksul ülkelere eşit erişim sağlamak için COVAX programının en büyük bağışçılarından biridir.

Kanada'nın Uluslararası Kalkınma Bakanı Karina Gould Cuma günü verdiği bir röportajda, ülkesinin iddialarını korumaya ihtiyacı olduğunu, çünkü çoğu aşının hala geliştirilmekte ve bu nedenle sadece teorik olduğunu söyledi.

"COVAX tesisinin yaptığı gibi bir dizi farklı aşı şirketiyle anlaşmalar yaptık ve bu aşıların tamamının başarılı olamayacağının farkındayız," dedi ve hükümetin aşılara adil ve uygun fiyatlı erişim taahhüdü verdiğini de sözlerine ekledi. aşı.

 

"Dünyadan izole edilmiş bir ülke değiliz. Dünyanın her bölgesinde arkadaşlarımız, ailemiz ve iş ortaklarımız var. Kanadalıları sadece aşılayabilir ve onları güvenli hale getirebiliriz, ancak dünyadan kopmak istemiyoruz , "Dedi Gould.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Afrika bölgesindeki Aşılama ve Aşı Geliştirme koordinatörü Dr. Richard Mihingo, ülkelerin kendi vatandaşlarının aşı olmasını sağlamaları gerektiğini anladığını söyledi. İkili anlaşmaları "üzücü bir gerçek" olarak nitelendirdi.

"Para toplamak bir şeydir, ürüne erişmek başka bir şeydir. Arz yoksa fon yeterli değildir. Bu durumu karmaşıklaştırır" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün amacı, 2020'nin sonuna kadar Afrika bölgesindeki nüfusun% 20'sini aşılamaktır, ancak daha anlamlı kapsam iki ila üç yıl sürebilir.

Mihingo, virüsün aşıyı güvence altına alamayan bölgelerde yayılması halinde halk sağlığı etkilerinin ciddi olabileceğine inanıyor.

Acı anılar
Afrikalı halk sağlığı yetkilileri ve bilim adamları, Batı'da mevcut olduktan çok sonra, HIV / Aids ile mücadele için hayat kurtaran ilaçlara erişim için yıllarca süren diş ve tırnak mücadelesini hala hatırlıyor. Daha yakın zamanlarda, benzer dayanışma konuşmalarına rağmen, H1N1 grip aşısı, 2009'daki salgının zirvesinden aylar sonra kıtaya ulaştı.

Hussey, Covid-19 aşısı tartışmalarının bu acı dolu anıları canlandıracağına inanıyor. "Bu yeni bir fenomen değil. Geçmişte birçok kez kendini gösterdi." Dedi.

Varlıklılara sunulurken fakirlere sunulmayan hayat kurtaran ilaçların sayısız başka tarihsel ve çağdaş örnekleri vardır.

Ahlaki argüman dayanışmayı kazanamazsa, kıtadaki yetkililer halk sağlığı argümanının bunu yapacağını umuyorlar. Covid-19'u her yerde yok etmek epidemiyolojik bir gerekliliktir.

"Herkes korunana kadar kimse güvende olamaz. Birbirine bağlı bir dünyada yaşıyoruz ve bu ülkeler kendilerini koruyabilseler bile bir adada yaşıyor olacaklar. Etkileşime girebileceğimiz bir dünyaya ihtiyacımız var. Sadece sosyal değil, ekonomik olarak. Mihingo, "dedi.

Yoksul ülkelerdeki herhangi bir aşılama gecikmesinin uzun vadeli etkisinin küresel eşitsizlikleri artıracağına inanıyor.

Mihingo, zengin ülkeler vatandaşlarını aşıladıkça, aşı pasaportlarının seyahat, eğitim ve ticaret için gerekli hale gelebileceğini söyledi. Bu, Avustralya havayolu şirketi Qantas tarafından zaten test edildi.

Bu, dünyanın geri kalanı açılırken gelişmekte olan ülkelerin kilitlenmesinin yalnızca bir yolu olabilir. "Bana siyah bir Afrikalı'nın gettosundan çıkıp şehre girmek için bir geçiş iznine ihtiyaç duyduğu eski apartheid günlerini hatırlatıyor. Kimsenin geride kalmaması fikri, günün sonunda çok saçma." Cape Town Üniversitesi profesörü Hussey, dedi.

Doğru yapmak için bir pencere
Aşı tedarikindeki aşırı baskıya rağmen, COVAX'ın hedefi 2021'in sonuna kadar düşük gelirli ülkelere yaklaşık 1 milyar aşı dozu ulaştırmaktır.

CNN'e konuşan halk sağlığı yetkilileri, zengin ülkelerin kullanılmayan siparişlerini COVAX'a kaydıracağını umuyor.

Gould, bu güvenceleri vermek için henüz çok erken olduğunu, ancak Kanada hükümetinin bir bağış mekanizmasının neye benzeyeceği konusunda COVAX ile aktif görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Aşılar paylaşılsa bile hepsi düşük gelirli ülkeler için uygun değildir. Pfizer / BioNTech ve Moderna aşıları pahalıdır ve aşırı soğuk depolama gerektirir, bu da sınırlı sağlık altyapısına sahip ülkeler için bir zorluktur.

Çin Sinopharm aşı etkinliği verileri henüz kamuoyuna açıklanmadı, ancak Çinli yetkililer düşük gelirli ülkeler için olası bir çözüm olarak bunu zorluyor.

Johnson ve Johnson, aşısını üretmek için Güney Afrika ilaç şirketi Aspen Pharmacare ile bir anlaşma yapmış olsa da, bu dozların kıtaya gideceğinin garantisi yok.

Düşük gelirli ülkeler için belki de en umut verici erken çözüm, etkinliği ve güvenliği konusunda hakemli olan tek aşı olan Oxford Üniversitesi / Astrazeneca aşısıdır.

Aşı, temel soğutma kullanılarak taşınabilir ve 1 milyar doz aşı, Hindistan'daki Serum enstitüsü tarafından üretilecek ve COVAX aracılığıyla daha fakir ülkelere üretim maliyeti üzerinden sağlanmalıdır.

Bu taahhütlere rağmen, milyarlarca daha fazla doz Oxford aşısı halihazırda başka yerlerde ikili anlaşmalar yoluyla gerçekleştirildi.

Mihingo, önümüzdeki birkaç ayın, dünya nüfusunun çoğunun, zamanımızın en büyük aşılama girişiminde geride kalmamasını sağlamak için kritik olacağını söylüyor - herkesin iyiliği için.

"Düşük gelirli ülkelere, yalnızca en savunmasızların hayatlarını korumakla kalmayıp, aynı zamanda ticaret fırsatlarına açıp kendilerini yoksulluktan kurtarmalarına yardımcı olmak için asgari arzı sağlamalıyız." Dedi.

Kaynak: The New York Times

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin başlığı şöyle değiştirdi Covid-19 Aşısıyla ilgili dayanışma vaatlerine rağmen, zengin ülkelere aşı tedarik etmede ve sayısında öncelik verildi

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.