Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim İnsanları Rusya'nın 'Sputnik V' koronavirüs aşısının güvenli ve etkili olup olmadığından endişeleniyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bilim İnsanları Rusya'nın 'Sputnik V' koronavirüs aşısının güvenli ve etkili olup olmadığından endişeleniyor

Bilim insanları, Putin'in Rusya'nın potansiyel Covid-19 aşısı hakkındaki iddialarına şüpheyle bakıyor ve aşının güvenli mi yoksa etkili mi olduğunu belirlemek için hala kritik verilere ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Herhangi bir potansiyel aşının geliştirilmesi, test edilmesi ve gözden geçirilmesi, genellikle aylar hatta yıllar süren uzun, karmaşık ve pahalı bir çabadır.

Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu Aşı Güvenliği Enstitüsü müdürü Daniel Salmon, aşı geliştirme için "3. aşama denemeleri kritiktir" dedi.

BB17PWVA.img?h=587&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Bilim adamları ve halk sağlığı yetkilileri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ülkenin koronavirüs için potansiyel aşısının "oldukça etkili bir şekilde çalıştığı" iddiasına şüpheyle bakıyorlar ve Salı günü, aşının güvenli olup olmadığını belirlemek için hala kritik testlere ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Putin saatler önce, Rus sağlık yetkililerinin söylediği şeyin dünyadaki ilk koronavirüs aşısı olduğunu onayladığını ve kızlarından birinin çoktan yaptırdığını söyledi. Aşının klinik denemeleri iki aydan kısa bir sürede tamamlandı ve üçüncü aşama denemeleri, Rusya halka "büyük çaplı bir sürüm" planlarını ortaya koysa bile Çarşamba günü başlayacak. Wall Street Journal'a göre Rus yetkililer, adını 1957'de fırlatılan dünyanın ilk uydusu olarak adlandırdıkları Sputnik V olarak adlandırdıkları aşı ile yakında insanları aşılamaya başlamayı umduklarını söylüyorlar.

RIA Novosti hükümet üyeleriyle yaptığı toplantıda Putin, "Bildiğim kadarıyla, dünyada ilk kez yeni bir koronavirüs enfeksiyonuna karşı bir aşı kaydedildi," dedi. Putin, "Oldukça etkili çalıştığını bilmeme rağmen, istikrarlı bir bağışıklık oluşturuyor ve tekrar ediyorum, gerekli tüm kontrolleri geçti," dedi. Journal'ın bildirdiğine göre, Rusya sağlık bakanı daha önce aşıyı Ekim ayında halka açmayı planladıklarını söylemişti.

Emin değilim
Bununla birlikte, tıp uzmanları, büyük ölçekli bir üçüncü aşama klinik deneme olmadan, aşının işe yarayıp yaramadığını ve genel halk üzerinde ne gibi potansiyel yan etkilere sahip olabileceğinin gerçekten bilinmediği konusunda uyarıyor.

Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu Aşı Güvenliği Enstitüsü müdürü Daniel Salmon, ilaç ve aşı geliştirme için "3. aşama denemeleri kritiktir" dedi. "Üçüncü aşama olmadan güvenlik ve etkinlik konusunda emin olur muydum? Kesinlikle hayır."

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından derlenen verilere göre, dünya çapında 20 milyondan fazla insanı enfekte eden ve Salı günü en az 737.000 kişiyi öldüren koronavirüs için "sihirli bir değnek yok. rekor sürede virüs için aşı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünya çapında geliştirilmekte olan 150'den fazla aşı var ve 26'sı insan denemelerinde bulunuyor. WHO'ya göre buna Rusya'nın aşısı da dahil.

Zor engeller
Aşı ayrıca, uluslararası sağlık örgütünün başka ülkelere satın alması veya tavsiye etmesinden önce DSÖ'den onay alması için zorlu bir engelle karşı karşıya görünüyor.

DSÖ Pan Amerikan Sağlık Örgütü müdür yardımcısı Dr. Jarbas Barbosa Salı günü düzenlediği basın toplantısında, "Tüm bu aşamaları takip etmeden bir aşı veya ilaç veya ilaç kullanamazsınız" dedi. "Şu anda DSÖ, bu aşı hakkında bilgi almak için ve ancak DSÖ'nün bir tavsiyede bulunmasını mümkün kılan tüm bilgileri analiz ettikten sonra Rusya'daki düzenleyici makamlarla temas halindedir."

Herhangi bir potansiyel aşının geliştirilmesi, test edilmesi ve gözden geçirilmesi, genellikle aylar hatta yıllar süren uzun, karmaşık ve pahalı bir çabadır. Kabakulak için şimdiye kadarki en hızlı aşı geliştirme, 1967'de lisanslanmadan önce dört yıldan fazla sürdü.

İnsan vücudu üzerindeki etkiler
Ek olarak, bilim adamları, koronavirüsün insan vücudu üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkileri hakkında soruların devam ettiği konusunda uyarıyor. Sadece yedi ay önce keşfedildi ve derinlemesine çalışılmadığını söylüyorlar.

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Isaac Bogoch, Rusya'nın "olağanüstü" bilim adamlarına sahip olduğunu ve bilimin birçok yönü söz konusu olduğunda bir güç merkezi olduğunu söyledi. Bogoch, Rusya'nın güvenli ve etkili bir aşı yaratabileceğinden "hiç şüphesi" olmamasına rağmen, yine de şüpheci olduğunu söyledi.

Toronto Üniversitesi'nde profesör olan Bogoch, "Halka bir aşı vermeye başlayamazsınız" dedi.

Journal, Moskova'daki Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü'ndeki bilim adamlarının askeri tarzda testler kullandığını, klinik değerlendirmeleri hızlandırdığını ve aşının geliştirilmesi ve gözden geçirilmesi için gereken süreyi kısaltmak için başka önlemler aldığını bildirdi.

Şeffaf veriler
Kısaltılmış inceleme ayrıca ABD Sağlık ve İnsan Sekreteri Hizmetleri Alex Azar'ı ihtiyatlı kıldı.

Salı günü ABC'de yaptığı röportajda "Şeffaf verilere ihtiyacımız var ve bunlar bir aşının güvenli ve etkili olduğunu gösteren üçüncü aşama verileri olmalı" dedi. "Önemli olan aşı ile ilk olmak değil, önemli olan Amerikan halkı ve dünya insanları için güvenli ve etkili bir aşıya sahip olmaktır."

Erken aşama denemeleri küçüktür, tipik olarak bir ilacı veya aşıyı 20 ila 80 sağlıklı gönüllü üzerinde test eder. Tıp uzmanları, tipik olarak aşıyı kimin yaptırıp kimin almadığını rastgele belirleyen üçüncü aşama denemelerinin farklı geçmişlerden binlerce katılımcıya sahip olabileceğini ve olası yan etkileri ortadan kaldırmak için gerekli olduğunu söylüyor. İlaç şirketleri Pfizer ve Moderna geçen ay, her ikisinin de 30.000'e kadar katılımcıyı içermesi beklenen potansiyel koronavirüs aşıları için geç aşama denemelerine başladı.

Randomize deneme gerekli
Salmon, "Randomizasyon süreci kritiktir. Temel sağlık durumu gibi bildiğiniz şeyler var. Ama daha sonra genetik gibi bir faktör olabileceğini bilmediğiniz şeyler var," dedi Salmon. "Süreci rastgele hale getirdiğinizde, bununla ilgilenir. Gerçekten iyi bir karşılaştırma grubunuz var."

"Bir grupta beş kişi kalp krizi geçirirse, diğer grupla karşılaştırabilirsiniz" diye ekledi. "Bir aşı ruhsatlandırılıp kullanıldıktan sonra, randomize olmadığı için çalışmak daha zordur."

Eski ABD Gıda ve İlaç İdaresi komiseri Dr. Scott Gottlieb, Salı günü CNBC'ye bunu hastaların yakından izlendiği bir klinik araştırmanın dışına "kesinlikle çıkarmayacağını" söyleyerek Rusya'nın koronavirüs aşısı konusunda uyarıda bulundu.

Güvenlikle ilgili sorular
Pfizer'in yönetim kurulunda da bulunan Gottlieb, "Tamamen onaylandığını iddia ediyorlar, ancak tam olarak onaylanmadı," dedi.

Araştırmacılar, güvenlik, etkinlik veya olası uzun vadeli yan etkiler hakkında bilgiler dahil olmak üzere, aşı denemeleri hakkında şimdiye kadar herhangi bir veri yayınlamadılar. Gottlieb, bunun Amerikan düzenleyicilerle uçmayacağını söyledi.

"Elimizdeki verilere dayanarak, bu noktada bir aşının toplu dağıtım için kullanılmasına kesinlikle izin vermeyiz," dedi. "Aşıların bu noktada güvenli ve etkili olup olmadığını bilmiyoruz."

Rusya'nın egemen varlık fonu, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Salı günü yaptığı açıklamada, aşının dış pazarlarda satışa sunulmasına destek verdiğini söyledi. Yurtdışından "büyük ilgi" olduğunu söyledi.

Kaynak: CNBC

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Fauci, Rusya'nın COVID-19 aşısının güvenli ve etkili olduğundan ciddi şüpheleri olduğunu söyledi

Dr. Anthony Fauci, ABC News'den Deborah Roberts'a, Sputnik V olarak adlandırılan ve Başkan Vladimir Putin tarafından lanse edilen Rus yapımı COVID-19 aşısının güvenli ve etkili olduğu kanıtlandığından ciddi şüphe duyduğunu söyledi.

BB17mtMl.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü müdürü Fauci, yorumları Roberts'ın ev sahipliğinde ve moderatörlüğünde sanal bir panelde National Geographic ile paylaştı. Tartışma Perşembe günü 13: 00'da yayınlanacak. ET.

Fauci, "Umarım Ruslar aşının güvenli ve etkili olduğunu kesin olarak kanıtlamışlardır." Dedi. "Bunu yaptıklarından ciddi şüpheliyim."

Putin, koronavirüs aşısını ano. Uluslararası bilim adamları o kadar emin değil.
Rusya sağlık bakanlığı, yalnızca iki aylık denemelerden sonra aşıyı onayladı.

BB17Q7GZ.img?h=839&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Johns Hopkins Üniversitesi Sistem Bilimi ve Mühendisliği Merkezi tarafından derlenen verilere göre, yeni koronavirüsün neden olduğu hastalık olan dünya çapında 20 milyondan fazla kişiye COVID-19 teşhisi kondu. COVID-19, dünya çapında 737.000'den fazla insanı öldürdü.

En kötü etkilenen ülke olan ABD'de en az 5.094.565 kişiye teşhis kondu ve en az 163.465 kişi öldü.

Putin televizyonda yayınlanan bir toplantıda yetkililere aşının "güçlü bir bağışıklık oluşturduğunu" ve aşının yetişkin kızına çoktan uygulandığını söyledi. Ruslar, Ağustos ayı sonuna kadar cephe hattındaki çalışanlara dozaj vermeye başlamayı planlıyor.

Fauci, Roberts'la "Aşı yaptırmak, Deborah ve aşının güvenli ve etkili olduğunu kanıtlamak iki farklı şeydir." ABD'nin kendi başına en az bir düzine aşı peşinde olduğunu ve "Bir çok insanı incitme veya işe yaramayan bir şey verme şansını denemek istersek, bunu yapmaya başlayabiliriz, bilirsiniz, önümüzdeki hafta istersek. Ama işler böyle yürümüyor. "

BB17PsUH.img?h=840&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Putin, Rus uyuşturucusunun "gerekli tüm testleri geçtiğini" söyledi, ancak sadece iki aylık denemelerle uzmanlar, geniş ölçekli kullanım için güvenli olduğu konusunda temkinli davrandılar.

Fauci, kendisini gerçekten hazır olduğuna ikna edecek herhangi bir kanıt duymadığını ve Amerikalıların "Çinlilerden veya Ruslardan [onların] aşı olduklarına dair açıklamalarının" ABD'de yapılanlardan farklı olduğunu "anlamaları gerektiğini söyledi çünkü biz Bu ülkede güvenliği önemsediğimiz şeyleri yapmanın bir yolunu bulduk. "

Fauci ayrıca Roberts'a ailesinin nasıl ölüm tehditleri aldığını ve federal hükümetin onlara güvenlik hizmetleri sağlamak zorunda olduğunu söyledi.

Fauci şöyle devam etti: "İnsanların hayatlarını kurtarmak ve onları sağlıklı tutmak için halk sağlığı ilkelerini teşvik etmeye çalışırken ... bu sizin tarzınızdan çok uzak olarak yorumlanır." kişiyi gerçekten tehdit etmek istediğinizi düşünmek. Bu, toplumumuzun gerçekten iyi işlemesi ve bu şekilde ilerlemesi mümkün değil - bunu aşmalıyız. "

Kaynak: ABC NEWS

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.