Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Nobel Orhan Pamuk'un... Bravo Pamuk... (Nobel Orhan Pamuk'un. 2006 Nobel Edebiyat Ödülü Türk yazar Orhan Pamuk'a verildi. İsveç Akademisi, kültürler.)

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Bu forumda,Orhan PaMUK'u göklere cikartanlar,onun sözde edebiyatciligini degil,sadece ve sadece Türkiyeyi karalamasinin sevincini yasayanlardir.Türkiyenin karalanmasindan kimlerin zevk aldigini fazla arastirmaya gerek yoktur.Bunlar,eski ve yeni komünistler,ayrilikcilar,cepleri birileri tarafindan doldurulanlar,Ermeni davasi icin görevlendirilmis olanlar,Türkienin aleyhinde konusan ve yazanlari iyice bir inceleyin ve kimler olduklarini görün.Türkiyeyi Ermeni soykirimi yapmistir diye suclayan zihniyetin icteki uzantilari,Kibrista yapilan soykirimi görmezler,örnegin ayni Orhan Pamuk,Kibrista katledilen Türklere asla sahip cikmamistir,Birakin Kibris'i Orhan Pamuk tek bir kelimeyle dahi olsun 1915 te Ermeni cetelerinin mezaliminden katledilen 1 mil.yakin Türk insanindan tek kelime ile bahsetmemistir,cünkü o ancak kendisine ögretilenleri tekrarlamistir.Ermenilerin Karabagda yaptiklari soykirimdan tek bir kelime bahsetmemisti,cünkü ona isret edilen hedef Türkiye idi.o sadece kendisine verilen görevi yerine getirmistir.

Bu forumda,Orhan Pamuk'u elestirenlere,Türkiye'yi savunanlara yapilan ve hicbir vicdan sahibinin yapmiyacagi saldirilarda gösteriyorki,bir nobel icin herseyin göze alinmasi mümkün olabiliyormus,halbuki Türkiye'nin nobele degil adam gibi adamlara ihtiyaci vardir.

Bazi arkadaslar ya safliktan ya bilmemekten veya önemsememekten olacakki söyle yaziyorlar;-Tamam,Orhan Pamuk Türkiyeyi karalamakla iyi etmedi ama nobelde öyle hafife alinacak bir olay degildir.-

Böyle yazan arkadaslara bende sunu söylemek istiyorum;"Bu ülkenin nimetlerinden faydalanipta atalarini katil yerine koyanlarin getirdikleri nobel bence Türkiyenin gururu olamaz,bundan gururlanalar var ise buyursun gururlansinlar, ama gururlanmayanlari,Orhan Pamuk'u kinayanlari,Fasist zihniyetli,Irkci,ve baskici düzen duygusuna sahip diyede karalamasinlar."

Demokrasi ve düsünce özgürlügü,hi kimseye ülkesine küfretme,halkina fasist deme,ve gecmisini katil yapma hakkini vermez,en azindan böyle düsünme hakkini kendine saklar bunu beyan etmez.DÜsünce özgürlügü diye aklina her eseni uluorta savuranlar her türlü tepkiyide hakedenlerdir.

saygilarla

• Cevaplar 98
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:

Bu forumda,Orhan PaMUK'u göklere cikartanlar,onun sözde edebiyatciligini degil,sadece ve sadece Türkiyeyi karalamasinin sevincini yasayanlardir.Türkiyenin karalanmasindan kimlerin zevk aldigini fazla arastirmaya gerek yoktur.Bunlar,eski ve yeni komünistler,ayrilikcilar,cepleri birileri tarafindan doldurulanlar,Ermeni davasi icin görevlendirilmis olanlar,Türkienin aleyhinde konusan ve yazanlari iyice bir inceleyin ve kimler olduklarini görün.Türkiyeyi Ermeni soykirimi yapmistir diye suclayan zihniyetin icteki uzantilari,Kibrista yapilan soykirimi görmezler,örnegin ayni Orhan Pamuk,Kibrista katledilen Türklere asla sahip cikmamistir,Birakin Kibris'i Orhan Pamuk tek bir kelimeyle dahi olsun 1915 te Ermeni cetelerinin mezaliminden katledilen 1 mil.yakin Türk insanindan tek kelime ile bahsetmemistir,cünkü o ancak kendisine ögretilenleri tekrarlamistir.Ermenilerin Karabagda yaptiklari soykirimdan tek bir kelime bahsetmemisti,cünkü ona isret edilen hedef Türkiye idi.o sadece kendisine verilen görevi yerine getirmistir.

Bu forumda,Orhan Pamuk'u elestirenlere,Türkiye'yi savunanlara yapilan ve hicbir vicdan sahibinin yapmiyacagi saldirilarda gösteriyorki,bir nobel icin herseyin göze alinmasi mümkün olabiliyormus,halbuki Türkiye'nin nobele degil adam gibi adamlara ihtiyaci vardir.

Bazi arkadaslar ya safliktan ya bilmemekten veya önemsememekten olacakki söyle yaziyorlar;-Tamam,Orhan Pamuk Türkiyeyi karalamakla iyi etmedi ama nobelde öyle hafife alinacak bir olay degildir.-

Böyle yazan arkadaslara bende sunu söylemek istiyorum;"Bu ülkenin nimetlerinden faydalanipta atalarini katil yerine koyanlarin getirdikleri nobel bence Türkiyenin gururu olamaz,bundan gururlanalar var ise buyursun gururlansinlar, ama gururlanmayanlari,Orhan Pamuk'u kinayanlari,Fasist zihniyetli,Irkci,ve baskici düzen duygusuna sahip diyede karalamasinlar."

Demokrasi ve düsünce özgürlügü,hi kimseye ülkesine küfretme,halkina fasist deme,ve gecmisini katil yapma hakkini vermez,en azindan böyle düsünme hakkini kendine saklar bunu beyan etmez.DÜsünce özgürlügü diye aklina her eseni uluorta savuranlar her türlü tepkiyide hakedenlerdir.

saygilarla

:clover:

Misafir Zıplayan Dana
Gönderi tarihi:

Sayın yönetici kardeşlerim bu ne ya...

Adamın soyadını yazıyoruz "sansür"...Bir romandan alıntı yapıyoruz "sansür"...:

"İsra Suresi ne diyor otuz üçüncü ayette? Haklı bir neden olmadan,allah'ın katilini yasakladığı cana kıymayın,demiyor mu? Peki o zaman: Cehennem'e yolladığım ***** hem Allah'ın katlini yasakladığı bir mümin değildi; benim de onun kafasını parçalamam için haklı nedenlerim vardı."

Müzik çalıyor gibi -ıslık diyelim ya da- yapıyoruz sansür...:

Politika Bey de teşrif etmiş...************...

Faşistlik ile ilgili bir kelime yazıyoruz ona da sansür...:

Son bir kelam edeyim:Orhan Pamuk ödülü aldı ya -benim için o kadar önemli değil zaten,almasa da seviyorum,tıpkı Yaşar Kemal ya da Mehmed Uzun gibi- bu ****** ****** bir dumura uğradı ki,bunu izlemek benim çok hoşuma gitti...
Bu forum Kenen Evren Kanunları ile mi yönetiliyor? Şuna bir çare bulun.

Sayin Marcus,Ziplayan dana kendisini ele vermistir,savundugu kisiler Türklüge hakaret etmekten zerre kadar rahatsiz olmamislardir,ve bütün hinclari ile onlari elestiren onlarin kim olduklarini anlatanlara saldiriyorlar.
Canım insanın zeki olması başka bir yetenek olsa gerek herhalde...

O kadar da kendimi saklıyorum,içten içe insanların içini kemiriyorum,para da aldım zaten Ermeni-Yunan-Kürt-Amerikalı-Fransızlardan ama şıp diye anladın valla.Olsun ama zengin oldum aldığım paralarla.Meyhanelerde fink atacam karı-kızla yiyecem bu paraları,o kadar da çok aldım ki bitmez de bu paralar.

demekki sahsi cikarlar ülke cikarlarini üzerine cikabiliyormus,tabiiki bu ülkeyi ülkem diye kabul edenler icin gecerlidir bu kavram.Eger Nobeli hak eden birileri var ise onlar simdiki nobeli alan kisinin savundugu Ermenilerin süngüleri altinda canveren cocuklardir,yakilan Anadolu köylüsüdür,irzlarina gecilen kadin ve kizlarimizdir.Bir nobel ugruna eger bunlar inkar ediliyorsa o nobeli kazanani alkislayanlarda bence ayni inkarcilar ve vicdanlari sizlamayanlardir
Biraz Tarih okusaydın bağımsız kaynaklardan neden böyle bir görüşte olduğumu anlardın.Neden İstanbul ve İzmir dışında kalan Ermenilerin sürüldüğünü ve sürülürken ve yollarda,gidilen yerlerde öldürüldüklerini anlama yürekliliğin olsaydı böyle düşünmezdin.

yani Pamuk'un nobel karsiliginda Türkiyeyi karalayabilecegi ve zaten psikolojik yapisininda buna elverisli oldugunun tespiti yapilmisti.
Bir psikolojik tespit yapılmış ve sen bunun yapıldığını anladın öyle mi?

En çok da burasını sevdim ve bir çok kişi tarafından dile getirildir:

Böyle yazan arkadaslara bende sunu söylemek istiyorum;"Bu ülkenin nimetlerinden faydalanipta atalarini katil yerine koyanlarin getirdikleri nobel bence Türkiyenin gururu olamaz,bundan gururlanalar var ise buyursun gururlansinlar, ama gururlanmayanlari,Orhan Pamuk'u kinayanlari,Fasist zihniyetli,Irkci,ve baskici düzen duygusuna sahip diyede karalamasin.

Nimet dediğin ne ola ki?

Eğer nimetten yemek-içmekse kastın insan yalnız mideden mevcut bir yaratık değildir.

Yok eğer kastın başka ise ben anlamadım...Ama şunu diyeyim diğer şeylerle kastına karşılık: Popülist yaklaşımlara bayılan bir toplumuz,biri bizi övsün,hep pohpohlasın,bizi yere göğe sırdıramasın,beni siz varettiniz desin,desin de desin....

Ama yazarlık,popülist bir uğraş değildir.Gördüğünü direk söyleyeceksin,kıvırmayacaksın,eleştirel olacaksın herkese ve herşeye karşın,muhalif olacaksın...Sen dedikten sonra isteyen istediğini desin,ajanmış,para yemişmiş,yahudi masonmuş,bilmem ne imiş de imiş...

Yaşar Kemal'in bundan 10 yıl kadar önce DGM'de yargılanırken dediği gibi, "Yazar için birilerinin karalaması ya da yargılanması boş işlerdir,TIRIS geldi VIRIS gider"...

Gönderi tarihi:

Biraz Tarih okusaydın bağımsız kaynaklardan neden böyle bir görüşte olduğumu anlardın.Neden İstanbul ve İzmir dışında kalan Ermenilerin sürüldüğünü ve sürülürken ve yollarda,gidilen yerlerde öldürüldüklerini anlama yürekliliğin olsaydı böyle düşünmezdin.

Ama yazarlık,popülist bir uğraş değildir.Gördüğünü direk söyleyeceksin,kıvırmayacaksın,eleştirel olacaksın herkese ve herşeye karşın,muhalif olacaksın...Sen dedikten sonra isteyen istediğini desin,ajanmış,para yemişmiş,yahudi masonmuş,bilmem ne imiş de imiş...

Yaşar Kemal'in bundan 10 yıl kadar önce DGM'de yargılanırken dediği gibi, "Yazar için birilerinin karalaması ya da yargılanması boş işlerdir,TIRIS geldi VIRIS gider"...

bizde anlama yürekliliği varda, sizde köylerde katledilen yaşlı,kadın ve çocukları topluca katletmenin

mantığını anlayabilme yürekliliği varmı.

haklısınız yazarlık popülist bir uğraş değildir,ama taraflı olarak ahkam kesme yeride değildir.ermeni ve

kürtleri bu kadar düşünen orhan pamuk öldürülen türklerdende bahsetseydi söylemlerinde bizde sizler gibi

düşünebilirdik..taraflı çarpıtmalara ve yalanlara sizler gibi tahammülümüz yok.

ayrıca sizin ve sizin gibi düşünenlerin söylemleride inanınki

bize ''TIRIS geldi VIRIS gider.''

Gönderi tarihi:

saygilarla

:clover:

Bende böyle düşünüyorum Orhan Pamuk'un aldığı kirli ödüle sevinenlere sormak istiyorum Orhan Pamuk'un söylediği bütün sözlere katılıyormusunuz?

Yani Türkler 1 milyon ermeniyi katletti ve 30 bin Kürdü öldürdü sözüne katılıyormusunuz?

Her ödülün bir bedeli var günümüzde bu ödülün bedeli Türk milletini karalamak olmuştur. Sevinen arkadaşların millet sevgilerinden şüphe ederim. Bu ödüle sevinmek bile onursuzluktur. Bütün iftiraları kucaklamak mı işiniz. Suratınıza tükürenlerin verdikleri akide şekerine yalakalık yapmakmıdır onurlu dik duruşunuz. Sizin miletinizi dünyaya faşistler olarak tanıtanlar ardından bir satılık ödül veriyorlar buna alkış tutuyorsunuz.... E ne demeli bravo size, size de bu yakışır...

Gönderi tarihi:

Sayın yönetici kardeşlerim bu ne ya...

Adamın soyadını yazıyoruz "sansür"...Bir romandan alıntı yapıyoruz "sansür"...:

Müzik çalıyor gibi -ıslık diyelim ya da- yapıyoruz sansür...:

Faşistlik ile ilgili bir kelime yazıyoruz ona da sansür...:Bu forum Kenen Evren Kanunları ile mi yönetiliyor? Şuna bir çare bulun.

Canım insanın zeki olması başka bir yetenek olsa gerek herhalde...

O kadar da kendimi saklıyorum,içten içe insanların içini kemiriyorum,para da aldım zaten Ermeni-Yunan-Kürt-Amerikalı-Fransızlardan ama şıp diye anladın valla.Olsun ama zengin oldum aldığım paralarla.Meyhanelerde fink atacam karı-kızla yiyecem bu paraları,o kadar da çok aldım ki bitmez de bu paralar.

Bir psikolojik tespit yapılmış ve sen bunun yapıldığını anladın öyle mi?

En çok da burasını sevdim ve bir çok kişi tarafından dile getirildir:

Nimet dediğin ne ola ki?

Eğer nimetten yemek-içmekse kastın insan yalnız mideden mevcut bir yaratık değildir.

Yok eğer kastın başka ise ben anlamadım...Ama şunu diyeyim diğer şeylerle kastına karşılık: Popülist yaklaşımlara bayılan bir toplumuz,biri bizi övsün,hep pohpohlasın,bizi yere göğe sırdıramasın,beni siz varettiniz desin,desin de desin....

Sizlerde bu isine geleni anlamak isine gelmeyeni anlamakla ilgili bir takinti oldugunu hep biliriz,nimet sözümdende anladigim kadari ile isine gelmedigi icin kivirmaya basladin,nimetin ne oldugunu bu ülkenin gercek sahipleri cok iyi bilirler siz bilmesenizde olur.Yazarlari kivirtkan degildirler diye tanimlamissin,evet yazar kivirtkan degildir,yazar birilerinin borazanciligini yapmaz alni acik yazarlar böyledir.Ve böyleyazarlardan Türkiyede cok vardi ve halada vardir.yani nobel icin ülkesini karalamayan saygideger okadar cok yazarimiz vardir ki biz bunlarla gurur duyuyoruz onlari nobelle satin alamasalar bile.Türkiyenin düsmanlarini biz cok iyi taniyoruz,Bunlar hep özgürlük diye sahneye firlamis amaclari ne oldugu cok iyi bilinen kisilerdir.Bu ülke nobel alabilmek ugruna ecdadina küfür edenlerin ve ettirenlerin babalarinin ciftligi degildir.Bu ülkeye küfür edenleri özgürlük adina alkislayanlar Türk millletinin dostu olamazlar,Türk milleti bagimsizligini kaniyla caniyla kazandi,Türkiyenin bgimsizligina bugün göz dikenlerle dünküler yine aynidir ve onlarin uzantilari uzantilarinin alkiscilarida ayni zihniyetin ürünleridirler.Serefli yazarlar haysiyetlerini tiris ve virisla deistirmezler.

Gönderi tarihi:

Komünistinden İslamcısına tüm bu yazarlar,

şairler,

sanatçılar Türkiye'nin kendi değerleridir,

bizimdir.

Ne görüşte olursak olalım sözcüğün tam yeridir burası,

Onlar evrensellik düzeyine erişmiş ulusal değerlerimizdir.

Bunun farkına varamamak,

bu değerlerin başarılarının bizim başarımız olduğunu kavrayamamak bir eksikliktir.

Ama bu farkına varamayışın,

bu kavrayamayışın,

kısacası bu eksikliğin suçlusu kimdir?

Adını koyalım: Ortak paydamız bir edebiyat olayında dahi üzerinde konsensüs/uzlaşma sağlanamayacak kadar dumura uğramışsa,

bunun nedeni çok uzun yıllardır değiştiremediğimiz yasaklar düzenidir,

başlıca işlevi toplumumuzun derinlerinde hep var olan

faşist,

ırkçı,

yasakçı,

dayatmacı,

baskıcı duyguları,

kıpırtıları örtbas etmek olan özürlü demokrasimizdir.

Orhan Pamuk şudur, budur. Peki bunca olan bitenin hiç mi olumlu yanı yok?

Bize göre elbette var.

Orhan Pamuk’un yazarlık yeteneği tartışılmaz, gerek dili kullanma becerisi, gerek entelektüel düzeyi, gerekse romancı yeteneğiyle hak ettiği bir üne sahip. Kitapları 40’a yakın dilde okunuyor. Hiç değilse, Papa’yı vuran Türk’ten sonra Türkiye adı bir romancıyla birlikte anılıyor.

Nobel Ödülü’nün ardından kitapları kapış kapış gitmeye başlamış, ödülün açıklanmasından 24 saat sonra ‘amazon.com’ sitesinin en çok satan 100 kitap listesinde ‘Kar’ 12’nci, ‘Benim Adım Kırmızı’ 21’inci, ‘İstanbul’ 25’inci sıraya yerleşmiş.

Bundan sonra kitapları daha fazla dile çevrilecek, daha çok satılacak. Nobel kazanmış bir yazar olarak daha çok söyleşilere katılacak, söylediklerine, yazdıklarına, politik duruşuna tutulan projektörler daha parlak olacak.

Kendi cephesinde esnaflık ağır bassa da, Orhan Pamuk Türkiye’ye batılıların gözüyle baksa da eserlerinin 40 dilde birden okunması her şeye karşın Türkiye ve Türkçe için kazanımdır. Türkiye’dekine benzer tartışmalar oralarda da oluyor, oralarda da farklı fotoğraflar çekiliyordur mutlaka. Elbette oralarda da ırkçı barbarlar vardır ve Türkiye’deki barbarlardan farklı değillerdir. Ve elbette oralarda da bu vesileyle sorunu, yöneten-yönetilen, ezen-ezilen, sömüren-sömürülen uzayında emek koordinatında kavrayanlar da vardır.

Beğenmeyenlerin ve sevinmeyenlerin (linç etmeden) “beğenmeme hakkı”na, umursamayanların “umursamama hakkı”na saygı duyulmalı.

Hiçbir romanını okumadan linç etmeye kalkanlar da bilmeli ki, burası Türkiye’dir.

Barbarlığın lüzumu yoktur.

Bu toprakların kültüründe “Biliyorsan söyle ilham alsınlar, bilmiyorsan sus, adam sansınlar” diye bir söz de vardır.

:)

Sevgili R. Yıldırım'a teşekkürler...

Gönderi tarihi:

Adamın yazarlığını taştırmadığımız halde nedense kendisini övmekle görevlendirmiş insanlar olayı çarpıtmaya çalışmakta yine ustalar. :D

Orhan Pamuk'u tanımak için kitabını okumak gerekmiyor, eleştirilen şey kitapları da değil zaten. Yapmış olduğu alçaltıcı davranıştır. Bu davranışın karşılığında bir emzik verilmiştir dudaklarına ve bir parmak balla beraber hepbirlikte kutlamalılar satılık kalemler...

Doğru ile yanlış arasında ince bir perde var kişi kendi yanlışını ya göremez ya göstermezler... :excl:

politika :clover: herkesin safı çıkıyor ortaya arkadaşım.

Gönderi tarihi:

Kendi cephesinde esnaflık ağır bassa da, Orhan Pamuk Türkiye’ye batılıların gözüyle baksa da eserlerinin 40 dilde birden okunması her şeye karşın Türkiye ve Türkçe için kazanımdır.

Bu toprakların kültüründe “Biliyorsan söyle ilham alsınlar, bilmiyorsan sus, adam sansınlar” diye bir söz de vardır.

sayın dipnot bizimde bu görüşlere katılmama hakkımız vardır.hissettiklerimizi söylemeye tıpkı karşıt görüşte olanların yaptığı gibi devam edeceğiz.bence yapılan bir haksızlığı söylememek yukarda öğütlendiği gibi susmak onurlu bir davranış değildir...orhan pamuk un ne olduğu beni ilgilendirmiyor ama yukarda alıntı yaptığınız yazar onurlu olmak hakkında birazda orhan pamuk a seslenseymiş yazısı adaletli olurmuş.

HERŞEYE KARŞI yürütülen onurdan uzak siyaset yüzünden ülkemiz uluslar arası arenada saygınlığını kaybetmiştir.

size göre bu ödüle sevinmemek kavrayamama eksikliğiyse ...

bana görede bu ödüle sevinmek kavrayamama eksikliğidir..

Gönderi tarihi:

N çabuk unutuldu Orhan Pamuk''un ''BEYAZ KALE'' iismli Romanı İle Pedro''nun ''Zorunlu İstanbul'' adlı eseri arasındaki benzerlikler[Esinlenme, etkilenme, gönderme, taklit etme, metinlerarasılık, intihal (çalıntı)] V bunun nezdinde Ki tartişmalar..

Karşilaştırmalardan bazı örnekler...

"...Ama ne olur ne olmaz, gene esir düşebiliriz korkusu ile, kürekçileri sıkıştırmaktan vazgeçtiler. Maluma kürek çekenler ya Türk ya 'Mağribi'. Gemi bir kere zaptedildi mi, bunlar artık serbest. O vakit Türklere, bu bize şunu etti, şu bize işkence yaptı derler..." (Pedro'nun..... syf.12)

Türk ve Mağripli olan kürekçilerimiz sevinç çığlıkları atıyordu; sinirlerimiz bozuldu... Esir düşerse cezalandırılmaktan korkan kaptanımız kürek kölelerini şiddetle kırbaçlatmak için bir türlü emir veremiyordu..." (Beyaz Kale, syf.11)

"...Birinin bileklerini, kulaklarını ve burnunu kesip omuzuna bir pafta yapıştırdılar; paftada şu yazılı idi; "böyle eden böyle olur". Öbürünü kazığa çaktılar..." (Pedro'nun..... syf.12)

"...Kazığa oturtulan korkak kaptanımız yeni ölmüştü. Kırbaççıları burnunu, kulağını kesip ibret olsun diye bir sala koyup denize bırakmışlardı..." (Beyaz Kale, syf.11)

"Rampacılar gemiye daldılar ve herkesi çırılçıplak ettiler. Beni tepeden tırnağa soymadılar; sırtımdakiler onların hoşlanmadıkları ve beğenmedikleri şeylerdi. Hem sırtımdakilerle uğraşmaya bir lüzum görmediler; yattığım kamara çok değerli eşyalarla doluydu..." (Pedro'nun..... syf.13)

"...Rampacılar gemimize ayak basarlarken kitaplarımı sandığıma koyup dışarı çıktım. Gemi ana-baba günüydü. Dışarıda herkesi toplamışlar soyuyorlardı..." (Beyaz Kale, syf.14)

"...Cerrah mısın, diye sordular. Hayır deyince, az kalsın partiyi kaybediyordum. Bereket versin lafa, sözü geçen kaptanlardan Durmuş Reis karıştı. Cenevizli dönme Durmuş Reis 'idrar ve nabız hekimidir, cerrahtan daha faydalıdır' dedi. Kürekten işte bu suretle kurtuldum..." (Pedro'nun..... syf.12)

"...Sonradan Ceneviz dönmesi olduğunu öğrendiğim Reis iyi davrandı bana; neden anladığımı sordu. Küreğe verilmemek için hemen astronomi bilgimden, geceleri yön bulabileceğimden söz ettim, ama ilgilenmediler. Bunun üzerine bende bıraktıkları anatomi cildine güvenerek hekim olduğumu ileri sürdüm. Az sonra gösterdikleri kolu kopmuş birini görünce cerrah olmadığımı söyledim. Öfkelendiler, beni küreğe vereceklerdi ki, kitaplarımı gören Reis sordu; idrardan ve nabızdan anlıyor muydum? Anladığımı söyleyince küreğe verilmekten kurtuldum..." (Beyaz Kale, syf.14)

Bu şekilde uzayıp gidiyor..

Ödülün niçin verildiği aşikare''dir..Kimse nafile ibadet edip boşa kürek çekmesin..savunulacak tutarlı tek bir yanı bile yok Orhan pamuk''un..

Aslında bu ödülü geçen sene vereceklerdi herkesin bildiği üzre ama Orhan Pamuk La alakalı tartişmalar o kadar ayyuka çıktığından ötürü bir sene geçikmelide olsa ödülüne kavuştu..

Bu ödüL O.Pamuk''un edebiyatçiliğina değil aslında Batı''nın Türkiye''ya Bakiş açisini desteklediği için verilmiştir sözün kısası..

Bununla örtüşen bir başka ödülde Dünya GüzeLi Keriman Halis''e verilen ödüldür..

SayGıLar..

Gönderi tarihi:

Orhan Pamuk şudur, budur. Peki bunca olan bitenin hiç mi olumlu yanı yok?

Bize göre elbette var.

Orhan Pamuk’un yazarlık yeteneği tartışılmaz, gerek dili kullanma becerisi, gerek entelektüel düzeyi, gerekse romancı yeteneğiyle hak ettiği bir üne sahip. Kitapları 40’a yakın dilde okunuyor. Hiç değilse, Papa’yı vuran Türk’ten sonra Türkiye adı bir romancıyla birlikte anılıyor.

Nobel Ödülü’nün ardından kitapları kapış kapış gitmeye başlamış, ödülün açıklanmasından 24 saat sonra ‘amazon.com’ sitesinin en çok satan 100 kitap listesinde ‘Kar’ 12’nci, ‘Benim Adım Kırmızı’ 21’inci, ‘İstanbul’ 25’inci sıraya yerleşmiş.

Bundan sonra kitapları daha fazla dile çevrilecek, daha çok satılacak. Nobel kazanmış bir yazar olarak daha çok söyleşilere katılacak, söylediklerine, yazdıklarına, politik duruşuna tutulan projektörler daha parlak olacak.

Kendi cephesinde esnaflık ağır bassa da, Orhan Pamuk Türkiye’ye batılıların gözüyle baksa da eserlerinin 40 dilde birden okunması her şeye karşın Türkiye ve Türkçe için kazanımdır. Türkiye’dekine benzer tartışmalar oralarda da oluyor, oralarda da farklı fotoğraflar çekiliyordur mutlaka. Elbette oralarda da ırkçı barbarlar vardır ve Türkiye’deki barbarlardan farklı değillerdir. Ve elbette oralarda da bu vesileyle sorunu, yöneten-yönetilen, ezen-ezilen, sömüren-sömürülen uzayında emek koordinatında kavrayanlar da vardır.

Beğenmeyenlerin ve sevinmeyenlerin (linç etmeden) “beğenmeme hakkı”na, umursamayanların “umursamama hakkı”na saygı duyulmalı.

Hiçbir romanını okumadan linç etmeye kalkanlar da bilmeli ki, burası Türkiye’dir.

Sayin Dipnot,bize sunumu demeye calisiyorsunuz;Orhan Pamuk büyük bir yazardir o nedenle onun ülkemizi karalamasi ikinci planda kalmali,önce onun büyük bir yazar olusunu kutlamaliyiz.Yani ben simdi tuhaf duygular icersindeyim,Ülkeme yapilan hakaretin savunucusu ve ülkemi karalayan kisi veya yazar nobel aldigi icin onu alkislamammi gerekiyor,Bircok arkadas onun romanlarindan bahsedilmedigini yazmalarina ragmen siz israrla onun romanci yanini bize empoze etmeye calisarak asil milletine karsi isledigi affedilmez sucu konu dahi etmiyorsunuz,ve diyorsunuzki romanlarini okumadan onu linc etmeye kalkanlar bilmelidirki burasi Türkiyedir ve barbarligin lüzumu yoktur.Burada barbarlik yapan pek kimse yok,Orhan Pamuk'u linc edende yok,Orhan Pamuk'un yazitlarinida burada kimse konu etmemistir.Burada neden bahsedildigini sizde en az bizler kadar biliyorsunuz,Nobel gelip gecicidir,bu sene Orhan PAmuk'a verdiler seneye onun gibi birisini daha bulur ona verirler.Ama bir millletin ve bir ülkenin onuru nobellerle esdeger tutulamaz.Üzgünüm ama beni gercekten sasirtiyorsunuz,

saygilarla :clover:

Gönderi tarihi:

17 Ekim 2006

Mehmet Ali BİRAND [email protected]

Nobel'in tadına varamadık (!)

Orhan Pamuk'un Nobel kazanmasına gösterilen tepkiler kafaların ne kadar karışık olduğunu bir defa daha ortaya çıkardı… Çıkardı ama olayın bir de “çirkin” yüzü var…O yüzü, O'nu reddedenler hatta kıskananlar değil, açıkgözler ortaya koydu… Pamuk'u hem alkışlarmış gibi yaptılar, hem de komploculara hak verdiler.

Öyle olaylarla karşı karşıya kalıyorum ki, şaşırmamak, üzülmemek veya kızmamak elde değil.

Orhan Pamuk'un Nobel ödülünü kazanmasına karşı gösterilen tepkilerden bazıları beni büyük hayal kırıklığına uğrattı.

Bunları üç gruba ayırabiliriz:

1. REDCİLER: Başından itibaren, Orhan Pamuk'tan nefret ettiklerini saklamadılar. Onlara göre, ortada büyük bir komplo var. Nobel ödülü, Pamuk'un 301'e muhalefeti, Ermeni ve Kürt sorunları hakkındaki sözlerinden dolayı verildi. Eğer Pamuk, böyle bir muhalefet göstermemiş olsaydı, Nobel'i alamazdı. Bundan dolayı, Pamuk tebrik edilmemeli.

Ben bu grubu anlıyorum.

Olaylara tamamen resmi gözlüklerle bakıyorlar. Milliyetçilik bayrağını sallıyorlar. Böyle inanıyorlar. Görüşlerini paylaşmasam dahi, kendi içlerinde tutarlılar.

2. KISKANÇLAR: Özellikle edebiyat dünyası bu olayda felaket şekilde sınıfta kaldı. İçlerinde çok küçük bir bölümü yürekli çıktı. Hem alkışladılar, hem de açıkça tebrik ettiler. Diğer bir bölümü, milliyetçi bayrağı altına saklanıp, “canım bu işin içinde başka iş var” diye burun kıvırıyorlar. Aslında kıskançlıklarından çatır çatır çatlıyorlar. Bu ödülün neden kendilerine verilmediğini düşünüyorlar (!) Buna hemen kulp takıyorlar: “Tabii, Ermeniler'e göz kırptı...”

3. AÇIKGÖZLER: Beni en çok sinirlendiren bu gruptakiler. Genelde, demokrat geçinirler. Liberal görüşleri vardır. Laiktirler, ancak dik durmazlar. Belkemikleri yoktur. Hem demokratlara, hem de milliyetçilere sempatik görünmek isterler. Reyting veya tiraj kaybetmekten korkarlar. Pamuk'u hem alkışlarmış gibi yaptılar, hem de komploculara hak verdiler. Kesin tutum alamadılar. En büyük hayal kırıklığını bunlar yarattılar. Cesaretle ortaya çıkamadılar.

Sonuçta, kafaların ne kadar karışık olduğu bir defa daha ortaya çıktı. Hala fikir özgürlüğünü tam anlamıyla hazmedemediğimiz, milliyetçilikle, insanların ne kadar rahatsızlık verirse versin görüşlerini açıklama hakkını hala birbirine karıştırdığımız görüldü.

Herhalde bir gün alışacağız...

* * *

Mehmet Ali BİRAND'ı fazla sevmesemde,bu yazısına sonuna kadar katılıyorım. Anlattığı grupların tıpkıları, (Helede 3 üncü grup)bu forumda'da var. O gruplar'ı farklı şekillerde Ahmet Kaya konusunda'da görmüştük.

Saygılar, her görüş'e... (Doğru söyleyenlere)

Gönderi tarihi:

müthiş sözler duyuyoruz.Okudukça daha bir seviniyorum.Biz orhan Pamuğun edebi yönünü çöpe

attığımızı söylüuoruz.Birileride çıkıp bunun mükemmeliğini savunuyor.Sınırsız sevdanınızının bir

iz düşümü yokmu? Dedikki bu adamdan yazar olmaz,edebiyatçı olmaz. **** ***** *** *****.

Şimdi pamuğu destekleyen arkadaşlardan bir ricam var. Dana bana kurtuluş savaşının bilançosunu

sormuştu şuursuzca.Bende size soruyorum o zaman 1,5 milyon ermeni varmıydıki ülkede hepsini heba etmişiz.Doğuda inasınımızın ırzına geçen kafalarını kesen taşnakçılara karşı ne yapmalıydık.

politika bir güzel laf söylemiş.Herkezin safı belirginleşiyor diye.Bu adamın ödülüne saygı duyanı

yada gurur duyanı ben tanımıyorum arkadaş...

Gönderi tarihi:

şuraya yazmayayım diye çok direndim ama olmadı

bu yazıyı okuyunca dayanamadım...

Dedikki bu adamdan yazar olmaz,edebiyatçı olmaz. **** ***** *** *****.

kim dedi bunu?

Kriterleriniz nedir?

Bu adamın ödülüne saygı duyanı

yada gurur duyanı ben tanımıyorum arkadaş...

vah vah.....

Ben Orhan Pamuk'un(bu adam) ödülüne de,edebiyatına da saygı duyuyorum.

Gönderi tarihi:

17 Ekim 2006

Mehmet Ali BİRAND [email protected]

...........................

Sonuçta, kafaların ne kadar karışık olduğu bir defa daha ortaya çıktı. Hala fikir özgürlüğünü tam anlamıyla hazmedemediğimiz, milliyetçilikle, insanların ne kadar rahatsızlık verirse versin görüşlerini açıklama hakkını hala birbirine karıştırdığımız görüldü.

Herhalde bir gün alışacağız...

* * *

Maalesef birkaç gündür tanık olduğum tepkilerde bir kez daha görüyorum ki bizlerz,

Birçok konuda olduğu gibi edebiyatımıza ve edebiyatçılarımıza ilişkin olarak da ortak bir noktada buluşamıyoruz.

Düşünüyorum; eminim burda edebiyat ile yakından iligili olanalar ve günceli takip edebilenler bilirler ki 3 Haziran 1963 tarihinde aramızdan ayrılan sevgili Nâzım Hikmet bir süre daha yaşasaydı büyük olasılıkla Nobel Edebiyat Ödülü'nü alanlar arasına katılacaktı.

Ama ne yazıkki;

Eğer bir itiraz olacaksa yalnızca bizden, bizlerde, içimizden gelirdi/gelebilirdi...

Ve öylede oluyor ve olmakta...

Kendi dilini konuşan insanların yaşadığı Türkiye'den yükselirdi bu protesto sesleri...

İsveç Akademisi, bir "vatan haini" ni ödüllendiriyor diye topa tutulur,

birtakım insanlar sokaklara dökülür,

büyük ozanı savunanlara "Komünistler Moskova'ya" diye haykırılırdı.

Ve değişmez bu yazgı hala gün ve gün varlığını sürdürmekte...

Tarih çok yakın;

Usta yazar Yaşar Kemal ustamız da uzun yıllardır Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösteriliyor...

Bu ödül onun da hakkı ki en çok bana göre ona hakkı olan biri olarak görüyorum kendisini,

Ama bugüne dek verilmedi...

Ne tahlisiz bir gelişmeki bu büyük romancımızı da 1995 yılında devlet güvenlik mahkemesinde yargılayıp 20 ay hapse mahkûm ettik,

"bölücülük" ten!

İrlandalı Seamus Heaney' in yerine o yıl Yaşar Kemal'e verilseydi Nobel Edebiyat Ödülü,

Allah bilir neler yaşanırdı ülkemizde....

İlle de aykırı bir şeyler söyletene kadar üzerine gider,

Ne yapıp edip yeni bir "suç" işlemesini sağlar,

Cezasının üzerine bir de ertelenen 20 aylık hapis cezası eklenene kadar uğraşırdık.

Son olarak;

Uluslararası saygınlığı olan edebiyat, sanat ödülleri söz konusu olduğunda neden hep müseccel "komünistler", "bölücüler", "aykırılar" gibi kişiler çıkıyor öne,

Hiç düşünüyor muyuz?

Bugün ülkede olup bitenlere ve gerçeği görenlerden olan hangi iyi yazar, şair ya da sanatçı "muhalif" değildir ki?...

Biraz edebiyat tarihini bilenler...

Söylermisiniz...

Muhalif olunmadan yazar, şair, sanatçı olunabilirimi sizce?...

Hepimiz bu vatanın evladıyız ve şair kadar, ozan kadar, yazar kadar ve sanatçı inanılmaz şekilde bağlı olduk ülkemize...

Orhan Pamuk'ta, Yaşar Kemal'de, Nazım Hikmet'te vb...

Ama ne yazıkki; Türkiye, bizim güzel yurdumuz ilginç bir ülkedir!

Başka ülkelerde yazarlar, sanatçılar ait oldukları ekollerle, savundukları yazınsal ve sanatsal akımlarla anılırken

Türkiye'de siyasal/ideolojik görüşleriyle anılıyorlar.

Böyle olunca da en iyi,

en usta yazarlarımızdan,

şairlerimizden,

sanatçılarımızdan "komünist", "vatan haini", "bölücü", "satılmış"

ya da "mürteci" damgasını yerken onları biraz olsun destek olanları da neyin ne olduğunu dahi anlamadan aynı katagorilere koymak bence çok büyük bir aksızlık...

Sevgi ve saygılarımla... :)

Gönderi tarihi:

Sayin Dipnot,Nazim Hikmetten bahsettiniz,Nazim Hikmet hic bir siirinde hicbir tiyatro eserinde Türkler 1,5 milyon Ermeniyi 30.000 Kürdü katlettiler diye söylemedi ve yazmadi,onun savasi farkli kavramlari iceriyordu,lütfen Orhan Pamukla kiyaslamayin.M.Ali Birand'in kim oldugunu Türkiyede akli basinda yeteri kadar bilgisi olan herkes biliyordur,söylediklerinde hicbir isabet payi yoktur.Belki Pamuk'u kiskanalar olabilir,ama sanmiyorum ki bunlar büyük bir sayiya ulassinlar,en azindan onu kiskananlar var ise "keske biz Türklüge küfür etseydikte nobeli alsaydik" diye hayiflananlardir.Türkiyede cok büyük ve kaliteli yazarlar vardir ve bunlar Orhan Pamuk'u kiskanacak kadar ufak kariyerli yazarlar degildir.Ve görüldügü kadari ile M.Ali Birantinda bilincli olarak vurguladigi gibi,Türkiyeye hakaret kisilerin özgür düsüncesi olarak kabul görmektedir.yani benim icimden geldi bende Türkiyeye hakaret ettim ne varki bunda,ben özgürüm!!Bu kadar akil ve mantiga sigmayacak özgürlük anlayisi herhalde sadece Türkiyeye has bir görüs,cünkü dünya üzerinde hicbir ülke yokturki keyif icin birilerinin gözüne girebilmek ugruna kendi ülkesine hakaret edenlere düsünce özgürlügü var diye göz yumsun.Ülke icindeki bir haksizliga baskaldirilabilr,bu dile getirilebilir,ama bütün belgelerle sabit olan bir gercegi sadece birileri öyle duymak istiyor diye siz onlarin istedigi gibi söyleceksiniz,ecdadinizi birilerinin keyfi icin katil ilan edeceksiniz ve siz bunun adina fikir özgürlügü diyecek ve sonrada benim nobelimi Cumhurbaskani kutlamadi diye sitem edeceksiniz,Al nobelinde senin olsun kimsenin gözü yok senin nobelinde ama benim ülkeme küfredemessin.Bu hakki sana kimler verdi ise git onlarla beraber yasa

saygilarla.

Gönderi tarihi:

Sayin Dipnot,Nazim Hikmetten bahsettiniz,Nazim Hikmet hic bir siirinde hicbir tiyatro eserinde Türkler 1,5 milyon Ermeniyi 30.000 Kürdü katlettiler diye söylemedi ve yazmadi,onun savasi farkli kavramlari iceriyordu,lütfen Orhan Pamukla kiyaslamayin.M.Ali Birand'in kim oldugunu Türkiyede akli basinda yeteri kadar bilgisi olan herkes biliyordur,söylediklerinde hicbir isabet payi yoktur.Belki Pamuk'u kiskanalar olabilir,ama sanmiyorum ki bunlar büyük bir sayiya ulassinlar,en azindan onu kiskananlar var ise "keske biz Türklüge küfür etseydikte nobeli alsaydik" diye hayiflananlardir.Türkiyede cok büyük ve kaliteli yazarlar vardir ve bunlar Orhan Pamuk'u kiskanacak kadar ufak kariyerli yazarlar degildir.Ve görüldügü kadari ile M.Ali Birantinda bilincli olarak vurguladigi gibi,Türkiyeye hakaret kisilerin özgür düsüncesi olarak kabul görmektedir.yani benim icimden geldi bende Türkiyeye hakaret ettim ne varki bunda,ben özgürüm!!Bu kadar akil ve mantiga sigmayacak özgürlük anlayisi herhalde sadece Türkiyeye has bir görüs,cünkü dünya üzerinde hicbir ülke yokturki keyif icin birilerinin gözüne girebilmek ugruna kendi ülkesine hakaret edenlere düsünce özgürlügü var diye göz yumsun.Ülke icindeki bir haksizliga baskaldirilabilr,bu dile getirilebilir,ama bütün belgelerle sabit olan bir gercegi sadece birileri öyle duymak istiyor diye siz onlarin istedigi gibi söyleceksiniz,ecdadinizi birilerinin keyfi icin katil ilan edeceksiniz ve siz bunun adina fikir özgürlügü diyecek ve sonrada benim nobelimi Cumhurbaskani kutlamadi diye sitem edeceksiniz,Al nobelinde senin olsun kimsenin gözü yok senin nobelinde ama benim ülkeme küfredemessin.Bu hakki sana kimler verdi ise git onlarla beraber yasa

saygilarla.

:clover::clover::clover:

sn.politika,

diğer konularda fikirlerinize katılmasamda bu konuda sizi canı gönülden tebrik ediyor görüşlerinize katılıyorum.bizim cumhurbaşkanımız kutlamasada ermenilerin başkanları kutlamıştır ortak yönleri cok.

o.pamuk'un 2 secimden birini yapması gerekiyordu ya ülkesini seçecekti ya kariyerini, o 2 ncisini secti.

Gönderi tarihi:

Sayın dipnot

Size birşey sormak istiyorum sizce Orhan Pamuk şöyle bir açıklama yapmış olsaydı yine sevinecekmiydiniz bu ödüle...

"Türkiye Cumhuriyeti'nde başörtülü kızlara haksızlık yapılıyor ve insanlar inançlarını özgürce ifade edemiyorlar, Türkiye'de laiklik yok ve inanca saygı göstermiyorlar. Başörtülü kızlar okula gidebilmeli. gibi," ben sanmıyorum. Ama siz Pamuk'un milletimize,cumhuriyetimize yaptığı hakaretleri görmezden geliyor ve oyuncak bir ödüle alkış tutuyorsunuz. Bu nasıl bir vatanperverlik anlayamadım doğrusu.!!! :unsure:

Nedense hiç Pamuk'un sözleri ile ilgili yorum yapmıyorsunuz, sizi rahatsız etmiyor sanırım bu sözler, yoksa siz kendinizi bu milletten ayrı mı tutuyorsunuz?

selametle

Gönderi tarihi:

Ve bu konu daha çok tartışılacak...

Herkes kendine göre birşeyler söyleyecek...

Tabiki tartışma, konuşma bir toplum için çok önemli şeyler.

En kötüsü yıllardır bu toplum tartışmaktan ve konuşmaktan uzak kaldı ve bugünlere gelindi..

Bu da olayın başka boyutu tabiki...

Yani toplum bugün artık birçok kavramı, oluşumu, politik kararları, kirli yüzleri, oyunları çok daha belirgin görmeye başladı ve sesini yükletmeye başladı...

Önemli olan herbir durumu her boyutu ile ele alıp değerlendirmek...

Tekrar belirtiyorum...

Orhan Pamuk için de Nobel ödülünü almak elbette çok önemlidir.

Nobel ödülü, verildiği her dalda giderek artan bir önem kazanmıştır.

Nobel Edebiyat Ödülü, bir yazara sadece yapıtları için değil, baskılara karşı çıkan tavrı, baskı altında olduğu halde buna karşı çıkma cesareti için de verilmektedir.

Orhan Pamuk da dış kamuoyunda bu özellikleriyle dikkat çekmiş olmalıdır.

Ama maalesef Ödül siyasi anmlamda verldiğini ve tamda Fransanın soykırım ile ilgili meclisinde oylama yapıldığı dönemde verilmesi tabiki düşündürücü..

Tabiki bende bu ödülün Türk edebiyatına değil, Orhan Pamuk kimliğine verildiği kanısındayım.

Elbette ki bir yazarın "istediği yerde durma" hakkı vardır.

Son olarak benim ödüllerim Turgut Özakman'a, Fazıl Hüsnü Dağlarca' ya, Yaşar Kemal' e, Aziz Nesin' e, Server Tanilli' ye, Ataol Behramoğlu' na verilmiştir... :)

Bir söz vardır ve bana göre doğru bir özdeyiştir: "Sen kendini küçük görmeden kimse seni küçük göremez."

Sevgilerimle...

Sayın dipnot

Size birşey sormak istiyorum sizce Orhan Pamuk şöyle bir açıklama yapmış olsaydı yine sevinecekmiydiniz bu ödüle...

"Türkiye Cumhuriyeti'nde başörtülü kızlara haksızlık yapılıyor ve insanlar inançlarını özgürce ifade edemiyorlar, Türkiye'de laiklik yok ve inanca saygı göstermiyorlar. Başörtülü kızlar okula gidebilmeli. gibi," ben sanmıyorum. Ama siz Pamuk'un milletimize,cumhuriyetimize yaptığı hakaretleri görmezden geliyor ve oyuncak bir ödüle alkış tutuyorsunuz. Bu nasıl bir vatanperverlik anlayamadım doğrusu.!!! :unsure:

Nedense hiç Pamuk'un sözleri ile ilgili yorum yapmıyorsunuz, sizi rahatsız etmiyor sanırım bu sözler, yoksa siz kendinizi bu milletten ayrı mı tutuyorsunuz?

selametle

Sevgili keskinkalem...

Son birkaçgündür Türk basınında ve yazınında belirgin bir tartışmanın olduğu kesin...

Ve bizler de sade vatandaşlar olarak öyle veya böyle düşüncemizi belirtmeye çalışıyoruz..

Tabiki Orhan Pamuk bana göre büyük bir ödül almıştır ve bunu kültürel anlamda önemli yeri olan Edebiyat dalında alması beni sevindiren tarafı...

Tabiki Ermeni ve Kürtler ile ilgili söyledikleri Orhan Pamuk'u bağlar...

Ama başından beri üzerinde durduğum konu tamamıyla eleştirinin acımasız boyutu ki şahsen ne kadar da dolu olsam kendimi bu kargaşadan yeri geldiğince uzak tutmaya çalıştım...

Çünkü zaman içerisnde doğrunun mutlaka bizler tarafından anlaşılacağına ve yaşamımızda yer bulunacağına olan inancımdır...

O nedenle ortaya atılıp birden bira asalım, keselim, kovalım, dövelim mantığı ile ortaya çıkanları nasıl ki doğru bulmadıysam Ödül dışında Orhan Pamuğa sonuna kadar sahip çıkanları da bir şekliyle açıkça eleştirmeye çalıştım...

Düşüncem o ki; DÜŞÜNSEL ANLAMDA VAR OLABİLMEK İÇİN YA ORADASINIDIR YA BURADA, BUNUN ORTASI YOKTUR... sözünden yola çıkarak bugüne kadar bu furumda belirli bir duruş sergiledik....

Ama maalesef toplum hazırlıklı olmadığımız bu konu (Nobel ödülü) karşısında saduyu kaybetmemenin doğru ve yerinde olabiliceği düşüncesine inancım tamdır...

Yani öyle birden bire tek taraf teşkil etmenin şimdilik doğru bir tarafı olabileceğini uygun bulmuyorum.

Diğer taraftan bahsettiğiniz ve yıllardır tartışılmakta olan; başörtülü kızlar ve okula gidebilme olgusuna ise sonuna kadar karşıyım ve Okullarımızın, Üniversitelerimizin yüklendiği misyonua karşı başörtüsü, cübbe, çarşaf vb... şekliyle gitmek ise tamamıyle terstir ve bu yasakların da sonuna kadar savundumuğumu özellikle belirtmek isterim...

Sorduğunuz soruya karşılık daha ayrıntılı bilgi için yukarıdaki yazıma bir göz atmanızı rica ediyorum...

Sevgiyle kalın...

Gönderi tarihi:

Maalesef birkaç gündür tanık olduğum tepkilerde bir kez daha görüyorum ki bizlerz,

Birçok konuda olduğu gibi edebiyatımıza ve edebiyatçılarımıza ilişkin olarak da ortak bir noktada buluşamıyoruz.

Düşünüyorum; eminim burda edebiyat ile yakından iligili olanalar ve günceli takip edebilenler bilirler ki 3 Haziran 1963 tarihinde aramızdan ayrılan sevgili Nâzım Hikmet bir süre daha yaşasaydı büyük olasılıkla Nobel Edebiyat Ödülü'nü alanlar arasına katılacaktı.

Ama ne yazıkki;

Eğer bir itiraz olacaksa yalnızca bizden, bizlerde, içimizden gelirdi/gelebilirdi...

Ve öylede oluyor ve olmakta...

Kendi dilini konuşan insanların yaşadığı Türkiye'den yükselirdi bu protesto sesleri...

İsveç Akademisi, bir "vatan haini" ni ödüllendiriyor diye topa tutulur,

birtakım insanlar sokaklara dökülür,

büyük ozanı savunanlara "Komünistler Moskova'ya" diye haykırılırdı.

Ve değişmez bu yazgı hala gün ve gün varlığını sürdürmekte...

Tarih çok yakın;

Usta yazar Yaşar Kemal ustamız da uzun yıllardır Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösteriliyor...

Bu ödül onun da hakkı ki en çok bana göre ona hakkı olan biri olarak görüyorum kendisini,

Ama bugüne dek verilmedi...

Ne tahlisiz bir gelişmeki bu büyük romancımızı da 1995 yılında devlet güvenlik mahkemesinde yargılayıp 20 ay hapse mahkûm ettik,

"bölücülük" ten!

İrlandalı Seamus Heaney' in yerine o yıl Yaşar Kemal'e verilseydi Nobel Edebiyat Ödülü,

Allah bilir neler yaşanırdı ülkemizde....

İlle de aykırı bir şeyler söyletene kadar üzerine gider,

Ne yapıp edip yeni bir "suç" işlemesini sağlar,

Cezasının üzerine bir de ertelenen 20 aylık hapis cezası eklenene kadar uğraşırdık.

Son olarak;

Uluslararası saygınlığı olan edebiyat, sanat ödülleri söz konusu olduğunda neden hep müseccel "komünistler", "bölücüler", "aykırılar" gibi kişiler çıkıyor öne,

Hiç düşünüyor muyuz?

Bugün ülkede olup bitenlere ve gerçeği görenlerden olan hangi iyi yazar, şair ya da sanatçı "muhalif" değildir ki?...

Biraz edebiyat tarihini bilenler...

Söylermisiniz...

Muhalif olunmadan yazar, şair, sanatçı olunabilirimi sizce?...

Hepimiz bu vatanın evladıyız ve şair kadar, ozan kadar, yazar kadar ve sanatçı inanılmaz şekilde bağlı olduk ülkemize...

Orhan Pamuk'ta, Yaşar Kemal'de, Nazım Hikmet'te vb...

Ama ne yazıkki; Türkiye, bizim güzel yurdumuz ilginç bir ülkedir!

Başka ülkelerde yazarlar, sanatçılar ait oldukları ekollerle, savundukları yazınsal ve sanatsal akımlarla anılırken

Türkiye'de siyasal/ideolojik görüşleriyle anılıyorlar.

Böyle olunca da en iyi,

en usta yazarlarımızdan,

şairlerimizden,

sanatçılarımızdan "komünist", "vatan haini", "bölücü", "satılmış"

ya da "mürteci" damgasını yerken onları biraz olsun destek olanları da neyin ne olduğunu dahi anlamadan aynı katagorilere koymak bence çok büyük bir aksızlık...

Sevgi ve saygılarımla... :)

Sayin Dipnot,bazi degerler hicbirseye degistirilemez,Vatan ve Millet kavrami gibi. Tarihler ancak muhatap olanlar tarafindan manipule edilmeye calisilir,bunun örnegi;Ermeni diasporasinin tarihi tersine cevirerek para gücü ile sözde bir Ermeni soykirimi yaratmis olmalari ve kendilerine yeterli yandas bulabilmis olmalaridir..Bu Ermenilerle Türkler arasinda cözümlenmesi gereken ve Tarihcileri bilim adamlarini ilgilendiren bir durumdur.Orhan Pamuk hangi mesnedlerden yola cikarak kendi halkini ve ülkesini karalamistir.Yani Türkiyede Yasar Kemal,Orhan Pamuk,Elif Safak ve belki birkac ayni zihniyette yazar disinda kalanlar yazar degillermidir,onlarin özgür düsünceleri yokmudur,yoksa Tarihi bilen yazarlar sadece yukarida adi gecen yazarlarmidir ki bunlardan Yasar Kemal'in kökenide bellidir,öyle bir yazardan Türkiye icin olumlu birtek söz zaten bekleyemezsiniz,Nazim Hikmet yasasaydi eminimki ayni bizler gibi düsünecekti,cünkü Nazim Hikmet halkin ozaniydi,Ermenilerin degil.Orhan Pamuk üzerine vazife olmadigi halde yazarligiyla uzaktan yakindan hicbir baglantisi olmadigi halde Türklüge en büyük hakareti yapmistir,Siz hala onun ne büyük bir yazar oldugundan bahsediyorsunuz.Günter Grass Almanyada en cok okunan yazarlardan biriydi,Almanya hakkinda sarfettigi birkac söz nedeni ile neredeyse Almanyada istenmeyen adam ilan edilmisti.Ve Almanyanin bütün kesimlerinden,hatta kendi saflarindan bile en yogun tepkileri almisti,yoksa biz Almanlardan daha mi onursuz bir milletiz?

Ben bircok konuda sizi takdir eden birisiyim,ama bu konuda maalesef sizinle ayni paralelde olamadigim icin üzgünüm.Herkesin ülkesini sevmesi farklidir,benim,ülkemi sevdigim gibi sevmeye siz tabiiki mecbur degilsiniz,ama lütfen ülkesini bizler gibi sevenleri Fasist duygulu olmakla suclamayin,fasistlik cok farkli bir kavramdir,Ülkelerini düsmana karsi,ic ve distaki isbirlikcilere karsi savunanlari Fasist olarak görmeyelim.Ve son olarak sunu söylemek istiyorumki,Onur sahiplerinin aldiklari basarilarla Ülkeler daha onurlu olurlar,ve onlarin bu basarilari ile ulus gururlanir onure olur.Onurlarini kaybedenler ise ancak kendilerini alkislayanlarla mutlu olmaya mahkumdurlar.

Saygilarla :)

Misafir Zıplayan Dana
Gönderi tarihi:

Mehmet Ali BİRAND'ı fazla sevmesemde,bu yazısına sonuna kadar katılıyorım. Anlattığı grupların tıpkıları, (Helede 3 üncü grup)bu forumda'da var. O gruplar'ı farklı şekillerde Ahmet Kaya konusunda'da görmüştük.

Saygılar, her görüş'e... (Doğru söyleyenlere)

Sevgili SEYREKLER -Nurettin Abim-, işte bu yüzden '78'lileri çok seviyorum.

Ama ben her görüşe saygı duyacak kadar "demokrat(!)" olmadığım için bu konularda ayrılıyoruz...

Gönderi tarihi:

Sonuç itibariyle şunu anlamış oldukki,bu forumda herkezin kendisine özgü bir bakış açısı var.

Daha öncede bir yerlerde yazmıştım birebir örtüşen bir düşünce yapısı henüz varolmadı dünyada.

Orhan pamuğun aldığı (kimileri için) bu değerli ödülü gerçekten bir mutluluk payesi çıkarmak adına

içinde coşkuyla benimseyenler varsa.Kendilerini ne kadar kıskandığımı,ve hasetimden çatır çatır

çatladığımı bilmelerini isterim.Benim batı dünyasına karşı çok net bir bakış açım ve duruşum var.

Batının bize empoze etmek istediği hiç bir değeri kabul etmiyor ve kesin bir dille reddediyorum.

Kimilerine son derece bağnaz bir yapım,kimilerine görede son derece gerici bir yapıya mensup

olabilirim.Modernizmin dışında kalmış bir cehalet abideside olabilirim.Dedikki bu adam iyi bir

edebiyatçı değil.Bir arkadaş kriterimi sormuş.Kriterim okuduklarımdan zevk duymamdır.Bu zevki

vermemiş bir edebiyatçının aldığı ödülde beni zerre kadar ilgilendirmez dedim.Beni yazarın bu

ödülü alma uğruna harcadığı ülke daha fazla ilgilendiriyor.Bilmem anlatabiliyormuyum...

Tekrar edecek olursak bu ödülle bol bol sevinen arkadaşlara bir iki lafım olacak.Son on yılda

nobel kimlere verilmiş bir baksınlar.Yaşadığımız ülkenin değerlerine sahip çıkmak,bir ödül

almaktan çok daha önemlidir.Orhan Pamuk bu halkın helalliğini almadan nasıl olacakta o ödülü

doya doya içine sindirebilecek.O ödülün ona haramzadeler tarafından verildiğini oda biliyor.

Bir ödül aldım beni alkışlayın,bunu ülkem adına aldım deme hakkına asla sahip olamıyacak.

Bu acıklı öykünün sonunu kraliyet akademisi iyi bitiremedi.Kendi halkı tarafından lanetli bir

yazar artık ancak batı diyarlarında kendisine sevgili bulabilir.Bu topraklarda değil...

Gönderi tarihi:

Ben bircok konuda sizi takdir eden birisiyim,ama bu konuda maalesef sizinle ayni paralelde olamadigim icin üzgünüm.Herkesin ülkesini sevmesi farklidir,benim,ülkemi sevdigim gibi sevmeye siz tabiiki mecbur degilsiniz,ama lütfen ülkesini bizler gibi sevenleri Fasist duygulu olmakla suclamayin,fasistlik cok farkli bir kavramdir,Ülkelerini düsmana karsi,ic ve distaki isbirlikcilere karsi savunanlari Fasist olarak görmeyelim.Ve son olarak sunu söylemek istiyorumki,Onur sahiplerinin aldiklari basarilarla Ülkeler daha onurlu olurlar,ve onlarin bu basarilari ile ulus gururlanir onure olur.Onurlarini kaybedenler ise ancak kendilerini alkislayanlarla mutlu olmaya mahkumdurlar.

Saygilarla :)

Sevgili politika öncelikle düşüncelerinize ve hissettiklerinize sonuna kadar katıldığımı belirtmek istiyorum..

Bende en az sizin kadar ülkemi seven ve onun için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olan biriyim...

Konuya bakışımız konusundaki farklılığını da demokrasinin ve demokratlığın ince nüansı olarak değerlendiriyor ve saygı duyuyorum...

Takdir konusu ile ilgili düşüncelerinize teşekkür ediyor ve başından beri aynı düşünceleri nazichane bende sizlere sunduğumu belirterek sevgilerimi sunuyorum.. :clover:

Sevgili SEYREKLER -Nurettin Abim-, işte bu yüzden '78'lileri çok seviyorum.

Ama ben her görüşe saygı duyacak kadar "demokrat(!)" olmadığım için bu konularda ayrılıyoruz...

Her ne görüş olursa olsun sonunda incitici, itici ve kırıcı olmayan herşey saygıy hakeder... :clover:

Sonuç itibariyle şunu anlamış oldukki,bu forumda herkezin kendisine özgü bir bakış açısı var.

Daha öncede bir yerlerde yazmıştım birebir örtüşen bir düşünce yapısı henüz varolmadı dünyada.

Orhan pamuğun aldığı (kimileri için) bu değerli ödülü gerçekten bir mutluluk payesi çıkarmak adına

içinde coşkuyla benimseyenler varsa.Kendilerini ne kadar kıskandığımı,ve hasetimden çatır çatır

çatladığımı bilmelerini isterim.Benim batı dünyasına karşı çok net bir bakış açım ve duruşum var.

Batının bize empoze etmek istediği hiç bir değeri kabul etmiyor ve kesin bir dille reddediyorum.

Sevgili marcus.

İnanın sizleri cok iyi anlayabiliyor ve zaman zaman AB ve Emperyal saldırılar karşısından bu uslüp ve düşünceyle aynı yüreği paylaştığımı ve paylaşacağımı unutmamanızı rica ediyorum..

Çünkü bu ülke bizinm..

Başka bir ülkemiz yok...

Son olarak tekrar belirtmekte fayda görüyorum...

Ne yazıkki bugünkü süreç Orhan Pamuk'tan yana olanlar ve olmayanlar kamplaşmasına dönüştü...

Bana göre ne bu ödülün yazarımıza sadece 'Türkiye aleyhinde konuştuğu için' verildiğini söylemek doğrudur,

Ne de böyle bir başarının...

Bu özel durum karşısında biraz daha dikkatlı olmanın ülkemiz açısından hepimize büyük yarar sağlayacağı düşüncesindeyim...

Dost sevgilerimle... :clover:

Gönderi tarihi:

Sayın Dipnot

Ben almam gereken mesajı aldım. Açıklama yapmanıza gerek yok, sen ülkeme işte bu kadar değer veriyorsun, başörtülü kızlara gösterdiğin tepkiyi ********** gösteremiyorsun. Çünkü amacın belli. Orhan Pamuk bu millet hakkında affı mümkün olmayan sözler söylemiştir ve ******** bir kalemdir. Ama nasılsa dindar değil ya alkışlayın bol bol. Göklere çıkartın kendi milletine sırtını dönen adamı.

Demek o sözler sadece Orhan Pamuk'u bağlar bunu söyleyecek kadar tepkisizsiniz. Senin için önemli olan inanan insanların değerleri ile uğraşmak ama senin için bir millete iftira atanlar tebrik edilmeliler.

Peh peh peh. Sayın dipnot hiç inandırıcı değilsiniz. :D

Gönderi tarihi:

Sevgili politika öncelikle düşüncelerinize ve hissettiklerinize sonuna kadar katıldığımı belirtmek istiyorum..

Bende en az sizin kadar ülkemi seven ve onun için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olan biriyim...

Konuya bakışımız konusundaki farklılığını da demokrasinin ve demokratlığın ince nüansı olarak değerlendiriyor ve saygı duyuyorum...

Takdir konusu ile ilgili düşüncelerinize teşekkür ediyor ve başından beri aynı düşünceleri nazichane bende sizlere sunduğumu belirterek sevgilerimi sunuyorum.. :clover:

Her ne görüş olursa olsun sonunda incitici, itici ve kırıcı olmayan herşey saygıy hakeder... :clover:

Sevgili marcus.

İnanın sizleri cok iyi anlayabiliyor ve zaman zaman AB ve Emperyal saldırılar karşısından bu uslüp ve düşünceyle aynı yüreği paylaştığımı ve paylaşacağımı unutmamanızı rica ediyorum..

Çünkü bu ülke bizinm..

Başka bir ülkemiz yok...

Son olarak tekrar belirtmekte fayda görüyorum...

Ne yazıkki bugünkü süreç Orhan Pamuk'tan yana olanlar ve olmayanlar kamplaşmasına dönüştü...

Bana göre ne bu ödülün yazarımıza sadece 'Türkiye aleyhinde konuştuğu için' verildiğini söylemek doğrudur,

Ne de böyle bir başarının...

Bu özel durum karşısında biraz daha dikkatlı olmanın ülkemiz açısından hepimize büyük yarar sağlayacağı düşüncesindeyim...

Dost sevgilerimle... :clover:

Sizinle farklı düşünüyor olmamız, sizin bizim gözümüzdeki değerinizi asla etkilemez.

Biz bir değerlendirme yaptık. Kutuplaşma yada kamplaşma ancak ülkemizin yüce değerleri

üzerine olur. Yoksa biz size her zaman saygı duyduk.Ve etmeyede devam edeceğiz...

Bundan hiç şüpheniz olmasın :clover:

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.