Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Son Zamanlarda Amerika'da Çokça Kullanılan Kelime 'Juneteenth' Ne Anlama Geliyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Son Zamanlarda Amerika'da Çokça Kullanılan Kelime 'Juneteenth' Ne Anlama Geliyor

GettyImages_477928618.0.jpg

19 Haziran: Tatilin 155 yıllık tarihi, bugün siyah kurtuluş mücadelesinde büyük anlam taşıyor.

Amerika'daki göstericiler, polisi ortadan kaldırma çağrıları veya sistemik ırkçılığa karşı yasama eylemi yoluyla siyah insanları özgürleştirmek için savaşırken, ülke en erken kurtuluş anlarından birinin (15. Haziran) 155. yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyor.

“Haziran” ve “on dokuzuncu” adlı bir portmante, Haziran 1965'te, Galveston, Teksas'taki bir grup köleleştirilmiş insanın sonunda kölelik kurumundan özgür olduklarını öğrendikleri gün. Fakat üzücü bir şekilde, Başkan Abraham Lincoln'un Kurtuluş Bildirisi'ni imzalamasından neredeyse iki buçuk yıl sonra; İç Savaş hâlâ devam ediyordu ve sona erdiğinde Union Majör General Gordon Granger Teksas'a gitti ve köleleştirilmiş tüm insanların özgür olduğunu belirten bir emir yayınladı ve “eski ustalar ve köleler” arasında “işveren ve işe alın. ” Ondokuzuncu özgürlüğü temsil ettiği kadar, aynı zamanda özgürlüğün Konfederasyonun en derin yerlerine köleleştirilmiş insanlar için nasıl trajik bir şekilde ertelendiğini temsil eder.

Yeni serbest bırakılan siyahi insanlar özgürlüğü anmak için 1866'da ilk Hazinesi kutladılar - yiyecek, şarkı söyleme ve maneviyatların okunmasıyla - ve ilerlemelerinden gurur duydular. Ancak bir buçuk yüzyıl sonra, Juneteenth, çoğu okulda hala öğretilmiyor ve onlarca yıl boyunca aktivistlerden itilmelerine rağmen federal bir tatil değil. 1980'de Teksas, Haziran'ı resmi tatil ilan eden ilk eyalet oldu. 2020'de Washington, DC ve hemen hemen her eyalet günü bir tatil veya gözlem olarak tanıyor.

On dokuzuncu kutlamalar dünyayı kapsarken - küresel diaspora, günü geniş çapta özgürleşmeyi tanımak için bir gün olarak benimsemiş olsa da - 19 Haziran'ın ulusal bir tatil olması için çağrılar, siyah hayatlar için adalet arayan bir ortamda daha da güçlendi. Sadece bu ay, Nike ve NFL gibi bir dizi şirket ve kurum, Juneteenth'i bir şirket tatili olarak tanıma planlarını açıkladı. Dünya çapında sistemik ırkçılığa karşı protestolara ve Amerika'nın ırkçı tarihini hesaba katmaya yönelik kültürel baskıya denk gelen Juneteenth, 2020'de artan ilgi görüyor.

Haziran'ın temelini atmak

İç Savaş sırasında, ABD Kongresi, Birlik birliklerine köleleştirilmiş insanlar da dahil olmak üzere Konfederasyon mülklerini ele geçirme yetkisi veren 1862 tarihli Müsadere Yasasını kabul etti. Yasa aynı zamanda Birlik ordusunun siyah asker almasına da izin verdi. Aylar sonra, ülke İç Savaş'ın üçüncü yılına yaklaştıkça, Başkan Lincoln 1 Ocak 1863'te Kurtuluş Bildirisi'nin nihai taslağını çıkararak eylemin amaçlarını doğrulayacak. Belgede “köle olarak tutulan herkes […] ve bundan böyle özgür olacaklarını” ilan etti.

Lincoln şunu yazdı:

Alıntı

Söz konusu Devletlerde ve Devletlerin bazı bölümlerinde köle olarak tutulan herkesin özgür ve bundan böyle özgür olacağına dair emir ve beyan ederim; ve askeri ve deniz otoriteleri de dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri Yürütme hükümetinin söz konusu kişilerin özgürlüğünü tanıması ve sürdürmesi.

1863'te bildiri, Konfederasyonda milyonlarca köleleştirilmiş insanı yasal olarak serbest bıraktı, ancak Delaware, Maryland, Missouri ve Kentucky'nin Birliğe sadık sınır eyaletlerinde bulunanları muaf tuttu. Bu devletler Konfederasyon sempatizanlarına sahiptiler ve ayrılabilirlerdi; Lincoln, bunu önlemek için onları ilantan muaf tuttu. Senato, Nisan 1864'te, 13. Değişikliği geçerek, tüm eyaletlerde, Birlik ve Konfederasyonda kölelik ve istemsiz köleliği yasaklayarak bu boşlukları kapatmaya çalıştı. Ancak değişiklik Aralık 1865'e kadar onay ile yürürlüğe girmeyecekti.

GettyImages_615303924.jpg

Ve İç Savaş, Konfederasyon Generali Robert E. Lee'nin Virginia, Appomattox'ta teslim olduğu Nisan 1865'te sona ermesine rağmen, Teksas'taki köleleştirilmiş insanlar 19 Haziran 1865'e kadar özgürlüklerini öğrenmediler. O gün neredeyse iki buçuk yıl Lincoln Kurtuluş Bildirisi'ni imzaladıktan sonra, Birlik ordusundan Orgeneral Gordon Granger Galveston'a geldi ve Birlik ordusunun Teksas üzerindeki otoritesini güvence altına alan 3 numaralı Genel Sipariş'i verdi. Siparişte belirtilenler:

Alıntı

Teksas halkı, Amerika Birleşik Devletleri Yürütme organının bir bildirisine uygun olarak, 'tüm kölelerin ücretsiz' olduğu konusunda bilgilendirilir. aralarında var olan, işveren ve işe alınmış emek arasındaki orandır. Serbest meslek mensuplarının şimdiki evlerinde sessizce kalmaları ve ücretler için çalışmaları tavsiye edilir. Askeri makamlarda toplanmasına izin verilmeyecekleri ve boşta olmaları için orada veya başka yerlerde desteklenmeyecekleri bildirilmektedir.

Düzen, köleliğin 1860'ların başlarında bir kurum olarak nasıl yavaşça çözüldüğünü, Birlik orduları güneye sıkıldıkça, Güney sınırından Derin Güney'e ve son olarak Teksas'taki tarlalara kadar tarlaları işgal ettiğini ortaya koyuyor. Kurtuluş, köleleştirilmiş birçok insan için yavaş yavaş geldi, bir asırlık Kuzey ve Güney Amerikan yıkım çabalarının doruk noktası.

Özgürlük kademeli olarak ilk Haziran kutlamalarından önce geldi

Tarihçi Henry Louis Gates Jr.'ın da belirttiği gibi, 3 Nolu Emir altında bile, Teksas’ın 250.000 köleli insanı için özgürlük otomatik değildi. "Tarlalarda ustalar, haberleri ne zaman ve nasıl duyuracaklarına karar vermek zorundaydı - ya da bir devlet kurumunun gelmesini beklemek zorundaydı - ve hasattan sonra ertelenmeleri nadir değildi."

Gates'e göre, yeni serbest bırakılan siyah kadınlar ve erkekler o ilk yıl 19 Haziran'da yürüdüler ve bunu “gözlenmemiş askeri emirlerden bir gün kendi yıllık törenlerine” dönüştürdüler.

İlk Juneteth kutlaması 1866'da Teksas'ta spor etkinlikleri, aşçılık, dualar, danslar, geçit törenleri ve “Binlerce Gitti” ve “Aşağı Git Musa” gibi maneviyatlar gibi topluluk toplantılarıyla gerçekleşti. Hatta bazı olaylar, ağaçların barutla doldurulmasını ve ateşe verilmesini içeren havai fişekler bile içeriyordu.

Kutlamaların temelinde, kurtuluştan bu yana grup kazanımlarını kaydetme arzusu vardı, “kayıp aile üyelerini bir araya getirme, özgürlüğe karşı ilerlemeyi ölçme ve yükselen nesilleri kendini geliştirme ve ırksal yükselme değerleri ile aşılama”, diye yazdı Gates.

Topluluklar, Tatilin umudu pekiştirdiği Yeniden Yapılandırma sırasında özellikle önemli olan geleneğin bir parçası olarak Kurtuluş Bildirisi'ni okuyacaklardı. Yeniden yapılanma (1863-1890), diğer çabaların yanı sıra 13., 14. ve 15. Değişikliklerin, kara yönetimli Güney hükümetlerinin ve Freedmen Bürosu'nun çalışmalarının onaylanmasıyla Güney ekonomisini ve toplumunu yeniden inşa etme zamanıydı.

GettyImages_1035549196.jpg

Başkan Rutherford B. Hayes, Yeniden Yapılanma'nın sonunu denetledi. İç Savaştan sonra reformcular, 13., 14. ve 15. değişikliklerin geçmesi, kara yönetimli Güney hükümetleri ve Freedmen Bürosu'nun çalışmasıyla toplumu yeniden inşa etmeyi amaçladı.

Ancak Yeniden İnşa hedefleri sürekli olarak beyaz üstünlükçiler tarafından karşılandı. Örneğin, tarihçi Richard M. Rekonstrüksiyonlar: Siyah Yerleşmenin Mücadelesi. Hayes’in kazanmasının ardından, eyalet ve yerel düzeydeki liderler “güneyde kara oymayı, gerrymandering, şiddet ve korkutma yoluyla zayıflattı” diye yazdı Valelly.

Daha sonra 1890'da Mississippians, yerel siyahi insanları haklarından mahrum etmek için beyaz bir üstünlükçü devlet anayasası hazırladı; New York Times'a göre, insanların oy vermek için devlet anayasasının tüm bölümlerini okuyabilmelerini ve anlayabilmelerini gerektiren hükümler içeriyordu. Bu, okuma yazma bilmeyen binlerce siyah insanın 1890'larda oy kullanmasını engelledi.

Bu arada, Güney Seçim Yasası veya Lodge Bill Güney seçimlerini denetlemek için 1890 yazında başarısız olmuş ve gelecek yıllardaki ulusal oy hakları içtihadı için son pencereyi etkili bir şekilde kapatmıştır. Bu Yeniden İnşanın ve Jim Crow'un başlangıcına işaret etti. “Siyah güneyliler 1900'lerin başından itibaren haklarından mahrum bırakıldıktan sonra, beyaz üstünlükçü normların ve kamu politikalarının sistematik bir şekilde yerleşmesi için zemin hazırlandı,” diye yazdı Valelly.

O zaman ve şimdi, Juneteenth'in ardındaki sembolizm ve ruha ihtiyaç duyulmaya devam ediyor.

Juneteenth zamanla Louisiana, Arkansas, Oklahoma gibi komşu ülkelere ve nihayetinde siyah Teksaslılar batıya taşınırken Kaliforniya'ya yayıldı; Teksas'tan göç nedeniyle 20. yüzyılın başlarında Florida ve Alabama'da da ortaya çıktı, tarihçi Alwyn Barr'ı Güney Kültürün Yeni Ansiklopedisinde yazdı: Cilt 4: Mitler, Görgü ve Bellek.

Barr'a göre, 1940'larda II. Dünya Savaşı sırasında 19 Haziran'da gözlemler azaldı, ancak 1950'de “Dallas'taki Texas State Fair sahasında 70.000 siyah insanla” yeniden canlandırıldı. 1950'li ve 1960'lı yılların sonlarında okuldaki ayrımcılığa ve sivil haklar hareketine dikkat çekildiğinde kutlamalar tekrar düşecektir. Ancak 1970'lerde Teksas'taki savunucular, Juneteenth'i gayri resmi bir “önem tatili ... özellikle Teksas'ın siyahları için” yapmak için ilk çabayı başlattıklarında tekrar aldılar.

1 Ocak 1980'de, Haziran 19, Devlet Temsilcisi Al Edwards yasa koyduktan sonra Teksas eyalet tatili oldu. Bu hareketten bu yana, 45 eyalet artı Washington, DC, şimdi bir tatil veya gözlem olarak anıyor. Şehirler ayrıca, haziran ayını belediye düzeyinde özel olarak tanımak için adımlar attı. Ülkenin en büyük Juneteenth geçit törenlerinden biri olan Philadelphia, kısa süre önce 2020 için Juneteenth'i resmi bir şehir tatili olarak belirleyen bir yürütme emri verdi. “Juneteenth'in bu ataması, yönetimimin ırksal eşitsizlikleri koruma konusundaki kendi rolümüze ve bizim önde gelen çalışmaların büyüklüğü ”dedi.

Görüşlerdeki değişim ve Haziran'ın tanınması

Zaman içinde, Juneteenth Özgürleşme Günü, Jubilee Günü, Juneteenth Ulusal Özgürlük Günü, Juneteenth Bağımsızlık Günü ve Siyah Bağımsızlık Günü olarak adlandırıldı. Birçok takma adın olmasına rağmen, gün diğer kurtuluş tatillerinden rekabetle karşılaştı ve belki de bu yıla kadar birçok Amerikalı tarafından bilinmemektedir.

1 Ocak bir zamanlar Kurtuluş Günü olarak gözlemlendi, çünkü Kurtuluş Bildirisi 1863'te yürürlüğe girdi. Haziran'ın 19 Temmuz'da, Bağımsızlık Bildirgesi'nin 1776'da imzalandığı günü kutlayan Amerika'nın Bağımsızlık Günü olarak bilinen 4 Temmuz da uzun süredir gölgesinde kaldı. şehirler diğer günlerde özgürleşmeyi kutladı: New York'ta insanlar Büyük Britanya'daki köleliğin sonunu kabul etmek için 1 Ağustos'ta kutladı; DC'de gözlemciler, 1862'de İlçe'de sona eren gün için 16 Nisan'da özgürleşmeyi antılar.

GettyImages_1157015404.jpg

Milwaukee, Wisconsin'deki 48 Yıllık Juneteenth Day Festivali sırasında 19 Haziran 2019'daki sanatçılar

Geçtiğimiz yüzyılda, Haziran'ın algıları da değişti. Birinci Dünya Savaşı sırasında, beyazlar ve bazı siyah insanlar Amerikan, vatansever ve utanç verici olduğunu düşündüler. 19 Haziran'ın Önemi. ”

Başkan Donald Trump, 18 Haziran'da yayınlanan Wall Street Journal ile yaptığı bir röportajda, Haziran'ın “önemli bir olay, önemli bir zaman olduğunu söyledi. Ama hiç kimse bunu duymamıştı. ” Görünüşe göre yönetiminin daha önce anısına geldiğini bilmiyordu.

Juneteenth’in tarihinin yaygın olarak yanlış anlaşılmasının veya hatta bilinmemesinin bir nedeni, okullarda sık sık öğretilmemesidir. Afrika ve Afrika kökenli Amerikalı bir yazar ve Oklahoma Üniversitesi profesörü olan Karlos Hill, 2018'de Vox'a “Afrikalı-Amerikan tarihinde bir an olarak on dokuzuncu bilgili olarak öğretilmedi” dedi. Zaten tarihi beyaz badana eğiliminde olan tarih ders kitaplarına gelince, “Bu tatilden bahsedilecek çok az şey olduğunu tahmin etmek isterim” dedi Hill.

Shunette Garrett-Scott ve diğerleri, “Haziran'ın önemini öğretmek” te, “Amerikan tarihinde küçük ama önemli anları öğretmek bazen zor olabilir. Anket sınıfları çoğunlukla en büyük olayları ve en tanınmış insanları kapsamaktadır. ” Ancak, öğrencilerin 1964 tarihli İnsan Hakları Yasası'nın geçişi gibi önemli anları anlamalarına yardımcı olmak için, daha küçük tarihsel kilometre taşlarını öğretmek önemlidir. Garrett-Scott'a, Juneteenth'i öğretmek, öğrencilere uzun süren özgürlük mücadelesinin daha kapsamlı bir resmini verir.

Juneteenth için kalan bir başka engel de, bunun Kwanzaa'ya benzeyen “siyah bir şey” olduğu konusunda yaygın bir fikir. “Sadece Afrikalı Amerikalılar tarafından gözlemlenen bir tatil olarak görülüyor ve Afro-Amerikan toplumu dışında iyi anlaşılmıyor. "Amerikan kültürü" değil, siyah kültürün bir parçası olarak algılanıyor, "dedi Hill.

2020'de, Haziran 19'un anlamı aktivistler tarafından ABD'nin köleliğin bugün tüm Amerikalıların yaşamlarını nasıl etkilemeye devam ettiği ile ilgili bir fırsat olarak ele alınması için daha geniş bir şekilde ele geçiriliyor - bu herkes için, her ırkın, katılımın Siyah insanların insanlık dışı ve rasyonellikten yoksun olduğu konusundaki klişeler köle kökenlidir; polis memurları ırkçı bir rejim altında orantısız bir şekilde siyah insanları öldürdüğü için bu zararlı kavramlar bugün hala kendilerini yetiştirmektedir. Avukatlar, ulusal bayramın açıkça ırkçılığa bir son vermeyeceğini, 250 yıldan uzun bir süredir 4 milyon kişinin köleleştirilmesinden kaynaklanan travma hakkında diyalogu geliştirmeye yardımcı olacağını savunuyorlar.

Haziran 2020'ye kadar geçen haftalarda, Twitter ve Nike dahil olmak üzere bir dizi şirket, günü ücretli bir şirket tatili olarak tanıma kararını açıkladı. Her yıl Juneteenth'in tarihsel önemini tanımak için bir karar çıkaran Texas Rep. Sheila Jackson Lee, Juneteenth'i federal bir tatil haline getirmek için mevzuat koymayı planlıyor.

Diğer ABD vatandaşları da, Fort Worth, Teksas'tan 93 yaşındaki Opal Lee gibi harekete geçme çağrısını kendi ellerine alıyor. Lee, Juneteenth'i ulusal bir tatil yapmak için 1 milyon imza arayan bir Change.org dilekçesi başlattı. Şimdiye kadar neredeyse 300.000 kişi imzaladı.

Bu yıl, Juneteenth protestolar, yürüyüşler, genel işçi grevi ve ülke çapında şifa ve sevinç fırsatları ile anılacak. Ayrıca, orijinal geleneğe uygun olarak, onlarca yıldır olduğu gibi, yemek pişirme ve geçit törenlerinin yanı sıra kilise toplantıları ve maneviyatlarla da kutlanacak. 1937'de daha önce köleleştirilen adam Pierce Harper ilk Hazineyi hatırlattı: “Barış geldiğinde, ulu insanlara cip Manipasyon yasasını okudular. [Özgür insanlar] o geceyi şarkı söyleyip bağırdılar. Artık köle değildiler. ”

Kaynak: Vox

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...
  • Admin

ABD Başkanı Joe Biden, ülkede 1865'te köleliğin yasaklanmasının yıl dönümü anısına kutlanan ve "Juneteenth" olarak adlandırılan 19 Haziran'ın "federal tatil" olmasını öngören yasayı onayladı ve Juneteenth bir tatil günü.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.