Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

GRETA'NIN DÜNYASI

Bir İsveçli gencin ev yapımı bir işaretle çevre düşmanlarına savaş açması ve bir hareketin lideri olması.

rts288jz.jpg?width=800

Bireysel ve Greta Thunberg'de gerçeklik var. Bugün memleketi Stockholm'de Sevgililer Günü, ama sadece rüzgar var, kalpler ve çiçekler yok. Birkaç yüz çocuk, yetişkinlerin dağılmasıyla değirmen yapıyor. “Dünyamız, Sadece Birimiz Var” yazan işaretler olmasaydı, ABBA müzesine bir saha gezisi ile karıştırılabilirdi.

Ama Greta nerede? Mor bir çocuk ceketinde, pembe eldivenlerde ve ev yapımı görünümlü bir örgü şapkada bir çocukla röportaj yapan bir haberci buluyorum. Bunun Greta olduğunu fark etmem bir dakika sürer. 17 yaşında, ama 12 yaşına kadar geçebiliyordu. Korunmaya ihtiyacı var gibi görünüyor.

Tabii ki, bu kesinlikle yanlış. Greta Thunberg Asperger’e sahip, diyor ki, en küçük övgü girişimini bile savuştururken ve atarken iklim minutisine odaklanıyor. İki yıldan daha az bir süre önce Thunberg'in Skolstrejk för klimatet, İklim Okulu Saldırısı'nı başlattığı İsveç Parlamentosu evinin yanında duruyoruz.

O zamanlar sadece Greta, bir işaret ve yeniden kullanılabilir bir cam kavanoza fasulye makarnadan oluşan bir öğle yemeği idi. Sonra iki kişi, sonra bir düzine, sonra da uluslararası bir hareketti. Konuşmalarının cesaretinden bahsediyorum, ama beni sallıyor. Yaşlılar arasında irade kaybı hakkında konuşmak istiyor.

“Görünüşe göre iktidardaki insanlar vazgeçmiş gibi görünüyor,” diyor Thunberg, şapkasını çıkartıp mussed kahverengi-sarı saçlarını geri itti. Fotoğrafını çeken ve arkamızda dolaşan turistlere ve gençlere rağmen mesajda kalıyor. “Çok zor olduğunu söylüyorlar - çok zor. Ama biz burada yapıyoruz. Vazgeçmedik çünkü bu sayısız insan için ölüm kalım meselesi. ”

Greta ile üç hafta içinde ikinci karşılaşmamdı. Coronavirüs dünyayı dizlerine getirmeden önce, Greta'yı Cuma protestolarını çevrimiçi olarak harekete geçirmeye zorlamadan önce, milyarderlerin İsviçre tatil kasabasına girip konuştuğu Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık konferansı için İsviçre'nin Davos'undaydı. hayatlarını zorlaştırmadan dünyanın sorunlarını çözme konusunda. Thunberg geçen yıl ortaya çıktı ve şimdi iklim krizinin gezegenimiz için ölümcül tehdit olduğunu ilan ettiği ikonik “Evimiz Yanıyor” konuşmasını yaptı. Bunu ya da diğer tüm nedenleri - feminizm, insan hakları ve ekonomik adalet - çözmek önemli değildir.

“Ya bir medeniyet olarak devam etmeyi seçiyoruz ya da etmiyoruz,” dedi Thunberg soğuk bir hassasiyetle. “Bu, elde ettiği kadar siyah veya beyaz. Hayatta kalma söz konusu olduğunda gri alan yoktur. ”

Konuşma Thunberg'i iklim krizinin olası ve isteksiz kahramanı yaptı. Bir yelkenliyle okyanusu geçti - çevresel nedenlerden dolayı uçmuyor - Birleşmiş Milletler'den önce konuşmak için. Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi ve şerefi “çok saçma” olarak nitelendiren ve filmlere gidip dinlenmesini öneren Donald Trump'ın manik kıskançlığını ifade ederek Time dergisinin Yılın Kişisi seçildi.

Davos'ta, İlluminati Amazon'dan Thunberg'in sevgili İsveç'ine kadar olan gerçek ağaçları hala kesin olarak kesmiş olsak bile, bir trilyon ağaç dikmeyi planladı. Bu, kapüşonlu Greta'yı eğlendirmedi veya yatıştırmadı. Sinirlenmiş ve belki de biraz hasta görünüyordu; bir gün önce bir görünüşü iptal etti çünkü iyi hissetmiyordu. Övgü ve saçmalık için hiçbir ruh hali yoktu. Zaman editörü Edward Felsenthal ona tüm nefretlerle nasıl başa çıktığını sorduğunda, Greta diplomatik olarak cevap vermeye bile çalışmadı.

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin son raporunda ayrıntılara geçmeden önce, “İnsanların nefretlerle nasıl başa çıktığımdan daha fazla bilmesi gerektiğini düşündüğüm bir şey söylemek istiyorum” dedi. Küresel sıcaklık değişimini yüzde 67'lik bir sınırın 1.5 C'nin altına düşürme şansımız olsa bile, felaketli değişikliklerin başladığı nokta, devam etmeden önce yayabileceğimiz 420 gigatondan az CO2'ye sahip olduğumuzu söyledi. arka çizgi. Thunberg, şu anda, her şeyi değiştirmek için sekiz yılımız olduğunu belirtti.

Thunberg'in yüzü kontrollü öfkeydi. Persona buydu: ergen demir iradeli bir gerçek veznedar. Davos'un yüzde biri Rolex'lerini çırptı ve salladı. Avrupa Komisyonu'nda tekrarlanacak Thunberg görünümleri için rahatsız edici bir model haline geldi: Greta, yetişkinlere aptal olduklarını ve planlarının topal ve dar görüşlü olduğunu söylüyor. Hala ayakta alkışlıyorlar. Birkaç dakika sonra gitti ve seyirci dizelleri Alplerin gökyüzüne çeviren siyah bir BMW ve Mercedes filosuna dağıldı.

R1338_COV_greta.jpg

Benim Greta seyahatim bir Vancouver-Zürih gidiş-dönüş yolculuğu ve sonra bir L.A.-Stokholm gezisi içeriyordu. Arada, başka bir hikaye için Vancouver'dan L.A.'ya uçuyorum. Bu iş, ama dehşet içinde stok alıyorum ve üç uçuşumun 200'den fazla ülkenin ortalama vatandaşının yıllık kullanımından daha fazla karbon yaktığını hesaplıyorum. Atmosferi yakıyorum, böylece başkalarının uçmayan kızı övdüğünü duyabiliyorum.

Al Gore, en sevdiği Greta anını paylaşmadan önce Davos'ta bana “Küçük bir çocuk onları yönlendirecek” ifadesi bir kereden fazla akla geldi. Geçen sonbaharda ABD zirvesindeydi. “Bir araya gelen dünya liderlerine,“ Bilimi anladığını söylüyorsun, ama sana inanmıyorum. Çünkü bunu yaptıysanız ve daha sonra yaptığınız gibi davranmaya devam ederseniz, bu kötü olduğunuz anlamına gelir. Ve buna inanmıyorum. ”“ Gore şaşkınlıkla başını iki yana salladı. "Vay." Daha sonra bir tarih dersi veriyor: “İnsanlık tarihinde ahlaki temelli bir toplumsal hareketin devrilme noktasına ulaştığı an, genç neslin kendi başlarına yaptığı anlar oldu. Buradayız."

Aktivist aktris Jane Fonda, Greta'dan çok ilham aldı ve Cuma günleri bir dizi Yangın Tatbikatı düzenledi. “Depresyon ve umutsuzluk ile doluydum ve sonra Greta hakkında okumaya başladım,” Fonda bana bir kış öğleden sonra Los Angeles'ta anlatıyor. “Oraya çıkıp daha fazlasını yapmam için bana ilham verdi.”

Ancak Stockholm'de, cumhurbaşkanlığı alay hareketleri dünyası, eski başkan yardımcıları övgüyü katletti ve Oscar kazananları röportajı çok uzak görünüyor.

Parlamento binasının dışında Greta, Trump'a ve onun hakkında sosyal medyada zalimce konuşmasına rağmen güvenliğinden endişe etmediğini söyledi. (Annesine göre, yerli halk aile posta kutusuna dışkı attı.) Şubat ayında İngiltere'nin Bristol kentinde yürüdü ve cinsel saldırıya uğramayı hak ettiğini öne süren sosyal medya yayınları tarafından karşılanacaktı.

Greta, “Twitter'da anonim olarak oturup yazan sadece 10 hesabı olan kişiler” diyor. “Ciddiye alabileceğin bir şey değil.”

Yine de her şey çürük değil. Amerika Yeşil Yeni Anlaşma ile geldi. Trumplandia'da bu bir umut ışığı gibi görünüyor, değil mi?

Hayır!

Thunberg, “1,5 derecenin küresel ortalama sıcaklığının altında kalmak için grafiklere bakarsanız ve Green New Deal'ı okursanız, bunun toplanmadığını görürsünüz” diyor Thunberg biraz sabırsızlıkla. Davos'a, önümüzdeki sekiz yıl içinde dünyanın nasıl sadece 420 gigaton CO2 yakacağı veya 1.5 hedefin imkansız hale geldiği konusundaki konuşmasına atıfta bulunuyor. “Karbondioksit bütçesine uygun olacaksak, 10 veya 20, 30 yıl gibi taahhütler yerine şimdi bir şeyler yapmaya odaklanmamız gerekiyor. Elbette Yeşil Yeni Anlaşma karbondioksit bütçemize uygun değil. ”

Bu arada, Green New Deal'ın evde eleştirilmesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin 2050 yılına kadar sıfır karbon emisyonuna ulaşması için çok hızlı hareket etmesidir. Ancak Greta politika yapmaz.

“En azından insanların iklim krizi hakkında daha fazla konuşmaya başlaması gerekiyor,” diyor Thunberg en ufak bir övgüyle bahsediyor. "Tabii ki doğru yönde atılmış bir adım, sanırım."

Söyleyecek daha çok şey var, ama şimdi yürüyüş zamanı. Çocukların haçlı seferi, alay edilmiş bir mafyaya dönüşür. Greta öne doğru hareket eder ve diğer gençlerle birlikte bir Skolstrejk för klimatet bayrağı tutar. Daha uzun çocuklar çok yükseğe kaldırır ve neredeyse yok olur. Görebileceğiniz tek şey Greta’nın kış şapkası ve gri gözleri. Bu yeterli.

Kaynak: RollingStone

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.