Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

“Ne İş Yapıyorsun?” Dışında Birine Sorulması Gereken 8 Soru


Önerilen İletiler

  • Admin

“Ne İş Yapıyorsun?” Dışında Birine Sorulması Gereken 8 Soru

Konuşma iş ile başlarsa, muhtemelen iş ile bitecektir. Ve bir insan hakkında öğrenilecek çok şey vardır.

jan18_30_109075314.gif

Hepimiz yeni biriyle tanışmak ve ağ oluşturma etkinliklerinde, endüstri konferanslarında, hayır etkinliklerinde, akşam yemeği partilerinde ve diğer sosyal-profesyonel durumlarda hızlı bir şekilde ilişki kurmak zorunda kaldık. Pek çok insan gibiyseniz - özellikle de Amerikalıların çoğu - garip sessizliği oldukça standart bir soruyla kırıyorsunuz:

"Ee ne iş yapıyorsun?"

Ancak bu soru, başkasıyla ilişki kurmanın en iyi yolu olmayabilir. Aslında, iş hakkında tamamen konuşmaktan kaçınmak en iyisi olabilir.

Ağ bilimi ve psikoloji dünyasından araştırma bulguları, diğer kişiyle bağlantı kurmak için birden fazla bağlamın bulunduğu ilişkileri tercih etme ve arama eğiliminde olduğumuzu göstermektedir. Sosyologlar bunlara multipleks bağlar, farklı bir toplumsal bağlamdan rollerin veya ilişkilerin örtüştüğü bağlantılar olarak adlandırırlar. Çalışan bir meslektaş sizinle aynı kar amacı gütmeyen tahtada oturuyorsa veya yerel spor salonunda spin sınıfında yanınızda oturuyorsa, ikiniz bir multipleks kravat paylaşırsınız. Çok katlı bağlarla ilişkileri tercih edebiliriz çünkü araştırma, çok katlı bağlar üzerine kurulan ilişkilerin daha zengin, daha güvenilir ve daha uzun süreli olma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Bunu günlük yaşamlarımızda görüyoruz: Aynı zamanda bir “arkadaş arkadaş” olan iş arkadaşınız, işlerinizden birini değiştirirseniz sizinle bağlantı kurma olasılığı daha yüksektir. Ve bu da öbür yoldan gidiyor: İşyerinde en az bir gerçek arkadaşı olan insanlar işlerini daha çok sevdiğini bildiriyor.

Bu da bizi “Peki, ne yapıyorsun?” Sorununa geri getiriyor. açıcı olarak.

Zaten işle ilgili bir ağ etkinliğinde olduğunuzu varsayarsanız veya başka bir kişiyle çalışma bağlamında tanışırsanız, bu soru hızlı bir şekilde diğer kişinin “iş” kişisi olduğu sohbeti etrafında bir sınır belirler. Başka bir ortak nokta keşfedebilir ve bir multipleks bağı oluşturabilirsiniz, ancak bu konuşmada gerçekleşme olasılığı çok düşüktür.

Bunun yerine, giriş sorularınıza kasıtlı olarak işle ilgili olmayan bir şeyle başlamayı ve toplantı bağlamının sonunda konuşmayı işle ilgili konulara yönlendireceğine güvenmeyi düşünün. Bu amaçla, başlayabileceğiniz birkaç soru var; bu, birden çok ortak nokta bulmanıza ve yeni kişilerinizi bir multipleks bağlamaya ve belki de bir arkadaşınıza dönüştürmenize daha fazla olanak tanıyacak:

Şu anda seni ne heyecanlandırır?

Bu, çok çeşitli olası cevapları olan bir sorudur. Başkalarına işle ilgili bir cevap verme veya çocukları, yeni tekneleri veya temelde onları heyecanlandıran her şey hakkında konuşma yeteneği verir.

Neyi dört gözle bekliyorsun?

Bu soru aynı nedenden ötürü işe yarıyor, ancak geriye dönük görünmekten daha ileriye bakıyor ve diğerlerinin daha büyük olası cevaplar arasından seçim yapmalarına izin veriyor.

Bu yıl başınıza gelen en iyi şey nedir?

Önceki ikisine benzer, ancak tersine çevrilmiş: ileriye dönük olmaktan daha geriye bakıyor. Ne olursa olsun, başkalarına aralarından seçim yapabileceğiniz zengin cevaplar veren açık uçlu bir soru.

Nerede büyüdün?

Bu soru başkalarının geçmişine (ama "Nerelisiniz?" Den çok daha az iddialı ve yüklü bir şekilde) ve çocukluktan gelen basit detaylara cevap vermelerine veya nerede olduklarına dair hikayelerine girmelerine izin veriyor ve şimdi ne yapıyorlar.

Eğlenmek için ne yaparsın?

Tabii ki eğlenmek için yaptıklarını yapacak kadar şanslı olmadıkça, bu soru sohbeti işten uzaklaştırır. O zaman bile, işsiz bir soru olarak anlaşılıyor ve büyük olasılıkla cevaplar muhtemelen iş dışı bağlar kuracak.

Senin favori Süper kahramanın kim?

Bu rastgele görünebilir, ancak favorilerimden biri. Zaman zaman, bu soruyu sormak beni bir karakterin ortak sevgisi üzerine bağlamaya yöneltti, ancak daha sıklıkla diğer kişinin bu karakteri seçmesinin sebebi ya da gerçekte neden olmasınlar? süper kahramanlara.

Desteklediğiniz hayırsever bir sebep var mı?

Bir başka büyük, açık uçlu soru (en az bir hayır sebebini destekledikleri varsayılarak). Desteğin mali bağışlardan daha geniş olarak tanımlanması önemlidir, çünkü destek gönüllülük ya da sadece farkındalığı artırmak için çalışabilir. Ayrıca, ortak bir zemin bulmanız veya bilmediğiniz bir neden hakkında bilgi edinmeniz de olasıdır.

Senin hakkında bilmem gereken en önemli şey nedir?

Bu, yukarıdakilerin çoğuna benzer nedenlerden dolayı etkilidir, ayrıca seçebilecekleri en geniş aralığı verir. Biraz açık bir şekilde ortaya çıkabilir, bu yüzden ne zaman kullanılacağı birçok bağlamsal ipucuna bağlıdır.

Hangi soruyu seçerseniz seçin, önemli olan, başkalarının istedikleri takdirde iş dışı cevapları seçmesine izin verecek kadar açık uçlu bir soru sormaktır. Bunu yapmak, bir yabancıyı telefonunuzdaki yeni bir kişiye dönüştürmemeniz, ancak aslında yeni bir arkadaş edinmeniz olasılığını artıracaktır.

Kaynak: D. Burkus

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.