Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

5G'ye karşılık Wi-Fi: Nasıl farklılar ve neden ikisine de ihtiyacınız var?


Önerilen İletiler

  • Admin

5G'ye karşılık Wi-Fi: Nasıl farklılar ve neden ikisine de ihtiyacınız var?

21457508_10156576738213502_8797816579489

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin İnternet erişimini bağlayıcı olmayan bir çözümde de olsa temel bir insan hakkı olarak kabul etmesinden bu yana birkaç yıl geçti, ancak çoğumuz bunu bundan daha uzun bir süredir hayatımızın önemli bir parçası olarak gördük .

Akıllı telefonlar çevrimiçi olmanın en popüler yolu haline geldi ve bağlanmak için iki teknolojiye güveniyoruz: Mobil ağlar ve Wi-Fi. Her iki teknoloji de sürekli gelişmekte ve genişlemektedir.

Yeni nesil bir mobil ağ teknolojisi ortaya çıktığında, genellikle internet bağlantımızın parlak geleceği olarak ortaya çıkıyor ve bazen her şeyin yerine geçmesi için bazı önerilerde bulunuyor, ancak 5G ile Wi-Fi fikri belirsiz çünkü Gerçekten her ikisini de istiyoruz.

5G ve Wi-Fi arasındaki fark nedir?

coaxifi-router-watermark-640x640.jpg

5G'nin ne olduğuna dair ayrıntılı bir açıklamaya sahibiz, fakat kısaca, 5G, beşinci nesil mobil ağ teknolojisinin şemsiye terimidir ve birçok farklı unsuru kapsar. Hücresel veya mobil ağlar, en yüksek teklifi verene açık artırmaya çıkaran lisanslı spektrum bantlarına dayanır. Verizon veya AT&T gibi taşıyıcılar bu grupları kullanmak için para ödemek zorundadır. Kapsamı yaygınlaştırmak için, aynı anda birden fazla kişiye (binlerce kentsel alanda) hizmet verebilecek kadar güçlü bir sinyal gönderebilen bağlı baz istasyonları ağı kurmaları gerekir. Yatırımlarını telafi etmek için abonelik ödememize güveniyorlar.

Wi-Fi, herkesin kullanması için ücretsiz olan lisanssız spektruma dayanır, ancak sinyal nispeten zayıftır. İnterneti evimizin içine getirmek için bir İnternet Servis Sağlayıcısına (ISS) öder ve sonra evimizi Wi-Fi ile doldurmak için bir yönlendirici kullanırız. Komşularınızla aynı frekans bandını kullanmak, özellikle çok yoğun bir bölgede yaşıyorsanız, sorun olabilir. Wi-Fi'nin kullandığı iki frekans 2,4GHz ve 5GHz'dir. Basit bir ifadeyle, 2.4Ghz düşük bir potansiyel yüksek hıza sahiptir, ancak daha iyi nüfuz eder, bu nedenle 5Ghz'den daha uzun bir menzile sahiptir. 5Ghz Wi-Fi'nin 5G mobil ağlarla hiçbir ilgisi yoktur.

Her gün hayatta, çoğumuz evde veya ofiste Wi-Fi'ye, ya da kafelere ve mobil ağlara güvenerek ön kapıdan çıkıp yönlendiricinin kapsama alanının dışına çıktık. Akıllı telefonlarımız otomatik olarak değişir ve ayar değiştirmemiz gerekmez, çünkü önemli olan, her zaman iyi bir bağlantıya sahip olmaktır. Bu senaryo, 5G'nin başlamasından sonra insanların büyük çoğunluğu için geçerli olmaya devam edecek. Aradaki fark, hem mobil ağların hem de Wi-Fi'nin daha hızlı olacağıdır.

5G'nin vaadi

samsung-5g-device-1-640x640.jpg

1Gbps ve 10Gbps arasında indirme hızı ve sadece 1 milisaniyelik yükleme hızı veya gecikme süresi, insanları 5G hakkında heyecanlandırdı, ancak gerçek şu ki, teorik olarak en yüksek hızlara yaklaşamadık. 5G bağlantınızın gerçek hızı, nerede olduğunuz, hangi şebekeye bağlandığınız, diğer kişilerin kaç bağlandığı ve hangi cihazı kullandığınız gibi birçok faktöre bağlı olacaktır. Amaç, minimum 50 Mbps indirme hızına ve 10ms gecikme süresine ulaşmaktır. Bu, mevcut ortalama hızlarda büyük bir iyileşme sağlayacaktır, ancak 4G LTE'de olduğu gibi, 5G kapsamı yavaşça genişleyecektir. Ayrıca, yalnızca Wi-Fi ile değil, önceki nesil mobil ağ teknolojisiyle el ele çalışacak, bu nedenle 4G LTE bir geri dönüş olarak sunulmaya devam edecek ve gelişmeye ve daha hızlı olmaya devam edecektir.

Wi-Fi 6'in Vaadi

benefits-of-wifi-802-11ax-wi-fi-6-1200x6

Wi-Fi geleneksel olarak standartlar için adlandırma kuralları açısından kafa karıştırıcı olmuştur. 802.11b'den 802.11a, 802.11g, 802.11n ve daha sonra 802.11ac'a geçti, ama neyse ki Wi-Fi İttifakı (ve umarım genel olarak endüstri) daha az şaşırtıcı bir şeye duyulan ihtiyacı kabul etti ve bir sonraki standart olan 802.11 balta Wi-Fi 6 olarak adlandırılacak. Bu basit adlandırma kuralı da yenilenmiş olacak, böylece 802.11ac Wi-Fi 5 ve benzeri olacak. Yeni Wi-Fi 6 standardı, Wi-Fi 5'ten en az dört kat daha yüksek hızlar sunmalıdır, ancak internete bağlanan ortalama evdeki artan sayıda cihazla başa çıkmak için tasarlanan verimlilik ve kapasitede de iyileştirmeler getirecektir. 5G gibi, Wi-Fi 6 da mevcut Wi-Fi standartlarını yerine getirecek, yerine getirmeyecek.

5G veya Wi-Fi 6'dan zevk almak için neye ihtiyacınız var?

5G ve Wi-Fi 6'nın sunacağı daha hızlı ve üstün performansın tadını çıkarmadan önce yapmamız gereken iki önemli parça var: Taşıyıcılarımız ve ISS'lerimiz bu yeni teknolojileri destekleyebilecek donanıma sahip ağlar kurmalı ve hızları ve avantaj sağlayabilecek donanım satın almamız gerekiyor. Mevcut akıllı telefonlarımız, dizüstü bilgisayarlarımız ve diğer cihazlarımızda gerekli antenler ve fişler bulunmuyor, ancak bu yıl 5G ve Wi-Fi 6'yı destekleyen ilk cihaz dalgasını görmeyi bekliyoruz. Sizi 5G özellikli telefonlarda ve ağlarda yayınlandıkları sırada haberdar edeceğiz. Wi-Fi için Wi-Fi 6 Sertifikalı logosunu aramanız gerekir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.