Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

KIRMIZI YEL - ACENTA MİRZA


marti_name

Önerilen İletiler

KIRMIZI YEL - ACENTA MİRZA

Osman Şahin

 

2448961jg2.jpg

 

Can Yayınları, öykücülüğümüzün ustalarından Osman Şahin’in bütün öykülerini yayımlıyor.

 

Daha önce Mahşer, Ölüm Oyunları, Geniş Bir Nehrin Akışı: Yaşar Kemal gibi kitapları yayımlanan Osman Şahin bundan böyle bütün öykü kitaplarıyla Can Yayınları’nda olacak.

 

Öykücünün ilk iki kitabını kapsayan bir kitap olan ‘Kırmızı Yel - Acenta Mirza’, yayınlandığı dönemde büyük yankı uyandırmış öykülerden oluşuyor.

 

‘Kırmızı Yel’ adlı öykü ‘Adak’, ‘Fareler’ adlı öyküyse ‘Kibar Feyzo’ adıyla Atıf Yılmaz tarafından filme alınmış, yurtiçi ve yurtdışı festivallerde büyük ilgi görmüş, ödüller kazanmıştı.

 

İkinci kitaptaki öykülerden ‘Acenta Mirza’ ve ‘Reşim’ öyküleri de Yavuz Turgul tarafından ‘Züğürt Ağa’ adıyla sinemaya aktarılmış, büyük başarı kazanmıştı.

 

Osman Şahin’in kitapları bu güne kadar pek çok dile çevrildi. İlk kitabından başlayarak önce İsveç’te, sonra Almanya’da, ve daha dünyanın pek çok ülkesinde pek çok öykü antolojilerinde girdi, hakkında övgü dolu yazılar yazıldı.

 

2006 yılının Mayıs ayında öykülerinden bir seçme İngilizce olarak da basıldı.

 

Osman Şahin (Yazar)

1938’de Mersin’in Aslanköy’ünde doğdu. İlköğrenimini köyünde, orta öğrenimini Diyarbakır, Dicle Köy Enstitüsü’nde, yükseköğrenimini Ankara, Gazi Eğitim Enstitüsü, Beden Eğitimi Bölümü’nde tamamladı.

 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da, Fırat boylarında köy öğretmenliği, liselerde beden eğitimi öğretmenliği yaptı. Politik tutumu nedeniyle, 12 Eylül askeri idaresince, Trabzon’a sürgün edilerek resmen emekli edildi.

 

Bir kitap eleştiri yazısı nedeniyle, 142/3-6 ve 312/1-2, maddelerinden İstanbul 3 No’lu Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nce bir buçuk yıl hapis cezasına mahkûm edildi. Cezasını Şile ve Yalova cezaevlerinde çekti.

 

Türkiye Yazarlar Sendikası, Türk Pen Yazarlar Derneği, Dil Derneği, Edebiyatçılar Derneği üyesi Osman Şahin, Kırmızı Yel ile, TRT-1970 Öykü Büyük Ödülü’nü, Ağız İçinde Dil Gibi ile 1980 Nevzat Üstün Öykü Ödülü’nü, Selam Ateşleri ile 1992 Ömer Seyfettin Öykü Ödülü’nü ve yine Selam Ateşleri ile 1993 Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı’nı kazandı. Bugüne dek 9 öykü, 2 roman, 2 senaryo, 1 araştırma-inceleme-röportaj kitabı yayınlayan Osman Şahin’in Kırmızı Yel’i, Den Röde Winden adıyla İsveççe’ye, kimi öyküleri Polonya, Macar, Alman ve Fransızca dillerine çevrilerek yayınlandı.

 

Yaşar Kemal Bir Çukurova’dır adlı röportajı ABD’de, Prof. Ali Akay ile Prof. M. Şehmuz Güzel’in Paris’te, ortaklaşa hazırladıkları, Yaşar Kemal ve Osman Şahin’in Yapıtlarında Ölüm İmgeleri ve Düşler adlı inceleme yazısı da Fransa’da yayınlandı. Osman Şahin’in bugüne dek 21 öyküsü filme alındı. Bunlardan bazılarının senaryolarını yazdı. Bu filmler yurtiçi ve yurtdışı film festivallerinde 25’ten fazla ödül kazandı.

 

Kırmızı Yel - Acenta Mirza

Can Yayınları, 151 sf.

Türk edebiyatı

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.