Φ mosyna Gönderi tarihi: 4 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 4 Eylül , 2006 bilindiği gibi matematiksel işlemlerde denklem çözümlerinde öncelikle bilinmeyen olarak X harfi kullanılıyor.bunun sebebini araştırdım.belki sizce de başka bir sebebi vardır.ne olabilir??? Alıntı
Φ MouSTaPHa Gönderi tarihi: 4 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 4 Eylül , 2006 ben bunu insanlarin bilinmeyeni keşf etme arzusunu temsil eden mistik bir sembol olarak biliyordum.. Alıntı
Φ MouSTaPHa Gönderi tarihi: 4 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 4 Eylül , 2006 az once de sunu buldum: 1. Aziz Christopher ( 12 Havariden biri ) sözüne o kadar güvenilir biriymiş ki, Hz. Isa'nın yerine gerekli evraklara imza atma yetkisine sahipmiş. Rivayet odur ki Hz. Isa'nın adına imzaladığı her belgenin altına X diye imza atarmış.. fakat tarih bilimcileri sonradan bu evrakların altında imzası olan kişiyi araştırırken karşılaştıkları bilinmeyenlerin fazlalığı nedeni ile.. Kim bu "X" diye araştırmalarına konu etmişler.. Dolayısıyla X bilinmeyeni temsil eder hale gelmiş.. 2. Platon ( Eflatun )'a onun kitaplarını temize geçip elde yazan bir arkadaşı matematikte karşılaştığı yunan sembolleri yerine o zaman ki avrupada bu işi kolaylaştırmak için ve matematik terimlerinin normal anlatım metinleriyle karışmaması için, avrupa alfabelerinde en az kullanılan harfi belirlemiş.. aslında 2 olasılık varmış X , Z ve ama eflatun bu iki harf arasından X i seçmiş.. ve kitaplarında bilinmeyen olarak hep X i göstermiş.. Alıntı
Φ gloria Gönderi tarihi: 4 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 4 Eylül , 2006 Öncelikle çok enteresan hepimiz X'in bilinmeyeni temsil etmek üzere kullanıldığını biliriz ama bir çoğumuz eminim neden bunun bilinmeyeni temsil ettiğini bilmeyiz. O nedenle bununla ilgili araştırma yaparken eğlendim ve zevk aldım. Bu sebepten MOSYNA teşekkürler... x neden bilinmeyen anlamına gelmektedir: Bazı kaynaklara göre Ömer Hayyam, küplerle ve geometri ile uğraştığında karşılık bulamadığı tanımlar için "şey" yazar ve kullanırmış, bazı kaynaklara göre de cebirin kurucusu ünlü alim El-Harezmi, bulunmasını istediği şeyi,yani bilinmeyeni temsil etmek için “şey” kelimesini kullanırmış. Bu çalışmalar daha sonraları İspanyolca'ya tercüme edilmiş. Arapça ŞEY kelimesi böylece İspanyol fonetik yapısına en uygun olan XAY kelimesine dönüşmüş. İspanyolca'da ş kelimesi yoktur ve x, ş olarak okunmaktadır. Daha sonraları da XAY kelimesi x olarak kısaltılmış ve bilinmeyeni temsil eden evrensel bir sembol haline gelmiştir. X'in bilinmeyen olarak kullanılmasına bilinen örnekler x-men x files x ışınları : X-ışınları, Alman fizikçisi Wilhelm Conrad Röntgen tarafından keşfedilmiştir. X-ışınları başka bir konu araştırılırken bir raslantı sonucu bulunmuştur. W.C.Röntgen bu büyük buluşunu, laboratuvarında Crookes tüpünde katot ışınları üzerinde çalışırken gerçekleştirmiştir. Katot ışınları yada elektronların, havası alınmış bir cam tüpün içine yerleştirilen iki elektrod arasında yüksek elektirik gerilimi uygulandığında, negatif elektroddan (katot) çıktığı, 1858 yılından itibaren bilinmekteydi. W. C. Röntgen, 8 Kasım 1895 günü, laboratuvarını karatmış ve Crookees tüpünü de katot ışınlarının etkilerini daha iyi görebilmek için fotograf plağıyla örtmüştü. Tüpten yüksek gerilimli elektrik akımı geçirdiğinde, uzakta durmakta olan baryum platinosiyanür kristallerinde parlama (floresans) olduğunu gördü. Kristali tüpe yaklaştırdığında parlamanın artığını izledi. Tüple kristal arasına değişik maddeleri koyduve her farklı maddede parlamanın şiddetinin değiştiğini belirledi. Bir kurşun yaprakla aynı deneyi yapınca parlamanın kaybolduğunu gördü. Elini tüple kristal arasına koyduğunda parmak kemiklerinin gölgesini gördü. Bulduğu ışının özelliklerini araştıran deneylerini aralıksız olarak haftalarca sürdürdü. Çalışmalarında görüntüyü tespit etmek için fotograf plağı kullanıyordu. 22 Aralık 1895 tarihinde karısı Berta'nın elini fotoğraf plağı üzerine koyarak x-ışını erdi ve fotoğraf plağını banyo ettiğinde el kemiklerine ve yüzük parmağındaki iki yüzüğe ait görünümler ortaya çıktı. Bu görünüm ilk elde edilen radyogramıdır. Yeni bir ışın bulan Röntgen, bilinmeyen bu ışına "x-ışını" adı verdi ve x-ışınlarının günümüzde keşfedilen özelliklerinin neredeyse tamamını birkaç ay içinde yazılı ve sözlü olarak bilim adamlarına sundu. Alıntı
Misafir taurusmutis Gönderi tarihi: 4 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 4 Eylül , 2006 Güzel soru,güzel cevap.Sorana ve cevaplayan Gloria ve Mustafa'ya teşekkürler.. Alıntı
Φ mosyna Gönderi tarihi: 5 Eylül , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 5 Eylül , 2006 bende gloria gibi araştırma sonucu hayyam'la ilgili bilgiler bulmuştum... Ömer Hayyam , 11. Yüzyıl'da Semerkant'da cebir üzerine çalısırken, denklemde bilinmeyen sayılara Arapça "şey" diyordu. Bu sözcük Endülüs'deki İspanyolca yapıtlarda xey olarak yazıldığından, zamanla X biçimini aldı ve bilinmeyeni göstermekte kullanılan evrensel X harfine dönüştü... biz dershanede arkadaşlarla bunun gırgırını yapmıştık.neden X yerine Ş harfini kullanmıyoruz diye... 4Ş+8=3Ğ gibbbbiii Alıntı
Φ trevize Gönderi tarihi: 5 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 5 Eylül , 2006 Ben de Gloria'nın yazdığı gibi olduğunu okumuştum. Amin Maloof'un Müslümanların gözüyle Haçlı Savaşları diye bir kitabı vardır. Orada da X bilinmeyeninin Arapça ''şey'' kelimesinden geldiği yazar. Hatta, İngilizce suikast anlamına gelen assasin kelimesinin de, devrin önemli siyaset adamlarına zehirli hançerlerle suikastlar düzenleyen Haşhaşiyun'lardan geldiği savunulur. Alıntı
Φ kahin Gönderi tarihi: 5 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 5 Eylül , 2006 şu bizim x nerde kadiymis.mosyna ilgi çekici soru.cevaplarda güzel ve açıklamalı. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.