Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Geceleyin en fazla 2 kişi taşıyabilen bir köprüden 4 kişi karşıya geçmek istiyor.

Bu dört kişiden biri karşıya 1 dakikada, biri 2, biri 5, ve sonucusu 10

dakikada geçebiliyor. Yalnız bir el feneri var ve ışıksız köprüye çıkılamıyor.

Ancak yavaş giden yanındakini de yavaşlatıyor. Yani, mesela 2 dakikada ve 10

dakikada karşıya geçebilen kişiler birlikte 10 dakikada geçebiliyor.

Dördü birden karşıya en az kaç dakikada geçebilir? (sayısal değer)

Gönderi tarihi:

Geceleyin en fazla 2 kişi taşıyabilen bir köprüden 4 kişi karşıya geçmek istiyor.

Bu dört kişiden biri karşıya 1 dakikada, biri 2, biri 5, ve sonucusu 10

dakikada geçebiliyor. Yalnız bir el feneri var ve ışıksız köprüye çıkılamıyor.

Ancak yavaş giden yanındakini de yavaşlatıyor. Yani, mesela 2 dakikada ve 10

dakikada karşıya geçebilen kişiler birlikte 10 dakikada geçebiliyor.

Dördü birden karşıya en az kaç dakikada geçebilir? (sayısal değer)

Bu soru sorulmuştu hatta yanlış hatırlamıyorsam ben sormuştum geçiş süreleri farklı olabilir belki ama ben bu soruyu cok severim. Hatta bu benim kendimi bildim bileli en favori sorumdur o nedenle cevaplayacağım :)

A TARAFI KÖPRÜNÜN GEÇECEKLERİ YANI OLSUN B TARAFI DA GEÇTİKLERİ YANI OLSUN

1.AŞAMA: 1 ve 2 dakkada geçenler karşıya en önce geçer ve toplam 2 dakika (A: 10 VE 5 ; B: 1 VE 2)

2.AŞAMA: 1 dakikada gecen el fenerini alır ve geri döner toplam 3 dakika (A: 10, 5, 1; B: 2)

3.AŞAMA: 10 ve 5 dakikada geçenler aynı anda köprüyü geçer toplam 13 dakika (A: 1; B: 10,5, 2)

4. AŞAMA: 2 dakikada geçen köprünün o yanından diğer yanına geçer toplam 15 dakika (A:1 VE 2 ; B: 10 VE 5)

5.AŞAMA: 1 ve 2 dakikada gecen karşıya geçer toplam 17 dakika (A:- ; B: 1,2,5,10 )

NOT: 2. AŞAMADA 1 YERİNE 2 DAKİKADA GEÇEN, 4. AŞAMADA 2 YERİNE 1 DAKİKADA GEÇEN YER DEĞİŞTİREBİLİRLER AMA SONUÇ DEĞİŞMEZ. EN KISA GEÇİŞ SÜRESİ MİNUMUN 17 DAKİKADIR.

Gönderi tarihi:

dediğim gibi bu soru daha once sorulmuş ve cevabı da verilmişti benimkisi bir hatırlatmaydı, cevap degil

Gönderi tarihi:

sen mi vermiştin cevabı yaaaa... Ama ben senden ogrenmedim bikeremmmm dedim ya ben bunu cocuklugumda biliyordum. İlkokul 5'e giderken akşamları okul çıkışında öğretmenimiz ve 4, 5 arkadaş Haliç Parkı'na giderdik ve öğretmenimiz bize her gün bir soru sorardı. Ertesi akşama kadar da vakit tanırdı... Biz o zaman deli gibi bu soruları çözmeye çalışırdık işte ve işte bu soru da onlardan biriydi... Hatırladığım bir de hani şu koyun, kurt ve ot var bilirsin o, bir de geçenlerde soruldu yine garson ve üç müşteri bilmecesi hani garson bahşiş alıyor sonra yok efendim adamlara bir lira para üstü veriyor, para eksik mi, tam mı falan var ya o soru işte...

Buradan yeri gelmişken SEVGİLİ ÖĞRETMENİM SADETTİN (ZENGİNSAN) BEY, HAYATIMDA TANIDIGIM, BİLDİĞİM EN DEĞERLİ VE MESLEĞİNİ EN İYİ YAPAN ÖĞRETMEN SİZDİNİZ. ÜSTÜNÜZE DAHA İYİ BİR ÖĞRETMEN GÖRMEDİM, GÖRECEĞİMİ DE SANMIYORUM... SİZİ ÇOK AMA ÇOK SEVİYORUM...

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

şşşt soeuyu soran da burada :D

Gönderi tarihi:

gloria o dedigin sorurunun bi versiyonunu biliyorum hatta burda görmüştüm

3 arkadaş 30 liralık bir şey almaya karar veroylar 10ar lira katıp 30 liralık birşey alıyolar daha sonra dükkanın sahibi bu üründe indirim oldugunu ve 25 lira olması gerektigini söylüyor.. cıragına 5 lirayı veriyor git götür diyo.. cırak bu üç kişiye bölüştürlmez diyerek 2 lirasını cebine atıyo.. 3 lirayı 1 erleş dagıtıyo şimdi 10 lira vermişlerdi birer lira aldılar 9ar vermiş oldular. 9x3=27 2 lira da çırak cebe attı 27+2=29 1 lira nerede?

yanlış anlmadıysam demek istedigin soru bu güzel bi soru...

Gönderi tarihi:

gloria o dedigin sorurunun bi versiyonunu biliyorum hatta burda görmüştüm

3 arkadaş 30 liralık bir şey almaya karar veroylar 10ar lira katıp 30 liralık birşey alıyolar daha sonra dükkanın sahibi bu üründe indirim oldugunu ve 25 lira olması gerektigini söylüyor.. cıragına 5 lirayı veriyor git götür diyo.. cırak bu üç kişiye bölüştürlmez diyerek 2 lirasını cebine atıyo.. 3 lirayı 1 erleş dagıtıyo şimdi 10 lira vermişlerdi birer lira aldılar 9ar vermiş oldular. 9x3=27 2 lira da çırak cebe attı 27+2=29 1 lira nerede?

yanlış anlmadıysam demek istedigin soru bu güzel bi soru...

Evet Ian, bu o soru ve dedigin gibi daha onceden burada da sorulmuştu... bence de cok guzel bir soru... :clover:

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.