Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ŞAMİL BASAYEV


Misafir CYRANO

Önerilen İletiler

1996 Çeçen-Rus savaşından sonra, şüphesiz gerek çeçenistan gerekse kafkasyanın en çok konuşulan gerilla lideri. 10 temmuz günü bir saldırı hazırlığı sırasında tnt yüklü kamyonetin patlaması sonucu şarampnel parçalarıyla öldü.

 

zaferleri, başarılıları, yöntemleri ile çok konuşuldu.

 

Kimi eylemlerinden sonra, "katil" ilan edildi. O " ben rusların oyununu oynuyorum" dedi.

 

Yöntemlerinin barışı imkansızlaştırdığı söylendi O :

 

" Sayın Maşadov Ruslarla masada bir barışın yapılabileceğini savunuyordu, ama ruslar tarafından suikastle öldürüldü" dedi

 

BM nin dalga geçer gibi arabulucuk için önerdiğine, Aslan Maşadov, kendisi, Salman Raduyev gibi liderlerin uluslararası mahkemelerde yargılanması talebine. 94-96 da çeçenistanda yapılan katliamları yöneten putin, yeltsin gibi rus liderlerin adlarının olduğu listeyi verip, bu kişilerle beraber eşit şartlarda yargılanmayı kabul edeceğini söyledi.

 

Bağımsızlıkçı değil sadece bir "rus düşmanı" olduğu söylendi O, Çeçenistandaki Rus asıllılara ve çeçenistanda yaşıyan sivil rus nufusuna hiç bir saldırı yapmadığını hatırlattı.

 

Osetya eyleminden sonra lanetlendi, kınandı kendi lideri tarafından uyarıldı. verdiği röportajda, dünyada binlerce kez okulların işgal edildiğini, rehine krizi yaşandığını. ama hiç birinde hükümet güçlerinin rehine çocuklara rağmen operayona başlamadığını, ve osetya da ilk kurşunu sıkanların kendileri olmadığını söyledi.

 

rus şehirlerine terör saldırıları düzenlediği için suçlandı, terörist olarak görüldü.

 

 

peki.

 

sovyetler birliği dağıldıktan sonra. Sovyetleri oluşturan cumhuriyetler doğal olarak kendi yollarına gittiler. Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan, Moğolistan vs.. Hepsi bağımsızlığını ilan ettiğinde dünya tarafından tanındılar.

 

ya Çeçenistan, bir sovyet cumhuriyeti olan Çeçenistan bağımsızlığını ilan ettiğinde Türkiye de dahil kimse tanımadı onu. ve 1994 te rus ordusu çeçenistanı işgal etti. 1994-1996 arasında süren savaşta. görülmemiş bir sivil vahşete imza attı Rus ordusu. Rus parlamentosunun alt kanadı DUMA Rus Ordusunun çeçensitanda yaptıklarını FAŞİZM olarak nitelendirdi. ve kafkasyanın nazi işgalinden beri böyle bir katliamı görmediğini söyledi.

 

ne hazinki hiç bir ülke, işgalci rusyanın bir organı kadar tepki göstermedi. Çeçenler 1996 yılında, Çeçenistan daki tüm Rus birliklerini ülke den atıp zaferi kazandılar. Ve seçim yapıldı Cevher Dudayev devlet başkanı seçildi. Tanınmak istedi Çeçenistan. Ancak kimse tanımadı onu. Seçilmiş Devlet başkanı Cevher Dudayev CIA- Rus Gizli Servisi ve MİT in ortak olduğu bir operasyonla öldürüldü.

 

Dünyanın bu ilgisizliğinden cesaret alan Rusya Putinin iktidara gelmesiyle bir kez daha Çeçenistanı işgal etti. Devlet Başkanı rahmetli Aslan Maşadov " rus hakimiyetinde bir devlet başkanı olmaktansa, halkımın emrinde bir er olmayı tercih ederim " diyerek devlet başkanlığı makamını terederek gerilla savaşına başladı. Onun Çeçenistanın silahlı güçlerini bir çatı altında topladığı Çeçen Cephesinin başına getirdiği isim ise Şamil Basayev'dir.

 

Kimseden yardım görmedi Çeçenler, ne manevi, ne maddi. Birleşmiş Milletler gözlemci bile göndermedi. gözlemcileri, Çeçenistanın komşularına gidip oradaki rus yetkililerden bilgi alıp dönüyordu.

 

Amerikanın Sırtlan gözleriyle olan ilgisine Aslan Maşadovun " Efendi tanıyacak olsak, Ruslarla savaşmazdık" sözleriyle Çeçenler'in kukla olmadığını anladı. Ve tabi "insaniyet " öldü o zaman.

 

Ülkeleri işgal edildi, kimse sesini çıkmardı. Türkiyeden örnek verirsek Afrikanın en ücra köşesindeki olaylara bile duyarlı olan Türk aydınlarının gözü kuzeye hiç dönmedi bile.

 

Böyle bir Ortamda savaştı Basayev, onu suçlayanlar. Hangi yüzle bunu yaparlar.

 

Ona Çeçen Mafyası nın kurucusu olduğu için lanet okuyanlar, Taşla mı korumasını bekliyorlardı ülkesini. Çeçen Mafyası Avrupanın en korkulan Mafya örgütü ( avrupa daki adıyla Azrail'in Ordusu ) olduğunda seslerini yükseltenler şunun ispatıdır "gücün kadar varsın".

 

Basayev, Cenevre Konvansiyonunu uygulayan bir düşmanla savaşmıyordu. Filistinde Irak'ta olduğu gibi. olayları dünya basını seyretmiyordu. Çeçenistan da yabancı gazeteci yoktur. rus ve çeçen gazeteciler vardır.

 

O eylemlerini sertleştirdiyse Rusların yarattığı vahşet arttığı içindir.

 

O bir ülkede ayrılıkçı terörist değildir. O ülkesi işgal edilen bir direnişin liderlerindendir. Ona hesap soranlar önce şunu söylemeliydi. kendi sorusuyla

 

NE ÖNERİYORSUNUZ BANA?

 

 

 

Hiç Dinlediniz mi Onları ?

 

 

o ülkesi için savaşan bir insandı. ülkesi tarafından unutulmayacaklar arasında olan.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Aklıma O'na karşı yürütülen kampanya ya dair türk basınından bir anektod geldi:

 

Kabardin Balkar 'da ki Rus hedefleri olan resmi binalara yönelik bir gün süren çeçen saldırılarından sonra, Türk basınında haber verilirken şöyle geçmişti.

 

Görgü tanıkları, eylemcilerin liderinin Şamil Basayev olduğunu söyledi.

 

şimdi arkadaşlar ben her ortalama insan zekasıyla doğan bir kişinin. bir bacağı olmayan birinin, Çeçenistan sınırları dışındaki bir gerilla baskınına nasıl katılmış olabileceğini mukayese ettiğini düşünürüm normal olarak.

 

Yani habere bakarsak, Şamil basayev tekerli sandalye yada, koltuk değneyile, çeçenistan sınırını geçip, dağlık araziden ve ormandan gizlenerek rus işgalinde ki Kabardin Balkara sızıp, o şekilde rus askerleriye çatışmış ve çeçenistana geri dönmüştür.

 

bu ülkenin en saygın gazetelerinde veriliyor. düşündürücü.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.