Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Adaçayının Faydaları Nelerdir?


yemekkulubum

Önerilen İletiler

Adaçayı'nın Sağlığa Faydaları


 


Adaçayı, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin bir bitkidir. A vitamini, K vitamini, B6 vitamini, Kalsiyum, Demir ve Magnezyum mineralleri bakımından çok zengindir. Vitamin ve mineral maddeler haricinde içerdiği fenoloik ve antioksidan özellikteki maddeler sayesinde adaçayı, cilt güzellğinden soğuk algınlığına diyabetten kansere kadar pek çok konuda sağlığımız için faydalıdır.


 


Ruh Sağlığı; Adaçayı içeriğinde bol miktarda bulunan antioksidanlar sayesinde çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan depresyon ve stres ile mücadele etmemize yardımcı olabilir. Adaçayının sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı, teskin edici özellikleri olduğu bilinmektedir. Stres seviyenizin çok yüksek olduğu durumlarda adaçayı tek başına sakinleşmek için yeterli gelmese de her gün bir bardak adaçayı içmek günün ve iş hayatının getirmiş olduğu stres ile başa çıkabilmek için oldukça önemli bir katkı sağlayabilir. Sinir sistemi üzerine olumlu etkileri nedeniyle uyku problemi yaşayan kişilere de faydalı geldiği bilinmektedir.


 


Diyabet: Yapılan bazı araştırmalarda adaçayının antihiperglisemik özellikte bir bitki olduğu görülmüştür. Başka bir ifade ile kan şekerini yükseltmeyen bir bitkidir. Bunun yanında henüz kesinlik kazanamamış olmasına karşın, adaçayının Tip 2 diyabet hastalığından korunmak için kullanılan bazı ilaçlarla aynı özelliklere sahip etkiler gösterdiği de gözlemlenmiştir. Şeker ilave edilmeden her gün tüketilen bir bardak adaçayı diyabet kontrolüne yardımcı olabilir.


 


Soğuk Algınlığı, Grip, Nezle: Adaçayı bileşiminde bulunan yüksek C vitamini ve antioksidan maddeler sayesinde kış aylarında soğuk algınlıklarından korunmak ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için ıhlamur gibi oldukça etkili bir bitkidir. Soğuk algınlığından korunmak için adaçayının, kekik, karabiber, limon ve bal gibi gıdalar ile takviye edilip tüketilmesi oldukça etkili olur. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde ve hafifletilmesinde çok olumlu etki gösterir.


 


Antioksidan etki: Adaçayı yapısında bulunan C vitamini ve antioksidan maddeler sayesinde karaciğerin antioksidan ihtiyacına katkı sağlayarak karaciğerin antioksidan aktivesinin artmasına yardımcı olur. Bu antioksidanlar vücudumuzda bulunan zararlı toksin maddelerin vücuttan atılması işinde kullanılır. Adaçayı, yapısında bulunan antioksidan maddeler sayesinde vücutta kansere neden olabilecek yabancı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.


 


Alzheimer: Adaçayı beyin fonksiyonlarının düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle Alzheimer hastalığının ön safhalarında, çeşitli nedenlere bağlı hafıza kayıpları yaşanması hallerinde, iş yaşamının yoğunluğu nedeniyle yaşanan unutkanlık hallerinde, yaşa bağlı olarak ortaya çıkan unutkanlık hallerinde hafızayı güçlendirme amacıyla düzenli olarak kullanılması tavsiye edilmektedir.


 


Kalp Hastalıkları: Adaçayı günlük olarak düzenli bir şekilde tüketildiğinde kardiyovasküler (kalp ve damar) sistemin düzenli çalışmasına, kalbin ritmini korumasına yardımcı olmaktadır. Kalp dostu olan adaçayı tüm vücuttaki kan damarlarının da sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır.


 


Sindirim Sistemi: Adaçayı, nane, kekik gibi baharat olarak kullanıldığı durumlarda yapısında bulunan lifler sayesinde barsakların düzenli çalışmasına, barsaklarda bulunan fazla yağın vücuttan atılmasına, kandaki kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur. Bunlara ek olarak mide hazımsızlığında gaz söktürücü ve sindirimi kolaylaştırıcı etki gösterir.


 


Saç ve Cilt Bakımı: Adaçayının kardiyovasküler sisteme sağlamış olduğu katkı ile kan dolaşımı tüm vücutta sağlıklı bir şekilde sağlanır. Kan dolaşımının kılcal damarlara kadar sağlıklı bir şekilde sağlanması ile saç ve cilt sağlığı da olumlu şekilde etkilenir. Vücuttaki fazla toksinlerin atılması ile ciltte erken yaşlanma belirtilerinin ortadan kalkmasına yardımcı olurken, cilt kırışıklarının erken oluşmasına engel olur. Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde yürümesi ile ciltteki hücre yenilenmeleri ve hücre onarımları da sağlıklı ve düzenli bir şekilde çalışır ve erken yaşlanma belirtileri ve kırışıklık oluşumu engellenir. Cilt hücrelerinin sağlıklı bir şekilde yenilenmesi cildin daha genç, pürüzsüz ve parlak görünmesini sağlar. Cilt hücrelerinin düzenli şekilde yenilenmesi ve onarımı ile derinin aşırı terleme yapmasının da önüne geçilir. Adaçayı derideki açık yarıların daha hızlı kapanmasına da yardımcı olur. Adaçayı yağının saç diplerine ve kafa derisine masaj şeklinde uygulandığı durumlarda saçların erken beyazlamasına engel olduğu, saç beyazlamasını yavaşlattığı, saçın yağlanmasını engellediği, saç dökülmesini yavaşlattığı, saçların daha parlak ve canlı görünmesine yardımcı olduğu görülmüştür. Adaçayının vücuda alınmadan çayının yapılıp harici olarak kullanıldığı durumlarda deride bulunan akne ve sivilcelerin temizlenmesine, ter kokusunun önlenmesine, mantar, egzama gibi cilt hastalıklarının hafifletilmesine olumlu katkısı olmaktadır.


 


Ağız Sağlığı: Adaçayının eski zamanlardan itibaren dişlerin beyazlatılmasında kullanıldığı çeşitli kaynaklarda yer almaktadır. Adaçayının içerdiği maddeler incelendiğinde diş eti hastalıklarının önlenmesinde ya da hafifletilmesinde, dişlerin beyazlatılmasında, diş sağlığının korunmasında olumlu etkileri olduğu görülmektedir. Ilık ve soğuk gargara yapıldığında ağız içerisindeki yaraların iyileşmesinde ve boğaz yolu ve bademcik iltihaplarının hafifletilmesinde olumlu etkiler göstermektedir.


 


Diğer Faydaları:


- Vücuttaki iltihapların azaltılmasında olumlu etki gösterir,


- İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde olumlu etki gösterir,


- İdrar söktürücü etki gösterir,


- Safra kesesinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur,


 


Kaynak : Yemek Kulübüm


Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.