Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Şimdi destek verebileceğiniz 5 çevreci kampanya


Radya

Önerilen İletiler

Şimdi destek verebileceğiniz 5 çevreci kampanya

 

Görkem Gömeç
 

Çevrenin korunması ve sürdürülebilir gelişme hakkındaki çoğu kampanya, kendi konusuna odaklanan sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenmekle beraber, asıl gücünü bireysel destekçilerden alır.

Eğer siz de bu konularda ben ne yapabilirim diye düşünüyorsanız, sizin için, destek olabileceğiniz 5 kampanyayı listeledik.

 

 

WWF-Türkiye - Türkiye’nin Canı

 

Yüzlerce bitki ve canlı türüne ev sahipliği yapan Türkiye’nin doğal zenginliği; hızlı nüfus ve tüketim artışı ile ortaya çıkan aşırı kaynak kullanımı, alan kullanım değişiklikleri ve kirlilik gibi sebeplerlemaalesef tehlike altında.

 

Bu baskı sonucu; türkülerimize konu olan turnaları, atasözlerimize girmiş çiçekleri ile geçmişten aldığımız ve geleceğe taşıyacağımız doğal mirasımız üzerindeki tehlike her geçen gün artıyor.

Bu sebeple 2010 yılında WWF-Türkiye, biyolojik çeşitlilik konusunda farkındalık yaratmak ve doğal değerlerimizin korunmasına yönelik projelere kaynak yaratmak amacıyla Türkiye’nin Canı Kampanyası’nı başlattı. Bireylerin ve kurumların bağışlarıyla oluşturulan hibe fonu, Türkiye’de doğa koruma konusunda faaliyet gösteren yerel sivil toplum kuruluşlarının projelerini hayata geçirmesi için dağıtılıyor.

WWF-Türkiye son kampanyasında, içerisinde Hatay’daki dağ ceylanlarının ve Samandağ’daki deniz kaplumbağalarının korunma altına alınmasını sağlayan 6 projenin sahibi yerel sivil toplum kuruluşuna destek sağladı.

 

Siz de WWF-Türkiye’nin Türkiye’nin Canı Kampanyası’na destekleyerek, daha fazla yerel STK’nın doğa koruma projelerini hayata geçirmesine ve Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğini korumasına yardımcı olabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için:

www.turkiyenincani.org 

Pınar Şakar - Kampanya Sorumlusu, 

 

876543w456%281%29.jpg

 

 

İstanbul Maratonu

 

Maratonda koşarak sivil toplum kuruluşlarına nasıl destek olurum demeyin.

Adım Adım isimli sivil toplum oluşumu,  Mart 2008’de yurtdışında ‘charity run’ olarak bilinen kolektif yardımseverlik koşusunu Türkiye’de tanıtmak ve yaygınlaştırmak için kuruldu.

 

Adım Adım aracılığı ile koşucular, yarışmalara katılmadan önce duyuru ve çağrılarını kendi aile, dost ve tanıdık çevrelerine, e-posta aracılığıyla duyuruyorlar. Duyurularında aynı zamanda destekledikleri STK'ların projelerine bağış çağrısında bulunuyorlar. Bağışlar ise doğrudan doğruya ilgili STK’nın ilgili proje için açılan resmi banka hesabına yapılır.

Adım Adım Oluşumu üyeleri 2008-2015 yılları arasında sekiz sivil toplum kuruluşunun projeleri için 5,030 yardımseverlik koşusu yaptı ve bu koşular ile 65,000 bağışçıdan 9.2 milyon TL bağış toplandı.

15 Kasım 2015’de düzenlenecek İstanbul Maratonu içinse iki sivil toplum kuruluşu yardımlarınızı beklemekte.

 

11110138.jpg

 

 

Buğday Derneği:

 

Buğday Derneği, 20 devlet üniversitesine ekolojik temelli Eğitim/Bahçecilik/Topluluk oluşturmayıhedeflediği "Doğa Dostu Kent Bahçeleri” projelerinin ilk etabı “Tohumlar Kampüse" kampanyası için sizden destek beklemekte.

Mart ayında Antalya Maratonu RunAtolia' da koşan Adım Adım koşucuları ile beraber ilk 4 kampüs bostanının oluşturulmasına şimdiden katkı alan Buğday Derneği, geriye kalan 16 kampüs için, 15 Kasım 2015 Tarihinde koşulacak olan İstanbul Avrasya Maratonu’nda sizleri de, Adım Adım Oluşumuile koşmaya ve bağış toplamaya çağırıyor.

 

Buğday Derneği’nin projelerine destek olmak için atacağınız ilk adım İstanbul maratonuna kayıt olmakve daha sonra Adım Adım’a üye olup, Buğday Derneği ile, göndereceğiniz e-posta için iletişime geçmek.

Daha fazla bilgi için  e-posta atabilir ya da 0(216) 349 99 33 numar telefonu arayabilirsiniz.

 

876543234567.jpg

 

ÇEKÜL

 

Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel değerlere ve kimliklere sahip çıkarak onların gelecek nesiller ile buluşması için çalışan ÇEKÜL projelerinin devamı için sizden destek bekliyor.

Koruma amaçlı kent planları hazırlanmasını, kentlerin eski mahallelerinde sağlıklaştırma çalışmalarını, geleneksel evlerde cephe düzenlemesi yapılmasını, tarihi yapıların, çarşıların onarılmasını ve kent meydanlarının yeniden düzenlenmesini sağlayan ÇEKÜL’e siz de İstanbul Maratonu’na katılarakdestek verebilirsiniz.

 

Bunun için ilk adımınız İstanbul Maratonuna kayıt olup sonrasında Adım Adım’a üye olmak.

Daha sonra ise, kayıt işlemleri için adresiyle doğrudan irtibat kurabilir veya linkteki formu doldurarak başvuruda bulunabilirsiniz.

 

76543234567.jpg

 

Kuzey Ormanları Savunması

 

İstanbul’un kuzeyinde yer alan son orman alanları ile bütüncül bir ekolojik alanın varlığını sürdürebilmesini savunan ve doğaya, akla, bilime dayanmayan kentsel-kırsal projenin durdurulmasını hedefleyen Kuzey Ormanları Savunması yakın zaman içerisinde #İstanbulaNefesOl kampanyasınıduyurmuştu.

 

Hala kampayaya üye olmadıysanız buradan üye olabilirsiniz. Kuzey Ormanları’na su havzalarına, meralara, göl ve göletlere; insanoğlunun ve yaşam yoldaşı hayvanların, yaban hayatın yuvasına göz diken, 3.Köprü, 3. Havalimanı gibi projelerin karşısına dikilmemizi isteyen Kuzey Ormanları Savunması sizi imza toplamaya, sanatınızı paylaşmaya, etkinliklerine katılmaya çağırıyor.

 

324324344421112222.png

Fikir Sahibi Damaklar / Slow Food Türkiye

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ÇEVRECİ Mİ TRUVA ATI MI?

 

Bu yukardakilerin içinden KOS (Kuzey Ormanları Savunması) haricindeki tüm diğer örgütler ve örgütlenmeler, ekolojistlerin çoğu tarafından "çevreci görünen ama aslında Truva Atları olan STK'lar" olarak bilinir (ki bu bence de öyledirler)

 

Evet bu örgütler dışarıdan bakıldığında son derece çevrecidirler,  hatta çevreye bir takım katkıları da vardır. Ayrıca onların isimlerini her yerde duyarız onlara son derece aşinayızdır, düşünsenize mesela çevreci diyince hangimizin aklına Greenpeace gelmez? TEMA vakfını bilmeyen var mıdır? ya WWF'den haberi olmayan vs. vs.

 

Bunlarınki sembolik çevreciliktir aslında.. onları destekleyen veya onlar için fon ayıran şirketlere ya da isimlere dikkat ettiniz mi mesela ki bu önemli birşeydir, işbirliği yaptığın kişiler kimler, kimlerle birlikte koruyor, kurtarıyorsun bu çevreyi? Petrol devleriyle mi? HES, termik santral yapıcılarıyla mı, GDO yu destekleyenler ya da hatta bizzat GDOlu ürünler üretenlerle mi vs. vs.... Yok canımmmmmm diyor gibisiniz bence.. Ben de diyorum ki hayır efendim, bu örgütlere dikkat etmekte fayda var, siz onların gerçekten de doğa katili şirketleri aklayan sözde çevreci şirketler olabileceklerini düşündünüz mü hiç?  Bir kaç örnek vereyim bi düşünün bakalım...  

 

WWF 

WWF'nin önemli para kaynakları arasında petrol devi Shell ve GDO üreticisi Monsanto ve daha birçok doğa katili şirket; iş ortakları arasında Garanti, Coca Cola Unilever gibi suyun ticaretleştirilmesine ve su kaynaklarının zarar görmesine neden olan birçok şirket bulunur. Coca Cola aynı zamanda Anadolu Grubunun bünyesindedir ki biliyorsunuz Gerze'de termik santral yapmaya çalışanlar da onlardı, ayrıca faaliyette olan hidro elektrik santralleri vardır.  

 

GREENPEACE

İşbirlikçileri arasında, Dünya su konseyi (su kaynaklarının talanını, suyun ticarileşmesi ve su dağıtımının özelleştirilmesini savunurlar)  üyesi olan ve HES projeleriyle köyleri yıkan Doğuş grubu da vardır. Doğuş Holding, Hasankeyf'i yok edecek olan Ilısu Barajı projesinin kredi sağlayacısıdır, bir çok HES inşa etmektedir. (Bilindiği üzere Greenpeace HES'e karşı çıkmaz. Bu tamamıyla danışıklı bir dövüştür. Yoksa nasıl bir çevreci örgüt HES'e karşı çıkmaz ki?) Girdikleri termik santral ihalelerini şimdilik bir tarafa bırakıyorum onları da siz araştırın bakalım. 

 

Greenpeace bu arada epey kurnaz, şirketlerden direkt para ya da fon almayı reddediyor ama mesela o şirketlerin vakıfları yoluyla yaptığı bağışları kabul ediyor. 

 

Greenpeace'in fon bağışçılarından olan Rockefeller'e bir bakalım, Rockefeller ailesini bilmeyen var mı acaba?

Rockefeller Vakfının kurucusu John D. Rockefeller 20. yüzyılın başında Shell dahil 25’ten fazla şirketi içine alarak büyük bir petrol tröstü haline gelen Standard Oil şirketinin kurucusu. Petrolün açığa çıkardığı sorunları ve petrol yüzünden çıkan savaşları falan bir düşünelim derim...  Rockefeller ailesi enerji sektöründe ve finans, maden işletmeleri vb. bir çok diğer alanda son derece güçlü bir ailedir, dünya siyasetini yönlendiren en önemli üç beş aileden biri olarak bilinir. Amerika-Irak savaşının ardından Irak'taki petrolün tamamına yakınının kendi kontrolleri altına geçtiği söyleniyor, BU AİLE HAKKINDA ÇOK CİDDİ KOMPLO TEORİLERİ ya da gerçekler VAR, Amerika'yı ve dolayısıyla dünyayı yönettiğinden tutun da, istedikleri zaman Amerika'yı iki günde yok edebileceklerine kadar... Savaşların, krizlerin en çok da böyle çok büyük servetlere sahip olan ailelerin içine yaradığını unutmamak gerekir...  Neyse konudan uzaklaşmayayım, siz çok merak ediyorsanız bu aile hakkında ayrıca araştırma yapabilirsiniz.

 

DOĞA DERNEĞİ

Aralarında HES’lerin de bulunduğu birçok yatırıma sahip Doğan Holding’in kurumsal ortağıdır. 

Başarıları arasında gösterilen, UNDP'nin desteğiyle TEMA, Buğday ve ÇEKÜL ile birlikte kurdukları ABce-Türkiye’nin Çevre ve Tarım İttifakı, suyun ticarileştirilmesini yasallaştıran “Su Çerçeve Direktifi”ni savunmaktadır. 

 

TEMA VAKFI

TEMA'dan bahsetmiyorum bile, artık hiçbir inandırıcıkları yok, Truva atı olduğu gün gibi aşikar, doğa katliamcısı işbirlikçileri TEMA ile ilişkilerini ifşa bile etti. Google a yazın göreceksiniz. 

 

vs. vs.

Sadece bunlar mı, bu kadar mı tabii ki hayır, ben bu STK ya da vakıflara ait bariz birkaç örnek verdim. Daha geniş bilgilere biraz daha araştırarak ulaşmak mümkün...

Bi de bu arada bunların doğaya hiçbir katkıları yok mu, var tabii ki var ama zararları ve samimiyetsizlikleri katkılarının çook çok üstünde. 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.