Φ gloria Gönderi tarihi: 20 Nisan , 2015 Gönderi tarihi: 20 Nisan , 2015 Tomris Uyar ile Cemal Süreya Deneme ve öykü yazarı Tomris Uyar, gazeteci, şair Ülkü Tamer’le evliyken Cemal Süreya'ya aşık oldu. İkisi de evliydi ama boşandılar. Üç yıl birlikte yaşadılar. Tomris Uyar, “Beni bıraktı ama rahat edemedi. Ona göre bana sahip olunamazdı. Senden ayrıldığım anda senin hakkında, hikayen hakkında, sevdiğimi belirtecek hiçbir şey söylemeyeceğim, benim ağzımdan kimse duymayacak” dedi ve gerçekten de bu konuda hiçbir şey yazmadı. Cemal Süreya'nın Tomris Uyar için yazdığı Sayım isimli şiir: Ayışığında oturdukBileğinden öptüm seni Sonra ayakta öptümDudağından öptüm seni Kapı aralığında öptümSoluğundan öptüm seni Bahçede çocuklar vardıÇocuğundan öptüm seni Evime götürdüm yatağımdaKasığından öptüm seni Başka evlerde karşılaştıkİliğinden öptüm seni En sonunda caddelere çıkardımKaynağından öptüm seni Ayrıca Cemal Süreya ile Tomris Uyar vakti zamanında Küçük Prens isimli kitabın çevirisini yapmıştı. Kitap bu yıl (2015) Can yayınları tarafından tekrar basıldı. Alıntı
Φ gloria Gönderi tarihi: 20 Nisan , 2015 Yazar Gönderi tarihi: 20 Nisan , 2015 Turgut Uyar ile Tomris Uyar Tomris Uyar, Turgut Uyar ile Cemal Süreya’dan ayrılmak üzereyken tanıştı. Şiir üzerine mektuplaşarak başladıkları bu ilişki Turgut Uyar'ın da eşinden ayrılmasıyla evlenerek devam etti. Tomris Uyar “Bir ara ben onun dünyaya açılan penceresi olmaktan da öte bir şeydim. Bir parçası gibiydim. Ve kendimi bir parçası gibi hissettiğim için de sıkılıyordum tabii.” der. Aralarındaki ilişkiyi şöyle özetler: “Turgut, beni her an elinden kaçıracakmış gibi gereksiz bir kaygıyla yıpranacak, ben de hiçbir rekabetin olmadığı bir alanda boyuna birinci seçilmekten yorulacaktım.” Turgut Uyar'ın Tomris Uyar için yazdığı Bir Bozuk Saattir Yüreğim Hep Sende Durur şiiri Senin için alışılmış şeyler söyleyemem sana yaraşmazKış gecesi amcamızdır bahar yakından kardeşimizAlır başımı erzincan’a giderim seni düşünmek içinDörtlükleri bozarım çünkü dağlar ne güne duruyorKıyılar ve eskimeyen her şey seni anlatmak için Bir bozuk saattir yüreğim hep sende dururNe var ki ıslanır gider coşkunluğum durmadanDurmadanDağ biraz daha benden deniz her zaman sendenHiçbir dileğimiz yok şimdilik tarihten coğrafyadan Kimselere benzemesin isterim seni övdüğümSeni övdüğüm zamanGüzel bir çingene yalnız başına dolaşmalı kırlardaSeni övdüğüm zaman Tomris ve Turgut Uyar oğulları Hayri Turgut Uyar ile birlikte, 1969 Alıntı
Φ gloria Gönderi tarihi: 20 Nisan , 2015 Yazar Gönderi tarihi: 20 Nisan , 2015 Edip Cansever ile Tomris Uyar Tomris Uyar, Edip Cansever’le aralarındaki bağı şöyle anlatır: “Sevgililik ya da aşk duygusu zamanla yara alabiliyor, örselenebiliyor, bitebiliyor. Bitmeyen tek aşkın gerçek ve lirik bir dostluk olduğunu Edip Cansever öğretti bana.” Edip Cansever de Tomris Uyar için “Tomris rakıyı çok severdi, bense onu.” der. Edip Cansever'in Tomris Uyar için yazdığı Yaş Değiştirme Törenine Yetişen Öyle Bir Şiir isimli şiiri Alıntı
Φ gloria Gönderi tarihi: 20 Nisan , 2015 Yazar Gönderi tarihi: 20 Nisan , 2015 Ve aslında Tomris Uyar'ın ilk eşi olan Ülkü Tamer'le evliliğinden de bahsedeyim biraz. Ülkü Tamer ile Tomris Uyar aslında kolejden beri birbirlerini tanıyor ve seviyorlarmış. Kızları Ekin henüz birkaç aylıkken sütten kazayla boğularak ölmesi sonucu bu evliliği devam ettirememişler. Bu ölüm onların ayrılıklarının başlangıcına milat olmuş. Alıntı
Φ gloria Gönderi tarihi: 21 Şubat , 2017 Yazar Gönderi tarihi: 21 Şubat , 2017 Cemal Süreya'dan Tomris'e: Ay ışığında oturduk Bileğinden öptüm seni Sonra ayakta öptüm Dudağından öptüm seni Kapı aralığında öptüm Soluğundan öptüm seni Bahçede çocuklar vardı Çocuğundan öptüm seni Evime götürdüm yatağımda Kasığından öptüm seni Başka evlerde karşılaştıki İliğinden öptüm seni En sonunda caddelere çıkardım Kaynağından öptüm seni Alıntı
Φ gloria Gönderi tarihi: 21 Şubat , 2017 Yazar Gönderi tarihi: 21 Şubat , 2017 Turgut Uyar'dan Tomris'e: Herkes seni sen zanneder. Senin sen olmadığını bile bilmeden, Sen bileSeni ben geçerken Derim ki, saati sorduklarında; Onu ”O” geçiyordur Kimse anlam veremez. Tamir ettirmedin gitti derler şu saati Ettirmek istiyor musun demezler. Bir bozuk saattir yüreğim, hep sende durur Zamanı durdururum yüreğimde, Sensiz geçtiği için, Akrep yelkovana küskündür Şu bozuk saat çalışsa benim için ölümdür. Bil ki akrep yelkovanı geçerse Atan bu yüreğim durur. Bırak bozuk kalsın, hiç değilse Bir bozuk saattir yüreğim, hep sende durur. Alıntı
Φ gloria Gönderi tarihi: 21 Şubat , 2017 Yazar Gönderi tarihi: 21 Şubat , 2017 Cansever'den Tomris'e: Ben seni uzun bir yolda yürürken görmedim ki hiç Yağmurlar altında gördüm, kadeh tutarken gördüm de Bir kıyıya bakarken, bakarkenki ağlayan yüzünle Ve yarışırsa ancak Monet’nin Kadınlarına yaraşan giysilerinle Gördüm de ben seni uzun bir yolda yürürken görmedim ki hiç. Öyle kısaydı ki adımların, diyelim bir yaz tatilinde Bir otel kapısının önünde, tahta bir köprünün üstünde Bir demet çiçekle paslanmış bir kedi arasında Öyle kısaydı ki adımların Şöyle bir bardak yıkayışının vaktiyle Ölçülür ve denk düşerdi ancak Ben seni uzun bir yolda yürürken görmedim ki hiç. Yok bir yanıtın ”nereye” diyenlere Bir buz titreşimi gibi sallantılı ve şaşkın Ve çabuk bir merhaban vardır bir yerden gelenlere O bir yerler ki, diyelim çok uzak olsun Sen gelmiş gibisindir oralardan, otobüslerden Yollardan, deniz üstlerinden topladığın gülüşlerle Ben seni uzun bir yolda yürürken görmedim ki hiç Seni görünce dünyayı dolaşıyor insan sanki Hani Etiler’den Hisar’a insek bile Bir küçük yaşındasın, boyanmış taranmışsın Çok yaşında her zamanki çocuksun gene Ben seni uzun bir yolda yürürken görmedim ki hiç. Mart ayında patlıcan, ağustosta karnabahar Mutfağın mutfak olalı böyleBir adın vardı senin, Tomris Uyar’dı Adını yenile bu yıl, ama bak Tomris Uyar olsun gene Ben bu kış öyle üşüdüm ki sorma Oysa güneş pek batmadı senin evinde Söyle ben seni uzun bir yolda yürürken gördüm müydü hiç. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.