Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Irak Savaşı’nın temelinde ABD’deki sınıf çatışması var


berceste

Önerilen İletiler

Irak Savaşı’nın temelinde ABD’deki sınıf çatışması var

 

“Ben, ABD’nin ve uluslararası güçlerin Irak’taki bütün güçlerini derhal geri çekmelerini savunuyorum. Kademeli geri çekilme ya da Irak’taki durum gelecekte belirsiz bir zamanda istikrara kavuştuğu zaman geri çekilme takvimi hazırlanması yönünde çeşitli önerilere karşı derhal geri çekilmek gerektiğini düşünüyorum.”

Bu sözler ABD’nin Irak politikalarına karşı ciddi bir muhalefet yürüten Anthony Arnove’a ait. Agora Kitaplığı’ndan çıkan ‘Irak’tan Çekilmenin Mantığı’ isimli kitabında çekilmenin gerekçelerini ortaya koyan yazar, savaşın temelinde sınıf çatışması olduğunu savunuyor. Ona göre, ABD’deki küçük bir kısım elit savaştan, petrolün kullanımından ve çevresel tahribattan faydalanıyor. Bunun için savaşı başlatan bu isimlerin savaşı bitirmeye karar vermelerini beklemek büyük bir çelişki. Arnove, Irak Savaşı’nın nedenlerinden birini de, ‘Irak kitle imha silahlarına sahip olduğu için değil, olmadığı için vuruldu.’ sözleriyle ortaya koyuyor.

 

Irak’ta öldürülen ABD askerlerinin sayısı 2 bine ulaştığı gün, ABD Başkanı Bush yaptığı bir konuşmada, “Asla geri çekilmeyeceğiz, asla vazgeçmeyeceğiz ve tam zaferden daha azına asla razı olmayacağız.” diyordu. Bu tablo yıllar önce Vietnam Savaşı sırasında Kenndy, Johnson ve Nixon tarafından da tekrarlanmıştı. Fakat bugün olduğu gibi geçmişte de ‘çantada keklik’ sayılan zafer kazanılamadı ve on binlerce sivil ve asker savaşın kurbanı oldu. Bu savaşın daha fazla kayba neden olmadan ‘derhal’ durdurulmasını savunan Anthony Arnove, gerekçelerini kendisinden 39 yıl önce ‘Vietnam: Geri Çekilmenin Mantığı’ isimli kitabı kaleme alan Howard Zinn’in gerekçelerine dayandırıyor. Soğuk savaştan sonra ‘komünizm tehlikesi’nin yerini ‘terör tehlikesi’ne bıraktığını belirten Anthnoy Arnove, Vietnam ve Irak kıyaslamasını da şöyle yapıyor: “Irak, Vietnam’dan oldukça stratejik, ABD’nin çıkarları burada çok daha fazla. Irak, petrol rezervleri açısından dünyanın ikinci büyük ülkesi, bölgedeki petrol rezervlerinin üçte ikisine ve doğalgaz rezervlerine sahip.”

 

Irak’taki askerî ve ekonomik işgalin bitimi, bütün askerî üslerin kapatılması ve Irak’ın kendi enerji kaynaklarını kontrol etmesi şartlarını öne süren Anthony Arnove, bunun gerçekleşebilmesi için ABD içinde ve dışındaki savaş karşıtı hareketin güçlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Irak saldırısına karşı çıkmanın insanların İran veya herhangi bir yerdeki rejim değişikliği fikrine karşı çıkmalarını sağlamayacağını düşünen Arnove, bir ayrıntının da altını çiziyor. Ona göre, ABD’de ve diğer ülkelerde savaş karşıtı hareketi oluştururken, ‘anti emperyalist’ kanadın da inşa edilmesi gerekiyor. Bu kanat, ABD müdahalelerinin uzun ve kanlı tarihini ortaya koyarak, Amerikan emperyalizminin ekonomik ve kurumsal köklerini de açığa çıkarmış olacak. Yazar, düşüncelerini dile getirirken veya sözlerinde direkt Washington’ı hedef almıyor, onların kendi mantığını anlamasını beklemiyor. Askerler, onların aileleri, öğrenciler, çalışanlar ve genelde sokaktaki insana sesleniyor, bu yolla Amerikan hükümetine baskı yapılabileceğine inanıyor. “Irak Savaşı’nı bitirecek tek bir formül veya eylem yoktur.” diyen yazar, dışarıdaki savaşla içeride göçmenler ve fakirlere karşı gerçekleştirilen savaş arasındaki bağlantıya dikkat çekiyor. Ona göre elzem olan bir faktör de savaş karşıtı hareketin, politikanın dışında kalması değil, aksine politikaya nüfuz etmesi. Bu açıdan Yeşillere yakın duran yazar, “Savaş karşıtı hareket, kendi bağımsızlığını sürdürme ihtiyacı duyar. Biz bağımsız seçim inisiyatiflerini desteklerken ve savaş kışkırtıcılığı yapan adaylarla mücadele ederken hiçbir partiye bağlı kalmamalıyız.” diyor.

 

Irak’tan kademeli olarak veya Irak istikrara kavuştuğu zaman geri çekilme fikrine şiddetle karşı çıkan Arnove, bu çarelerin işgalin ve akan kanın sürmesi lehinde ortaya atılan çareler olduğunu söylüyor. Bunun nedenini de şöyle dile getiriyor: “ABD ordusuyla müttefiklerinin çekilme zamanına karar verecek olan insanlarla, savaşı başlatanlar aynı insanlardır ve bu insanların savaşın kazanılmasında büyük çıkarları vardır.” Yazar kesin ve net bir duruşla savunduğu çekilmenin mantığını da 8 maddede sıralıyor: ABD ordusunun Irak’ta kalmaya hakkı yoktur, ABD Irak’a demokrasi getirmiyor, ABD Irak’ı işgal ederek dünyayı daha güvenli kılmıyor, ABD Irak’ta iç savaşın çıkmasını önlemiyor, ABD Irak’ta kalarak terörizmle mücadele etmiyor, ABD çatışmayı sürdürerek ölenleri onurlandırmıyor, ABD Irak’ı yeniden inşa etmiyor, ABD yol açtığı zararlar ve acılardan dolayı yükümlülüklerini yerine getirmiyor.

 

 

Yazar Anthony Arnove, ‘Irak’tan derhal ve ön koşulsuz, hemen, şimdi çekilmeliyiz, bu kararı savaşı başlatanlar ve savaşın sürmesinden çıkarı olanlara bırakmamalıyız’ düşüncesini savunuyor. Bu sözlerle, Washington’a, yöneticilere veya ticaret adamlarına değil, insanlığın vicdanını harekete geçirebilecek dünya kamuoyuna sesleniyor.

 

 

EMİNE DOLMACI - TURKUAZ

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.