Φ tülvent Gönderi tarihi: 19 Kasım , 2013 Gönderi tarihi: 19 Kasım , 2013 İSTANBUL’ un iniltilerini dinliyorum, gözlerim kapalı... Özlemlerimle Bostancı Kasaplar Çarşısı’ndan geçiyorum ve İstasyon’un arkasındaki top sahasında bizlere penaltı attıran Lefter Küçükandonyadis ağabeyi arıyor gözlerim. Bize ''aferin'' dese ve dünyalar bizim olsa! İstanbul’da hâlâ mahalle arasında çocuklara çalım atmayı öğreten Lefterler var mı?Bostancı’da veya Kuşdili çayırında gazozuna maç yapan Kadriler, Suatlar?Onların ellerini sıktık diye sevinçten uçan bizler?Halı saha çocukları, o büyük sevinçleri yaşıyorlar mı?* Kevser Teyzenin özlenen inzibat önlemleriSonra Çamlık’taki kayalıklara gidiyoruz. Elbiselerimizi taşların arasına saklıyoruz. Cup suya!Bostancı Deniz Plajı’na kayalıklardan yüzerek illegal giriş yapıyoruz. Kevser Teyzenin bakışlarına bugün yakalanmadık. Bilet almadan kendi yöntemlerimizle sıcak kumlara uzanıyoruz. Kevser Teyzenin bizi yakalayıp kulağımızı çekmesi ile metropol polisinin biber gazı yakınlaşmasını karşılaştırıyorum. Mahallenin inzibat önlemleri bile özleniyor.* Mahalle kızlarının ve delikanlısının erdemleriKumda güneşlenip, çeşitli oyunlardan sonra Altan Cengel ve Yavuz Kirmanlı’yla Kınalı Ada Feneri’ne kadar yüzüyoruz. Altıntepe’den can ciğer mahalle arkadaşlarım. Duruşmalara geliyor ve bana el sallıyorlar hâlâ. Akşam plajın üstündeki açık hava sinemasındayız. Bu kez legal yoldan! Tren düdükleri ve raylardaki gürültüleri arasında Yeşilçam filmleri seyrediyoruz. Keşke bitmese, ama işte perdede “son” yazıyor. Eşref Kolçak’ın mahalle delikanlısı erdemlerine özenerek güle oynaya evlerimize dönüyoruz. O filmlerde Belgin Doruklar, mertliğe, sırılsıklam tutkuya, sadakat ve alın terine kaptırıyorlar gönüllerini. Hepsi mahalle kızları. Ve kadınlar şefkatli, fedakâr, sofralarında mahallenin bütün çocuklarına yer var.Mahalleler kadınlar ve kızlarla hayat dolu. Mahalleye ruhunu asıl veren onlar.Mahalle, kentin maneviyatı, kentin namusudur!* Mahallelerde paylaşılan sesler ve ses geçirmeyen apartman duvarlarıKahvelerin bahçelerindeki koca çınarlar, birer gönül anıtı gibi. Gölgelerindeki zar sesleri… “Severler güzeli genç ise” şakalaşmaları… Tavlanın döşüne şiddetle vurulan pullar… Gönülden gönüle incelikler, güzellikler. Hayatlarında feleğe küfrederek sürekli gele atan namuslu emekçiler, zarlar düşeş gelince seviniyorlar. Dedem İlköğretim müfettişi İbrahim Olcaytu’nun Tepe Mahalle’deki gecekondusunun inşaatında tuğla taşıyorum, su çekiyorum tenekelerle. Arkadaşlarım yardım ediyorlar. Sıvasız, tuğla duvarları açıkta gecekondularda komşunun çocuğu ağlıyorsa, bütün mahalle duyuyor. Sevinçler herkesin sevinci oluyor. Düğünler herkesin düğünü. Metropollerin apartmanlarının ses geçirmeyen duvarları, ağlama seslerini ve sevinç çığlıklarını da geçirmiyor. Asansörlerde insanlar birbirlerine boş gözlerle bakıyorlar.* Paylaşılan gururlarGururlar da paylaşılıyor. Mahallenin bekçisi Hüseyin Amcanın torunları tatil günleri üniformalarla çıkarken Tepe Mahalle’nin yokuşunu, herkesin göğüsleri kabarıyor. İkisi de general oluyorlar. Cumhuriyet, mahalle bekçisinin torunlarını general yapıyor. Aydın Bakkaldan veresiye leblebi alıyoruz. Berber dükkânları, kahveler, nalbur dükkânı birer küçük mahalle forumu. Kasaplar Çarşısındaki Dondurmacı Hristo, dondurma külahına “bir kaşık da benden” diyerek ikramiye ekleyince gözlerimiz parlıyor. Yazarkasalı büyük mağazalarda, AVM’lerde kaybedilen güzelliklere nasıl yanmazsınız? Alınan güller, verilen güller, şimdi hangi çöplüklerde soluyor ve çürüyor? Ancak mahalleleri canlandırarak yeniden kavuşacağımız insancıl kentlerin yollarını gözlüyoruz.Alıntı 2 Alıntı
Φ tülvent Gönderi tarihi: 21 Kasım , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 21 Kasım , 2013 Meğerse neler değişmiş ülkemizde, neleri unutmuşuz zamanla. Kent araştırmacısı AKIN KURTOĞLU' nun yazısından elde edilen, Türkiye nostaljisinden kısa notlar ve fotoğraflarla Bir Zamanlar Türkiye... Derleyen: Murat ARİFOĞLU Alıntı
Φ tülvent Gönderi tarihi: 21 Kasım , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 21 Kasım , 2013 Eski İstanbul fotoğraflarına baktığımızda, çok şeyin zaman içinde insanoğluna karşı duramadığını, geçmişin ve tarihi değerlerimizin izlerinin yok oluşunu üzüntüyle görüyoruz. 1914 yılında yakılarak yok edilen Dev Adliye Sarayı:Beyazıtta Ali Paşa Sarayı yakıldı ve sonra yıktırıldı: Galatasaray Meydanında soldaki bina artık yok:Sarıyer'de Büyükdere sahil yolundaki yalılardan şimdi bir kaçı ayakta:Cumhuriyet Caddesi, ne tramvay kaldı ne de parke yolu:Karaköy meydanında cami ve soldaki bina artık yok, üzerinden yol geçti:Emirgan'da Hidiv İsmail Paşa Sarayı, şimdilerde asfalt yol oldu:Istiklal caddesi, sağdaki bina artık yok: Unkapanı Köprüsü ve girişteki mermer zafer takı, artık sadece fotosu var: Levent Villaları, 1940'ların villaları şimdilerde kebapçı olmuş:Nişantaşı'nda villaların yerlerinde betonarme apartmanlar var: Rumeli Caddesi, dönemin 3-4 adet apartmanı dışında eski bina kalmadı, parke yolda asfalt oldu:Sadabad Kasrı, Kağıthanedeki bu saray 1960'larda yıktırılmış:Şişhane Meydanı, En öndeki bina tek başına kaldı, diğerleri yerle bir oldu.Şişli'de Halaskargazi Caddesi, soldaki Atatürk Evi dışında tüm binalar bugün düz cepheli apartmanlara bıraktı yerlerini:Taksim Meydanı, fazla söze gerek yok! Tepebaşı, İstanbul'un en güzel tiyatrolarından biriydi, yandı ve yerine çok katlı otopark yapıldı:Tophane, cami duruyor ama kışla binaları yıkılarak yerlerine yol yapıldı:Nişantaşı Valikonağı Caddesi, En soldaki Vedat Tek evi dışında hepsi yerlerini beton yığınlarına bıraktılar: 1 Alıntı
Φ İNTERLOCK Gönderi tarihi: 21 Kasım , 2013 Gönderi tarihi: 21 Kasım , 2013 http://youtu.be/XXC4MYaFicw beni de alın ne olur koynunuza hâtıralardolanıp kalayım bir an boynunuza hâtıralar yeriniz ne, yurdunuz ne, benden böyle korkunuz neduyuyorum sesinizi bazen derin bir kuyudandinliyorum uzakları kalkıp derin bir uykudan beni de alın ne olur koynunuza hâtıralarbu ömür tükenecek yolunuza hâtıralar .. 1 Alıntı
Φ politika Gönderi tarihi: 21 Kasım , 2013 Gönderi tarihi: 21 Kasım , 2013 Istanbul'un belki sokaklari pisti bugünde pis,belki sokaklari eskiydi belki gökdelenleri yoktu ama Istanbul safti,temizdi insanlari kaliteliydi peki ya simdi??? saygilarla 2 Alıntı
Φ tülvent Gönderi tarihi: 22 Kasım , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 22 Kasım , 2013 İNTERLOCK, Şarkının sözleri çok anlamlıydı. Teşekkürler ilginize politika, Çok çok haklısınız. İlginiz için teşekkürler 1 Alıntı
Φ İNTERLOCK Gönderi tarihi: 22 Kasım , 2013 Gönderi tarihi: 22 Kasım , 2013 YIL -1955FİYAT LİSTESİ:1 Kg UN = 65-Kuruş1 Kg TOZ ŞEKER = 1,53 TL1 Kg ET = 3,76 TL1 Litre ZEYTİNYAĞI = 3,27 TL1 Litre SÜT = 80-Kuruş1 Kg PEYNİR = 2,84 TL1 Kg ÇAY = 18 TL1 Adet SİMİT = 5-Kuruş1 Adet YUMURTA = 5-Kuruş1 Adet EKMEK = 25-Kuruş 1 Alıntı
Φ tülvent Gönderi tarihi: 26 Kasım , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 26 Kasım , 2013 YIL -1955 FİYAT LİSTESİ: 1 Kg UN = 65-Kuruş 1 Kg TOZ ŞEKER = 1,53 TL 1 Kg ET = 3,76 TL 1 Litre ZEYTİNYAĞI = 3,27 TL 1 Litre SÜT = 80-Kuruş 1 Kg PEYNİR = 2,84 TL 1 Kg ÇAY = 18 TL 1 Adet SİMİT = 5-Kuruş 1 Adet YUMURTA = 5-Kuruş 1 Adet EKMEK = 25-Kuruş Aaaa, ne güzel! Teşekkür, hiç görmemiştim, çook mutlu oldum Alıntı
Φ tülvent Gönderi tarihi: 1 Aralık , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 1 Aralık , 2013 '' Bir zamanlar Türkiye' de gelinlik modelleri nasıldı '' diye merak ettiniz mi hiç? Bir Zamanlar Türkiye' de erkekler de daha mı ince ve zarifti nee??? 1 Alıntı
Φ bysteve Gönderi tarihi: 1 Aralık , 2013 Gönderi tarihi: 1 Aralık , 2013 istanbuldaki istanbullu sayısının çok az olduğunu öğrendim doğru mu bu? Alıntı
Φ politika Gönderi tarihi: 1 Aralık , 2013 Gönderi tarihi: 1 Aralık , 2013 Resmi rakamlara göre 15 milyon gayri resmi rakamlara göre 20 milyona yaklasan dünyanin en büyük metropollerinden biri olan Güzel Istanbul'un nüfusu Türkiye'nin bir karmasidir.Istanbulda 2 milyon 200 bin Istanbullu disinda kalanlarin hepsi Anadolu'dan gelmislerdir.Bunlarin büyük bir cogunlugunu:Güneydogu illerinden gelenlerle Karadeniz illerinden gelenler olusturmaktadir. Istanbul'da Istanbullu oraninin az oldugu dogrudur. saygilarla Alıntı
Φ tülvent Gönderi tarihi: 4 Aralık , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 4 Aralık , 2013 BeyazıtBeyazıtBeyoğluBoğazDolmabahçeDolmabahçe Alıntı
Φ tülvent Gönderi tarihi: 4 Aralık , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 4 Aralık , 2013 (+) Taksim MeydanıGalata Köprüsü, tramvayın son seferiGalata Köprüsü, tramvayın son seferiUnkapanıUnkapanı KöprüsüÜsküdar, ta donmuş Tuna'dan kopup gelen buz parçaları boğazdan geçerkenÜsküdar 1910'lar..... Üzerine Boğaz diye yanlış yazılmış, burası Haliç...Tphane tarafı, puldaki damga 1921...Ayasofya, puldaki damga 1937....Puldaki damga 1921... Alıntı
Φ tülvent Gönderi tarihi: 4 Aralık , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 4 Aralık , 2013 Eski İzmir’in resimleri fotoğrafları… Hatay, Karşıyaka, Alsancak, Göztepe, Mersinli ve genel görünümleri ile İzmir aşıkları için süper resimler. 1935′li yıllarda Cumuhuriyet Meydanı Fuar Girişi İzmir Saat Kulesi Kordon Otobüs Bekleyen İzmirliler Karşıyaka Alsancak Hatay Caddesi Alsancak tren Garı Bayraklı (Şimdiki ALtınyol ve Yüzme Havuzunun olduğu mevkii) Mersinli Eski Foça 1 Alıntı
Φ tülvent Gönderi tarihi: 4 Aralık , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 4 Aralık , 2013 Varyant'tan bir görünüş Liman ve Sarıkışla'nın varyant'tan görünümü (1865) (Bugünkü Konak Meydanı'nın eski hali)Konak Saat Kulesi (1901).Arka planda Kadifekale.II.Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yıl dönümünde dikilen İzmir Saat Kulesi (1901)KemeraltıBasmane (Sağda Basmane Garı, karşıda Fuarın 9 Eylül girişi)Fuar'dan bir görünüşAsansör1880'li yıllarda 1.Kordonboyunda cumbalı evler ve atlı tramvaylar.Pasaport iskelesi ve o zamanki Kordon boyu girişi İzmir Pasaport İskelesi (1894)Cumhuriyet Alanı, Atatürk anıtı (Eski düzenlenmesi ile)Liman (Karagümrük) (Eski düzenlenmesi ile)Karşıyaka vapur iskelesiYunanlılar İzmir'den kaçarken çıkan İzmir yangını (1922) 1 Alıntı
Φ tülvent Gönderi tarihi: 4 Aralık , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 4 Aralık , 2013 Bir zamanlar GAZİANTEP Alıntı
Φ tülvent Gönderi tarihi: 4 Aralık , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 4 Aralık , 2013 Bir zamanlar GAZİANTEP Alıntı
Φ tülvent Gönderi tarihi: 4 Aralık , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 4 Aralık , 2013 Bir zamanlar GAZİANTEP Eski Antep KadınlarıEski Bir Ermeni Ailesi Eski Bir GörünüşErmeni HallaçEski Meryem Ana Kilisesi Halı Ören Ermeniler Yun Egiren KadınlarKaleden Eski Bir GörünümEski Yetim Okulu Fırıncılar 1 Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.