Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ALLAH VE SEN DİLERSEN SÖZÜ


selef_61

Önerilen İletiler

ALLAH VE SEN DİLERSEN SÖZÜ

 

Kuteyle (r.a) diyor ki:

«Yahudilerden birisi Rasulullah (s.a.s)'in huzuruna gelerek:

«Siz müslümanlar da şirk koşuyorsunuz. Çünkü: «Allah ve sen diledin de şu iş oldu» diyorsunuz. «Ka'be hakkı için» diye yemin ediyorsunuz» dedi. Bunun üzerine Rasulullah (s.a.s) müslümanların yemin etmek istedikleri zaman: «Ka'be'nin Rabbi Allah üzerine» diye yemin etmelerini ve «Allah diledi sonra da sen diledin» demelerini emretti.

(Nesei, sahih senedle)

 

İbn-i Abbas (r.a) şöyle demiştir: Bir adam Rasulullah (s.a.s)'e hitaben:

«Allah ve sen dilediniz» deyince Rasulullah (s.a.s) ona: «Beni Allah'a eş mi koşuyorsun? Yalnız Allah diledi, de» buyurdu.

(Nesei - İbn-i Mace)

Tufeyl (r.a) diyor ki:

«Bir gece rüyamda birkaç yahudiye rastladığımı gördüm. Ve onlara: «Gerçekte: «Uzeyr Allah'ın oğludur» demeseydiniz çok iyi olurdunuz» dedim. Onlar da:«Gerçekten: «Allah ve Muhammed diledi» demeseniz en doğru yolda olan insanlar sizlersiniz» cevabını verdiler. Sonra bir hristiyan topluluğuna rastladım ve onlara: «İsa Allah'ın oğludur» demeseydiniz gerçekten çok iyi olurdunuz» dedim. Onlar da bana: «Allah ve Muhammed diledi» demeseniz gerçekten en doğru yolda olan insanlar sizlersiniz» dediler.

Sabah olunca bunu birkaç kişiye anlattım. Sonra Rasulullah (s.a.s)'in huzuruna giderek ona da anlattım. Rasulullah (s.a.s) bana: «Bu rüyayı hiçkimseye anlattın mı?» diye sordu. «Evet» dedim. Bunun üzerine Rasulullah (s.a.s) Allah'a hamd ve sena ettikten sonra dedi ki:

«Tufeyl bir rüya gördü. İçinizden bir kısmınıza da anlattı. Sizlerin söylemekte olduğunuz bir söz vardı ki onu daha önce yasaklamam gerekiyordu. Fakat şu şu sebepler beni engelledi. Artık: «Allah ve Muhammed diledi» demeyin «Yalnız Allah diledi» deyin.»

(İbn-i Mace)

İbn-i Abbas (r.a) diyor ki:

«Allah'a eş koşmak şirktir ve bu şirk karanlık bir gecede siyah bir karıncanın kıpırtısından daha gizlidir. Şöyle ki senin: «Allah ve senin hatırın için» veya «Allah ve benim hatırım için» deyişin «Şu köpek olmasaydı veya şu ördekler olmasaydı mutlaka eve hırsız girerdi» demen ve bir kimsenin arkadaşına: «Allah ve sen dilediniz de bu iş oldu» veya «Allah ve filan adam olmasaydı» demesi hep şirk olan sözlerdendir.»

(İbn-i Ebu Hatim)

 

Huzeyfe (r.a)'den Rasulullah (s.a.s)'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

«Allah ve filan adam diledi de bu iş oldu» demeyin. Fakat «Allah diledi, sonra da falan adam diledi» deyin.» (Ebu Davud, sahih senedle)

 

«Allah ve sen dilersen», «Allah ve sen dileseydin bu iş olmazdı» ve bu manayı ifade eden benzer sözleri söylemek küçük şirktir, insanı dinden çıkarmamakla birlikte büyük haramlardan daha haram olduğu için müslümanların bu gibi sözleri kullanmamaları gerekir.

Bu sözün büyük şirk değil de küçük şirk olduğunu Rasulullah'ın şu sözü isbat ediyor:

«Daha önce yasaklamam gerekiyordu, fakat şu şu sebepler beni engelledi.»

Zira, şayet bu tür sözleri söylemek büyük şirk olsaydı Rasulullah (s.a.s) bunun hükmünü sahabelere bildirmekte bir an olsun gecikmez derhal bildirirdi.

Ayrıca hadisi şerif bize; yahudilerin ve hristiyanların da küçük şirk hakkında ilme sahip olduklarını gösteriyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Allah razı olsun mübarek

 

Bide gayb hususundaki hadislerde

'Allah ve resulü bilir' var.

 

Burda niyet önemli ki bunun için dolaylı şirk olsa gerek.

 

Çünkü melekler geleceği bilir dediğimizde burda meleklerin bile bileceği yalnız Allah(cc) izni kadar olduğunuda biliyoruz.

 

Bakara/32- Dediler ki: "Yücesin sen (ya Rab!). Bizim, senin bize öğrettiğinden başka bir bilgimiz yoktur. Şüphesiz sen bilensin, hakîmsin".

 

yani bu hususların geçtiği hadislerde Allah resulünün bir şey öğreteceği

belli ki Allah ve resulü bilir.Diyorlar yani bir öğüt nasihat ders vereceği için.yani söylenilen söz söylendiği daire içerisinde geçerli genel bir yargı değil yaniyapılan övülme belirli konuşulan bir konu için ancak söylenişi ile genelleme ifade ettiği için hoş değil.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.