Φ Canraşit Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Neyi savunmayinca? Neyi olabilir ? Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Her Islamin sartlarini uygulamayan deist olur mu, olmaz mı ? Deistten ne algilandigina bagli. Deist kisaca dini olmayan, dini uygulamasi olmayan demektir. Islamin sartini uygulamayan imanin sartina inaniyorsa, dini var demektir o zaman olmaz. Sadece Allah'a inaniyor bunu da islama baglamiyorsa, mesela tasavvufcu ise ya da varoluscu ise olabilir. Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Neyi olabilir ? Ben ipin ucunu kacirdim. o yuzden basa donuyorum, neyi savunmayinca? Alıntı
Φ Canraşit Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Sadece Allah'a inaniyor bunu da islama baglamiyorsa, mesela tasavvufcu ise ya da varoluscu ise olabilir. Allaha inanıyorsa, İslama bağlamış demektir. Çünkü, Allahın tanımı İslamda vardır. Alıntı
Φ Canraşit Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Islamin sartini uygulamayan imanin sartina inaniyorsa, dini var demektir o zaman olmaz. Ne olmaz ? Seküler mi ? Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Allaha inanıyorsa, İslama bağlamış demektir. Çünkü, Allahın tanımı İslamda vardır. Ozaman tanrisi ozel bir dine ait ise deist degildir. Cunku deistin tanrisi hem bir dine ait degildir hem de Allah gibi insani ozellikleri yoktur ve yasama mudahele etmez. Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Ne olmaz ? Seküler mi ? Oyanit su soruya gore; Canraşit, 05 Ara 2013 - 03:30 tarihinde , dedi ki Her Islamin sartlarini uygulamayan deist olur mu, olmaz mı ? Yani deist olmaz. Alıntı
Φ Canraşit Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Ozaman tanrisi ozel bir dine ait ise deist degildir. Cunku deistin tanrisi hem bir dine ait degildir hem de Allah gibi insani ozellikleri yoktur ve yasama mudahele etmez. O halde her İslamın şartlarını uygulamayana Deist diyemeyiz. Belki uygulamamanın günah olduğunu kabul edip uygulamıyordur. Alıntı
Φ Canraşit Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 deist olmaz. Deist olmazsa Seküler olmaz mı ? Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 O halde her İslamın şartlarını uygulamayana Deist diyemeyiz. Belki uygulamamanın günah olduğunu kabul edip uygulamıyordur. Tabiki ben "laik musluman" diyorum. Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Deist olmazsa Seküler olmaz mı ? Sekuler dunyevi demektir. Dunya otesi yoktur. Alıntı
Φ Canraşit Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Tabiki ben "laik musluman" diyorum. İslamın şartlarını uygulayan Laik Müslümanlar da vardır. Alıntı
Φ Canraşit Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Sekuler dunyevi demektir. Dunya otesi yoktur. Seküler dünyevi işlerine dinini karıştırmayan demektir. Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Seküler dünyevi işlerine dinini karıştırmayan demektir. Sekuler demek fizik otesi inanci olmayan demektir, yani agnostiktir. Ayni zamanda beseridir. İslamın şartlarını uygulayan Laik Müslümanlar da vardır. Seriat istememek kaydiyla. Alıntı
Φ Canraşit Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Gönderi tarihi: 5 Kasım , 2013 Sekuler demek fizik otesi inanci olmayan demektir, yani agnostiktir. Ayni zamanda beseridir. Seküler dünyevi işlerine dinini karıştırmayan demektir. Şeriat istemeyen Laik Müslümanların bir kısmı da buna dahildir. Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 6 Kasım , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 6 Kasım , 2013 Seküler dünyevi işlerine dinini karıştırmayan demektir. Şeriat istemeyen Laik Müslümanların bir kısmı da buna dahildir. Senin tanimin laikligi iceriyor. Laiklik bir sistem/duzen, sekulerlik ise bir bilinctir. Sekulerlikte sadece dunya otesi yer almaz. Laiklikte de din devlette yer almaz. Alıntı
Φ Canraşit Gönderi tarihi: 7 Kasım , 2013 Gönderi tarihi: 7 Kasım , 2013 Sekulerlikte sadece dunya otesi yer almaz. Sekülerlikte dünya ötesi yer alabilir ama dünyevi işlere karıştırılmaz. Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 8 Kasım , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 8 Kasım , 2013 Sekülerlikte dünya ötesi yer alabilir ama dünyevi işlere karıştırılmaz. Tam tersi, sekulerlik dunyevi demektir. Yani dunya otesi yoktur. Burada sekulerligin ne oldugu anlamindadir. Tabi ki sekuler, yasamdadir, yasam sonrasi bir inanci yoktur. Alıntı
Φ Canraşit Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2013 Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2013 Tam tersi, sekulerlik dunyevi demektir. Yani dunya otesi yoktur. Burada sekulerligin ne oldugu anlamindadir. Tabi ki sekuler, yasamdadir, yasam sonrasi bir inanci yoktur. Sekülerlik " dünya ötesi yoktur " gibi bir iddiası içermez. İçerse adı Ateizm veya Deizm olur. sekülerlik bir inanç değildir. Sekülerlik yaşama, dünyaya bir yaklaşım tarzının, bir duruşun felsefesidir. Dünya ötesinin değil. Zaten dünya ötesinin var olup olmadığı Metafizik Felsefe konusudur. Oysa, Seküler Felsefe Metafizik bir felsefe değildir. Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2013 Sekülerlik " dünya ötesi yoktur " gibi bir iddiası içermez. İçerse adı Ateizm veya Deizm olur. sekülerlik bir inanç değildir. Sekülerlik yaşama, dünyaya bir yaklaşım tarzının, bir duruşun felsefesidir. Dünya ötesinin değil. Zaten dünya ötesinin var olup olmadığı Metafizik Felsefe konusudur. Oysa, Seküler Felsefe Metafizik bir felsefe değildir. Sekulerligin tam karsiligi dunyevi demektir. Bunu sen kendi alginda anlam ve icerik olarak kendince yorumlayabilirsin. Ben de bir bilinc duzeyi oldugunu soyluyorum. O yuzden ben ne "bir metafizik felsefedir" dedim, ne de "dunya otesinin felsefesi" dedim. Zaten dunyevilik b unlarin olmadigi anlamindadir. Sekulerlik ateizmin humanizmin deizmin bir algisi olabilir de olmayabilir de. Cunku idealit temelli ateistler deistler ve humanistler vardir. Dolayisi ile idealist sekulerlik te mevcuttur. Alıntı
Φ Canraşit Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2013 Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2013 O yuzden ben ne "bir metafizik felsefedir" dedim, ne de "dunya otesinin felsefesi" dedim. Zaten dunyevilik b unlarin olmadigi anlamindadir. Ben de denilmiş demedim zaten. Sekülerliğin " dünya ötesi yoktur " gibi bir yaklaşımı yoktur. Olsaydı bu yargı Metafizik bir yargı olurdu demek istedim. Dünyevilik bu konuda bir yargı olduğu anlamına gelmez. Sekülerliğin bu konuda bir görüşü yoktur. Sekülerlik elbette bir bilinç düzeyidir. Zaten o nedenle " yaşama bakış tarzıdır, bir duruşun felsefesidir " demiştim. İdealist temelde bir Sekülerlikten bahsedilebilir. Ancak, bu görüş Sekülerlik kavramında bir alt kolu oluşturur. Genel anlamda Sekülerliği bağlayıcı değildir. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.