Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

20 Haziran 2013


Brezilya’da Sao Paolo, Rio de Janeiro, Brasillia, Fortaleza ve Salvador gibi büyük şehirlerin meydanları günler süren eylemlere sahne oluyor. Eylemler 20 centlik ulaşım zammından halk isyanına dönüşüyor

Brezilya’da Sao Paolo, Rio de Janeiro, Brasillia, Fortaleza ve Salvador gibi büyük şehirlerin meydanları günler süren eylemlere sahne oluyor. Başkent Brasilia’da 18 Haziran günü eylemciler meclis binasının çatısına çıktı, ardından gençler meclis binasının çevresinde insan zinciri oluşturdu. Rio de Janeiro’da yerel meclis binasının kapısı ateşe verildi. Belo Horizonte’de polis, eylemcilerin Nijerya-Tahiti maçının oynandığı Mineirao Stadı’na girişlerini engellemek için biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı.



Ulaşım hakkı eyleminden isyana

Brezilya’da eylemler Konfedarasyon Kupası öncesi 2 Haziran’da Sao Paulo’da otobüs, tren ve metro ücretlerinin 1,5 dolardan 1,6 dolara çıkartılması ile başladı. Zammın öncesinde de parasız ulaşım eylemi yapan öğrenciler, zammın ardından “Derdimiz haklarımızı almak” diyerek sokaklara döküldü. Sao Paolo’da başlayan ve giderek büyüyen eylemlerin 4′üncü gününde polis plastik mermi ve biber gazı saldırdı. Çıkan çatışmada yüz kişinin yaralanması eylemin şiddetini daha da artırdı. En az 11 kentte, 200 bin kadar insan sokaklara döküldü. On binlerce Brezilyalı direnişçinin eylemleri örgütlediği yer ise sosyal medya oldu.

Polis şiddeti geri çekildi

“Orantısız güç” kullanan polise tepkilerin eylemlerin şiddetini de artırması üzerine polis saldırıda bulunamaz hale geldi. 18 Haziran’da yapılan eylemler öncesinde polisin plastik mermi taşımayacağı açıklandı. Sao Paolo valisi Jose Rodrigues Alcmin polisin göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanmayacağını açıkladı.



Hükümetin zor anları

Brezilya’da patlak veren isyan hükümeti oldukça zorladı. Hükümet ise uzlaşmacı seyir izlemeye başladı. Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, “Barışçıl gösteriler meşrudur. Gençlerin protesto gösterisi yapması normaldir” dedi. 18 Haziran’da politikacılar geri adım attı ve birçok şehirde otobüs ücretlerini azaltmayı düşündüklerini söyledi. Ancak eylemcilerin taşıdıkları dövizde yazdıkları gibi, “Halk uyandı”. Artık eylemler otobüs zammı meselesinden çıkmış, hükümetin politikalarının toptan bir reddedilişine dönüşmüştü.

Mesele 20 cent değil. Peki ne?

Brezilyalı direnişçilerin isyana dönüşen eylemlerinin fitilini ulaşım zammı ateşledi. Ancak ülkede hükümetin neoliberal politikalarının yarattığı yıkıma duyulan büyük öfke açığa çıktı. Brezilya’da halk enflasyon, kötü ekonomi, polis şiddeti ve hükümetin yolsuzluklarına karşı meydanları doldurdu. BBC Sao Paulo muhabiri Gary Duffy, 2014′te Dünya Kupası’na ve 2016′da Olimpiyatlara ev sahipliği yapacak ülkede birçok kişinin, sağlık ve eğitimde ciddi sorunlar yaşanırken bu organizasyonlar için çok para harcanmasından yakındığını söyledi. Dünya Kupası’na duyulan tepkilere rağmen Spor Bakanı Aldo Rebelo, protestocuların Konfederasyon Kupası ve Dünya Kupası’nı ‘sabote etmesine’ izin vermeyeceklerini söyledi.

Konfederasyon Kupası maçlarıyla da birlikte bir süredir gündem olan Dünya Kupası bütçesi tartışmaları yeniden alevlendi. Hükümetin bağışlardan, sponsorlardan ve özel kuruluşlardan karşılama sözü verdiği 15 milyar dolarlık Dünya Kupası bütçesi kamu fonlarından çıkınca, tepkiler büyüdü. Kupaya bir sene kalmasına rağmen, hala gerekli hazırlıkların tamamlanmamış olması, stat inşaatlarındaki savsaklamalar, yolsuzluk şüphelerini de artırdı. “Eğitim ve sağlık kupadan önemlidir” diyen Brezilya halkı, Dünya Kupası’na harcanacak paranın eğitim ve sağlık ve yoksullar için konut yapımına aktarılmasını istiyor.



Brezilyalı direnişçiler ne diyor?

New York Times gazetesinden Simon Romero’nun haberinde yer alan Sao Paulo’dan Paula Ramon, Rio de Janeiro’dan Taylor Barnes’in yaptığı röportajlar:

Sao Paulo’da yaşayan 83 yaşındaki emekli Eleuntina Scuilgaro, “İnsanlar aç. Hükümet gidiyor stadyum inşa ediyor. Ben torunlarım için buradayım. Eğer yorgunsan, eve gidip bir duş al ve dön. İşte benim yaptığım şey!”

Eyleme yedi aylık bebeği ile gelen 48 yaşındaki itfaiyeci Evaldir Cardoso, “Futbolu seviyorum ama bizim okula ihtiyacımız var” diyor.

Folha de Sao Paulo gazetesinde köşe yazarı olan Eliane Cantanhede, “Brezilya’da her şey yolunda ve harika görünüyordu. Ta ki bir anda, hiçbir uyarı ya da gelişme süreci olmadan Tahrir Meydanı eylemlerini görene dek” sözüyle Brezilya’da olanları yorumluyor.

Sao Paulo’da yaşayan 35 yaşındaki ofis çalışanı Enderson dos Santos, “Politikacıların yolsuzlukları bizi öfkelendiriyor. Ben çocuklarıma Brezilya’nın uyandığını göstermek için buradayım” diyor.

Reuters’e konuşan bir direnişçi, “Paramızı stadyum yapımlarına harcamamalıyız. Biz kupayı istemiyoruz; biz çocuklarımız için eğitim, hastane ve daha iyi bir yaşam istiyoruz.”

Halk isyanları birbirini selamlıyor

Brezilya’da eylemler otobüs ücretlerine yapılan zamma duyulan öfke ile başladı. Ancak son yıllarda Tunus, Mısır en son olarak da Türkiye’deki gibi bir halk isyanına dönüştü. Brezilya’da polis şiddetinin yaşandığı gün direnişçiler, “Burası artık Türkiye” dedi. Kim bu Brezilyalı direnişçiler?

Datafolha’nın araştırması, Brezilya’daki direnişçilerin kim olduğunu ve direnme nedenleri ortaya koyuyor.

% 84′ü hiçbir siyasi partiye üye değil

% 77′si yüksek eğitim almış

% 22′si öğrenci

% 53′ü 25 yaş altı

% 71′i ilk defa eylemlere katılıyor

Direnişçilerin isyan nedenleri:

%56 zamlara karşı

%40 rüşvete karşı

%31 şiddete karşı

%27 daha iyi bi ulaşım için

%24 politikacılara karşı
 

Gönderi tarihi:

Turkiye'deki halk direnisinden tek farki; herhalde koyulastirdigim yerler.

Yani onlarin bir DIKTATORU OLMAMASI.

Gönderi tarihi:

Himm iyi guzelde 1 yildir Yunanistanda halk polisle karsi karsiya halk cogu kesmi surekli greve gitmekte ve hukumeti protesto etmekteler ve ayni sekilde polis orantisiz guc kullanip halkin uzerine biber gazi sikmistir. Ayni sekilde Ispanyada halk sokaklara dokulmustur ev kiralarini odeyemen ve sokaga atilan ispanyollar yine devleti protesto amacli bir milyonun uzerinde halk sokaga dokulmus ayni sekilde polis ortantisiz guc kullanilmistir. Ama Yine hic bir avrupa ulkesinden veyahut ABD gosterilerden endise ediyoruz demecinde bulunmamistir.

Yine polis yillardir dogu guney doguda orantisiz guc kullanip halka biber gazi atarken dunya ulkeleri neden sessizde bugun hepsi bir yerden birseyler soylemeye basladi ? burnuma kotu kokular geliyor birisi kuru fasulyemi yemis ? 

Gönderi tarihi:

Himm iyi guzelde 1 yildir Yunanistanda halk polisle karsi karsiya halk cogu kesmi surekli greve gitmekte ve hukumeti protesto etmekteler ve ayni sekilde polis orantisiz guc kullanip halkin uzerine biber gazi sikmistir. Ayni sekilde Ispanyada halk sokaklara dokulmustur ev kiralarini odeyemen ve sokaga atilan ispanyollar yine devleti protesto amacli bir milyonun uzerinde halk sokaga dokulmus ayni sekilde polis ortantisiz guc kullanilmistir. Ama Yine hic bir avrupa ulkesinden veyahut ABD gosterilerden endise ediyoruz demecinde bulunmamistir.

Yine polis yillardir dogu guney doguda orantisiz guc kullanip halka biber gazi atarken dunya ulkeleri neden sessizde bugun hepsi bir yerden birseyler soylemeye basladi ? burnuma kotu kokular geliyor birisi kuru fasulyemi yemis ? 

Bu saydigin ulkelerde sukunet nasil saglanmistir?

Gönderi tarihi:

Sukunetin saglandigina eminmisin Evrensel insan yunanistan halen ayakta ayni sekilde ispanyada oyle ama AB ulkesi oldugu icin pek kurcalamak istemiyor kimsesmile.png)

Bilemiyorum. Yalniz Yunanlilardan, gezi halk direniscilerine muzik klibi geldi.

 

Ayrica onlarin temeli ekonomik krize dayanmiyor muydu?

Gönderi tarihi:

Neye dayandiginin bir onemi varmi onca halk issiz birakilmadimi temel hakka girmiyormu. Milyonlarca genc issiz yunanistanda

Fark sadece su. Bu kapitalizmin kronik bunalimi.

 

Bizde ise konu birey cikisi yani hak ve ozgurluk talebi.

Gönderi tarihi:

Yani bireysel hak ve ozgurluk talebi tum avrupa ulkelerinde mevcut bir bizim ulkede kisitlaniyor oylemi ?

Bir yerde evet. Biz hala iktidar temelli bir kendi devleti olmayan hukumeti de olmayan politik bir iktidara sahibiz. Yani toplumsal kisilik toplumsal iktidar direktifi yonlendirmesi. Iste bu nesil birey. Fark burda.

 

Onlarin ise ekonomik devlet ve hukumetleri var. Politiuka sadece secimlerde. Ustelik hak ve ozgurlukler politikanin cikar somurusunun tekelinde degil.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.