Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

TV Dizileri ve Dusunce/Davranis Uzerindeki, Etkisi/Rolu

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

1960'lardahenuz Turkiye'de TV yayini baslamamisken, kronik yasi olanlar, hatirlayacaktir. Radyo'da saat 21. 00 sularinda "Arkasi Yarin" baslikli, goruntusuz, ve de dis kaynakli (genelde italyan), diziler vardi. Ailecek, dizilinir ve radyo basina toplanilir, bu diziler takip edilirdi.

Aslinda bu radyo dizileri, basta Italya olmak uzere, Avrupa da "pembe diziler" olarak yer almis, gencler; bu kucuk kitabimsi magazinlerin muptelasi olmustu.

TV'nin Turkiye'/ye 1960 ortalarinda girmesi ve TRT,nin once gunun bazi saatleri ve siyah beyaz baslayan yayinlari ile, zamanla; Turkiye toplumu, bilhassa ABD kaynakli, yabanci TV dizileriyle tanisti. Star Yolu, Kacak, Dallas, Dynasty, Kaygisizlar, Tatli Sert, Gorevimiz Tehlike v.s. adli diziler, bir anda toplumun tamamen kacirmadan zamanini ayirdigi ve takip ettigi diziler haline geldiler. Zaten ayni donemde, Aranjman ve yabanci muzik te sozleri Turkcelestirilmis olarak moda idi. Sinemalarda da, pembe diziler revastaydi.

1980 ler ile birlikte, Turkiye; yavas yavas kendinden kaynakli dizilere imza atmaya basliyordu. 1990 lar ise, artik toplumun bu dizilere baglandigi yillardi.

2000/10 donemi ise, toplumun ve hatta bazi TV kanallarinin tamamen uzerine agirlik verdigi bu diziler kendi aralarinda reyting savaslari vermeye basladilar.

Ben talebelik yillarindan hatirlarim, cocukken, her birimiz okudugumuz magazin kahramanini ya taklit eder, ya da ona ozenirdik. Bu kahraman, teksas, tommiks, Asteriks, Zagor, Red kit, Tenten v.s. olurdu. Sonradan bu kahramanlarin yerini, seyredilen dizilerdeki aktorlerin adi ve rolleri aldi.

Bugun bu diziler oyle hal aldiki, aileler, buyuguyle Kucuguyle, kendilerini bu dizi kahramanlarina benzetmeye cabaliyorlar, onlar gibi yasayip, iliski kurmayi uyguluyorlar, ya da hayal ediyorlar.

Durum boyle olunca, dizilerin icerigi vermek istedigi, kahraman ve oyuncularinin giyimlerinden tutun, her turlu hareketi ve sozleri onem kazaniyor.

Diziler genelde, insani bir icerikten ziyade; siddet, hile, uckagat, yalan, dolan,kahramanlik, ihanet, ofke, intikam v.s. temelli psikolojik bir dusunce ve davranis yayinina donusuyor. Komedi de bile, hile, yalan, uckagat, sahtekarlik v.s. sanki normalmis gibi gosterilmeye calisiyor.

Evet simdi soruyorum. Bu dizileri TV'ye tasiyanlar, sizce neyi amacliyorlar?, neden iceriklerinde bir egitim, insanlik, anlayis, hosgoru, alcakgonulluluk, sevgi, saygi v.s. yerine, yukarida sayilanlar var?

Ikinci soru?, bir kisi ve de toplum neden bu dizilerden etkilenir ve neden uygulamak ister?, bunun psikolojik analizi nedir, sizce? Yukaridaki amaca yonelik icerigi nedir?

Diziler, bir dinlenme, rahatlama, hos vakit gecirme v.s. olmanin disinda, neden boyle bir icerige burunur?

Kisilerin, gunluk gercek her turlu sorunlari uzerindeki bu dizilerin etkisi, onlari nasil sorunlarina yonelmede PASIFIZE EDER?

Bunun yaninda, seyredenlerinde, dizidekiler gibi, meshur olmak adina, dizilerdeki insandisi dusunce ve davranislari yasama ve gercek hayata tasimasini, ya da sorununun cozumunun, mesala ihtihara kalkismakla olacagini v.s. nasil aciklarsiniz?

Bu dizilerin, kime ne yarari var?, ustelik; eski kapi komsulugunu, sosyal birliktelik ve sohbetleri, sosyal bulusmalari tarihe gomdugu de baska bir gercek. Bu sadece toplumlar arasi degil; aile ici bile gecerli. Cunku dizi varken, kimse baska bir sey yapamaz, sadece diziyi seyreder, ayni sinemadaki gibi. O zaman bir aile, kendi ve cocuklarinin sorunlarini ihtiyaclarini, konusacak bir zaman bile bulamaz.

Bu diziler, nasil bir zihniyetin dusunce urunudur?, kisileri yasam ve iliski olarak nasil ve neden etkilemektedir?

Kisaca, ABD, Avrupa ve tum dunyaya yayilmakta olan bu "DIZI KULTURU" bilincli ve farkinda olarak yapilan "TOPLUMLARIN VE KISILERIN YOZLASTIRILMASI midir?"

Toplumun kendi mirasi ve alisilagelmis, ahlak, gelenek, anane, kultur v.s. ne bir etkide bulunur mu? Bir tore anlayis ve cinayetini, bir kan davasini dizi yapmanin mantigi nedir?

Bu ve buna benzer sorularla, TV DIZILERI konusunda, gorus, yorum ve fikirlerinizi bekliyorum.

Aslinda konuyu iktidar ve onun tek adaminin, her turlu sanata kendi politikasi ve algisi olarak bakis acisdini, her turlu kavgasini ve her turlu elestirisini ve en son; "muhtesem yuzyil" dizisi ile yasanan polemigini ve bu polemik sonucu, dizinin nasil bir degisime ugradigini ve icerige burundugunu de katarak; degerlendirmek gerekir.

Gönderi tarihi:

TV' de takip ettiğim tek dizi Muhteşem Yüzyıl, onu da sadece Hürrem sultana ilgi ve alaka duyduğumdan izliyorum.Dizi yanılmıyorsam bu yıl 3. yılında ve ilk kez ramazan ayına coşku içerisinde bu akşam girdiler..:lol:

Bu konu üzerine daha konuşmak isterim, özellikle son zamanlarda Dexter dizisi yüzünden arkadaşlarımla ters düşüyorum..:D

Şimdilik iyi geceler..:)

Gönderi tarihi:

TV' de takip ettiğim tek dizi Muhteşem Yüzyıl, onu da sadece Hürrem sultana ilgi ve alaka duyduğumdan izliyorum.Dizi yanılmıyorsam bu yıl 3. yılında ve ilk kez ramazan ayına coşku içerisinde bu akşam girdiler..:lol:

Bu konu üzerine daha konuşmak isterim, özellikle son zamanlarda Dexter dizisi yüzünden arkadaşlarımla ters düşüyorum..:D

Şimdilik iyi geceler..:)

Bildigim kadariyla, iktidarin elestirilerinden sonra dizi sadece degisime ugramadi, ayni zamanda bu sene de sona erecekmis.

Gönderi tarihi:

gordugum kadariyla tv dizilerinin insanlar uzerinde birtakim caydirici etkileri elbette kusku goturmez duzeydedir

+18 sitelerini basta gelen bir faktor olarak soleyebilirz hatta

kisacasi herkesin bildigi ama kimsenin bisey yapamadigi bu seye karsi insan apacik bir irade caresizligi gostermektedir : ))

bilinclendirme bazen ole bi sekilde yapilir ki ; herkes bilinclenir ama tepki veremez halde kalir insanoglu garip .. laughing.gif

Gönderi tarihi:

Bence bilgisiz ve boşlukta olan kişiler sadece etkilenir onun dışındakiler dizi olduğunun bilincindedir. Abartmamak lazım hayranlığı

Basta abartan Basbakan oldu. Diziye mudahele etti, dizinin her turlu icerigi degisti ve erken final yapacak.

Demekki etkilendi ki, mudahele etti.

Gönderi tarihi:

Bildigim kadariyla, iktidarin elestirilerinden sonra dizi sadece degisime ugramadi, ayni zamanda bu sene de sona erecekmis.

Ben yapımcıların yerinde olsam sene sonunu beklemeden bitirirdim diziyi.Protesto ediyorum bundan sonra izlemeyeceğim..Bu ülkede artık herşey para olmuş, insanlar çıkarları uğruna, ilkelerinin arkasında duracakları yerde yalakalık yapmayı tercih ediyor..

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.