Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kadin Besteciler


Misafir birce

Önerilen İletiler

Ne Dediler?

 

Maddi ya da manevi birikimleri verebilmek, baskalariyla paylasabilmek bir baska haslet, bir baska üstün vasiftir.

 

Oysa, insanoglu yasarken toplum menfaatleri icin kullandigi birikimlerin, öldükten sonra da onun ismiyle anilacagindan en büyük mirascisi, onun manevi varliginin saygideger bir isimle yillar boyu yasamasinin en büyük aracidir.

 

Bazen insanlar bir eseri meydana getirebilmek icin uzun yillarini bazen ömürlerini harcalar. ama eminim ki, eseri meydana getirmek icin harcadiklari bir ömür dahi olsa, ömrünü kaplayan bu süre, öldükten sonra onu yasatacak yillardan cok daha kisadir.

 

Sevgili Turhan, Türk musikisi literatüründe bakir bir konuya el atmis . Büyük bir emek mahsulü olan bu kitap, Türk toplumunda kadinin sanatta ne denli saygin kisiligi oldugunu anlatmasi bakimindan da ayri bir deger kazaniyor.

 

Sanatta hakim olan usta-cirak felsefesi, ustanin ciraga her seyi ögretmeyip ustalik vasfini koruyabilmesi icin bazi bilgileri kendisine saklamasi olarak teselli etmistir.

Bu düsünce tarzindan nice eserler , nice bilgiler yarim kiloluk beyinle toprak olup gitmemis midir?

 

Kitap yayinlama mutluluguna ermis yazarlar bu anlayisin disinda kaliyor. Zira, kitabinin kusursuz olmasi icin bütün birikimlerini vermek zorunda. Bu ise, sanatta ustanin "hepsini verme" kiskancligina aykiri, güzel ve alkislanacak bir vasif.

 

Büyük ve sabirli bir arastirma mahsulü olan bu eser, bizlerle bilmedigimiz ya da cok emek vererek ögrenebilecegimiz seyleri komprime bir halde sunmasi, nadide kristallerin meydana getirdigi isik huzmeleriyle beyinlerimizi, yollarimizi aydinlatacak nitelikte olmasiyla da alkislanacak niteliktedir.

Sanat, toplum ve sahsim adina tebrikler, tesekkürler, saygilar.

 

Kutlu Payasli

(Devlet Sanatcisi)

Istanbul, 9 Nisan 1996

 

 

:clover:

 

Turhan Tasan 13 Agustos 1948 tarihinde Samsun`da dogdu. Istanbul iktisadi ve Ticari Ilimler Akademisi mezunu olan Tasan . MESAM (Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birligi) yönetim kurulu murahhas üyesidir.

 

Ilk bestesi . 1966 yilinda plaga okunmustur. 33 yilda 33 bestesi 96 defa, ayrica baska besteciler tarafindan bestelenmis siirlerinden 6 tanesi 15 defa plak, kaset ve CD`lerde yer almistir.

 

1984-1999 yillari arasinda söz yazari ve besteci olarak Kalp Kalbe Karsi Derler. Ayni Cati Altinda, Biraz Gec Kalmadinmi, Üzüldügün Seye Bak, Öptümm Yanaklarindan, Sarsam Diyorum, Oldu mu ya, Gözlerin Kaldi ismli sarkilariyla "Milliyet Gazetesi Yilin En Sevilen 10 Sarkisi" anketlerinde 10 defa ödülendirilmistir.

 

1987 yiinda Ayni Cati Atinda isimi bestesi ile Hürriyet Gazetesi`nden "Altin Kelebek Ödülü" 1990 yilinda ise TRT `in acmis oldugu "Türk Sanat Müzigi Beste Yarismasi " nda Sarsam Diyorum isimli bestesi ile mansiyon kazanmistir.

 

Turhan Tasan `in hazirlamis oldugu bu eser, Dilhayat Kalfa, Leyla Saz, Fatma Gevheri Sultan`dan günümüze kadar 184 kadin besteciyi kapsamaktadir.

 

Besteciler kitapta alfabetik sirayla verilmistir. Her besteci, kisa hayat hikayesi ve calismalari ile tanitilmakta, eserlerini listesi ve bestelerinden birinin notasi da kitapta yer almaktadir.

 

:clover:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.