Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Sergey Prokudin-Gorskii ve Çarlık Rusyasının Renkli Fotoğrafları (1909-1915)


salahana

Önerilen İletiler

Sergey Prokudin-Gorskii ve Çarlık Rusyasının Renkli Fotoğrafları (1909-1915)

 

20thcentury-Russia-in-Color-Photos-Sergey-Prokudin-Gorsky-10.jpeg

 

Tekin ve ailesi, Bairam-Ali, Orta Asya, 1911.

 

 

20thcentury-Russia-in-Color-Photos-Sergey-Prokudin-Gorsky-31.jpeg

Dağıstanlı Sünni Müslüman erkek, 1904

 

Sergey Prokudin-Gorskii (Rusça: Сергей Михайлович Прокудин-Горский / Sergey Mikhaylovich Prokudin-Gorskiy, d. 31 Ağustos 1863, Murom – 27 Eylül 1944, Paris), fotoğrafçılık tarihinin en önemli isimlerinden biridir. Rusya’da Murom’da doğan Produkin-Gorskii kimya eğitimi almıştır. Ünlü bilim adamlarıyla Saint Petersburg, Berlin ve Paris’de çalışarak, renkli fotoğrafların ilk tekniklerini geliştirmiştir.

 

Sergey Prokudin-Gorski’nin Fotoğrafları

Çar II. Nikola tarafından verilen karanlık odalı bir otomobil ile, İmparatorluğun her yerine özel iki izinle ulaşarak Rusya İmparatorluğu’nu 1909′dan 1915′e kadar görüntüledi.Resimleri üzerine uzun söyleşileri oldu ve 1918′deki Rusya Devrimi sonrasında ülkesini terketti ve çalışmalarına ingiltere almanya ve fransa da devam etti.Fotoğrafları kaybolmuş bir Dünya’nın canlı resimlerini gösteriyordu – Rus İmparatorluğu I. Dünya Savaşı arifesinde ve yaklaşan Rusya Devrimi dönemindeydi. Konuları orta çağ kiliselerinden, eski Rus manastırlarına, tren istasyonlarından fabrikalara ve gelişen endüstriyel güce, ve Rusya halkının farklılıklarına kadar dayanıyordu. Produkin-Gorskii Rusya’yı 1918 yılında terketti ve ilk önce Norveç ve İngiltere’ye ardından Fransa’ya yerleşti (Paris’de 1944 yılında öldü). Bu dönemde çar ve ailesi Rusya Devrimi’nde öldürülmüş, ve Komunist rejim Rus İmparatorluğu’nu hakimiyeti altına almıştı. Rusya’nın devrim öncesindeki cam tabletler üzerine basılmış yegane resimleri 1948 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından ailesinden satın alındı. 2001 yılında, Kongre Kütüphanesi “The Empire that was Russia” (Rusya olmuş İmparatorluk) başlığı altında bir sergi düzenledi ve burada cam tabletleri bilgisayarla tarayarak Walter Frankhauser tarafından geliştirilen dijikromatografi ile birleştirdi. 2004 yılında ise Kütüphane Blaise Aguera y Arcas ile anlaşarak 1902 negatifin tamamını yüksek çözünürlükte dijital resimler haline getirdi. Kongre Kütüphane’sinde yapılan gelişmelerin tamamı bulunmaktadır.

 

Sergey Prokudin-Gorskii ve Çarlık Rusyasının Renkli Fotoğrafları (1909-1915) 96 Yüksek çözünürlüklü tarihi fotoğraf için:

 

Kaynak: yeniansiklopedi.com

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.