Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Aleviler…

Aleviler; 25 milyondur…

Aleviler; aydındır…

Aleviler; iyi vatandaşlardır…

Aleviler; okuyan, anlayan, bilen, dinleyen, bakan, gören, düşünen insanlardır…

Aleviler; her zaman uygarlıktan yana oldular…

Aleviler; inançlarında samimi oldukları için kimliklerini asırlardır acı çeke çeke koruyabildiler…

Aleviler; tarihin en kanlı hesabını sorarken bile, sadece kendi dizlerine vurdular…

Aleviler;incinsen de incitmedediler…

Aleviler; barışçıdır…

Aleviler; çalışkandır…

Aleviler; yaşama ve doğaya saygılıdır…

Aleviler; Allah’ın yarattığı tüm canlıları sevdiler…

Aleviler; kadını ikinci sınıf vatandaş sayarak, bir mal gibi görerek, ona şüpheyle bakarak, insan yerine koymayarak, kapalı kapıların arkasına hapsetmediler…

Aleviler; kadına güvendiler…

Aleviler; yobaz değildir…

Aleviler; saz çalarlar…

Aleviler; dans ederler…

Aleviler; ozanları, şairleri yakmazlar… Edebiyatçıları kovmazlar… Aydınları vurmazlar…

Aleviler; el, dil, bel sağlamlığıisterler…

Aleviler; çağdaş dünyanın reddettiği, akıl dışı ahmaklıklara, hurafelere, inanç adına yalanlara kanmazlar…

Aleviler; Mustafa Kemal Atatürk’ü severler…

Aleviler; ulusumuza çağdaşlık kapılarını aralayan devrim yasalarına yürekten bağlıdırlar…

Aleviler; laik cumhuriyete sahip çıkarlar…

Aleviler; dönek değildir…

Aleviler; kendi çıkarları için, hangi iktidar gelirse ona yanaşıp yalakalık yapmadılar…

Aleviler; Türkiye’nin aydınlanma sürecine ihanet etmediler…

Aleviler; vefalıdır…

Aleviler; dürüsttür…

Aleviler; yüreklidir…

Aleviler; yiğittir…

(Bekir Coşkun / 15 Ocak 2008-Hürriyet)

Gönderi tarihi:

Aleviler…

.

.

.

Alevi degilim fakat Alevileri seviyorum,onlari yukarida yaptiginiz özellikleriyle seviyorum.Alevilere zulmedenlerin bugün iktidari ellerinde bulundurmasi ise Türkiye icin bir zuldür.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Ben o kadar emin değilim, Aleviler in yoğun olduğu yerlerde de AKP iyi oy aldı yani onlardan da dönenler var. Aleviler kime oy veriyorlardı CHP ye, 25 milyonun kaçı seçmendir, 70 milyonun 40 milyonu seçmense 25 milyonun da 12-13 milyonu seçmendir. Bu oylar nerede?

Gönderi tarihi:

Ben o kadar emin değilim, Aleviler in yoğun olduğu yerlerde de AKP iyi oy aldı yani onlardan da dönenler var. Aleviler kime oy veriyorlardı CHP ye, 25 milyonun kaçı seçmendir, 70 milyonun 40 milyonu seçmense 25 milyonun da 12-13 milyonu seçmendir. Bu oylar nerede?

Valla sayin Yilmaz,kendi düsen aglamaz,AKP'yi secipte iki gün sonra Alevi haklari diye ortaliga dökülenlere HADI ORDAN denilir.Herkesin gözü kulagi var.Neler döndürüldügünü artik bilmeyen kalmadi.8 yildir bu ülkede adim adim fasizm yerlestirildi.Eger bundan memnun olan varsa buyursun secsinler.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Aleviler…

Aleviler; 25 milyondur…

.

.

.

(Bekir Coşkun / 15 Ocak 2008-Hürriyet)[/i][/size]

Vallah, boyle bir degerlendirme beni cok şaşırttı ! Bence bu mantiksiz bir yorumdur.

Oncelikle, Alevi bir insandir. Bunun manasi dürüsttü var ve dürüstsüz olanida. çalışkan olani ve olmayanida vardir... gibi.

Batida nasil bazi insanlar(herkes degil) Muslumanlari önyargı yapiyorlarsa, bu aleviler hakkindaki yorumda önyargılı oluyor.

Gönderi tarihi:

Vallah, boyle bir degerlendirme beni cok şaşırttı ! Bence bu mantiksiz bir yorumdur.

Oncelikle, Alevi bir insandir. Bunun manasi dürüsttü var ve dürüstsüz olanida. çalışkan olani ve olmayanida vardir... gibi.

Batida nasil bazi insanlar(herkes degil) Muslumanlari önyargı yapiyorlarsa, bu aleviler hakkindaki yorumda önyargılı oluyor.

Aslında evet bunu bende düşündüm ve böyle düşünmekte çok aklısınız.

Fakat tarihten bugüne kadar ezilen, yok sayılan, üzerinde birçok şey söylenen ve horlanan bir düşünceyi, bir felsefeyi, öyle veya böyle çoğunluğu aydın ve ilerici olan bir inancı sayın Bekir Coşkun'un yazısı vasıtasıyla bu zor günlerde yanlarında olduğumuzu ve yanlız olmadıklarını beyan etmek amacıyla burada paylaşmaktan mutluluk ve onur duydum...

Çünkü sayıları tartışmalı evet ama ülkemizde milyonlarca Alevi yaşıyor ve bu insanların inançları, ibadet ve törenleri devlet tarafından yok sayılmaları bana göre hoş değil.

Çünkü kendilerini yok sayan Sünni hegemonyasının katılaşacağı/sertleşeceği endişesini en çok taşıyan kesimdir ve onlar için Türkiye'deki laik sistem önemi yatsınamaz. Maalesef ne olursa olsun bugün laik sistemizde (ki ben laik olduğuna inanmıyorum) Alevilere yer verilmiyor. Fakat gelin görün ki alevi yurttaşların da vergileriyle faaliyet yürüten Sünni-Hanefi inancındaki kimselerin yönetimindeki Diyanet İşleri Başkanlığı bu haliyle varlığını sürdürüyor.

Bu doğru değil.

Benim tanıdığım, sevdiğim, değer verdiğim ve sürekli birlikte olduğum birçok arkadaşlarım dostlarım ve aileleriye tanışmışlığım var. En azından araştıran, sorgulayan, bilimsel düşünen, aydın, ilerici insanlar ve bir ateist olarak bana göre genel anlamda gerici ve tutucu değiller...

Hayrıca içlerinde bulunmaktan ve düşüncelerimi rahatlıkla ve kolayca paylaşmaktan her zaman büyük bir zevk ve mutluluk duymuşumdur...

Ve kendilerine büyük sevgi ve saygı duyuyorum...

Saygılar...

Gönderi tarihi:

Aslında evet bunu bende düşündüm ve böyle düşünmekte çok aklısınız.

Fakat tarihten bugüne kadar ezilen, yok sayılan, üzerinde birçok şey söylenen ve horlanan bir düşünceyi, bir felsefeyi, öyle veya böyle çoğunluğu aydın ve ilerici olan bir inancı sayın Bekir Coşkun'un yazısı vasıtasıyla bu zor günlerde yanlarında olduğumuzu ve yanlız olmadıklarını beyan etmek amacıyla burada paylaşmaktan mutluluk ve onur duydum...

Çünkü sayıları tartışmalı evet ama ülkemizde milyonlarca Alevi yaşıyor ve bu insanların inançları, ibadet ve törenleri devlet tarafından yok sayılmaları bana göre hoş değil.

Çünkü kendilerini yok sayan Sünni hegemonyasının katılaşacağı/sertleşeceği endişesini en çok taşıyan kesimdir ve onlar için Türkiye'deki laik sistem önemi yatsınamaz. Maalesef ne olursa olsun bugün laik sistemizde (ki ben laik olduğuna inanmıyorum) Alevilere yer verilmiyor. Fakat gelin görün ki alevi yurttaşların da vergileriyle faaliyet yürüten Sünni-Hanefi inancındaki kimselerin yönetimindeki Diyanet İşleri Başkanlığı bu haliyle varlığını sürdürüyor.

Bu doğru değil.

Benim tanıdığım, sevdiğim, değer verdiğim ve sürekli birlikte olduğum birçok arkadaşlarım dostlarım ve aileleriye tanışmışlığım var. En azından araştıran, sorgulayan, bilimsel düşünen, aydın, ilerici insanlar ve bir ateist olarak bana göre genel anlamda gerici ve tutucu değiller...

Hayrıca içlerinde bulunmaktan ve düşüncelerimi rahatlıkla ve kolayca paylaşmaktan her zaman büyük bir zevk ve mutluluk duymuşumdur...

Ve kendilerine büyük sevgi ve saygı duyuyorum...

Saygılar...

Sayin Dipnot,

Verdiginiz bağlam, kontekst ile olan açıklamayı anladım ve aynı fikirdeyim. Insanoglu Alevilerin tarihten bugüne kadar ezilmelerini unutmuş olsada, Sivas Madımak Katliamı bunu bizlere, hafizadan silinmesi imkansiz şekilde toplumlarin (kendilerine kuvvet verilince) nasil kullanabileceklerini hatirlatir.

Bu sorum uzerinde sizin duşuncelerinizi merak ediyorum.

Destanlarla dolu Turk kulturunde, neden "dürüst" "yürekli" "yiğit" olmaya cok deger veren bir Turk toplumu nasil olurda, bir oteldeki kendilerini savunamiyan yazarlara, ozanlara, düşünür ve şairlere saldirirlar ? Yani sordugum soru bunu "dürüst" "yürekli" "yiğit" olmak ile nasil uzlaştırarak aralarını bulabilirler?

Gönderi tarihi:

Sayin Dipnot,

Verdiginiz bağlam, kontekst ile olan açıklamayı anladım ve aynı fikirdeyim. Insanoglu Alevilerin tarihten bugüne kadar ezilmelerini unutmuş olsada, Sivas Madımak Katliamı bunu bizlere, hafizadan silinmesi imkansiz şekilde toplumlarin (kendilerine kuvvet verilince) nasil kullanabileceklerini hatirlatir.

Destanlarla dolu Turk kulturunde, neden "dürüst" "yürekli" "yiğit" olmaya cok deger veren bir Turk toplumu nasil olurda, bir oteldeki kendilerini savunamiyan yazarlara, ozanlara, düşünür ve şairlere saldirirlar ? Yani sordugum soru bunu "dürüst" "yürekli" "yiğit" olmak ile nasil uzlaştırarak aralarını bulabilirler?

Sayin Süheyla Oteldeki kendini savunamayanlari TÜRK TOPLUMU degil yobaz toplumu yakti.Onlar simdi iktidardadir.Bu hassas cizgiyi sanirim gözardi ettiniz veya öyle geldi icinizden.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Sayin Dipnot,

İnanırmısınız bilmem ama saatlerce sorunuzu okuyorum ve ne yazsam, yazarsam neyi eksik bırakırım diye düşündüm durdum sürekli...

Evet çok haklısınız tarihsel süreç içinde destanlarla dolu bu ülkenin kültürü, inancı nasıl bu kadar anlaşılamaz, tanınmaz bir hal aldı ve nasıl bu kadar gözü kara oldu gerçekten bu anlaşılır gibi değil...

Oysa sürekli akıl, bilim, mantık ve humanist bir yaklaşımla sorguladık yaşadığım süreci, hayatı, düşünceleri, inancı (ki o mayayla yoğrulduk)...

Ki sizinde bu yaklaşımdan farksız olduğunuz konusunda inancım tam inanın. Çünkü sizi görmesemde, tanımasamda, konuşmasamda bu forum sayesinde yazılarınız, düşünceleriniz, paylaşımlarınız ve mücadeleniz beyinsel bir akrabalığın sıcaklğı ve dostluğunü yüreğimde her daim hissettirmeme sebep oldu...

Bakın Bukowski / “geleneksel ahlak ” üzerine kitabının bir yerinde “… “iyi”. nerden geldiğini bilmiyorum, ama hepimizin içinde doğuştan bir iyilik damarı olduğunu düşünüyorum. tanrı’ya inanmıyorum, ama içimizdeki o iyilik damarına inanıyorum. o damarı beslemek mümkün." diyor.

Evet bencede bu mümkün....

Ama olmuyar hiç, olamıyor bir türlü, olamıyacakta diyorum ama umutsuzlukta bize göre değilki...

Heşeyden önce destansı bu ülkeyi seviyorum...

Bu uğurda mucadele başka birşey bence...

Zoru sevmek ve bıkmadan, yorulmadan karanlık duvarları aşmaya çalışmak, karanlık kafalara bıkmadan anlatmak, karanlıklara avazımız çıktığı kadar haykırmak mayamızda birazcık var sanıyorum...

Bu benim gördüğüm/umutlar büyüttüğüm taraf tabiki...

Fakat gelin görün kiii...

O gün Madımak otelinin önüne toplanmış 20 bin kişi hep bir ağızdan...

- Laik düzen yıkılacak!

- Zafer İslamın!

- Şeriatçı devlet kurulsun!

- Muhammet’in ordusu, laiklerin korkusu!

- Müslüman Türkiye!

- Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak!

diye bağırıyor ve insanları cayır cayır yakıyor ve daha sonra yaşananları zaten biliyorsunuz...

Yetmedi birde bu otel müze olması gerekirken altına kebapçı tükkanı açılıyor (varın içimdekleri şu han siz düşünün)....

Bu da birilerinin umutları ve görüp yaşadığı taraf...

Ne diyeyim sevgili Suheyla...

Türkülerimiz yarım kalmış olabilir ama sizin gibi dostlarlarla sağlanan birlik, bütünlük ve ortak mücadele kararlılığıyla sesimiz o türküleri sonuna kadar avaz avaz bağırarak söyleyebilecemiz günlerin umut ve özlemide hiç uzak değil bence...

Bir türkümüz;

Dünyayı güzellik kurtaracak...

Ve İnsanı sevmekle başlayacak herşey...

Diyor...

Bencede...:)

Saygıyla...

Gönderi tarihi:

ALİ,nin evinden olana Alevi denir...buradaki AL kırmızı rengi ifade eden AL değildir..A-Lİ dir..zırt pırt değişmeyen ancak güzele doğru gelişen karekter yada kişiliktir A-Lİ.. :)

Gönderi tarihi:

BİLİM inançları yıkar..bilimsel inanç olmaz..inanmak için görmek bilip yaşayıp ANLAMAK gerekir..böylece inancımızın bir ANLAMI olur..ANlamsız inanç dogmadır,taklitçiliktir.. :D

Gönderi tarihi:

Ben Alevileri seviyorum, çünkü laikler. Bunca Sünni anlayış siyasete alet ediliyor, biz de Aleviliği siyasete alet edelim demiyorlar. Davranışları, duruşları son derece asil. Bu ülkenin bir değeri, hatta en önemli değeri olarak görüyorum Alevileri. İyi ki varlar, hep olsunlar. Alevi inancını kesinlikle paylaşmıyorum, o ayrı. Ama paylaşmıyor olmam inançlarına saygı duymamı engellemez. Laik oldukları sürece bu saygım kesin ve net biçimde devam eder...

Gönderi tarihi:

Ben Alevileri seviyorum, çünkü laikler. Bunca Sünni anlayış siyasete alet ediliyor, biz de Aleviliği siyasete alet edelim demiyorlar. Davranışları, duruşları son derece asil. Bu ülkenin bir değeri, hatta en önemli değeri olarak görüyorum Alevileri. İyi ki varlar, hep olsunlar. Alevi inancını kesinlikle paylaşmıyorum, o ayrı. Ama paylaşmıyor olmam inançlarına saygı duymamı engellemez. Laik oldukları sürece bu saygım kesin ve net biçimde devam eder...

Aleviler de Müslüman değil mi?

Gönderi tarihi:

Müslümandırlar.

Olmayabilirlerde ama değilmi?...

Saygılar...

Gönderi tarihi:

Aleviler…

.

.

.

Bu tanitim cok yanlsi bir bakis acisiyla yapilmis. Sonucta herkes insan. Her toplumda caliskan, efendi, düsürüst,...... insanlar olabilecegi gibi olamyanlarda var.

Nasilki "Türküm dogruyum caliskanim,..... " abartili ve yanlsi ise, Alevi'ler iyi vatandastir,caliskandir, dürüsttür,.... gibi syölemler yanlsitir. Sanki Alevi olmayanlarda bu sayilanlar yokmus gibi. Ben bir Alevi vatandasi olarak böyle sacmaliklari red ediyorum. Kimse bizim üzerimizden siyaset yapmasin, bizi tanimlamasin. Biz kendimizi cok yii taniyoruz. Aramizda dürüstleri oldugu gibi namusuz olanlarda var, tembelde var, caliskanda, demokratida gericiside.

Burada segilenen sadece posotif bir irkciliktir, amac sadece oy koparmak ve insanlari aldatmaktir.

Gönderi tarihi:

Sayin Süheyla Oteldeki kendini savunamayanlari TÜRK TOPLUMU degil yobaz toplumu yakti.Onlar simdi iktidardadir.Bu hassas cizgiyi sanirim gözardi ettiniz veya öyle geldi icinizden.

saygilarla

Yanlis ve aksik yaziyorsunuz malesef. Gericiler yakarken, TSK'in mesuplari da yakanlari korudu, yakmalarini engellemedi. Saatlerce asker oradaydi, yardim dahi getirmediler. Devletin basinda kim vardi o dönemler? Demirel ve inönü koalisyonu vardi. Hadi yakanlari biliyoruzda, yaktiranlari neden anlatmiyorsunuz? Yaktiran devtetti, derin devletti. Devletin askeri, polisi, hükümeti saatlerce sriar isterüz diye bbagiran, oteli atese veren canileri engelleseydi bu vahset olmayacakti. Siz sadece öldürenleri bize tanitiyorsunuz ama öldürtenleri sakliyorsunuz. Evet dinciler Sivas'ta tetikciydi, ama bu tetigi cektiren gercek katil ve sorumlu. Kim tetigi cektirenler? Hadin buyurun anlatin.

Gönderi tarihi:

Aleviler isterlerse müslüman tabii ki olmayabilirler. Biz herhalde genele göre konuşacağız. Ben Aleviliğe dayalı din devleti kuralım diyen Alevi neredeyse görmediğim için laik olduklarını söylüyorum. Övmek için değil. Neredeyse görmedim diyorum, çünkü tabii ki var ve hiç görmemiş de değilim. Ama az.

Müslüman niye diyorum, Alevi Ali'den geliyor. Ali de İslam'ın dördüncü halifesi, bu kadar basit yani, ne çifte standardı? Alevi adının Alev'den gelecek hâli olmadığı ortada. Nerden geldiği de son derece açık!

Gönderi tarihi:

TSK'in mesuplari da yakanlari korudu

Ben Sivas'taki askeri hazır kıtayı iyi bilirim. Böyle bir olaya müdahale edebilecek yeterlikte bir kuvvet değildir. Kuvvet sevki ise hem zamana, hem siyasi iradeye gerek duyar.

Evet siyasi irade ise evet çok gevşek davranmıştır. Ya olayın o noktaya gelmeyeceğini sandılar, ya bu kadar vahşetin olabileceğine inanmadılar, yatışır, yangına körükle gitmeyelim diye düşündüler. Hiç uzak olasılık değildir, o derece gözü dönmüş bir topluluk askerle de çatışabilir, bir sivil isyana dönüşebilirdi olay. Yani orda halkla asker birbirine girse, kan gövdeyi götürse ne olur?

O kadar söylüyoruz, irtica tehdidi var diye. Var. Bunlar denemedir, bir Şeyh Said isyanı patlak verir mi, verir. Oradan bir asker halkın üzerine ateş açıverir, bilemezsiniz. Makineliyi getirir, yaylım ateş açar yahu, olmaz diye bir şey yok! Bir MG3 Sivas'taki piyade alayında bulunan, omuza kayışla asıp taşınması kolay ve şeritli, çok etkili bir silahtır. Bir şeriti kalabalık üzerine boşaltmak ortalığı bir dakikada savaş alanına çevirir. Bir mermi üç, belki beş kişiyi filan deler geçer yani, biliyorum silahı! Bu asker robot değil, denetimi uzaktan kumandayla yapılmıyor. O da insan. Onun da Alevisi, Sünnisi, dinlisi kinlisi var.

Yok değil ki? Toplumda ne varsa aynısı askerde de var. Biz boşuna mı diyoruz, din ile oynamayın, irtica tehdidi vardır ve gerçektir diye?

Gönderi tarihi:

Ben Sivas'taki askeri hazır kıtayı iyi bilirim. Böyle bir olaya müdahale edebilecek yeterlikte bir kuvvet değildir. Kuvvet sevki ise hem zamana, hem siyasi iradeye gerek duyar.

Sizinde sayin Pamukoglu gibi bilmediginiz bir durum yok sayin demirefe.

Kardesim bu olayin olabilecegi ihtimali zaten günler önce biliniyordu. TSK yollaya yollaya bu kadar aciz bir durumda olacak kadarmi asker yollamaliydi? Ya polis? Ne yapti bunlar? Iktidar nasil önlemler aldi?

Zaten olayin sonrasindan günümüze kadar yasananlar derin devletin nasil devlet destekli isler yaptiginin bir göstergesi degilmi? Yakalananlar sadece tetikciler, ama gercek arka plandakiler hala devletin maasiyla kaos ortami yapmaya calisyorlar.

Gönderi tarihi:

Aleviler isterlerse müslüman tabii ki olmayabilirler. Biz herhalde genele göre konuşacağız. Ben Aleviliğe dayalı din devleti kuralım diyen Alevi neredeyse görmediğim için laik olduklarını söylüyorum.

Açık söylemek gerekirse ben de bu iddiada bulunan hiç kimseyi görmedim. Çifte standarda gelince onlar da Müslüman, Biz de yani aynı dine inanıyoruz. Bizi inandığımız için dogmatik yaptığınız halde Aleviler aydın, sizce de bir çifte standart yok mu?

Gönderi tarihi:

Yanlis ve aksik yaziyorsunuz malesef. Gericiler yakarken, TSK'in mesuplari da yakanlari korudu, yakmalarini engellemedi. Saatlerce asker oradaydi, yardim dahi getirmediler. Devletin basinda kim vardi o dönemler? Demirel ve inönü koalisyonu vardi. Hadi yakanlari biliyoruzda, yaktiranlari neden anlatmiyorsunuz? Yaktiran devtetti, derin devletti. Devletin askeri, polisi, hükümeti saatlerce sriar isterüz diye bbagiran, oteli atese veren canileri engelleseydi bu vahset olmayacakti. Siz sadece öldürenleri bize tanitiyorsunuz ama öldürtenleri sakliyorsunuz. Evet dinciler Sivas'ta tetikciydi, ama bu tetigi cektiren gercek katil ve sorumlu. Kim tetigi cektirenler? Hadin buyurun anlatin.

Yukarıdaki iletiye bakıyorum dominik gerçekten ön yargıyla yazmıyor galiba diyorum ama işin içine asker girince dominik birden AKP lileşiyor ve işin içine sanki intikam duygusu giriyor, bunun çok özel bir nedeni olmalı.

Gönderi tarihi:

Yukarıdaki iletiye bakıyorum dominik gerçekten ön yargıyla yazmıyor galiba diyorum ama işin içine asker girince dominik birden AKP lileşiyor ve işin içine sanki intikam duygusu giriyor, bunun çok özel bir nedeni olmalı.

Hic korkmayin sayin yilmaz, ben asla AKP'lesmem. Sivas olaylarinda ordu seyretmistir. Yalanmi diyorsunuz bu iddiama?

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.