Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:
Devrim jenerasyonu

Time dergisi iki diktatörü devirerek özgürlük meşalesini taşıyan Arap gençlerini kapak yaptı.

180220112201137686186_3.jpg

 

Devrim jenerasyonu Tunus’ta Zeynelabidin Bin Ali karşıtı eylemlerde de, Tahrir Meydanı’nda milyonların katıldığı 18 gün süren protesto gösterilerinde de hep onlar ön sıradaydı. Arap gençleri, doğdukları günden bu yana devlet başkanı olarak bildikleri kişiye karşı ilk kez başkaldırdı ve başarılı oldu. Şimdi onları örnek alan milyonlarca genç; Bahreyn, Yemen, Ürdün, Libya ve İran’da baskıcı rejimlere karşı büyük bir gövde gösterisi yapıyor. Peki bu ülkelerde daha önce isyan olmadı mı? Oldu... Ancak Time dergisi başyazarı Fareed Zakaria’ya göre şartlar “devrime” elverişli değildi. Diktatörler daha önceki yıllarda henüz kalabalıkları bir araya getiren internet, Facebook, Twitter gibi platformlar yokken çok daha rahattı. Yeni hareketin en önemli özelliği, işte bu yüzden, genç ve teknolojik olması...

 

Gençlerin 3 beklentisi

 

Ortadoğu’da yaşayan nüfusun yüzde 60’ı 30 yaşın altında. Ve bu milyonlarca gencin geçmişe oranla hayattan çok daha yüksek beklentileri var. Çünkü dünyayı takip etmek, çevre ülkelerdeki özgürlükleri görüp feyz almak artık çok daha kolay. Ortadoğu’da yapılan anketlere göre gençlerin hayattan 3 önemli beklentisi şöyle:

 

1) Özgür bir ülkede yaşamak

 

2) İş sahibi olmak

 

3) Çağdaş ve modern bir toplum içinde hayatı sürdürmek.

 

Yapılan araştırmalara göre, 1970 ile 2007 yılları arasında bölge ülkelerinde yaşanan gerilimlerin yüzde 80’i, nüfusunun yüzde 60’ı genç olan ülkelerde gerçekleşti. Bazı ülkelerde gençler arasında işsizlik oranının yüzde 25’e kadar ulaşması, bu ülkelerde büyük gerilimler yaşanmasına sebep oluyor. Uydu televizyonundan çevre ülkelerde, ABD’de olup biteni gören Arap gençleri, “O ülkeler kendi başkanlarını özgür bir şekilde seçebiliyor. Biz neden seçemiyoruz?” diye sormaya başlıyor.

 

Tahrir’de dev kutlama

 

MıSIR’DA 25 Ocak’ta başlayan halk ayaklanmasının sembolü haline gelen ve burada 18 gün boyunca yapılan eylemlerden sonra Devlet Başkanı Mübarek’in devrildiği Tahrir Meydanı’nda bu kez dev bir kutlama töreni düzenlendi. 2 milyona yakın Kahireli’nin katıldığı gösteriye, yönetimi elinde tutan ordu da bandosuyla iştirak etti. Askerler meydana akın eden kalabalığa bedava bayrak bile dağıttı. Öte yandan Mübarek yanlıları aynı gün şehrin başka bölgesinde “Mübarek üzgünüz” adı altında 82 yaşındaki lidere destek veren bir gösteri düzenledi.

VATAN DIŞ HABERLER

Gönderi tarihi:

 

Köprüye geçene kadar lider

 

Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan halk hareketinin fitilini ateşleyen isim olan ve haftalarca süren isyan sırasında birçok kişi tarafından lider olarak görülen Google yöneticisi Vail Gonim'in, dünkü gösterilerde konuşma yapmak için kürsüye çıkmasına izin verilmedi.

 

YAKA PAÇA UZAKLAŞTIRDILAR

 

MISIR HALKI LİDER OLARAK ONU SEÇMİŞTİ

 

Başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda "Zafer Cuması" isimli gösteriler sırasında konuşma yapmak için kürsüye çıkmak isteyen Gonim, 50 yıllık sürgünden dönen din adamı Yusuf el Kardavi'nin korumaları tarafından yaka paça uzaklaştırıldı.

 

AFP haber ajansı, oldukça sinirli olduğu gözlenen Gonim'in meydandan yüzünü Mısır bayrağıyla gizleyerek ayrıldığını bildirdi.

 

Müslüman Kardeşler’in ideologlarından olan ve 1961 yılından bu yana Katar'da yaşayan 84 yaşındaki Kardavi,Tahrir'deki Cuma hutbesinde, Arap liderlere halkı dinlemeleri ve yapıcı diyalog kurmaları çağrısında bulundu.

 

Uydudan yayın yapan El Cezire’de ‘Şeriat ve Yaşam’ adlı program hazırlayıp sunan ve Arap dünyasında 40 milyondan fazla taraftarı olduğu belirtilen Şeyh Kardavi, siyasi tutukluların derhal serbest bırakılmasını, yeni bir hükümet kurulmasını ve en hızlı şekilde seçimlere gidilmesini istedi.

 

Müslüman Kardeşler hareketi içinde sözü geçen, ancak bağımsız olan Kardavi, 18 günlük gösterilerde ölen Mısırlılar anısına da dua ettirdi.

 

Tahrir Meydanı'nda toplanan yaklaşık 2 milyon Mısırlı dün "Mübareksiz dönemi" kutladı. Cuma namazını hep birlikte kılan topluluk, "Başardık" sloganları atarak, ellerinde Mısır bayraklarıyla marşlar söyledi.

 

Hürriyet.

Gönderi tarihi:

Biz kendi kendimizi yönettiğimiz için bizde böyle olaylar olmaz, dört yılda bir sandığa gidip demokrasi bayramı yaparız, hesap sormaya kalkarsak anamızı da alıp gideriz. Gözümüzü toprak da doyursa, sen de çalışma dense de yasama, yürütme, yargı tek elde olsa da olsun biz ileri demokrat bir ülkeyiz.

Gönderi tarihi:

Biz kendi kendimizi yönettiğimiz için bizde böyle olaylar olmaz, dört yılda bir sandığa gidip demokrasi bayramı yaparız, hesap sormaya kalkarsak anamızı da alıp gideriz. Gözümüzü toprak da doyursa, sen de çalışma dense de yasama, yürütme, yargı tek elde olsa da olsun biz ileri demokrat bir ülkeyiz.

Onlara da Tanri seriatin sadece T si olan bir ülke nasip etsin :)

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.