Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Tacikistan Türban Sornunu Çözdü

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

2007 yılında, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de, 6 öğrenci üniversiteye türbanla girmek istedi. Ancak, üniversite, öğrencileri bu giysilerle okula kabul etmedi. Bunun üzerine, öğrencilerden beşi başlarını açarak, eğitimlerine kaldıkları yerden devam etti. Devletmah İsmailova adlı öğrenciyse konuyu yargıya taşıdı.

Davanın görülmesi birkaç ay aldı. Süreç, İran ve Avrupa tarafından dikkatle izlendi, yorumlar yapıldı. Nedense, aynı sorunu çok daha derin olarak yaşayan Türkiye konuyla hiç ilgilenmedi; medya bu haberi hiç “görmedi”.

Devletmah İsmailova’nın şikâyeti mahkeme tarafından reddedildi. Tacikistan Milli Eğitim Bakanıysa, “Hukuğun, dinin ve eğitimin yerleri ayrıdır; bunlara siyaset karıştırılmamalıdır” açıklamasında bulundu.

Tacikistan örneği, sorunun hararetle tartışıldığı bu dönemde, ikide bir “nasıl çözdüler?” telaşıyla, örneğin Fransa’daki uygulamalara bakanlar için Doğulu bir örnek sunması gerekçesiyle önemli. İran’ın yakın markajına, bu ülkeyle yapılmış olan pek çok ekonomik anlaşmaya, Afganistan’la komşu olmasına rağmen Tacikistan’ın izlediği bu politika, kuşkusuz ki incelenmeyi hak ediyor.

Halis Uzun

Gönderi tarihi:

Türbani bir özgürlük alameti olarak dayatanlar aslinda kadinin köleligini isteyenlerdir.Islamda kadina karsi yapilan asasilamalar,onu türbana sokma mücadelesi aslinda din adina degil cemaatler adina yapilan bir kavgadir.Islamda ne türban vardir ne de basörtüsü.Basörtüsü var diye ileri sürülen ayetlerin tümü carpitilmis ayetlerdir.Düsünün bir kere adalet dagittigi söylenen Islam cariye ile cariye olmayan kadinlari biribirinden ayiriyor,cariyeyi ciplak diger kadinlari kapatiyor.Bu zihniyet carpik bir zihniyettir.Dolayisiyla bugünkü tatlisu müslümanlari basi acik olan tüm kadinlari cariye olarak degerlendirmekte ve kadinin kapanmasi icin rahibe kiyafetini Islami giyim tarzi diye dayatmaktadir.

Gerek Insan Haklari Mahkemesi.gerek Anayasa mahekemesinin türbanla ilgili kararlari apacik ortadayken bugün AKP'nin cemaatci YÖK Baskaninin türbanla ilgili cikisi dikkate deger.Bu cikista yargiya karsi bir tavir vardir.Yani yargi kim anlaminda bir uygulamayi baslatiyorlar.Evet bir yazarimizin dedigi gibi:Türkiye'de irtica tehlike degil irtica iktidardadir.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Gerek Insan Haklari Mahkemesi.gerek Anayasa mahekemesinin türbanla ilgili kararlari apacik ortadayken bugün AKP'nin cemaatci YÖK Baskaninin türbanla ilgili cikisi dikkate deger.

Ohhh ne oldu birden bire? AIHM icin her yorumunuzda taraflidir, Türk düsmanidir, bölücü dostudur, ... diye atifta bulunuyorsunuz. Ama konu bas örtüsü olunca AIHM 'ni birden kendinize referans aliyorsunuz.

Isime gelince AHIM'i referans alirim isime gelmeyincede bölücü dostu diyerek suclarim mantigiyla ciddiye alinamayiz.

Gönderi tarihi:

Türbani bir özgürlük alameti olarak dayatanlar aslinda kadinin köleligini isteyenlerdir.Islamda kadina karsi yapilan asasilamalar,onu türbana sokma mücadelesi aslinda din adina degil cemaatler adina yapilan bir kavgadir.Islamda ne türban vardir ne de basörtüsü.Basörtüsü var diye ileri sürülen ayetlerin tümü carpitilmis ayetlerdir.Düsünün bir kere adalet dagittigi söylenen Islam cariye ile cariye olmayan kadinlari biribirinden ayiriyor,cariyeyi ciplak diger kadinlari kapatiyor.Bu zihniyet carpik bir zihniyettir.Dolayisiyla bugünkü tatlisu müslümanlari basi acik olan tüm kadinlari cariye olarak degerlendirmekte ve kadinin kapanmasi icin rahibe kiyafetini Islami giyim tarzi diye dayatmaktadir.

Gerek Insan Haklari Mahkemesi.gerek Anayasa mahekemesinin türbanla ilgili kararlari apacik ortadayken bugün AKP'nin cemaatci YÖK Baskaninin türbanla ilgili cikisi dikkate deger.Bu cikista yargiya karsi bir tavir vardir.Yani yargi kim anlaminda bir uygulamayi baslatiyorlar.Evet bir yazarimizin dedigi gibi:Türkiye'de irtica tehlike degil irtica iktidardadir.

saygilarla

Sevgili politika bir çok insanımızda cemaatlerin oyununa gelip gerçek dinini yaşayanlarada cemaatci yaftası vuruyor.

Oysa tarihinden bu güne kadar ne bir bilim adamı nede bir başkası kuranın değiştiğini söyledi.

Tam aksi tek değişmeyen ve değişemeyen kitabın kuran olduğunu söylüyorlar.

Bakmayın siz sosyete hocası yaşar nuri öztürk gibi sözde hocayım diye geçinenlere o ve onun gibileri bu millet çok iyi tanıyor onuda onun arkasından gidenleride.

Kuranı bilen birine sorun bakalım baş örtüsü varmı yokmu diye.

Hiç kimse bunu inkar edemez, edemeyeceği içinde yaşar nuri gibi kendi aklınca çarpıtıp ''başınızı örtün'' yerine ''Örtünün'' diye yorum yapar.

Oysa kuarı kerimde açık açık başınızı örtünün der.

Gönderi tarihi:

Sevgili politika bir çok insanımızda cemaatlerin oyununa gelip gerçek dinini yaşayanlarada cemaatci yaftası vuruyor.

Oysa tarihinden bu güne kadar ne bir bilim adamı nede bir başkası kuranın değiştiğini söyledi.

Bakmayın siz sosyete hocası yaşar nuri öztürk gibi sözde hocayım diye geçinenlere o ve onun gibileri bu millet çok iyi tanıyor onuda onun arkasından gidenleride.

Hiç kimse bunu inkar edemez, edemeyeceği içinde yaşar nuri gibi kendi aklınca çarpıtıp ''başınızı örtün'' yerine ''Örtünün'' diye yorum yapar.

Sayın kaplan, herkes inandığı gibi yaşasın tamam da baş örtüsü serbest bırakıldı diyelim, diğer insanlar da eşitlik diyerek başka taleplerde bulunursa bu nereye kadar gidecek? Bence bu ucu açık ve istismar edilebilecek bir konu. Demokrasi diyorsanız herkesin talebini karşılamak zorundasınız o zaman da üniversiteler bilim yuvası değil defile salonuna döner gibime geliyor.

Gönderi tarihi:

Sayın kaplan, herkes inandığı gibi yaşasın tamam da baş örtüsü serbest bırakıldı diyelim, diğer insanlar da eşitlik diyerek başka taleplerde bulunursa bu nereye kadar gidecek? Bence bu ucu açık ve istismar edilebilecek bir konu. Demokrasi diyorsanız herkesin talebini karşılamak zorundasınız o zaman da üniversiteler bilim yuvası değil defile salonuna döner gibime geliyor.

Y.yilmaz, yazmis oldugunuz gibi universiteler bilimle ugrasmali boyle ufak tefek islerle ugrasmamali, peki ozaman bir basortulu insan bilim yapamazmi ? Universitede insanlar dini inanclariyla ve dis gorunusuyle degilde bilgileriyle sorgulanir, Egerki ben sacim uzun, vucudumda piercinglerle, vucudumda dovmelerle, universitede bilim yapma hakkim oluyorsa boynunda hacla basinda, basortusuyle, biriside ayni hakka sahip olmalidir. Soylermisiniz Demokrasi nicin vardir ? Demokrasi benim icin senin icin onun icin vardir.! Ben, sen, o olmazsak Demokrasi olurmu ? Olursada kimin icin olacak kimse icin Demokrasiyi demokrasi yapan sensin, benim, onlardir, yani bizleriz bizler olmazsak demokraside olmaz.. Universitenin Bilim yuvasina donmesi icin siyasetten uzak kalmali ve Bilimle ilgilenmeli insanlarin kiyafetleriyle degilde zekasiyla ilgilenmelidir.. Turbanla ugrasacaklarina nobele aday cikarmakla ugrassinlar..

Gönderi tarihi:

Sevgili dostum,sadece Yasar Nuri degildir siz sanirim digerlerini hic okumadiniz.Her neyse kisaca Yasar Nuri'ye degineyim.Bakin siz bile SOSYETE HOCA'si diye lakap takmissiniz Yasar Nuri'ye.Demek ki sizde onun karsitlarindan esinleniyorsunuz.Halbuki Yasar Nuri Kurandan bahsediyor.Kuranda olmayan seylerin nasil insanlara bitakim prof.ünvanli cemaat yandasi din adami tarafindan varmis gibi siringa edildiginden bahsediyor.Siz Yasar Nuri'yi sosyete hocasi olarak görmye devam edin,benim icin Yasar Nuri ortalikta dolasip Islami saptiran onlarca prof.dan daha inanilir isimdir.

Tekrar ediyorum,Yasar Nuri'dsen alinti yapmadim kendim okudum.Kuranda ne basörtüsü vardir ne de türban.Bunlarin hepsi hiristiyanliktan Yahudilikten kapma giysilerdir. AYRICA ISLAMIN CARIYELERLE CARIYE OLMAYANLARI AYIRDIGINIDA KURANIN KENDISI SÖYLÜYOR.YASAR NURI DEGIL.Cariyelere acikligi serbest birakip cariye olmayanlari kapatan zihniyetin ALLAHA NE KADAR INANDIGI TARTISILMALIDIR.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Türkiye'de irtica tehlike degil irtica iktidardadir.

saygilarla

Yazılarının tamamına katılıyorum dostum. :clover:

Ayrıca şunu ilave etmeliyim:

İrtica, etnisite vs. gibi suni olguları oluşturan ve onları sürekli gündemde tutarak insanları birbirine düşüren emperyalist zihniyettir. Asıl tehlike emperyalizmdir. İrtica emperyalizme içkin sadece ayrıntı sömürüdür. Bunu görüp emperyalizme karşı birleşmek, mücadele vermek tüm aydınların ve aydınlığa sempati duyanların vazgeçilmez görevi olmalıdır.

Gönderi tarihi:

Y.yilmaz, yazmis oldugunuz gibi universiteler bilimle ugrasmali boyle ufak tefek islerle ugrasmamali, peki ozaman bir basortulu insan bilim yapamazmi ? Universitede insanlar dini inanclariyla ve dis gorunusuyle degilde bilgileriyle sorgulanir, Egerki ben sacim uzun, vucudumda piercinglerle, vucudumda dovmelerle, universitede bilim yapma hakkim oluyorsa boynunda hacla basinda, basortusuyle, biriside ayni hakka sahip olmalidir. Soylermisiniz Demokrasi nicin vardir ? Demokrasi benim icin senin icin onun icin vardir.! Ben, sen, o olmazsak Demokrasi olurmu ? Olursada kimin icin olacak kimse icin Demokrasiyi demokrasi yapan sensin, benim, onlardir, yani bizleriz bizler olmazsak demokraside olmaz.. Universitenin Bilim yuvasina donmesi icin siyasetten uzak kalmali ve Bilimle ilgilenmeli insanlarin kiyafetleriyle degilde zekasiyla ilgilenmelidir.. Turbanla ugrasacaklarina nobele aday cikarmakla ugrassinlar..

Baş örtülü insan bilim yapamaz diyen olmadı sanırım, belki de ben tam anlatamadım; herkes kendi inancını yansıtan bir kıyafetle okula giderse bunu nasıl sınırlandıracaksınız, hiç bir sınır olmayacak mı? Birine özgürlük deyip ötekini yasaklayabilecek misiniz? Ben baş örtüsü yasağı yüzünden kardeşini okuldan alan bir kişiyim ve elbette baş örtüsü ile okunmasını isterim ama bu konu hakikaten istismara açık. 80 li yıllarda okullarda sadece sağ sol diye çatışmalar çıkmıştı, böyle bir olay da daha vahim neticeler doğurabilir. İnce elenip sık dokunması gereken bir mesele yani siyasi düşünüp hemen halledilebilecek bir mesele değil.

Gönderi tarihi:

Baş örtülü insan bilim yapamaz diyen olmadı sanırım, belki de ben tam anlatamadım; herkes kendi inancını yansıtan bir kıyafetle okula giderse bunu nasıl sınırlandıracaksınız, hiç bir sınır olmayacak mı? Birine özgürlük deyip ötekini yasaklayabilecek misiniz? Ben baş örtüsü yasağı yüzünden kardeşini okuldan alan bir kişiyim ve elbette baş örtüsü ile okunmasını isterim ama bu konu hakikaten istismara açık. 80 li yıllarda okullarda sadece sağ sol diye çatışmalar çıkmıştı, böyle bir olay da daha vahim neticeler doğurabilir. İnce elenip sık dokunması gereken bir mesele yani siyasi düşünüp hemen halledilebilecek bir mesele değil.

Basi ortulu insan bilim yapamaz diyen olmadimi ?! Basi ortulu bir insan, basi kapali universiteye giremiyor ise nasil bilim yapacak, Okuma hakkini sirf kendi korkulariniz yuzunden elinden almis olmuyormusunuz? neden peki insanlari olduklari gibi degilde kendi istediginiz kaliba sokmaya calismaya calisiyorsunuz ?! Hem kim diyorki birine ozgurluk verin digerinin ozgurlugunu elinden alin ki ? neden herkes ozgurce istedigini yapamiyorki ?! Bas ortusu yuzunden kardesini aldiginizi soyluyorsunuz peki neden okumak sizin kardesinizin hakki degilmiydi ? Kardesiniz sirf basi kapali diye kalkip universiteye seriatmi getirecekti yada kardesiniz baski altindami kapanmak durumundaydi yoksa kendi inanci yuzundenmi basini kapatmak durumunda kaldi ?

Avrupadada sirf aile baskisi yuzunden kapanan cok kizimiz var ama onlar sokaga ve okula geldiklerinde cantalarindaki ozel kiyafetleriyle "dar pantolon veya minilerle derse girerler" ama bunun disinda sirf kendi inanclari icin kapanan cok kiz cocuguda gordum hatta ben universitede okurken fakultemizde dini inanclarindan dolayi kapanan kizlar vardi ve ayrica fakultemizde ibadetlerini yapabilmeleri icin bir lokal ayrimis ibadet etmek isteyenler gidip orada ibadetlerini yapiyorlardi peki onlar bizlere baskimi yapiyordu siz neden kilmiyorsunuz diye ? onemli olan insanlara birbirlerine sevgiyi ve saygiyi ogretmektir ve buyuzden dolayida kaygilariniz ve endiseleriniz var cunku siz onlara izin verirseniz bu seferde onlarin size baski yapacagini dusunmektesiniz cunku suan siz onlara baski yapiyorsunuz ve boyle dusunmenizde normal.

Gönderi tarihi:

Basi ortulu insan bilim yapamaz diyen olmadimi ?! Basi ortulu bir insan, basi kapali universiteye giremiyor ise nasil bilim yapacak, Okuma hakkini sirf kendi korkulariniz yuzunden elinden almis olmuyormusunuz? neden peki insanlari olduklari gibi degilde kendi istediginiz kaliba sokmaya calismaya calisiyorsunuz ?! Hem kim diyorki birine ozgurluk verin digerinin ozgurlugunu elinden alin ki ? neden herkes ozgurce istedigini yapamiyorki ?! Bas ortusu yuzunden kardesini aldiginizi soyluyorsunuz peki neden okumak sizin kardesinizin hakki degilmiydi ? Kardesiniz sirf basi kapali diye kalkip universiteye seriatmi getirecekti yada kardesiniz baski altindami kapanmak durumundaydi yoksa kendi inanci yuzundenmi basini kapatmak durumunda kaldi ?

Avrupadada sirf aile baskisi yuzunden kapanan cok kizimiz var ama onlar sokaga ve okula geldiklerinde cantalarindaki ozel kiyafetleriyle "dar pantolon veya minilerle derse girerler" ama bunun disinda sirf kendi inanclari icin kapanan cok kiz cocuguda gordum hatta ben universitede okurken fakultemizde dini inanclarindan dolayi kapanan kizlar vardi ve ayrica fakultemizde ibadetlerini yapabilmeleri icin bir lokal ayrimis ibadet etmek isteyenler gidip orada ibadetlerini yapiyorlardi peki onlar bizlere baskimi yapiyordu siz neden kilmiyorsunuz diye ? onemli olan insanlara birbirlerine sevgiyi ve saygiyi ogretmektir ve buyuzden dolayida kaygilariniz ve endiseleriniz var cunku siz onlara izin verirseniz bu seferde onlarin size baski yapacagini dusunmektesiniz cunku suan siz onlara baski yapiyorsunuz ve boyle dusunmenizde normal.

Başını örttürmedikleri için, yani başını zorla açtırdıkları için kardeşimin okuyamamasına sebep oldum. Baskı yapıyor muyum, aileme, kızlarıma tam tersi yönde kapanmaları için baskı yapıyorum açık söylemek gerekirse. Benim endişem taviz tavizi getirir, bu nereye kadar gider, üniversitelerde kargaşa olur mu, öğretim görevlileri tarafından kayırma veya dışlama olur mu vs. ? Gerçi bunları düşünmesi gereken ben değilim bu düzenlemeleri yapacak olanlar ama onlarda siyasi menfaat sağlamayı düşündükleri için gözleri hiç bir şey görmüyor. Son söz olarak hakkımızda hayırlısı neyse o olsun.

Gönderi tarihi:

Başını örttürmedikleri için, yani başını zorla açtırdıkları için kardeşimin okuyamamasına sebep oldum. Baskı yapıyor muyum, aileme, kızlarıma tam tersi yönde kapanmaları için baskı yapıyorum açık söylemek gerekirse. Benim endişem taviz tavizi getirir, bu nereye kadar gider, üniversitelerde kargaşa olur mu, öğretim görevlileri tarafından kayırma veya dışlama olur mu vs. ? Gerçi bunları düşünmesi gereken ben değilim bu düzenlemeleri yapacak olanlar ama onlarda siyasi menfaat sağlamayı düşündükleri için gözleri hiç bir şey görmüyor. Son söz olarak hakkımızda hayırlısı neyse o olsun.

Baskilarla insanlarin basini acmaya, veyahut kapamasina karsiyim ben sizde ailenize baski yaparak kapanmalarini isterken, basortusuyle okumak isteyenlere karsi cikiyorsunuz burada bir celiski yokmu ?! Kendi evinizin icindekilerin kapanmasini isterken baskalarinin ise kapandigina karsi cikiyorsunuz ?! Basi ortulu oldugu icin kardesini okuldan aliyorsun peki kardesini okuldan alma yetkisini size kim veriyor ?! Bu yetkiyi kendinizde nasil goruyorsunuz oysaki kardesiniz yetiskin birisi ve kendi kararini kendisi verebilir.. Iste Turkiyede bir cok insan tipki sizin gibi dusunuyor ve bu yuzdendirki yillardir genclerin okuma haklari ellerinden aliniyor neymis efendim taviz tavizi getirir ?! Ne alaka o insanlarda sirf sen ben gibi okumak tahsil yapmak istiyorlar Ama yok onlar baslari kapali oldugu icin orumcek kafali geri cag disi olduklari icin bizlerle ayni seviyede olamazlar Biz modern insanlariz .. Ne kadar modern oldugumuz belli oluyor her halimizden insanlarin ozgurluk haklarini kisitlayarak cok modern oluyoruz. Dusunmesi gereken siyasetcilerden once sensin benim biziz toplumuz toplum olarak birbirimizi anlasak anlayama calissak birbirimizi sevsek saysak bugun bir basortusu bukadar sorun olmaz.

Gönderi tarihi:

Türban hem Anayasa mahkemesi karariyla hem de AIHM'nin karari ile özgürlük olarak kabul görmedi.Türban özgürlük alameti olmadigi gibi MÜSLÜMAN giysisde degildir.Türban LAIK TÜRKIYE CUMHURIYET DEVLETI'ne karsi CEMAATLERIN acmis oldugu savasin simgesidir.Bunun böyle oldugunu basbakan TAA ISPANYA'da söylemistir."VELEV KI SIMGE OLSUN"

Cumhurbaskani Gül Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Disisleri Bakani iken AIHM'ne Leyla Sahin'in acmis oldugu dava nedeniyle vermis oldugu yazinin özeti söyledir:"Türban özgürlük icin kullanilmamaktadir.Türban Türkiye'de irticaya hizmet etmektedir.Türban müslüman kiyafeti degildir."Bu cümleler özettir.Metnin tamami sanirim arsivlerde vardir.

Rahibe kiyafefeti dedigi icin CHP'nin Avcilar Belediye Baskanini cemaatler ve AKP topa tuttu.Adami görevinden ettiler.CHP burada iki yüzlü bir siyaset takip etmistir.Bu da ayri bir tartisma konusudur.Türban bir rahibe örtüsüdür,ancak rahibeler takar.Islamla uzaktan yakindan hicbir baglantisi yoktur.Özgürlük oldugu ise tamamen yanlis bir yaklasimdir.

Son yillarda türbanli sayisindaki artislar kadin ve kizlerimizin AKP ile birdenbire müslüman olduklarini degil onlar üzerindeki cemaat ve aile baskisinin öranindaki yükselisi gösterir.Ayrica Türbani özgürce giyim olarak kabul etsek bile türbani takanlar "INANCIM GEREGI"diye adlandirdiklari sürece Laik bir ülkenin kamu kuruluslarina, üniversitelerine girmesi hukuka aykiridir.

AKP'nin YÖK Baskani AKP'li Yusuf Ziya Özcan'in üniversitelere türbanli kizlar girebilir diye talimat vermeside hem Anayasanin ihlalidir hem de hukuka AYKIRIDIR.YÖK BASKANI'nin böyle bir talimat verme yetkisi yoktur.KIMMIS YÖK BASKANI??Hukukun karara baglamis oldugu bir konuda YÖK BASKANI talimatla bu yasayi degistiremez.Zamani gelir hesasbi sorulu kendisinden tabii ki eger ortada bir bagimsiz YARGI KALIRSA.

Cumhurbaskani Gül simdi YÖK BASKANI'nin almis oldugu bu karari kutlamak icin resepsiyon vererek türbanli türbansiz bir davet yapacak.Önceden iki ayri resepsiyon veriliyordu.Birisi sadece erkeklere digeride türbanlilara.Bu resepsiyonlar bugüne kadar hep gözden kacirildi.Simdi ise tek resepsiyona düsürülecek.

Türkiye'nin yeni yüzü Laik degil seriattir,Islamlasasan bir Türkiye var artik."TUTTURMUSLAR LAIKLIK ELDEN GIDIYOR DIYE.MILLET ISTERSE ELBETTE GIDER"Bu sözün sahibi bugünkü Basbakan Erdogan'dir.Onun icin kimse kalkipta efendim TÜRBANLA LAIKLIK MI GIDERMIS tarzi bilgisizce sözler söylemesin.Türkiye'de Laiklik AKP'li Abdullah Gül ve karisinin CANKAYA'ya cikmasi ile gitmistir.Hic kimse kendini aldatmasin.Cemaatler 90 yil sonra TÜRKIYE'YI ELE GECIRDILER.Kurtulus Savasi verenlerin kemikleri eminim ki sizlamaktadir.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Ohhh ne oldu birden bire? AIHM icin her yorumunuzda taraflidir, Türk düsmanidir, bölücü dostudur, ... diye atifta bulunuyorsunuz. Ama konu bas örtüsü olunca AIHM 'ni birden kendinize referans aliyorsunuz.

Isime gelince AHIM'i referans alirim isime gelmeyincede bölücü dostu diyerek suclarim mantigiyla ciddiye alinamayiz.

:clover: :clover: :clover:

Doğru söze ne denebilirki...

Gönderi tarihi:

Baskilarla insanlarin basini acmaya, veyahut kapamasina karsiyim ben sizde ailenize baski yaparak kapanmalarini isterken, basortusuyle okumak isteyenlere karsi cikiyorsunuz burada bir celiski yokmu ?! Kendi evinizin icindekilerin kapanmasini isterken baskalarinin ise kapandigina karsi cikiyorsunuz ?! Basi ortulu oldugu icin kardesini okuldan aliyorsun peki kardesini okuldan alma yetkisini size kim veriyor ?! Bu yetkiyi kendinizde nasil goruyorsunuz oysaki kardesiniz yetiskin birisi ve kendi kararini kendisi verebilir.. Iste Turkiyede bir cok insan tipki sizin gibi dusunuyor ve bu yuzdendirki yillardir genclerin okuma haklari ellerinden aliniyor neymis efendim taviz tavizi getirir ?! Ne alaka o insanlarda sirf sen ben gibi okumak tahsil yapmak istiyorlar Ama yok onlar baslari kapali oldugu icin orumcek kafali geri cag disi olduklari icin bizlerle ayni seviyede olamazlar Biz modern insanlariz .. Ne kadar modern oldugumuz belli oluyor her halimizden insanlarin ozgurluk haklarini kisitlayarak cok modern oluyoruz. Dusunmesi gereken siyasetcilerden once sensin benim biziz toplumuz toplum olarak birbirimizi anlasak anlayama calissak birbirimizi sevsek saysak bugun bir basortusu bukadar sorun olmaz.

Siz sadece muhalefet etmek için yazıyorsunuz, beni anlamaya çalışmanızı isterdim. Ben baş örtüsüne karşı olmadığımı somut örnekle açıklamaya çalışıyorum, hatta ailemin kapalı gezmesini istediğimi ve kapalı olduğunu söylemeye çalışıyorum siz beni kapalıların okumasını istememekle itham ediyorsunuz. Ben böyle bir uygulamanın ayrımcılık yaratacağını veya herkese aynı haklar sağlanırsa karışıklıklara yol açacağını, çok iyi düşünülerek çözüm bulunması gerektiğini savunuyorum.

Bunun çözümü sizin dediğiniz gibi karşılıklı hoş görü, baş örtüsü serbest olduğunda bunun diğer öğrenciler tarafından istismar edilmemesi sorunu çözer ama bunun garantisini de Ziya Özcan verebiliyor mu acaba? Üniversiteye sağlanan bu hak ortaöğretim de niçin uygulanmasın, orada da insanlar var ve onların da hakkı var; ya kamu çalışanları onların hakkı yok mu?

Gönderi tarihi:

Basörtüsü ile türban son günlerde birlikte söylenir oldu.TAMAMEN YANLIS VE MAKSATLI bir yaklasimdir bu.Basörtüsü türban degildir ve türban asla basörtüsü olamaz.Benim anam bacim Anadoluda Türkiye'nin her kösesinde yasayan kadinlarimizin geleneksel basörtüsü ile türbani birbirine karistirmak bence gercekleri sulandirmaktir.Türban, Selamet Partisi ile ülkemize gelmis ve selamet partisinden sonra iktidara gelen (ZATEN BASKASI GELMEDI KI)gerici ve cemaatci iktidarlar tarafindan bugünlere kadar tasinmistir.Ordunun igdis edilmedigi o dönemlerde türbana karsi devletin ve kurumlarinin kesin bir siyaseti vardi.Ordunun igdis edilmesi ile bu siyasetin yerini seriatcilarin siyaseti aldi.Simdi anliyormusunuz neden bazi kesimler oturup kalkip ORDU SIYASETTEN CEKILSIN diyordular?Ordunun kislasinda olmasi gerektigini söyleyenler Ordunun irticaya gecit vermeyen tutumunu hazmedemeyenlerdi.Simdi artik Ordu yok.Adi var kendi yok.Evren darbesi ile önleri acilan cemaatciler bugün iktidardadir.Ve onlarin yolunu kesenlere karsi savas veriyor bu savasida kazanmis görünüyorlar.Irticacilarin önünü kesen Ordu,Laikler ve Atatürkcüler icin bugünkü basbakan Erdogan'in söylemis oldugu "YOLUMUZUN ÜZERINDE BIR INAK YATIYOR,HEDEFE VARMAMIZI ENGELLIYOR,ADIM ADIM HEDEFIMIZE VARACAGIZ"sözü cok önemlidir.Bugün artik yollarinin üzerinde yatan kalmadi.Hedefe agir agir yaklastilar ve aniden hedefe vardilar.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Benim bu konu ile ilgili anlayamadığım konu şu,adına başörtüsü yada Türban deyin farketmez ama farzedelimki bu bir siyasi simgedir (ben öyle olduğuna inanmıyorum),üniversite çağına gelmiş bir gencin siyasi bir duruşu olamazmı,ha eğer diyorsanızki bu siyasi görüşünü Üniversiteye sokamaz neden hergün Üniversitelerde Sağ Sol çatışmaları yaşanmakta ve buna müdahale edilmemektedir,ayrıca Türbanlı kadınların çocukları askere alınırken sorun yokken,neden Türbanlı kadın oğlunun yemin törenine alınmamaktadır? sonuçta o kadın tarafından yetiştirilen çocukta büyük ihtimalle onun görüşlerinden etkilenmiş olmayacakmıdır...

Gönderi tarihi:

Benim bu konu ile ilgili anlayamadığım konu şu,adına başörtüsü yada Türban deyin farketmez ama farzedelimki bu bir siyasi simgedir (ben öyle olduğuna inanmıyorum),üniversite çağına gelmiş bir gencin siyasi bir duruşu olamazmı,ha eğer diyorsanızki bu siyasi görüşünü Üniversiteye sokamaz neden hergün Üniversitelerde Sağ Sol çatışmaları yaşanmakta ve buna müdahale edilmemektedir,ayrıca Türbanlı kadınların çocukları askere alınırken sorun yokken,neden Türbanlı kadın oğlunun yemin törenine alınmamaktadır? sonuçta o kadın tarafından yetiştirilen çocukta büyük ihtimalle onun görüşlerinden etkilenmiş olmayacakmıdır...

Siyasi simgeler serbest kalsa ne olur biliyor musunuz? Kürtçüler zafer işareti yapar, milliyetçiler de cezayı keser; kan gövdeyi götürür, bu kadar basit.

Gönderi tarihi:

Sag sol catismasina karisanlar üniverstelere üniforma ile girmiyorlar buna ragmen müdahale edilmektedir.Müdahale edilmiyor demekle eger maksat neden okula sokuluyorsa o ayri bir tartisma konusudur.Laik bir düzende dini simgeler ön plaana cikiyorsa bunun adina LAIKLIK KARSITLIGI denir ki;demokratik sistem laik sistemi korur ve böylece dini simgeler kamu alanlarinda kisisel özgürlük alani olarak kabul göremez.

Basörtülü kizlarimiz okuyamamaktadir denerek aslinda duygu sömürüsü ve psikolojik baski yaratilmaktadir. Okumak isteyen birisi düzene uymak zorundadir veyahutta okumayacaktir.Bunun lami cimi olmaz.Eger sen basindaki bez parcasindan ödün vermeden yasaklari cigniyorsan o zaman bazi faturalarida kabul edeceksin.

Gelelim Üniversitelerdeki sag sol catismalarina.Bu sag sol catismalari yeni degildir.Ta yillradan beri vardir.Cok kanli catismalar yasanmistir üniversitelerde.Bu catismalarda rol alanlari sag sol diye ayirmak aslinda cok büyük bir yanilgidir.Bu catismalar genelde din eksenli ve onlarin karsitlarinin catismalaridir.Bunlari sag sol diye siniflandiramayiz.Dincilere karsi olmak illada solcu olmayi gerektirmiyor.Dindarlarda dincilere karsidir aslini ararsak.Ha bugünkü dinci gruplar genelde PKK- Muhsin Yazicioglu ve AKP yandaslaridir.Iktidarlari Türkiye'yi zaptetti onlarda üniversiteleri zaptetmeye calisiyorlar.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Siyasi simgeler serbest kalsa ne olur biliyor musunuz? Kürtçüler zafer işareti yapar, milliyetçiler de cezayı keser; kan gövdeyi götürür, bu kadar basit.

:) cezayı keser derken? Ya tam tersi olamazmı,ırkçılar işaret yaparda,Solcu delikanlılar cezayı keserlerse ve bu bu kadar basit denirse,üniversitelerde olsun,dışarıda olsun,arkasına polis-asker desteğini aldıkları için artistlik yapanlar birebir kalındığı zaman abi çekmeye başlıyorlar ne hikmetse...

Gönderi tarihi:

Okullarda veya kamuya ait yerlerde türbana özgürlük demek, aslında özgürlüğe karşı olmaktır. Kız veya kadın, başkasının istediği gibi giyinerek özgürlüğünü başkasına satmaktadır. Buna mecbur bırakılmaktadır. Yiğit kadın, kız, bu baskıya karşı çıkmalıdır.

Hiç kimse bir diğerinin baskısı sonucu giyimini biçimlendirmemeli. Kapanma olgusu dinden gelen, tarihsel, aslında bir toplumun törelerindendir. İnsanlar giyim tarzlarını kendileri seçebilmeli. Özgürce davranış şekli budur.

Gönderi tarihi:

Okullarda veya kamuya ait yerlerde türbana özgürlük demek, aslında özgürlüğe karşı olmaktır. Kız veya kadın, başkasının istediği gibi giyinerek özgürlüğünü başkasına satmaktadır. Buna mecbur bırakılmaktadır. Yiğit kadın, kız, bu baskıya karşı çıkmalıdır.

Hiç kimse bir diğerinin baskısı sonucu giyimini biçimlendirmemeli. Kapanma olgusu dinden gelen, tarihsel, aslında bir toplumun törelerindendir. İnsanlar giyim tarzlarını kendileri seçebilmeli. Özgürce davranış şekli budur.

Baski olmamalidir yazdignizin sonuna kadar katilmaktayim, lakin kadinlara, kizlara iki taraftan baski yapmaktasiniz birincisi zorla kapatilan kadinlar kizlar ikincisi zorla aciltirilmaya calisilanlar cunku bu kapanan kadinlarin hepsinin zorla kapatildiginimi dusunuyorsunuz eger boyle dusunuyorsaniz yaniliyorsunuz pek cogu kendi istedigi icin kapanmaktalar eee ozaman onlar ne olacak iki sekildede insanlarin ozgurluklerini kisitlamis olmuyormusunuz ?! Bence oluyorsunuz hemde cok guzel :D

Gönderi tarihi:

Baski olmamalidir yazdignizin sonuna kadar katilmaktayim, lakin kadinlara, kizlara iki taraftan baski yapmaktasiniz birincisi zorla kapatilan kadinlar kizlar ikincisi zorla aciltirilmaya calisilanlar cunku bu kapanan kadinlarin hepsinin zorla kapatildiginimi dusunuyorsunuz eger boyle dusunuyorsaniz yaniliyorsunuz pek cogu kendi istedigi icin kapanmaktalar eee ozaman onlar ne olacak iki sekildede insanlarin ozgurluklerini kisitlamis olmuyormusunuz ?! Bence oluyorsunuz hemde cok guzel :D

Ah güzel kardeşim ah... Şimdi bir tartışma başlattın. Keşke katılmıyorum demeden önce biraz daha irdelese idin. Ben yukarda "özgürce ve kendi seçeneği ile" demiştim. Bunun anlamını iyi düşünmek gerek.

Özgürce seçim demek, hiç bir insan ideolojisini yaptırım olarak almayan davranış demektir.

Dahasını söyleyeyim. İnsan gereksinimleri için doğa ve onunla yaşam şartları referans alınmalıdır. Toplumlar/guruplar doğa şartlarında nasıl mutlu oluyorlarsa kurallar ona göre düzenlenmelidir. Bilimsel/evrensel kurallar bu şekilde oluşturulmalıdır. Gerçek demokratik düzen yani...

Anlaşılmadıysa daha da açayım.

Gönderi tarihi:

Laik bir düzende dini simgeler ön plaana cikiyorsa bunun adina LAIKLIK KARSITLIGI denir ki;demokratik sistem laik sistemi korur ve böylece dini simgeler kamu alanlarinda kisisel özgürlük alani olarak kabul göremez.

Bu nasil bir demokratik sistemki laik sistemi korurken mecburi din derslerinide kaldiramiyor? Türkiye ne laik ne de demokratik bir ülke. Laik olmadigi devletin dini kendi elleriyle yönetmesinden ve sadece bir mezhebi islam olarak kabul etmesinden belli (Ibadet yerini sadece camii olarak tanimlamasi ve Cem evlerini ibadet yerleri olarak kabul etmemesi). Demokratik olmadiginida zaten siz her yazinizda tekrarliyorsunuz.

Gönderi tarihi:

Sorunu kilitleyen, "velev siyasi simge olsun" inanılmaz gafı, gaf demek yetmez, kasıtlı konan bir dinamittir. Bu söz gaf ile açıklanamaz, bir provakasyon ve barut fıçısına çakılan kibrit olarak açıklamakla ancak açıklığa kavuşur. Yapılanlar tamamen istismar, çıkar ve güç sağlama operasyonlarıdır...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.