Φ raif bostan Gönderi tarihi: 8 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 8 Haziran , 2010 Adam emeğim var derse? Sen dünyada yaşıyorsun ve tek bildiğin bu mu? nasıl emeği varmış insanın doğanın yaratılışında öğrenebilirmiyim.benim bildiğim bu şey insanlığın toprakları kendinin görmesinin haksızlığını ortaya koyuyor ve benim bu açıkladığım dünya barışının temelidir. Alıntı
Φ dominik Gönderi tarihi: 8 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 8 Haziran , 2010 Aşiretçiliğin yanlış olduğunu ben defalarca yazdım,Kürt Halkını aşirete mecbur edenin Devlet yapısı olduğunuda defalarca yazdım,Atatürk dahil bütün yöneticiler aşiret reislerine yaptıkları kıyaklar karşılığında askeri ve lojistik destek vererek halkı kendi boyunduruklarında tutmalarını sağlamışlardır,devletin bütün varlığı Kürt halkının Kürt olma bilincinden uzak durup,aşiretlere bölünmesi uğrunda seferber edilmiştir,Kürt halkının halen bile tam anlamı ile bir Milli bütünlük oluşturamamamış olmasının altında yatan sebepte budur. 2'nci olarak bu ülkenin yasaları çağdaş değildir,ona uyum sağladığını söylediğiniz kesim sadece belli bir zümredir,bu ülkede halen çağdaş normlarda bir anayasa mevcut değildir ve Türk toplumunun dünyadaki çağdaş toplumlar seviyesine çıkmasıda bu şartlarda mümkün değildir, Çağdaş olan toplum,kendisinden farklı olanı kabullenmeyi bilmelidir herşeyden önce ancak halen baktığınızda... * * Sayin biji, haklarini arayan Kürt insanlarini kolayca topyekün cagdisi ve feodal yapiyi savunan olarak niteliyorlar. Ama ne hikmetse Kürt vatandaslarinin bir kismida devlet taraftari mesela korucular. Ehh bu korucular cagdasmi, feodal yapiyi savunmuyorlarmi? Cevap evet ise, nasil oluyorda devlet bunlari cagdaslastiramamis ve feodalliktan kurtaramamis? Hadi diger Kürt'leri anliyoruz, hani onlar "cagdas degil ve feodal yapinin savunuculariya", ya devletin sadik korucularina ve diger düzen partilerinin secmenlerine ne derler acaba? O bölgenin bu tür sorunlari oldugunu ne inkar eden var nede cözülmesin diyen. Feodal yapi hala günümüzde o bölgede devam ediyorsa bunun en büyük sorumlusu bu feodal yapidan en fazla yararlanan devlet dir. Secimlerde görüyoruz, koruculuk sisteminde daha net görüyoruz. Yani A asireti devlet ile yakin iliskide ise tesadüfen bu asirete bagli her köy korucu oluyor. Ama buna kimse cag disi ve feodal yapi demiyor. Diyarbakir'da yürüyen cocuklarin ailesi hemen cagdaslik karsiti ve feodal yapiyi savunan oluyor. Alıntı
Φ Dayı Gönderi tarihi: 8 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 8 Haziran , 2010 Doğa..her şey DOĞAL..yani yabani..(yani doğduğu gibi..) İNSAN emeği doğayı yaşanabilir hale getirdi(hiç bir şeye elini sürmeseydi..her şeyi doğal haliyle yani doğduğu şekliyle bıraksaydı neler olurdu..)..Allahta İnsanı bu yüzden seviyor ve muhatap alıyor zaten Sn..Raif Bostan.. Alıntı
Φ Dayı Gönderi tarihi: 8 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 8 Haziran , 2010 DÜNYA zaten kendisiyle barış halinde.. BARIŞIN temeli kişinin KENDİSİ ile tanışmasında barışmasında.. konu bu değil aslında.. Alıntı
Φ y.yılmaz Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Az önce Teketek te Yenişafak tan Yusuf Kaplan adlı gazeteci bazı bilgiler verdi: Bu gemiyi hükümet mi yolladı sorusuna " Tırnak içinde evet" yanıtını verdi. Suudi Kralın 15 uçak dolusu para getirdiğini ve bu para sayesinde krizi atlattığımızı söyledi. Daha açmasını isteyince devlet meselesi bahsetmek istemiyorum dedi. Bu paranın da hiç kayıtlara girmediği belirtildi. İşin garibi Türkiye nin ABD ye rest çektiğini ve küresel güç olma yolunda ilerlediğini yarın ABD, İran çatışması olursa haklının yanında yer alacağını da belirtti bu zat. İsrail konusunda da karşı görüş belirten kişiyi de İsrail in avukatlığını yapmakla suçladı. Fatih Altaylı ne hikmetse hep bu şahsı konuşturdu, diğer konuşmacılar figürandı herhalde. Benim bu konuşmalardan anladığım, Türkiye çok iyi yolda aman hükümeti destekleyin yoksa mahvoluruz. Zaten son günlerde habertürk de bu yönde propaganda yapıyor. Rusya ile anlaşma yapılacaktı, ihtilal oldu vs. hep bu hatılatmaları yapıyor. Alıntı
Φ Zehir Hafiye Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Sayin biji, haklarini arayan Kürt insanlarini kolayca topyekün cagdisi ve feodal yapiyi savunan olarak niteliyorlar. Ama ne hikmetse Kürt vatandaslarinin bir kismida devlet taraftari mesela korucular. Ehh bu korucular cagdasmi, feodal yapiyi savunmuyorlarmi? Cevap evet ise, nasil oluyorda devlet bunlari cagdaslastiramamis ve feodalliktan kurtaramamis? Hadi diger Kürt'leri anliyoruz, hani onlar "cagdas degil ve feodal yapinin savunuculariya", ya devletin sadik korucularina ve diger düzen partilerinin secmenlerine ne derler acaba? O bölgenin bu tür sorunlari oldugunu ne inkar eden var nede cözülmesin diyen. Feodal yapi hala günümüzde o bölgede devam ediyorsa bunun en büyük sorumlusu bu feodal yapidan en fazla yararlanan devlet dir. Secimlerde görüyoruz, koruculuk sisteminde daha net görüyoruz. Yani A asireti devlet ile yakin iliskide ise tesadüfen bu asirete bagli her köy korucu oluyor. Ama buna kimse cag disi ve feodal yapi demiyor. Diyarbakir'da yürüyen cocuklarin ailesi hemen cagdaslik karsiti ve feodal yapiyi savunan oluyor. Yok biz hepsine feodal diyoruz, sen rahat ol. Alıntı
Φ Tengeriin boşig Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Sayin biji, haklarini arayan Kürt insanlarini kolayca topyekün cagdisi ve feodal yapiyi savunan olarak niteliyorlar. Ama ne hikmetse Kürt vatandaslarinin bir kismida devlet taraftari mesela korucular. Ehh bu korucular cagdasmi, feodal yapiyi savunmuyorlarmi? Cevap evet ise, nasil oluyorda devlet bunlari cagdaslastiramamis ve feodalliktan kurtaramamis? Hadi diger Kürt'leri anliyoruz, hani onlar "cagdas degil ve feodal yapinin savunuculariya", ya devletin sadik korucularina ve diger düzen partilerinin secmenlerine ne derler acaba? O bölgenin bu tür sorunlari oldugunu ne inkar eden var nede cözülmesin diyen. Feodal yapi hala günümüzde o bölgede devam ediyorsa bunun en büyük sorumlusu bu feodal yapidan en fazla yararlanan devlet dir. Secimlerde görüyoruz, koruculuk sisteminde daha net görüyoruz. Yani A asireti devlet ile yakin iliskide ise tesadüfen bu asirete bagli her köy korucu oluyor. Ama buna kimse cag disi ve feodal yapi demiyor. Diyarbakir'da yürüyen cocuklarin ailesi hemen cagdaslik karsiti ve feodal yapiyi savunan oluyor. Feodal yapıdan devlet değil; o feodal yapının devletteki uzantıları ve o feodal yapının önderleri yararlanır Dominik... O Diyarbakır'da yürüyen çocukların aileleri de, o feodal yapıyı eleştirmekten ve yargılamaktan aciz; o yapıyı kader olarak benimsemiş insan kitlesidir ne yazık ki ve onlar da sömürülmektedirler o yapı tarafından. Ve evet, eğer feodal bir yaşam sürüyorsanız; ilkel bir yaşam sürüyorsunuzdur. Bu, onları itham etmek değil, sizin de söylediğiniz gibi nitelemektir. Yani ne olduklarını dile getirmektir. Toplumun büyük kısmı, birisi birisini öldürdüğünde, o suun bireysel olduğunu düşünüp ona göre yargılıyor; diğer kısmı da o suçun, o suçu işleyenin ailesine ait olduğunu düşünüp kan davası güdüyorsa, kan davası güden kesim ilkeldir. Toplumun büyük kısmı başlık parasını geleneksel olarak kaldırıp, evliliği toplumsal sözleşmeye bağlamış; diğer kısmı berdel, levirat, başlık parası gibi uygulamaları geleneksel olarak sürdürüyosa, o kesim ilkeldir. Toplumun büyük kısmı toplumsal sözleşmelerle hareket edip; Dinci olsun, Kürtçü Etnik Milliyetçi ya da Kürt olsun, yaşamını bu sözleşmelerin dışında sürdürmeye çalışıyor ve çağa ayak uyduramıyorsa; o kesim ilkeldir. İstediğiniz kadar kötülemeye çalışabilirsiniz Dominik; Bunları ben değil, Toplum Bilimler söylüyor... Ayrıca ben gitmişim Feodal Yapıyı eleştiriyorum; Siz çıkmış "ee ama korucular ne ayak?" diye karşılık veriyorsunuz... Yani ben size; "Kuru fasulye yapmak için fasulyeleri akşamdan suya koymalısınız" diyorum, Siz bana çıkıp; "Ee zaten pirinç suda yetişir" diyorsunuz! Alakaya maydanoz..! Alıntı
Φ dominik Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Yok biz hepsine feodal diyoruz, sen rahat ol. Umarim öyledir. Öyle ise neden feodal yapiya son vermek icin adimlar atilmiyor? En azindan devleti destekleyen kesim cagdaslasmakta bir adim atmasi gerekmezmi? Bu koruculöarinda hala feodal yapida israr etmesini ve devleti ile iliskisini nasil degerlendirecegiz? Herhalde bu cikar iliskisi gibi. Alıntı
Φ Tengeriin boşig Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Umarim öyledir. Öyle ise neden feodal yapiyamson vermek icin adimlar atilmiyor? En azindan devleti destekleyen kesim cagdaslasmakta bir adim atmasi gerekmezmi? Bu koruculöarinda hala feodal yapida israr etmesini ve devleti ile iliskisini nasil degerlendirecegiz?Herhalde bu cikar iliskisi gibi. Feodal yapı, hiçbir kapalı toplumda, dışarıdan etkilerle yıkılamaz. Çünkü Feodal yapıdaki kapalı toplumlar, dışarıdan gelen olumlu/olumsuz her etkiye direnç göstermek eğilimindedirler. O yüzden feodal yapılar, o yapının parçası olarak yetişmiş fakat aydınlanmış insanların, o kendi toplumlarını yönlendirmeleri ve öncülük etmeleri ile yıkılır. Kürtler, kendilerini bu toplumun tümünden soyutlayan ve kendilerini toplumun bütününe, toplumun bütününü de kendilerine ötekileştiren bir kültürel yapıya ve algıya sahiptirler. Ve ne yazık ki Kürtler arasından, o yapıyı kırabilecek ya da kırılması yönünde kuram üretebilecek aydın insanlar da çıkmamıştır; çıkmamaktadır. Abdullah Öcalan bile feodalizm eleştirisinde tutarlı olamamış, feodalizm ile kola kola, koyun koyuna bir halde var kalabilmiştir. "Devlet Feodalizmi yok etsin" diyorsunuz. Ama devletin zamanında feodalizmi yok etmek için gerçekleştirdiği eğilimleri de Faşizm ve Irkçılık olarak niteliyorsunuz? Bu ne perhiz; Bu ne lahana turşusu Dominik? Beni haklı çıkarmaktan vazgeçin artık: Onlarca kere söyledim; Siz, devleti, bazı uygulamalarından dolayı eleştirip duruyorsunuz... Fakat devlet, sizin kafanızda tasarladığını bir şeyi yapsa bile size yaranamıyor... Dolayısı ile tek derdiniz; Ne olursa olsun devleti yargılamak... Alın işte, en güzel örneklerinden birisi yine bu iletiniz: Demişsiniz ki; Umarim öyledir. Öyle ise neden feodal yapiyamson vermek icin adimlar atilmiyor? En azindan devleti destekleyen kesim cagdaslasmakta bir adim atmasi gerekmezmi? Zamanında, Mustafa Kemal Atatürk zamanında Kürtlerin yaşadıkları bölgelere yönelik eğilimler, uygulamalar Feodalizmi yıkmaya yönelik değil miydi? Dersim'de Feodalizm ile mücadele edilmedi mi? Koçgiri'de kimlerle mücadele edildi; Feodalizm ile değil mi? Şeyh Sait kimdi, neydi, neciydi? Bunlar açısından nasıl yargılayabildiniz Türkiye Cumhuriyetini? 1930 Ağrı İsyanlarını çıkaran, civar Kürtlerin topraklarına el koyup sömüren ve kan davalarına yol açan aşiretlerin aileleri bu sorun ortadan kalksin diye Batıya gönderildi; Bunu asimilasyon politikası olarak nitelemediniz mi? Oysa orada kalıp, kan davasından birbirlerini kırsalar diye mi tercih ederdiniz? Bugün bile Bilge Köyü katliamı sonrasında, o kültürün artıkları, o katliamı yapanların aileleri, göç ettirilmek için kendileri devlete başvurmadı mı? Katledilenlerin aileleri kan davası güdecekler diye? 1930da devlet bunu öngörüp yaptığında, göç ettirdiğinde neden yargıladınız o zaman? Nasıl bağdaştırabildiniz asimilasyonla? Bilge Köyü katliamını yapanların göç eden ailelerini neden asimilasyona maruz kalmakla tanımlamıyorsunuz? İç yüzünü bilmediğinizden mi olayların? Toprak Reformu, Toprak Ağalarını ortadan kaldırmak için yapılmadı mı? Köy Enstitüleri bu yüzden kurulmadı mı? O reforma son veren Adnan Menderes ve Toprak Ağalarının eğilimlerini, Atatürk'ten bilmediniz mi siz? İnönü'yü Faşist ilan etmediniz mi? Yapmayın ya hu, rica ederim! Bu kadar da çelişmeyin artık! Devlete "yere tükür" diyorsunuz; Bakıyoruz ki devlet öyle yapmış zaten... Bu sefer diyorsunuz ki "yok efendim niye göğe tükürmemiş devlet!" Ee bakıyoruz, devlet onu da yapmış zaten... Bu sefer de "Aman efendim; yukarınızda bıyık, aşağınızda sakal var! ne kadar ayıp!" Ya hu ne yapsın bu devlet sizi memnun etmek için? Amuda kalkıp, iki de takla mı atsın? Feodalizmi yıkmak için Türkiye'nin 1950lere kadar atmadığı adım kalmadı... Hepsi de yerinde ve gerçekçi adımlardı. Ama hepsini Irkçılık ve Faşizm ile nitelediniz. Bugün çıkıp "Devlet neden feodalizmi yıkmak için adım atmadı" diye sormanız tutarsızlıktır ya da bilmezliktir. Feodalizmin Türkiye'de yıkılamamasının nedeni devletin yıkmak istememesi değil; Kürtlerin, modernizme, çağdaşlığa, yenileşmeye, ilericiliğe karşı direnmeleridir... İlkel Feodali Yapıyı savunmalarıdır. Toprak reformuna, çağdaş egemenlik anlayışına, toplumsal sözleşmelere direnmeleridir. 1950den sonra da o toprak ağalarının, devlet içerisinde kümelenmeleri ve siyasetin aktif kolu haline gelmeleridir. Tamam, sorgulayın... Ama bilerek sorgulayın... Alıntı
Φ y.yılmaz Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 İSRAİL`DEN MİSİLLEMEİsrail’li öğrenciler Kürtler ve Ermenilere yardım filosu gönderecek Türkiye`nin Gazze`ye yardım gemisi göndermesinin ardından İsrail`den karşı misilleme adımı gecikmedi..İsrailli öğrenciler Türkiye`de baskı gördüklerini öne sürdükleri Kürtler ve Ermeniler için insani yardım için `Barış Filosu` göndermeyi planlıyor. İsrail gazetesi Yedioth Ahranot`la bağlantılı Ynet haber sitesine göre, filonun hangi araçlardan oluşacağı, tarihinin ne olacağı belli değil. Ama finansörü hazır: Arik Ofir. Ofir, deniz emeklileri sendikası üyesi bir işadamı. Sağlık malzemeleri de hazır. Öğrenciler, gelecek hafta sonu itibariyle işe koyulmayı amaçlıyor. PKK`ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı`nda yer alan habere göre Ulusal Öğrenci Sendikası Başkanı Boaz Torporovsky, “Tüm dünya filoyu gördü ve İsrail`in berbat bir ülke olduğunu düşündü. İsrail işgalini sürekli manşetlere taşımaları ve aşırı İslami terörle ilgili konuşmamaları absürt. Dünyada ikiyüzlülük çok” dedi ve ekledi: Türkiye`ye çirkin itham “İsrail`e karşı yürütülen kampanyanın başını çeken Türkiye ile, her türlü tehditte bulunan ve tüm Ermeni ulusunu soykırımdan geçiren ve katleden; Filistinlilerden daha geniş bir azınlık olan ve İsrail`in varoluşundan daha uzun bir zamandır bir devlet isteyen ve bunu hak eden Kürtleri ezen Türkiye ile aynı.” Barışçıl bir gemi olacak “Bu yüzden bu azınlığa yardım etmeye ve Türk hükümetinin ikiyüzlülüğünü göstermeye karar verdik” diyen Torporovsky, şöyle konuştu: “İnsani yardım gönderirsek onların bunu sorun etmeyeceğine eminiz. İsrail askerlerini yaralayan taş ve bıçakların olmadığı bir barışçıl gemi olacak bu.” Başka bir İsrail gazetesi Jerusalem Post`un haberine göre ise, aralarında eski milletvekillerinin de bulunduğu bir grubun, gelecek hafta gemiyle Kıbrıs Rum Kesimi`ne gideceği ve Ada`daki `Türk işgalini` protesto edeceği belirtildi. Gaste24.com 7.6.2010/ 11.37 Sivil eylem mi diyeceğiz? Alıntı
Φ Tengeriin boşig Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Gaste24.com 7.6.2010/ 11.37 Sivil eylem mi diyeceğiz? Türkiye ile İsrail'i; Diyabakır ile Gazze'yi; Kürtler ile Filistinliler'i bir tutuyorsan: Sivil Eylem diyebilirsin! Alıntı
Φ y.yılmaz Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Türkiye ile İsrail'i; Diyabakır ile Gazze'yi; Kürtler ile Filistinliler'i bir tutuyorsan: Sivil Eylem diyebilirsin! farkındaysanız hiçbir yorum yapmadım. Eğer böyle bir eylem gerçekleşirse nasıl bir tavır alınacak onu merak ettim. Alıntı
Φ Tengeriin boşig Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 farkındaysanız hiçbir yorum yapmadım. Eğer böyle bir eylem gerçekleşirse nasıl bir tavır alınacak onu merak ettim. Ben de söyledim işte: Kıstasına bağlı... Birini diğer ile eşit tutabiliyorsanız... Alıntı
Φ ''biji tirkiye'' Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Sayin biji, haklarini arayan Kürt insanlarini kolayca topyekün cagdisi ve feodal yapiyi savunan olarak niteliyorlar. Ama ne hikmetse Kürt vatandaslarinin bir kismida devlet taraftari mesela korucular. Ehh bu korucular cagdasmi, feodal yapiyi savunmuyorlarmi? Cevap evet ise, nasil oluyorda devlet bunlari cagdaslastiramamis ve feodalliktan kurtaramamis? Hadi diger Kürt'leri anliyoruz, hani onlar "cagdas degil ve feodal yapinin savunuculariya", ya devletin sadik korucularina ve diger düzen partilerinin secmenlerine ne derler acaba? O bölgenin bu tür sorunlari oldugunu ne inkar eden var nede cözülmesin diyen. Feodal yapi hala günümüzde o bölgede devam ediyorsa bunun en büyük sorumlusu bu feodal yapidan en fazla yararlanan devlet dir. Secimlerde görüyoruz, koruculuk sisteminde daha net görüyoruz. Yani A asireti devlet ile yakin iliskide ise tesadüfen bu asirete bagli her köy korucu oluyor. Ama buna kimse cag disi ve feodal yapi demiyor. Diyarbakir'da yürüyen cocuklarin ailesi hemen cagdaslik karsiti ve feodal yapiyi savunan oluyor. Aslında sizinde söylediğiniz bu ayrıntının özü şudur,Kürdüm Diyen ama Kürtçe Bilmeyen,çocuklarına Kürtçe isim vermeyen,Kürtçe öğretmeyen,Kürt gelenek ve göreneklerinin,Kültürel yapısının yok olmasını umursamayan,''ben Kürdüm'' demekten imtina eden,bir Kürt toplumu yani kendi Kürtlerini yaratmak isteyenlerin Şark ıslahat raporunun bir bölümünde geçen şekli ile,''Siirt ilindeki arapların Türk'lüğe hevesli oldukları,onların çeşitli şekillerde üstün kılınmaları ile Kürtlerin onlara özendirilmek sureti ile Türk'leştirilebileceği'' düşüncesinin devamıdır buda,Korucular ve devlete yakınlığı ile bilinen ağalar iyi ağadırlar,korucu olup silah almayan ve Kürt Halkının Toplumsal Kurtuluşu üzerine düşünce besleyenler ise Kötüdür.... 1 Alıntı
Φ Tengeriin boşig Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Aslında sizinde söylediğiniz bu ayrıntının özü şudur,Kürdüm Diyen ama Kürtçe Bilmeyen,çocuklarına Kürtçe isim vermeyen,Kürtçe öğretmeyen,Kürt gelenek ve göreneklerinin,Kültürel yapısının yok olmasını umursamayan,''ben Kürdüm'' demekten imtina eden,bir Kürt toplumu yani kendi Kürtlerini yaratmak isteyenlerin Şark ıslahat raporunun bir bölümünde geçen şekli ile,''Siirt ilindeki arapların Türk'lüğe hevesli oldukları,onların çeşitli şekillerde üstün kılınmaları ile Kürtlerin onlara özendirilmek sureti ile Türk'leştirilebileceği'' düşüncesinin devamıdır buda,Korucular ve devlete yakınlığı ile bilinen ağalar iyi ağadırlar,korucu olup silah almayan ve Kürt Halkının Toplumsal Kurtuluşu üzerine düşünce besleyenler ise Kötüdür.... "Kürt Halkının Toplumsal Kurtuluşu" dediğiniz, bu ülkenin bir parçasını koparıp, Kürt Irkına Dayalı Bir Devlet kurmak ise Ya da bu ülkedeki bir etnik unsura, diğerlerinden başka ayrıcalıklar vermek ise; Hiç kuşkunuz olmasın ki kesinlikle Kötüdürler... Eğer ki "Kürt Halkının Toplumsal Kurtuluşu" dediğiniz; Feodalizme sessiz sedasız boyun eğmiş bir halk ise, O halkı güden ağaları ise... Hiç kuşkunuz olmasın ki kesinlikle Kötüdürler... Koruculara, şuna buna iyi demiyorum... Fakat Feodalizm ve onu besleyen arka bahçeleri kötüdürler... Ne bela imiş şu Şark Islahat Raporu... İnceleriz ayrı başlıkta ama o raporlar sadece Doğu için hazırlanmadı beyim! O dönemde oluşturulan müfettişlikler, her bölge için de ıslahat raporları hazırladılar. Şark Islahat Raporu'da Feodalizmin yıkılmasına yönelik bir rapordur. Kürt Feodalizm'i, herşeyden önce her toplumsal örgütlenme gibi Kültürel bir yapıdadır. Ve o feodal yapıyı, o kültürü düzenlemeden, evşirmeden ortadan kaldıramazsınız. Taa Selçuklular bile bunun farkına varmıştı 1000 yıl önce ve Oğuzlar yerleşik yaşama geçsin diye benzer düzenlemelere geçmişlerdi. Osmanlı bile 500 yıl önce kavramış haldeydi de, Türkmenlere benzer yaptırımlar uyguladı... 1000 yıl sonra biz hala kavratamadık ya hu! Şark Islahat Raporu'nu istediğiniz kadar Irkçı, Faşist olarak nitelendirin; Feodalizm'in ne olduğunu; toplumsal ve kültürel özelliklerini bilen her aklı başında sosyoloğu gönderin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya; Size sunacağı raporda, Şark Islahat Raporu'ndaki maddelerin bugünkü formundan başkasını göremezsiniz... Feodal yapının; Eğitimden tut, evliliğe kadar, Miras hakkından tut, suç karşısındaki yaptırımlara ve ceza algısına kadar, Dilden tut, inanca ve bireysellik anlayışına kadar, Ekonomik yapıdan tut, yaşam biçimine kadar Her şeye etkisi vardır... Her şeye özgü bir yaptırımı vardır... Ve bunlar kaçınılmaz olarak o kültürün bir parçasıdır elbette; Gökten inmiş olmayacağıdı ya? Feodal yapıyı yok etmek için; O ilkel kültürü de değiştirecek ve bu çağa uyduracaksınız elbette... O feodal toplumun en yakın çağdaş örneği kimler ise, Elbette ki onları model olarak göstereceksiniz... Biz, binlerce yıldır içimize işlemiş Veraset sistemini kaldırırken; Batıyı örnek almadık mı? 1000 yıl İslam ile biçimlenirken, Laikliği benimserken; Batıyı örnek almadık mı? Tarım toplumu iken 1000 yıldır, sanayileşmek için; Batıyı örnek almadık mı? 1000 yıldır medrese eğitimi alırken; Laik eğitim için Batıyı örnek almadık mı? Yüzlerce yıldır Arapça ve Farsça etkisi ile yazıp çizerken, Dil Devrimi'nde Orta Asya'yı değil de; Batıyı örnek almadık mı? Araplar da, ister kabul edin ister etmeyin; Kürtlere model olabilecek en yakın toplumsal örnekti... Çünkü Anadolu'daki Araplar, Kürtler gibi katı bir feodal yapı sürdürmüyorlardı ve uyum sağlayabiliyorlardı. Size gidip, Afrika'daki bir kabileyi örnek verecek değillerdi ya? Derdiniz çağdaşlaşmak mı? İlkel kalmak mıdır? Önemli olan budur ve o çerçevede düşünürsünüz... Bizim derdimiz çağdaşlaşmaktı ve modellerimizi oluşturduk; Toplum o modele uyum, modernleşirken; O modellere direnç gösteren Kürtler, yine ilkelleştiler... Olan biten budur canım kardeşim... Feodal yapınız kutlu olsun; o yüzden yaşıyor hala... O yüzden kendi halkınız sömürülüyor; Ve sizde dahil, Kürtler, bu gerçeği göremediğiniz için karşı çıkmanıza rağmen Feodalizmi yaşatıyorsunuz... Sizin kaygınız Feodalizm'i mi kaldırmak? Yoksa Feodalizm'i koşulsuz var eden, onun nedeni olan kültürü mü evşirmek, çağa uydurmak? O kültürü evşirmedikçe, çağa uydurmadıkça, ıslah etmedikçe Feodalizmi ortadan kaldırmayı nasıl düşünüyorsunuz? Hayır yer yüzünde varsa bir örneği, gösterin de bende bileyim ya hu! O kadar ilgiliyim bu konu ile, bir örneğini göremedim ben! Takmışsınız Şark Islahat Raporu'na... O metnin maddelerinde geçen kavramların anlamlarını ve mantığını biliyor musunuz çok merak ediyorum. Alıntı
Misafir demirefe Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Kürtler feodal yapıya şiddetle sahip çıkıp "yıktırtmayız" diye sarılınca, devlet de "madem öyle" deyip devlet yandaşı feodalleri desteklemekten başka çare bulamamış demek ki. Devlet yandaşı veya devlet karşıtı, farketmez... Feodaliteyi yıkacak halkın kendisinden başka güç yoktur. Devlet yıkmaya kalkışırsa "asimilasyon, antidemokratik baskılar" diye bağırırsınız. Kabile şefi-büyücü ikilisi gibi ağa-şeyh sarmalı ne yazık ki Kürt halkını sımsıkı sarmalamıştır. Buna dışardan müdahale hem zor, hem de sonuçsuz kalıyor. İş o sarmalda olanlardan bitmek zorunda, en azından bu yapıyı parçalayacak girişimlere karşı çıkmamalarına bağlı. Devlet feodaliteyi her parçalamak istedikçe, o sarmalın içinde olan ve asıl kurtulmak istemesi gereken halktan tepki görünce yılmış biraz da, tek sorunu Kürt sorunu değil yani devletin... O arada başka sorunlar da ön plana çıkınca ihmal söz konusu olmuş elbet. Her zaman bir numaralı gündem maddesi olmayı da bekleyemezsiniz... Alıntı
Φ Tengeriin boşig Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Kürtler feodal yapıya şiddetle sahip çıkıp "yıktırtmayız" diye sarılınca, devlet de "madem öyle" deyip devlet yandaşı feodalleri desteklemekten başka çare bulamamış demek ki. Benzer... Ama tam olarak öyle değil DemirEfe, sen de biliyorsundur mutlaka. Adnan Menderes dönem, Türkiye'de meydanlarda "Allah allah" propagandalarının başladığı dönemdir artık. Bunun yanında bu dönemden yani 1950lerden itibaren, Toprak Reformu ve Halkın Topraklandırılması ve Bilinçlendirilmesi sürecinin kesin olarak son bulduğu dönemdir. Adnan Menderes, kendisi de bir toprak ağası olarak, CHP'nin tek parti döneminin bu uygulamalarından rahatsız olan Aşiret Reislerini arkasına almıştır. Ve bundan sonra artık Türkiye'de, bugüne kadar hep siyasette ağaların sözü geçer olmuştur. CHP'de bu süreçten nasibini alıp, ağalara karşı ağaları kullanma politikasına gitmiştir. Ve 1950lerden beridir Türkiye'de siyaset, ağalar tarafından yütürülür; Bucaklardan tutun Kancolara kadar... İktidar olsun, Muhalefet olsun, Bağımsız olsun... Feodalleri desteklemekten ziyade, Feodaller başa gelip kendi sistemlerini kurmuşlar artık... Ve bugünde güya demokrasi martavalları ile feodalizm ve feodal kültür savunuluyor... Devlet yandaşı veya devlet karşıtı, farketmez... Feodaliteyi yıkacak halkın kendisinden başka güç yoktur. Devlet yıkmaya kalkışırsa "asimilasyon, antidemokratik baskılar" diye bağırırsınız. Aynen... Doğrudan katılıyorum bu söylediğine ve önceki iletimde de belirttim; Hiçbir kapalı toplum yapısı, tümden yokedilmeyecekse, dışarıdan bir güç ile değiştirilemez. Kendi iç dinamikleri ile değiştirilir. Dışarıdan etkiler olumlu/olumsuz olsun, önce bir direnç yaratır. Çünkü herşeyden önce "yabancı/başkası" olarak algılanır. Fakat biz bakıyoruz bugün; Kürtçülüğe soyunan arkadaşlar, Ortaçağdan daha da katı bir biçimde savunuyorlar Feodalizmi... Onun kalkmasını, kültürel yok oluş olarak algılıyorlar. Biz 80 yıl önce Batı'yı örnek alarak, çok daha fazlasını değiştirdik; yenilendik, aydınlandık. Değiştiremeyenler de bugün Türkiye'nin karanlık yüzünü temsil etmektedirler; Feodalizm'i, Şeriatçılığı temsil etmektedirler. Ve bunu "Demokrasi" adını kullana kullana yapmaktadırlar. Kürt Kültürü evşirilmelidir... Geliştirilmelidir... Yenilenmelidir... Yoksa kendi halkınız hala OrtaÇağ kültürü ile sürüdürüp gidecek, sömürülecek hep... Uyanmak lazım, uyandırmak lazım... Ama zor, anlatmak zor işte. Kompleksler giriyor devreye, alınganlıklar giriyor; Sağ duyu yitip gidiyor o zaman... Kabile şefi-büyücü ikilisi gibi ağa-şeyh sarmalı ne yazık ki Kürt halkını sımsıkı sarmalamıştır. Buna dışardan müdahale hem zor, hem de sonuçsuz kalıyor. İş o sarmalda olanlardan bitmek zorunda, en azından bu yapıyı parçalayacak girişimlere karşı çıkmamalarına bağlı. Devlet feodaliteyi her parçalamak istedikçe, o sarmalın içinde olan ve asıl kurtulmak istemesi gereken halktan tepki görünce yılmış biraz da, tek sorunu Kürt sorunu değil yani devletin... O arada başka sorunlar da ön plana çıkınca ihmal söz konusu olmuş elbet. Her zaman bir numaralı gündem maddesi olmayı da bekleyemezsiniz... Açıkçası ben Kürtlerin, aydınlanmaya dair umut vaadettiklerini hiç sanmıyorum. 80 yıldır bir eğilim yok çünkü. Kaç Kürt çıkıp da Feodal Kültürlerini eleştirebildi bugüne kadar? Gerek bu forumda, gerek gerçek hayatta hiç görmedim... Kaç tanesi, Kürtlerin çağdışı değerlerinin değişmesi, yenilenmesi gerektiğini kabul etti? Ya hu bu forumda Berdel'i, Başlık parasını bile eleştiren Kürt çok çok aza gördüm; O da yarım ağızla... Eleştirmek yerine ne yapıldı peki? Paşamın biri çıkıp "Ee Samsun'da da biri kızını öküz ile takas etmiş!" diye meşrulaştırdı! Oysa Samsun'daki olay bireysel; çünkü bir kültür örüntüsü yada gelenek değil... Oysa Kürtlerde bu bir gelenek ve katı bir gelenek... Hakkari'de kızını öküze takas eden biri ile Samsun'da kızını öküze takas eden birisi arasında dağlar kadar fark vardır... Birisi gelenek öyle uygun gördüğü için takas etmiştir; Diğeri ise cahallıktan... Ama anlatamıyoruz... Devrimler, o toplumların kendi fertleri tarafından yapılır. Ne ne son 10 yıllık, ne önceki 20 yıllık, ne de ondan önceki 50 yıllık süreçte Kürtlerin içerisinden, Kürtleri aydınlatabilecek tek bir ele avuca sığar eğilim çıkmamıştır. Tek bir elle tutulur akım gerçekleşmemiştir. Tüm eğilimler sadece ve sadece yıkıcı olmaktan öte gidememiştir. Bunları yine "Irkçı" olarak niteleyecek arkadaşlar ama buyrun, araştıralım birlikte. Bunlar gerçekler. Kardeşim, o ilkel yapının yok edilmesi gerekiyor... Bunun lamı cimi yok... Alıntı
Φ dominik Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Kürtler feodal yapıya şiddetle sahip çıkıp "yıktırtmayız" diye sarılınca, devlet de "madem öyle" deyip devlet yandaşı feodalleri desteklemekten başka çare bulamamış demek ki. Devlet yandaşı veya devlet karşıtı, farketmez... Feodaliteyi yıkacak halkın kendisinden başka güç yoktur. Devlet yıkmaya kalkışırsa "asimilasyon, antidemokratik baskılar" diye bağırırsınız. Kabile şefi-büyücü ikilisi gibi ağa-şeyh sarmalı ne yazık ki Kürt halkını sımsıkı sarmalamıştır. Buna dışardan müdahale hem zor, hem de sonuçsuz kalıyor. İş o sarmalda olanlardan bitmek zorunda, en azından bu yapıyı parçalayacak girişimlere karşı çıkmamalarına bağlı. Devlet feodaliteyi her parçalamak istedikçe, o sarmalın içinde olan ve asıl kurtulmak istemesi gereken halktan tepki görünce yılmış biraz da, tek sorunu Kürt sorunu değil yani devletin... O arada başka sorunlar da ön plana çıkınca ihmal söz konusu olmuş elbet. Her zaman bir numaralı gündem maddesi olmayı da bekleyemezsiniz... Cok yanlis düsünüyorsunuz sayin demirefe. Devlet dogal olarak vatandasinin gelismesi icin , cagdaslasmasi ve ilerlemesi icin vatandaslarina hizmet götürür, onlari egitir,..... Bu feodal yapi icinde gecerlidir, tarikatlar icinde gercerlidir,.... Ama ne yazikki devlet ne feodal yapiyi ne de tarikatlarin toplun üzerindeki etkisini gercekten silmek icin dogru dürüst bir caba harcamistir, ne de bir projesi vardir. Bilakis devlet her dönem feodal yapinin ve tarikatlarin halk üzerindeki etkisini kendi lehine calistirmistir ve hatta onlari beslemistir. Diyanet'ten baslayan, imamhatiplerin acilis yarisi ile devam eden ve en sonunda tarikat reislerinin agzindan cikacak sözlere bakarak siyaset üreten bir ülke olmusuz. Aynisi feodal yapi icinde gecerlidir. Devlet bu yapidan kendisine pay cikartip yer yer milletvekillerini belirlemis, bölgenin feodal reisleriyle ortaklasa antlasmalar yaparak bölge halkinin kalkinmasini engellemistir, Koruculuk sistemi bunun en güzel örnegidir. Insanlara yeri gelince zorla "Türküm dogruyum caliskanim ....", askerde "bir Türk dünyaya bedeldir",.... gibi ezberleri söyletirken sorun olmuyor ama is feodalizme karsi bir seyler yapmak olunca, devletin isi olmuyormus. Cok severim ben böyle zikzakciligi. Alıntı
Misafir demirefe Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Doğrusun Tengeriin dostum, toprak reformunun gerçekleşmeyişi, feodalitenin yıkılmasının başarısızlığa uğraması, cumhuriyetin çağdaşlaşma atılımının hızını tamamen kesmiştir. Bir daha da o fırsat ele geçmedi, aşiret ağaları şeyhler meclise doluştu... Ayrıca Atatürk ölür ölmez işler sarpa sarmıştır ne yazık. Bu bir gerçek. Atatürk bize çok fazla numara büyük geldi. Keşke ondan önce onun hazırlayıcısı, öncüsü bir devrimci gelseymiş de bu kadar numara büyük gelmeseymiş... Alıntı
Φ Tengeriin boşig Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Doğrusun Tengeriin dostum, toprak reformunun gerçekleşmeyişi, feodalitenin yıkılmasının başarısızlığa uğraması, cumhuriyetin çağdaşlaşma atılımının hızını tamamen kesmiştir. Bir daha da o fırsat ele geçmedi, aşiret ağaları şeyhler meclise doluştu... Ayrıca Atatürk ölür ölmez işler sarpa sarmıştır ne yazık. Bu bir gerçek. Atatürk bize çok fazla numara büyük geldi. Keşke ondan önce onun hazırlayıcısı, öncüsü bir devrimci gelseymiş de bu kadar numara büyük gelmeseymiş... Türk Devrimi; forumda bu konu hakkında çoooooooooook derin bilgilere sahip arkadaşlar kabul etmek istemeseler ve hatta devrim olarak görmeseler bile; Amerikan Devrimi; Fransız Devrimi; Rus Devrimi kadar önemli bir yere sahiptir. Atatürk, mazlum milletlere örnek olacağı öngörüsünde bulunmuştu ve aynen katılıyorum; olmuştu da... Fakat Devrimlerin kaçınılmaz bir gerçeğidir; Devrimler, ona sahip çıkanlarca yaşatılırlar... Biz kendi devrimimize sahip çıkmadık. Hatta küçük gördük. Oysa Monarşiyi'de biz yıktık Rusya'da ve Fransa'daki gibi; Emperyalizm'e karşı da biz savaştık ve yendik; İlkel yaşam tarzına sahip kendi toplumumuzu, çağdaş seviyeye de biz çektik... Ama sahip çıkmadık... Ben çok açık bir biçimde söylerim; 1920lere kadar bu toplum belki iyi niyetliydi... Fakat ilkeldi... Kafa yapısı ile, yaşam tarzı ile, insan hak ve hürriyetlerine bakışı ile... Öyle olmasaydı zaten yenileşmenin, devrimin anlamı olmazdı; Gereği olmazdı... O dönemde Mustafa Kemal çıkıp, kendi toplumu için; "Evet, benim toplumum geridedir; değişmelidir" diyebilmiştir, bunu kabul edebilecek cesareti göstermiştir. Bugün Kürtlerden en azından birinin çıkıp bunu diyebilmesi gerekir. Gerekir gerekir de; Bir tane de mi bunu diyebilecek adam yetişmez ya hu bu toplumda? Herneyse; Bu konu uzar... Biz "İsrail Katliamı"na geri dönelim ve bu konuyu bari "Kürt Sorunu" ile katletmeyelim... Özür dilerim... Alıntı
Φ raif bostan Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Doğa..her şey DOĞAL..yani yabani..(yani doğduğu gibi..) İNSAN emeği doğayı yaşanabilir hale getirdi(hiç bir şeye elini sürmeseydi..her şeyi doğal haliyle yani doğduğu şekliyle bıraksaydı neler olurdu..)..Allahta İnsanı bu yüzden seviyor ve muhatap alıyor zaten Sn..Raif Bostan.. zaten allah insanı kendine muhatap olarak yaratmış ama insanoğlu doğayı kendisinin olarak görmüş ve her toplum dünyayı kendisinin olarak görüp savaşlar yapmış yanlış olan bu. DÜNYA zaten kendisiyle barış halinde.. BARIŞIN temeli kişinin KENDİSİ ile tanışmasında barışmasında.. konu bu değil aslında.. işte benim söylediğim insanın dünyayı sahiplenemiyceği görüşü insanın yaptığı bu bencillliği kendisine açıklamak bu sayede yaptığı yanlışın farkında olmasını sağlamak. Alıntı
Φ raif bostan Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 9 Haziran , 2010 dünyada herkesin en ufak toprak parçasına bile tüm dünyada yaşayan herkesin eşit hakkı olduğunu bilmesi gerekmektedir ama bu tporakları emeğiyle işleyen ve bir ürün ortaya çıkaranında bu ürünü emeğiyle ortaya çıkardığı için bu ürün üzerinde hak sahibi olması gerekir ama hammadde ortak olduğundan hammaddenin bedelini tüm topluma ödemesi gerekir.bence düyadaki siyasi sistem bu anlattığım temel şeyleri göz önünde bulundurarak yapılandırılmalıdır. Alıntı
Φ dominik Gönderi tarihi: 10 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 10 Haziran , 2010 Doğrusun Tengeriin dostum, toprak reformunun gerçekleşmeyişi, feodalitenin yıkılmasının başarısızlığa uğraması, cumhuriyetin çağdaşlaşma atılımının hızını tamamen kesmiştir. Bir daha da o fırsat ele geçmedi, aşiret ağaları şeyhler meclise doluştu... Ayrıca Atatürk ölür ölmez işler sarpa sarmıştır ne yazık. Bu bir gerçek. Atatürk bize çok fazla numara büyük geldi. Keşke ondan önce onun hazırlayıcısı, öncüsü bir devrimci gelseymiş de bu kadar numara büyük gelmeseymiş... Demek oluyorki taa isin basinda bazi yanlisliklar yapildi. Ayni argümanlar malesef tarikatlar icinde gecerli. Bence sorun devletin kurulusu dönemine tekabül ediyor. Atatürk kurtulus savasi ve cumhuriyetin kurulusu döneminde tüm akimlarin destegini aldi, yani tarikatlardan tutun, asiret reislerine kadar, Alevi'lerden tutun komunistlere kadar. Hatta Atatürk TKP'den önce ilk defa kendisi bir komunist partisi kurdurmustu. Ama hepimizin bildigi gibi cumhuriyetin kurulusundan sonra herkese celme takan Atatürk bizleri günümüze kadar getirdi ve sonunda celme taktigi kesimlere neredeyse teslim olmus duruma geldik. Yani kurulus döneminde belirli yanlisliklarin oldugu kesin. Önce bu gercekleri irdelemek gerekir. Alıntı
Misafir demirefe Gönderi tarihi: 10 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 10 Haziran , 2010 herkese celme takan Atatürk Türk ulusunun devrimlerine, çağdaşlaşmasına köstek olanlardan başka kimseye çelme takmamıştır. Alıntı
Φ DİPNOT Gönderi tarihi: 10 Haziran , 2010 Gönderi tarihi: 10 Haziran , 2010 Atatürk Türk ulusunun devrimlerine, çağdaşlaşmasına köstek olanlardan başka kimseye çelme takmamıştır. Doğru söze ne denir... Yazı yok sadece görsel... Eminim anlam yükleyebilicek birikime sahipsinizdir.... Saygılar... DİPNOT... Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.