Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:

Cumhuriyet tariketlere darbe vurmus. Hayal dünyasindami yasiyorsunuz dostum? Türkiye hic bir zaman tarikatlarin etkisinden kurtulmadiki siz darbeden bahsediyorsunuz. Türkiye siyasetini belirleyen tek güc var o da tarikatlar. Darbe vurulmus falan filan hikayeleri. Türkiye gercegiyle ters düsüyorsunuz.

Dostum sen Cumhuriyet tarihini bilmiyor musun ? Efendim ? Hayır bilmiyorsan da, yukarıda yazdım Atatürk'ün tekke ve zaviyeleri kapattığını, onu da mı okumadın ?

Şu anda da geçerli olan kanunlara göre de tarikatler yasaktır. Ama bu kanunların uygulanması için siyasi irade gerekir.

1950'den sonra gelen iktidarların hiç biri bu devrim kanunlarını uygulatmadı. 1950 öncesi yeraltına çekilen tarikatler, sonrasında yeryüzüne çıktılar. Eski güçlerini kazanıp siyaseti yönlendirmeye başladılar.

Hatta Atatürk'ün devrimleri tamamlanmadığı, yarım kaldığı için 1950 tarihini Kemalistler '' Karşı Devrim ''in başladığı tarih diye adlandırırlar. Bunları bilmen gerekir.

• Cevaplar 55
  • Görüntü 4,2b
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:

Cumhuriyet tariketlere darbe vurmus. Hayal dünyasindami yasiyorsunuz dostum? Türkiye hic bir zaman tarikatlarin etkisinden kurtulmadiki siz darbeden bahsediyorsunuz. Türkiye siyasetini belirleyen tek güc var o da tarikatlar. Darbe vurulmus falan filan hikayeleri. Türkiye gercegiyle ters düsüyorsunuz.

Pes doğrusu; gerçekten pes...

Ya hu Atatürk Tekke ve Zaviyeleri kapattı diye ona önüne geçilemez kin besleyenler var;

Başarısız olduğu, onların egemenliklerine son vermediği için mi kin güdüyorlar?

Ya hu yer gök inledi be o kanun kabul edildiğinde!

Kaç sene geçti, hala mı haberiniz yok!

Ha birde Harf Devrimi var, hani bugün kullandığımız latin harfleri kabul eden Devrim...

Arap harfleri ile yazmamanızın nedeni budur biliyor musunuz?

İnanması güç ama öyle de bir devrim yapılmıştı.

Bu birşey değil ki;

Kılık kıyafet devrimi, saat ve ölçü devrimi, eğitim devrimi falan yapıldı o 15 yıl içinde, daha dur!

Gönderi tarihi:
  • Yazar

Dostum sen Cumhuriyet tarihini bilmiyor musun ? Efendim ? Hayır bilmiyorsan da, yukarıda yazdım Atatürk'ün tekke ve zaviyeleri kapattığını, onu da mı okumadın ?

Şu anda da geçerli olan kanunlara göre de tarikatler yasaktır. Ama bu kanunların uygulanması için siyasi irade gerekir.

1950'den sonra gelen iktidarların hiç biri bu devrim kanunlarını uygulatmadı. 1950 öncesi yeraltına çekilen tarikatler, sonrasında yeryüzüne çıktılar. Eski güçlerini kazanıp siyaseti yönlendirmeye başladılar.

Hatta Atatürk'ün devrimleri tamamlanmadığı, yarım kaldığı için 1950 tarihini Kemalistler '' Karşı Devrim ''in başladığı tarih diye adlandırırlar. Bunları bilmen gerekir.

Simdi burada kimin cumhuriyet tarihini daha iyi bildiginimi tartisacagiz? Tarikatlar yasaklanmistir, bunu gayet iyi biliyoruz. Ama buna "tarikatlara karsi darbe" denemez. tarikatlar cumhuriyetin kurulusundan günümüze kadar ülkenin siyasi iradesinde her daim söz hakkina sahip olmuslardir. Atatürk'ün darbe yapipta hala kendilerine gelemeyen kesim Alevi'ler olmustur, onlarin tüm tekke ve ocaklari yasaklandigi gibi, dedeleri asla siyasette söz sahibi olamamislardir. Adamcagizlarin hala CEM evleri ibadet olarak kabul görmüyor. Ama iktidara gelen her siyasi liderin arkasinda bir kac tane tarikat lideri var ve onlarin desturu olmadan kimse iktidara gelemiyor. Bu liderlerin icerisinde iktidara gelen güya sözümona halkci ve Atatürkcü DSP lideri sayin Ecevit'te dahildir. Kimse burada söyle deverim yapildi, tarikatlara böyle darbeler vuruldu gibi hayal üretmesine gerek yok. tarikatlara karsi oldugunu söyleyen cumhuriyet ve onun kurucusu Atatürk diyaneti kurmakla tarikatlara karsi yapilan darbenin göstermelik oldugunu bana göre isbatlamis oluyor.

Birakalim eskileride birazda günümüze bakalim. Sizin deyiminizle karsi devrim 60 yil önce baslamis, demekki gene sizin deyiminizle cumhuriyet 60 yil önce sona erdi. Ehh daha neyimizle övünüyoruz? Ehh daha bu devletin ve sistemin neyini savunuyoruz? Ehhh daha neymis efendim bi Türk'ler cagdaslik icin mücadele ediyoruz ama Kürt'ler top yekün feodalliktan kurtulmak istemiyorlar diyoruz? Biz en azindan 60 yila yakin cagdaslik yolundan geri adim atip tarikatcik yoluna gecmisiz ve deyim yerindeyse abyagi gericelesmisiz. Kendimizi o kadar övmeye ve baskalarinada kara calmaya hic gerek yok.

Gönderi tarihi:
Simdi burada kimin cumhuriyet tarihini daha iyi bildiginimi tartisacagiz? Tarikatlar yasaklanmistir, bunu gayet iyi biliyoruz. Ama buna "tarikatlara karsi darbe" denemez. tarikatlar cumhuriyetin kurulusundan günümüze kadar ülkenin siyasi iradesinde her daim söz hakkina sahip olmuslardir.

Ya hu bana, Tekke ve Zaviyelerin kapatılmasından sonra, Atatürk üzerinde ve siyasette etkin tek bir tane Tarikat ve bu bağlamda bir olay gösterir misin?

Ya hu forumun her konusunda bu türlü spekülasyonlar yapıyorsunuz;

Örnek verin deyince, görmezlikten geliyorsunuz...

Atatürk'ün darbe yapipta hala kendilerine gelemeyen kesim Alevi'ler olmustur, onlarin tüm tekke ve ocaklari yasaklandigi gibi, dedeleri asla siyasette söz sahibi olamamislardir. Adamcagizlarin hala CEM evleri ibadet olarak kabul görmüyor. Ama iktidara gelen her siyasi liderin arkasinda bir kac tane tarikat lideri var ve onlarin desturu olmadan kimse iktidara gelemiyor. Bu liderlerin icerisinde iktidara gelen güya sözümona halkci ve Atatürkcü DSP lideri sayin Ecevit'te dahildir. Kimse burada söyle deverim yapildi, tarikatlara böyle darbeler vuruldu gibi hayal üretmesine gerek yok. tarikatlara karsi oldugunu söyleyen cumhuriyet ve onun kurucusu Atatürk diyaneti kurmakla tarikatlara karsi yapilan darbenin göstermelik oldugunu bana göre isbatlamis oluyor.

Tabi, dün İsrail'in gemiye çıkartma yapmasının sorumlusu da Atatürk zaten!

Ya hu sizin hangi konuyu, nere ile bağlamaya çalıştığından haberiniz var mı?

Birakalim eskileride birazda günümüze bakalim.

Günümüze bakarsınız tabi bırakıp!

Ben de Balina'nın evrimini, atomun parçalanması ile açıklamak gibi bir uygunsuzluk yapsaydım;

Konuyu bırakıp, günümüze dönmek isterdim!

Tarihi kimin daha iyi bildiğini tartışacağız elbette...

Bol keseden, bilip bilmeden sallayacaksınız;

Atıp tutacaksınız;

Sonra da "aman bunu mu tartışacağız!" diyeceksiniz.

Tartışacağız tabii ki...

Yanlış yanlış şeyler söyleyip duruyorsunuz...

Gönderi tarihi:
Simdi burada kimin cumhuriyet tarihini daha iyi bildiginimi tartisacagiz? Tarikatlar yasaklanmistir, bunu gayet iyi biliyoruz. Ama buna "tarikatlara karsi darbe" denemez. tarikatlar cumhuriyetin kurulusundan günümüze kadar ülkenin siyasi iradesinde her daim söz hakkina sahip olmuslardir.

Evet tarih bilmek önemlidir. Geçmişini bilmeyen geleceğini de sağlıklı tayin edemez.

Şimdi bana Tengeriin Bosig nickli arakadaşımızın dediği gibi Atatürk'ün arkasındaki, onu yönlendiren tarikati-tarikatleri söyle bakalım, hangisiymiş dostum ? Madem '' cumhuriyetin kurulusundan günümüze kadar ülkenin siyasi iradesinde her daim söz hakkina sahip olmuslardir '' diyorsun.

Atatürk tarikatlere darbe vurmadığı için mi, bugün tarikatler Cunhuriyetin ilk yıllarındaki uygulamalara saydırıp duruyor dersin ?

Atatürk'ün darbe yapipta hala kendilerine gelemeyen kesim Alevi'ler olmustur, onlarin tüm tekke ve ocaklari yasaklandigi gibi, dedeleri asla siyasette söz sahibi olamamislardir. Adamcagizlarin hala CEM evleri ibadet olarak kabul görmüyor. Ama iktidara gelen her siyasi liderin arkasinda bir kac tane tarikat lideri var ve onlarin desturu olmadan kimse iktidara gelemiyor.

Sen şimdi tarikat liderlerinin siyaseti yönlendirmesinden, söz sahibi olmasından, Alevi dedelerin söz sahibi olamaması nedeniyle mi şikayet ediyorsun anlamış değilim. :)

Evet, Atatürk tekke ve zaviyeleri kapatırken Alevi dergahlarını da kapatmıştır. Çünkü, bu tür kurumlar Osmanlı'da siyaset yapan kurumlardı.

Ama Atatürk sünni mezhebi devlete hakim olsun diye yapmadı bunu. Tarikatler sonrasında baskın çıkıp devlete böyle bir anlayış yerleştirdilerse buradan hareketle Atatürk'e suç bulmak mantıklı mı sence?

Bu liderlerin icerisinde iktidara gelen güya sözümona halkci ve Atatürkcü DSP lideri sayin Ecevit'te dahildir. Kimse burada söyle deverim yapildi, tarikatlara böyle darbeler vuruldu gibi hayal üretmesine gerek yok. tarikatlara karsi oldugunu söyleyen cumhuriyet ve onun kurucusu Atatürk diyaneti kurmakla tarikatlara karsi yapilan darbenin göstermelik oldugunu bana göre isbatlamis oluyor.

99 seçimlerini hatırlayalım. DSP %22 küsur, CHP %8 küsur oy aldı. Bunların toplamı da zaten 80 sonrası olağan sol oyların tamamına yakınını oluşturuyor. O zaman FG'nin cemaat katkısından dem vuramayız değil mi Ecevit için ? Peki 2001 krizini nasıl açıklayacaksın böyle bir destek iddiasıyla ? Bırakalım yakın tarihi çok yakın tarihi bile bilmiyorsun dostum o zaman.

Diyanet...Nedir amacı ? Batı ülkeleri neyden sonra Laikliği gerekli görmüşler ? Dinde reform ve mezheplerin ortaya çıkışı ile.

Diyanetin kuruluş amacı, islamda reform değilse bile kişilerin dini vicdanlarına indirgemesi için kısacası tarikatlerin yerine her kişinin kendi tariki ( yolu ) ni bulmasını sağlayacak şekilde, İslamı hurafelerden temizlemek ve vicdanlara hitap eden asıl özüne kavuşturmak.

Laikliğin yaşatılması için en gerekli kurumu sen şimdiki diyanete bakıp ( yada 50 sonrasına ) Atatürk'ün tarikatlere bir ayrıcalık verdiği şeklinde sunuyorsun.

Birakalim eskileride birazda günümüze bakalim. Sizin deyiminizle karsi devrim 60 yil önce baslamis, demekki gene sizin deyiminizle cumhuriyet 60 yil önce sona erdi. Ehh daha neyimizle övünüyoruz? Ehh daha bu devletin ve sistemin neyini savunuyoruz? Ehhh daha neymis efendim bi Türk'ler cagdaslik icin mücadele ediyoruz ama Kürt'ler top yekün feodalliktan kurtulmak istemiyorlar diyoruz? Biz en azindan 60 yila yakin cagdaslik yolundan geri adim atip tarikatcik yoluna gecmisiz ve deyim yerindeyse abyagi gericelesmisiz. Kendimizi o kadar övmeye ve baskalarinada kara calmaya hic gerek yok.

Arkadaşım sen devrimi de bilmiyorsun o zaman. Devrimler bir anda olup bitmez, bir süreç gerektirirler. Devrimlerin bir kısmının tersine döndürülmeye çalışılması, durdurulması da Cumhuriyet'in sona ermesi anlamına gelmez.

Senin savunduğumuzu iddia ettiğin bugünkü sistemi ve devleti biz beğenmiyoruz ki sen bize savunuyorlar diyorsun. Yani doğrusunun nasıl olmasını ve bazı gerçekleri söylediğimiz zaman şu anki sistemi savunmuş mu oluyoruz, senin yazdıklarından bir şey anlamak mümkün değil.

Evet, Türk toplumu içerisinde devrimlere en çok direnenler, feodal kafa yapısına en çok sahip olanlar Kürtlerdir. Yine bu feodal kafayı yaratan, feodal kurumlar olan tarikatçiliğin, aşiretçiliğin, toprak ağalığının günümüze taşınmasında en büyük pay sahibi Kürtlerdir. Bunlar gerçekler ne yazık ki dostum.

Gönderi tarihi:

Ilsikisini anlayamiyorsaniz yapacak bir sey yok sayin kaplan-200. Bu forum ortaminda Türk'leri cagdaslikla ve Kürt'leride cagdas olmamakta direnen bir halk olarak niteleyenlere karsin ülkemizdeki gericiligi ve yobazligi basliktaki haber dogrultusnda örnekledim. ama anlamak istemeyene ne söylesek kar etmiyor.

Ya arkadaşım konu başlığı ''TÜRKIYE'DEN CAGDASLIK GÖRÜNTÜLERI'' demişsin ve haşamlı gezenler ile mayo,tanga giymeyenlerden söz etmişsin.

Şimdi bu yazının içerisinde Türk*Kürt yada chp nerede var ? Bunun neresini anlayaım Allah aşkına :D:D

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.