Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Florida


_asi_

Önerilen İletiler

Florida

 

750px-Flag_of_Florida.svg.png

 

 

Florida Eyaleti, 140,098 km2'lik bir alan kaplamaktadır. Florida'nın güney kısmı genelde düzlüklerle kaplı iken, orta ve kuzey kısımları tepeliktir. Florida, altı tabii bölgeye ayrılabilir, bunlar: deniz kıyısının tümünü kapsayan Coastal Lowlands, Florida yarımadasının kuzey-batısında bulunan Western Highlands, yarımadanın orta-kuzey kısmında bulunan Marianna Lowlands, yarımadanın doğu kısmını kaplayan Tallahassee Hills bölgesi, Florida yarımadasının büyük bir kısmını işgal eden Big Cypress ve Everglades'in sazlık bölgesidir. Florida sahilinin Atlas Okyanusu kıyısındaki bölümü 933 km'lik bir alanda uzanırken, Meksika Körfezine kıyı olan bölümü 1,239 km'dir. St. John's, Apalachicola ve Suwannee, Florida'nın otuz-dört nehrinden sadece üçüdür. Florida'nın başkenti Tallahassee'dir. Jacksonville, Miami, Tampa, St. Petersburg, Hialeah ve Orlando eyaletin en kalabalık şehirleridir. Florida'da 13 milyondan fazla insan yaşamaktadır.

 

 

İklim

Florida yazları uzun, sıcak ve çok nemlidir. Kuzeyden özellikle serin veya soğuk havalar gelmezse, kış yumuşak geçer. Gulf Stream akıntısının tesiri ve hakim güney rüzgarları ile, güney-doğu kıyıları ve Florida deniz kayalıkları bölgesinin kışları çok yumuşaktır. Kuzey Florida'da, Ocak ayının ortalama sıcaklığı 12°C, Temmuz ayının ortalama sıcaklığı ise 28°C'dir. Güney Florida'da, Ocak ayının ortalama sıcaklığı 19°C, Temmuz ayının ortalama sıcaklığı ise 28°C'dir. Eyalet boyunca yağış miktarı 128 cm3'den 166 cm3'e kadar değişir. Çok nadir olmasına rağmen, kasırgalar genellikle Temmuz ile Kasım ayları arasında görülmektedir.

 

 

Kültürel Profil

St. Petersburg, Tampa ve Clearwater şehirlerinde bulunan senfoni orkestralarının yanı sıra, Orlando'da Florida Senfoni Orkestrası, Jacksonville'de Senfoni Orkestrası ve Fort Lauderdale'da Florida Filarmoni Orkestrası, Florida'nın başlıca Senfoni orkestralarıdır. Büyük Miami Operası, Gainesville Civic Balesi, Jacksonville şehrinin Florida Balesi ve Winter Park'ta Southern Bale Tiyatrosu, eyalette faaliyet gösteren sanat guruplarının bazılarıdır. Sarasota'da Asolo Devlet Tiyatrosu, Miami'de Coconut Grove Playhouse, Gainesville'de Hippodrome Street Tiyatrosu ve Tampa'da Sahne Sanatları Merkezi'nde vodvil ve çeşitli tiyatro oyunları izlenebilir.

Florida'nın müzeleri ise; Sarasota'daki John ve Mable Ringling Art Müzesi, Miami Üniversitesi Lowe Art Müzesi, Jacksonville'de ****** Art Galerisi, Miami'de Fine Arts Center, Orlando'da Loch Haven Art Center, Gainesville'de Florida State Müzesi, Fort Myers'te Edison Müzesi, Sarasota'da Circus Müzesi ve Pensacola'da Naval Aviation Müzesi'dir.

 

 

Dinlenme

Florida, plajları, sıcak iklimi ve güneşli günleri ile bilinmektedir. Açık hava faaliyetleri arasında, tenis, golf, softball, su sporları, midye ve fosil toplama, balık ve yabani hayvan avcılığı, dağcılık ve yaban hayatı fotoğraflama sayılabilir. Eyaletin sınırları dahilinde, doksan iki eyalet parkı, tarihi anıt, dört eyalet ormanı, iki plaj ve yaban hayatı koruma milli parkı bulunmaktadır. Eyaletin neredeyse güney uç kesiminin tamamını kaplayan Everglades National Park, Kuzey Amerika'da yabanıl alanların en büyüğüdür.

 

Yüksek Öğrenim

Florida'da otuzdan fazla özel üniversite ve otuza yakın devlet üniversitesi vardır. Gainesville'de bulunan Florida Üniversitesi, eyaletin en büyük yüksek öğrenim kurumudur. Bunun dışında, devlet eğitim kurumları şunlardır: Tallahassee'de Florida State Üniversitesi ile Florida A & M, Boca Raton'da Florida Atlantic, Kuzey Miami'de Florida International Üniversitesi, Orlando'da Florida Üniversitesi, Jacksonsille'de New Florida Üniversitesi, Tampa'da South Florida Üniversitesi ve Pensacola'da West Florida Üniversitesi'dir. Özel okullar arasında Coral Gables'te Miami Üniversitesi, Lakeland'de Florida Sourn, Winter Park'ta Rollins Koleji, DeLand'de Stetson Üniversitesi, Tampa Üniversitesi ve Jacksonville Üniversitesi'dir.

 

 

Map_of_USA_highlighting_Florida.png

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.