Φ _asi_ Gönderi tarihi: 3 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 3 Ekim , 2009 BURSA KEMAL PAŞA TATLISI Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine özgü bir peynir tatlısıdır, tüm Türkiye’de bilinir ve severek yenilir. 1960-62 yıllarından beri Mustafakemalpaşa ilçesinde bu tatlının üretimi yapılmaktadır ve tatlı, ilçe için önemli bir gelir kaynağıdır. İlçede kemalpaşa tatlısı üretimini yapan 15 işletme vardır. Un, irmik, tuzsuz peynir, yumurta, su, kabartma maddesi ile hazırlanan hamura şekil verip tavada kızartılarak yapılır. Çift fırınlanmış tatlılar 6 ay-1yıl süre ile dayanmaktadır ancak yöre halkı tek fırınlanmış yumuşak yapıdaki tatlıyı tüketmeyi tercih eder. Şeker şurubu içinde kaynatılıp şiştikten sonra kışın kaymak, yazın dondurma ile birlike sunulmaktadır. Tatlının özelliği, Mustafakemalpaşa yöresinde yetiştirilen inek sütünden üretilmiş tuzsuz peynir kullanılarak yapılmasıdır. Mustafakemalpaşa Belediyesi tatlının coğrafi işaret tescil belgesini almış olduğundan ilçe dışında bu tatlının üretimini yapmak isteyenler belediyeden izin almak, sözleşme imzalamak, hammadde ve peyniri Mustafakemalpaşa İlçesi’ndeki üreticilerden almak zorundalar. Kemalpaşa tatlısı, ilçe için o denli önemlidir ki, 14 Eylül'deki düşman işgalinden kurtuluş günü dahi tatlı şenliği adı altında kutlanmaktadır. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.