Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

PKK’nın istediği oluyor Korucuya tasfiye

Yıllardan beri terör örgütüne karşı mücadele eden korucuların ellerindeki silahlar alınacak. Korucular maaşlarını köy işleri yaparak alacak

Haber: Fatih Erboz

Doğu ve Güneydoğu’da terörle mücadele için yıllar önce kurulan koruculuk sistemi son günlerini yaşıyor. Yıllarca terör örgütüyle amansız savaş veren koruculuk sisteminin kaldırılması için büyük bir çalışma başlatıldı. Bu konuda terör örgütünün Kandil’deki lideri Murat Karayılan ve bölücübaşı Abdullah Öcalan bile açıklamalar yapmış ve koruculuğun kaldırılmasını talep etmişti. Son alarak Mardin’in Bilgi Köyü’nde yaşanan katliamın ardından DTP de, koruculuğun kaldırılması için kampanya başlatmıştı. Hükümet de buna destek vererek, çalışma başlatmıştı. Mardin’deki katliamdan sonra Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nda koruculuğun kaldırılmasıyla ilgili bir rapor hazırlanmasına karar verildi. Genelkurmay ise, terörle mücadele devam ederken, bu kadar radikal bir önlem alınmasının doğru olup olmayacağını sorguladı. Sonuç olarak koruculuğun kaldırılmasıyle ilgili hazırlanan bir rapor, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’na da başkanlık eden Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’e sunuldu.

Raporda neler var?

Raporda ana hatlarıyla şu unsurlar yer alıyor:

* Koruculuk kademeli olarak tasfiye edilmelidir.

* Terörle mücadele için kurulmuş olan koruculuk sistemi, ilerleyen zaman içinde kendisi bölgede sosyal bir sorun haline gelmiştir.

* Avrupa Birliği de, koruculuk sisteminin kaldırılması konusunda Türkiye’ye baskı yapmaktadır.

* AB raporlarında, koruculuk sisteminin, terör örgütünde büyük eylemlere karışmamış militanların geri dönüşlerini engelleyen bir unsur olduğu da vurgulanmaktadır. Türkiye, yeni açılım çerçevesinde geri dönüş sağlayacaksa, bunu önce geri dönenlere yönelik oluşabilecek “intikam” hissini ortadan kaldırarak, yani koruculuk sistemini kaldırarak yapabilir.

* Koruculuk sisteminin kademeli olarak kaldırılması çerçevesinde devletten maaş alan köy korucuları, özellikle hayvancılık ve tarım alanlarında, yine maaş alarak, görevlendirilebilirler.

80 bin korucu bulunuyor

Türkiye’de 22 ilde görev yapan korucuların toplam sayısı 80 binin üzerinde. Bunlardan 59 bin düzenli maaş alan geçici köy korucusu, kalan 23 bin 274 kişilik kısmı ise maaş almayan gönüllü korucu.

yeniçağ

Gönderi tarihi:

PKK’nın istediği oluyor Korucuya tasfiye

Yıllardan beri terör örgütüne karşı mücadele eden korucuların ellerindeki silahlar alınacak. Korucular maaşlarını köy işleri yaparak alacak

.

.

Artık pkk istediği gibi istediği şekilde rahat hareket edebilir.

Önceden pkk terörü korucu olmayan köylere, kurtarılmış köy ve kurtarılmış bölgeler diyordu, şimdi ise her yeri onlar için kurtarılmış bölge oluyor.

Artık askerin olmadığı yerde bu teröristlerle mücadele edecek bir silahlı güçte kalmadı.

Yazık.

Gönderi tarihi:

Artık pkk istediği gibi istediği şekilde rahat hareket edebilir.

Önceden pkk terörü korucu olmayan köylere, kurtarılmış köy ve kurtarılmış bölgeler diyordu, şimdi ise her yeri onlar için kurtarılmış bölge oluyor.

Artık askerin olmadığı yerde bu teröristlerle mücadele edecek bir silahlı güçte kalmadı.

Yazık.

Zaten sizin karsı oldugunuz Kurtlerin Kurtlerle catismasina verilen sondur bence. Neden Afyon'dan. Usak'tan. Yozgat'tan ve Denizli'den ve diger Turk illerinden toplayip halki korucu yapmiyoruz?

Ama hayir olur mu oyle sey? Milletin oglu olup gidiyor

Gönderi tarihi:

Zaten sizin karsı oldugunuz Kurtlerin Kurtlerle catismasina verilen sondur bence. Neden Afyon'dan. Usak'tan. Yozgat'tan ve Denizli'den ve diger Turk illerinden toplayip halki korucu yapmiyoruz?

Ama hayir olur mu oyle sey? Milletin oglu olup gidiyor

Yahu kardeşim siz ne dediğinizin farkındamısınız ?

Ben diyorumki koruculuk sistemi, köyleri haraca bağlayan pkk teröistlerine karşı kurulmuştur.

Sen yine bütün kürtleri kendi zihniyetinde sanıyorsun ve pkk teröristlerini kürt olarak değerlendiriyorsun.Bu gün Afyonda,Denizlide bu tür terör faaliyetleri olmuş olsa emin olki oralardada bu sistem olurdu.

Örneğin ben Ardahanlıyım ve Ardahandada-Karsta ve Iğdırda korucular var üstelik bunların birçoğu kürt bile değil Size göre bunlar kim için mücadele veriyor.

Asker gelip opersyon yapaptığında operasyon yapılmasın kan dökülmesin Türkler ile Kürtler birbirini öldürmesin dersiniz.

Koruculuk sistemine ise kürtleri birbirine düşermek diye nitelersiniz.

Sonrada ben pkk yı savunmuyorum tavsip etmiyorum diye ucuz politika yaparsınız. Bunun başka bir anlamı varmı sevgili diyarbakırlı....O bölgelerde korucu olanlar keyfinemi oluyorlar o korucuların şu anda hiç bir sosyal imkanları yok emeklilikleri yok onlarda diğer bölücüler gibi yeşil kartlardan yararlanıyor aldıkları maaş bugün 500 tl.

Gönderi tarihi:

Koruculuk sisteminin kaldırılmasını doğru buluyorum. Eğitimsiz ellere, silah verlince olanlar ortadadır , bu eller sadece teröristlere değil ordaki masum insanlara da kurşun sıkıyorlar ve bu, devletin aczi demektir. Bu adamların ,suç oranlarının yüksekliğini de ayrıca görmezden gelemeyiz. Eğer devlet çok istiyorsa bu konuda özel yetiştirilmiş birimleri teröristler için kullanmalıdır. Böylece 20 yaşına kadar eline silah almamış gencecik mehmetçiklerin de ,daha ilk çatışmalarda vurulup ölmesi de engellenmiş olur.

Gönderi tarihi:

Koruculuk sisteminin kaldırılmasını doğru buluyorum. Eğitimsiz ellere, silah verlince olanlar ortadadır , bu eller sadece teröristlere değil ordaki masum insanlara da kurşun sıkıyorlar ve bu, devletin aczi demektir. Bu adamların ,suç oranlarının yüksekliğini de ayrıca görmezden gelemeyiz. Eğer devlet çok istiyorsa bu konuda özel yetiştirilmiş birimleri teröristler için kullanmalıdır. Böylece 20 yaşına kadar eline silah almamış gencecik mehmetçiklerin de ,daha ilk çatışmalarda vurulup ölmesi de engellenmiş olur.

Bu durumda koruculuk sisteminin kaldırılması çözüm değildir, çözüm koruculara verilecek eğitimdir periyodik eğitimlerle ve genç personellerle bu yanlışlara önlem alınabilir.

Zaten her korucu her bölgede operasyon yapmıyor, kendi köyünde nöbet tutuyor belirli zamanlarda alan kontrolü yapıyor.

Koruculara verilecek olan öncelikle Hukuk-silah bilgisi-iç güvenlik-halkla ilişkiler ve psikolojik eğitimle bu çözülmüş olur. Çünkü her insan kendi yerinde, evinde daha verimli ve faydalı daha dikkatli olur.

Tek sorun korucuların eğitim almamasıdır.

Gönderi tarihi:

Halkın bir kesimine silah verilerek orada büyük bir rant yaratılmıştır,Korucu olanlar istediklerine vatansever,istediklerini vatan haini ilan ederek büyük bir rant sahibi olmuş ve bu şekilde istedikleri kişileri köylerinden asker zoruyla gönderip onların mallarına el koymuşlardır...

Gönderi tarihi:

Ben koruculara verilecek bir eğitimle başarının geleceğini sanmıyorum. Adamların çoğu iki kelimeyi bile bir araya getiremiyor. Hangi eğitimi ne kadar vereceksiniz. Devletin elinde yetişmiş, eğitimli polisi , askeri varken bunlar arasından ayrı bir birim oluşturmak , bana daha mantıklı görünüyor. Böyle birbirine komşu , hatta akraba olan insanları da karşı karşıya bırakmamış olurlar. Bu sistem yanlıştır ve yukarda dediğim gibi devletin aczini gösterir.Kaldırılması doğrudur. Bu insanlar para kazanıyor gibi bir sebep öne sürülecekse eğer, devletin yol,ağaçlandırma vs..çalışmalarında kullanılabilir bu insanlar.

Gönderi tarihi:

Koruculuk sistemi islah edilerek devam ettirilmelidir.Koruculugun kaldirilmasi Güneydoguda PKK vahsetinin devam etmesi demektir.Koruclulardan en cok sikayetci olanlarin terör örgütü yandaslari ve siyasi uzantilari oldugu bilinmektedir.Koruculuk bölgede PKK ya karsi alinmis önlemlerden biriydi.Zamanla yozlastiysa bunun cözümü kaldirmak degil islah etmektir.Korucularin görevini kimler üslenecek sorusuna gelince,bu da tasarlanmis bir planin parcasidir.Bu göreve askerin getirilmesi bu seferde bölücü yandaslarina,asker köylerden cekilsin deme imkanini verecektir.Koruculuk iyi düsünülmüs ama yanlis yönlendirilmis bir sistemdir.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Ben koruculara verilecek bir eğitimle başarının geleceğini sanmıyorum. Adamların çoğu iki kelimeyi bile bir araya getiremiyor. Hangi eğitimi ne kadar vereceksiniz. Devletin elinde yetişmiş, eğitimli polisi , askeri varken bunlar arasından ayrı bir birim oluşturmak , bana daha mantıklı görünüyor. Böyle birbirine komşu , hatta akraba olan insanları da karşı karşıya bırakmamış olurlar. Bu sistem yanlıştır ve yukarda dediğim gibi devletin aczini gösterir.Kaldırılması doğrudur. Bu insanlar para kazanıyor gibi bir sebep öne sürülecekse eğer, devletin yol,ağaçlandırma vs..çalışmalarında kullanılabilir bu insanlar.

Birbirine komşu yada akrabalar karşı karşı gelmiyor sevgili gelincik.

Bu insanların karşı geldiği pkk terör örgütüdür.koruculuk sisteminin kalkmasıda pkknın işine yarar.

Bizim ilimizde korucular var ve kimsylede sorunu yok.Çünkü halk pkk terörüne destek vermiyor-veremiyor.

Gönderi tarihi:

Bu konuda sizlergibi düşünmüyorum sayın politika ve sayın kaplan. Bakın buna benzer bir başlıkta yazdıklarımı tekrardan buraya alıntıladım. Belki istememe mantığım daha iyi anlaşılabilir:

Nisan 2006 itibariyle korucular suç makinesi gibi.

Ellerindeki gücü suıstımal ettikleri görülmekte. İşledikleri suçların dökümü şöyle:

-Terör suçlarıyla ilgili 2 bin 384

-Mala karşı işlenen suçlarla ilgili 934

-Şahsa karşı işlenen suçlarlailgili 1234

Kaçakçılık suçlaı ile ilgili 420 olmak üzere , toplam 5 bin civarında geçici köy korucusu suç işlemmiş; 853 geçici köy korucusu tutuklanmış.

Bu vatandaşların hiç bir eğitimi olmamasına karşılık olması gerekenden çok daha fazla sorumluluk veriliyor. Bu bana halk arasında söylenen bir sözü hatırlatıyor: " Çingeneye beylik vermişler önce babasını kesmiş" bunun gibi.

İnsanların güvenliğini korumakla yükümlü olan devlettir. Devletin polisi ve askeri vardır. Eğer belli yerlere korucunun daha iyi ulaşabildiği düşünülerek yapılıyor ve sürdürülüyorsa bu sistem ; bunun yerine asker ve polis içersinden özel birimler yetiştirirsiniz.

Koruculuk sistemi yanlıştır ve devletin zaafiyetini gösterir ve bana göre kaldırılmalıdır.Eğer o insanlara illaki devletin üzerinden maaş verilmek isteniyorsa ormanlarımızı korumak ve yanan ormanlar yerlerini yeniden ağaçlandırmak için kullanılabilirler.

"Partisinin grup toplantısında Mardin'deki saldırıyı kınayan Ayna, katliamın koruculuğun ulaştığı vahşeti gösterdiğini belirterek, katliamda kullanılan silahların da devlete ait olup olmadığını sordu"

Bu olayı koruculuk sistemine bağlamak tam bir ikiyüzlülük ve altta yatan sorunu görmezden gelmek anlamına gelir. Bu olayın altında yatan sosyolojik ve psikolojik nedenler, tamamen bu yörelerde süregelen aşiret ve feodal sistemde aranmalıdır. Bu adamalar , devletin koruculuk adı altında kendilerine zimmetlediği silahlar olmasa da bu cinayeti işlerlerdi. Çünkü bu topraklarda , "kadın, mal ve silah " tamamen namus ve şeref konusuna indirgenmiştir. Bunlara yapılacak her saldırı namus ve şereflerinin lekelenmesi anlamını taşır .DTP yetkilileri , öncelikle, buralarda ki aşiret ve feodal sistemin kaldırılması ve toprak reformu için mücadele etmeliler. Eğer gerçekten amaç oranın refahı ve insanların huzuru ise.

Gönderi tarihi:

Bu konuda sizlergibi düşünmüyorum sayın politika ve sayın kaplan. Bakın buna benzer bir başlıkta yazdıklarımı tekrardan buraya alıntıladım. Belki istememe mantığım daha iyi anlaşılabilir:

Sevgili Gelincik ,konu benim gibi düsünüp düsünmemeniz degil,tabii ki sizin kendinize özgü düsüncelerinize saygim vardir.Sizinde dediginiz gibi,Korucular egitim yönünden tamamen sifir gibi birsey.Ben diyorum ki bunlarin kaldirilmasi degil islah edilmesi daha olumlu olur.Korucularin PKK terörünün devam ettigi bu dönemde kaldirilmasini ben sakincali görüyorum,terör sorunu bittikten sonra zaten gerek kalmiyor.Islah etmek ayni zamanda egitmek demektir.Devletin yapacagi önemli uygulamalardan birisi,suca bulasmis olan korucuyu görevinden alip yargiya teslim etmektir.

PKK feodal sistemin bir ürünüdür aslinda,dolayisiyla PKK kendine bagli asiretleri yani feodal beyleri korumaktadir,Sedat Bucak PKK karsiti bir asiretin basinda oldugu icin onun evine baskin yapilmis ve sanirim bir cocugunu öldürmüslerdi yanlis hatirlamiyorsam.Yani,bu kisa vadede koruculugun kaldirilmasi PKK'nin emellerine hizmet ve islerini kolaylastirmaya yarar bence.

saygilarla

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.