Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Evrim müfredattan çıkarıldı...

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Önümüzdeki eğitim öğretim dönemine ait lise ders kitaplarından evrim teorisi çıkartılmış durumdadır. Bu "ilimci"lerin üniversite kitaplarından çıkaramama sebebi, üniversitenin denkliğini kaybedeceği korkusudur. Yoksa ondanda çekinmezler. Fuzuli dostum şimdi "bilim" ile "ilim" arasındaki farkı daha iyi anlamışsındır umarım.

Açık bir bilim düşmanlığıdır. Bundan sonra lise ders kitaplarında evrimden sadece "bir görüş" olarak bahsedilecek ve detaylı bilgi verilmeyecektir. Evrim teorisinin açıklamaları, canlıların evrimine ilişkin bilimsel gerçekler yer almayacaktır.

Biyoloji, evrim üzerine kurulmuş bir bilim dalıdır. Biyolojide canlı türleri kendi içlerinde evrime göre sınıflandırılır.

Bilim düşmanlığı HY gibi şarlatanların eliyle insanların beynini zehirlemek amacıyla kullanılmaktadır. Evrim teorisinin ortaya koydukları, ve canlıların evrimine ilişkin bilimsel doğrular lise kitaplarından çıkarılarak, gençler bilinçli ve kasıtlı olarak bilim düşmanlarının eline bırakılmaktadır.

İnsanların kafaları boş bilgilerle doldurulmaktadır.

Evrim, bilimsel bir gerçektir. Canlıların evrim geçirdiği bugün tartışılmaz bilimsel gerçektir.

Evrim Teorisi ise, canlıların nasıl evrim geçirdiğini açıklayan bir teoridir.

Bilim düşmanı "ilimci"lerin çarpıtarak insanların zihnini bulandırmaya çalıştıkları nokta burasıdır. "Evrim teorisi ispatlanmamış bir teori zaten" safsatasıyla evrime karşı çıkarlar.

Canlıların evrim geçirip geçirmediği başka bir konu. Bu evrim sürecinin evrim teorisinde anlatıldığı gibi olup olmadığı başka bir konudur.

Canlıların evrim geçirdiği binlerce bilimsel bulgu ile kanıtlanmış bir gerçektir. Evrim teorisi ise evrimin ne şekilde gerçekleştiğini açıklayan ve alanında kabul edilen tek bilimsel teoridir. Şarlatan "ilimci" lerin iddialarının aksine çürütütülememiştir. Şarlatan "ilimci"elrin iddia ettiklerini ise dünya yüzeyinde kabul eden hiçbir üniversite yoktur.

Bu cinayettir. Bir neslin geleceğine dönük cinayettir.

Gönderi tarihi:

Şaşırdım desem yalan olur gidişat zaten gösteriyor. Geçenlerde bir program izledim. Kök hücre çalışmalarında çok iyi bir noktaya gelmiş olan Türkiye de bu konuda yapılan araştırmalar yasaklanmış. Bu konuda çok büyük açıklar varmış dünyada ve bu konudaki en ciddi araştırmaları ve bilimsel makalelerin %90 nını yazan ülke hangisi diye sorarsanız İran. Dünyadaki bu açığı doldurabilecek konuma gelmiş ülkemizde, araştırmaların yasaklanması sanırım bu zihniyetin bir ürünü.

Gönderi tarihi: (düzenlenmiş)

Evrim teoridir. Biyoloji evrimin nasıl olduğunu araştırma bilimi değildir; canlıları inceleyen bir bilim dalıdır. Canlıların kökeni ve gelişimine dair dünya çapında yaygın kabul gördüğü için bugün evrim teorisini her şeyin temeline oturtanlar vardır. Bu onu "tartışılmaz bilimsel gerçek" ilan etmeye yetmez. Yer çekimi dediğimiz kuvveti gözlemlersiniz somut biçimde(ki bu bile tartışılabilirdir! Belki başka etkenler vardır ve ilerde açığa çıkar.) Ancak canlıların kökenine bir zaman makinesiyle gidemezsiniz. Fosiller zamanla parça parça bulunur, günümüzde yapılan araştırmalar sürer ve siz elde ettiklerinizi değerlendirirsiniz. Bu değerlendirmelerinizle ulaştığınız sonuçlar "tartışılamaz bilimsel gerçekler" değildir.

Fen bilimlerinin en önemli yöntemi olan deney-gözlem biyolojide özellikle tarihsel bir süreç ele alındığında yetersizleşecektir. O zaman somut olarak deneyimleyebildiğiniz konularda bile karşılaşılması muhtemel boşluklar burada daha da derinleşecektir. Bu boşukları doldurarak ulaşılan bir bütünlükçü fikir kimseye dayatılamaz.

Evrim teorisinin can alıcı noktası canlıların kökenidir ve bu tarihsel bir süreçle ilgili olduğu için bilimsel faaliyetten çok düşünsel bir faaliyet halini almaktadır ortaya atılanlar. Bu doğaldır. Çünkü bilgi, düşünce ve bireyin temel hayat görüşüyle işlenir.

Evrim teorisini yetersiz bulduğumu ve katıldığım bazı noktaları olsa da bütününü kabul etmediğimi daha önceden olduğu gibi belirtmek isterim.

Bir de sayın gelincik;

Demişsiniz ki:

Geçenlerde bir program izledim. Kök hücre çalışmalarında çok iyi bir noktaya gelmiş olan Türkiye de bu konuda yapılan araştırmalar yasaklanmış.

Bu daha çok ilgimi çekti. Biraz ayrıntılı bilgi vermeniz mümkün mü? Çünkü duymadım daha önce böyle bir şeyi.

EK:

Evrim teorisi üzerine bir yazım:

Tarih: Düzenleyen: ali0_1
Gönderi tarihi:

Teori dediğiniz zaman bilim demektir zaten. Beğenmiyorsanız siz daha iyi bir teori ortaya koyarsınız. Teoriyi görmezden gelen, bilimi görmezden gelir...

Gönderi tarihi:

Evrim teoridir. Biyoloji evrimin nasıl olduğunu araştırma bilimi değildir; canlıları inceleyen bir bilim dalıdır. Canlıların kökeni ve gelişimine dair dünya çapında yaygın kabul gördüğü için bugün evrim teorisini her şeyin temeline oturtanlar vardır. Bu onu "tartışılmaz bilimsel gerçek" ilan etmeye yetmez. Yer çekimi dediğimiz kuvveti gözlemlersiniz somut biçimde(ki bu bile tartışılabilirdir! Belki başka etkenler vardır ve ilerde açığa çıkar.) Ancak canlıların kökenine bir zaman makinesiyle gidemezsiniz. Fosiller zamanla parça parça bulunur, günümüzde yapılan araştırmalar sürer ve siz elde ettiklerinizi değerlendirirsiniz. Bu değerlendirmelerinizle ulaştığınız sonuçlar "tartışılamaz bilimsel gerçekler" değildir.

Fen bilimlerinin en önemli yöntemi olan deney-gözlem biyolojide özellikle tarihsel bir süreç ele alındığında yetersizleşecektir. O zaman somut olarak deneyimleyebildiğiniz konularda bile karşılaşılması muhtemel boşluklar burada daha da derinleşecektir. Bu boşukları doldurarak ulaşılan bir bütünlükçü fikir kimseye dayatılamaz.

Evrim teorisinin can alıcı noktası canlıların kökenidir ve bu tarihsel bir süreçle ilgili olduğu için bilimsel faaliyetten çok düşünsel bir faaliyet halini almaktadır ortaya atılanlar. Bu doğaldır. Çünkü bilgi, düşünce ve bireyin temel hayat görüşüyle işlenir.

Evrim teorisini yetersiz bulduğumu ve katıldığım bazı noktaları olsa da bütününü kabul etmediğimi daha önceden olduğu gibi belirtmek isterim.

Bir de sayın gelincik;

Demişsiniz ki:

Bu daha çok ilgimi çekti. Biraz ayrıntılı bilgi vermeniz mümkün mü? Çünkü duymadım daha önce böyle bir şeyi.

Biyoloji evrimin üzerine inşa edilmiş, canlı türlerini evrimsel süreçlere göre sınıflandıran bir bilim dalıdır. Çok güzel bir ifade duymuştum bir biyolog tarafından yazılan, "bunu kabullenemiyorsanız o zaman yeni bir biyoloji kuracaksınız" diye.

Evrim bir teori değildir arkadaşım. Evrim bir bilimsel gerçektir. Teori olan evrim sürecini açıklayan "evrim kuramı" dır.

"Evrim teorisini yetersiz bulduğumu ve katıldığım bazı noktaları olsa da bütününü kabul etmediğimi daha önceden olduğu gibi belirtmek isterim."

Bu paragraf ise, yine bilim karşıtı "ilimci" lerin bilimi kimi gençlerin gözünde ne hale getirdiğini görebilmekteyiz. Bir bilimsel teoriyi, siyasi doktrin gibi görmek ? "Kabul etmediğimi ?" pardon yani teoriyi okudun, bazı kısımlarını kabul ettin, ama bütününü kabul etmedin. Ne olarak yaptın bunu arkadaşım sen? Bir biyolog olarak mı? Genetikçi olarak mı ? smile.gif

Evrim=Evrim Teorisi sanmak, evrimi ve evrim teorisini bilimden değil "ilim"den okumanın sonucudur. Gençlerin zihninin zehirlenmesinden bahsetmiştim değil mi?

"Evrim hem bir teori hem de bir olgudur (bilimsel bir gerçektir)" şeklindeki ifadeye, biyoloji literatüründe sıkça rastlanır.[1][2][3][4][5][4][6][7] Bu ifade evrimin iki şekilde kullanılması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. "Evrim olgusu" ile kast edilen, bilimsel gözlemler ve deneyler ile meydana geldiği görülmüş olan, biyolojik organizma topluluklarındaki değişimlerdir. "Evrim teorisi" ile kast edilen ise bu değişimlerin nasıl meydana geldiğinin günümüzdeki bilimsel açıklaması olan modern evrimsel sentezdir. Bu terimlerin yanlış kullanılması ve yanlış anlaşılması, evrim teorisinin doğruluğuna karşı çıkan görüşleri temellendirmek için kullanılmıştır.

Olgu ve teori arasındaki ayrım, evrimin incelenmesine mahsus değildir. Yer çekimi kanunu, kütlesi olan maddelerin birbirini çektiğini söyleyen bilimsel bir olgudur, lakin kütlesi olan maddelerin birbirini nasıl çektiğini açıklamaya çalışan farklı yer çekimi teorileri vardır. Bu yönüyle, yer çekimi hem bir bilimsel olgu hem de bir bilimsel teoridir.

Genelde "evrim" kelimesi yalnız olarak kullanıldığında, söz konusu olguların ve bunları açıklayan teorinin birleşimini ifade eder. Yine de "evrim" kelimesi bu ikisinden yalnızca birini ifade etmek için de sıkça kullanılır, bu yüzden yazarın kast ettiği anlamı belirlemek için dikkatli olmak gerekebilir.

Wikipedia

Arkadaşımızın yaptığı ise, bilimsel bir gerçek kendi "doğru"larıyla çeliştiğinde bilimi hedef alıp. Bilimin güvenilirliğini sorgulamaya kalkmaktır. Ama hiç şüpheniz olmasın hastalandığında koşa koşa gideceği yer hastanedir smile.gif

Gönderi tarihi:

altını boşuna çizmiyorum. Bilimi "ilimci"lerden değil, bilim adamlarından okumak gerekir diye.

Türkiye'de bilimin geleceği ciddi bir tehlike altındadır. Kaybeden bilim değil, Türkiye olacaktır.

İnsanların ağzından bir sürü laf duyarız. "Ben evrim teorisine inanmıyorum". Çok yaygındır. Evrim bir din değildir. Bir bilimsel teoriye inanmak, ya da inanmamak olmaz. Bilimsel teorinin kabul edilip edilmemesinin kriteride bilim adamları, bilim kuruluşları, bilimdir.

"Ya bu zaten teori, ben inanmam yarın daha iyisini bulurlar" şeklindeki bir mantığın bilimle bir işi yoktur hattızatında.

Bir teori nasıl kabul edilir ? Teoriler sunulduktan sonra ortaya koydukları, bilimsel bilgiler, bulgular ile sınanır. Eğer teorinin iddia ettikleri, bulgular ve bilimsel gerçeklerle destekleniyorsa teori kabul edilir.

Evrim teorisi dünyada bütün üniversiteler, bilim kuruluşları tarafından alanında kabul edilen tek teoridir. Ve çürütülememiştir.

Canlıların evrimi ise bir teori değil. Bilimsel gerçektir.

Gönderi tarihi:

Bir de sayın gelincik;

Demişsiniz ki:

Sayın ali0_1 bu tartışmayı Yiğit Bulut'un sunduğu "sansürsüz" adlı programda izledim.Bu konuda araştırma yapan 3 bilim insanı şöyle diyordu:

Türkiye nin bu konuda çok iyi bir aşamaya geldiği noktada bu araştırmaların yasaklanması üzüntü verici.

Dediğim gibi bu konuda dünyada oldukça büyük boşluk varmış. Artık ne düşünerek bu yasaklama getirildi bilemiyorum Bilyorsunuz kök hücrelerle bir çok hastalığı tedavi mümkün.Ama programdan algıladığım kadarıyla ; yukarıdaki evrim teorisini kitaplardan çıkaran zihniyetle aynı sebepten, belki de allahın işine karışıldığı düşünülüyor.Öte yandan şeriat kurallarının geçerli olduğu İran da bu konudaki araştırmaların en üst düzeyde götürüldüğü ve dünyadaki en ciddi bilim dergilerine yollanan makalelerin , araştırma sonuçlarının büyük bir çoğunluğunun da İrandan geldiği söyleniyordu.

Ayrıca İranda evrim teorisinin okutulduğunu da söylemeden geçemeyeceğim.

Gönderi tarihi:

Teori görmezden gelinsin demiyoruz.

Bir sonraki iletide kişiliğime yönelen sözlere cevap vermek gereği duymuyorum. Böyle bir tartışma üslubuna karşı olduğumu defalarca tekrarladım. Buna ortak olmayı kendime yakıştıramıyorum.

Olgu nedir tartışma konumuz değil. Üzerinde konuşulan evrimi olguya da indirgeyemeyiz. Evrim dediğimizde evrim teorisinin anlaşıldığı çok açık bu konuda.

Sizin olgu anlamıyla kullanmanız bir önem ifade etmiyor çünkü müfredat açısından tartışılan teori olan evrimin durumudur. Kimse "olguları" okula getirip ders anlatmaz, olgular ilgili konuda yetkin kimselerce ele alınır. Bunu da hepimiz açıkça bilirken "terminoloji oyunları"na başvurmaya gerek yok. Bilimsel faaliyetin konusu değil o konu hakkında ulaşılan sonuçlardan bahsediliyor. Ve burada teori devreye girer.

Gönderi tarihi:

Sayın ali0_1 bu tartışmayı Yiğit Bulut'un sunduğu "sansürsüz" adlı programda izledim.Bu konuda araştırma yapan 3 bilim insanı şöyle diyordu:

Türkiye nin bu konuda çok iyi bir aşamaya geldiği noktada bu araştırmaların yasaklanması üzüntü verici.

Dediğim gibi bu konuda dünyada oldukça büyük boşluk varmış. Artık ne düşünerek bu yasaklama getirildi bilemiyorum Bilyorsunuz kök hücrelerle bir çok hastalığı tedavi mümkün.Ama programdan algıladığım kadarıyla ; yukarıdaki evrim teorisini kitaplardan çıkaran zihniyetle aynı sebepten, belki de allahın işine karışıldığı düşünülüyor.Öte yandan şeriat kurallarının geçerli olduğu İran da bu konudaki araştırmaların en üst düzeyde götürüldüğü ve dünyadaki en ciddi bilim dergilerine yollanan makalelerin , araştırma sonuçlarının büyük bir çoğunluğunun da İrandan geldiği söyleniyordu.

Ayrıca İranda evrim teorisinin okutulduğunu da söylemeden geçemeyeceğim.

Çok da somut bir şey yok anladığım kadarıyla "kök hücre çalışmalarının yasaklanmasına" dair sizde.

Diğer konuya gelirsek;

Ne diyorsunuz bakın? "Evrim teorisi" okutuluyor. Burada eleştirilen de bu:"Evrim teori değil gerçek" diyorlar. Yoksa "evrimden bahsedilmeyecek diye bir şey yok."

Gönderi tarihi:

Evrim, bilimsel bir gerçektir. Canlıların evrim geçirdiği bugün tartışılmaz bilimsel gerçektir.

Evrim Teorisi ise, canlıların nasıl evrim geçirdiğini açıklayan bir teoridir.

Bilim karşıtı "ilimci"lerin çarpıtarak insanların zihnini bulandırmaya çalıştıkları nokta burasıdır. "Evrim teorisi ispatlanmamış bir teori zaten" safsatasıyla evrime karşı çıkarlar.

Canlıların evrim geçirip geçirmediği başka bir konu. Bu evrim sürecinin evrim teorisinde anlatıldığı gibi olup olmadığı başka bir konudur.

daha ilk iletimde, bir olgu olarak evrim ve bir teori olarak evrim teorisinin ayrımını yapmışım zaten. Müfredattan evrimin çıkardılığından bahsetmişim. Demogojiye hiç gerek yok.

İkincisi iletimde kişiliğe yönelen hiçbir ifadem yoktur. Ben kişilerin kişiliğini değil, yazdıkları ve iddia ettiklerini ele alırım. Bu topicteki iletimlerde yazdıklarımda bu yöndedir. Aksi varsa iddia eden gösterir. Alakasız bir şekilde "kişiliğime yönelik ifadeler" tarzı söylemlere sarılmaktır hoş olmayan tartışma uslubu.

Evrim lise müfredatından çıkarılmıştır. "evrim konusu" müfredattan çıkarılmıştır. Evrimden yalnızca ‘19’uncu yüzyılda yaşamış Darwin tarafından savunulan bir teori’ şeklinde bahsedilmektedir. Öğrenciler lise eğitiminde evrim hakkında hiçbir şey öğrenmeyecektir.

Kimse "olguları" okula getirip ders anlatmaz, olgular ilgili konuda yetkin kimselerce ele alınır. Bunu da hepimiz açıkça bilirken "terminoloji oyunları"na başvurmaya gerek yok. Bilimsel faaliyetin konusu değil o konu hakkında ulaşılan sonuçlardan bahsediliyor. Ve burada teori devreye girer.

Olgu: bilimsel verilere dayalı, kanıtlanabilir özellikteki bilgidir.

Ne iddia ediyorsun dostum sen ? Ne demek kimse olguları okula getirip ders anlatmaz. Okulda sana binlerce olgu getirilip ders olarak anlatılır.

Sen lisede Fransız devriminin 1789 yılında gerçekleştiğini öğrenmedin mi? Bu olgudur.

Dünyanın her 365 günde kendi etrafında bir tur döndüğünü öğrenmedin mi? Bu olgudur.

Çanakkale savaşının 1915 yılında gerçekleştiğini öğrenmedin mi? Bu olgudur.

Memelilerin eşeyli ürediğini öğrenmedin mi? Bu olgudur.

Yasaklanana kadar tüm diğer olgular gibi evrimde liselerde öğrencilere öğretiliyordu. Canlıların evrim geçirdiği bir olgudur. Diğer olgular gibi. Çanakkale savaşlarının 1915 yılında gerçekleştiğini öğrenmen için zaman makinesine ihtiyacın olmadığı gibi, canlıların evrim geçirip geçirmediğini öğrenmek içinde zaman makinasına ihtiyacın yoktur. Bilim yeter.

Gönderi tarihi:

Çok da somut bir şey yok anladığım kadarıyla "kök hücre çalışmalarının yasaklanmasına" dair sizde.

Diğer konuya gelirsek;

Ne diyorsunuz bakın? "Evrim teorisi" okutuluyor. Burada eleştirilen de bu:"Evrim teori değil gerçek" diyorlar. Yoksa "evrimden bahsedilmeyecek diye bir şey yok."

Yasaklandığı kesin bilgi ne amaçla yasaklandığı konusunu bilmediğimi söyledim.

Ayrıca evet İran da okutuluyor. Başlıkta da zaten müfredattan çıkarıldı deniyor inananıp inanmamak ayrı bir konu. Yani inanmayı bir kenara atın okutulmasına bile tahammülü olmayan bir zihniyet.Bir yanda görünmez ve hiç bir bilimsel deneyle ispatlanamayan bir dinin okutulması var diğer yandan bilimsel deneylerle verilerle bir çok anlamda ispatlanmış bir evrim teorisinin okutulmasına bile tahammülü olmayan bir zihniyet

Gönderi tarihi:

Ondan sonra, yok efendim baskıcı laiklik, laiklik aslında böyle.

Bilimsel bir bilginin dini gerekçelerle, birer bilimsel eğitim kurumu olması gereken okullarda öğretilemesini yasaklamayı kendi kafalarında yarattıkları hangi laiklik anlayışına sırdırmaktadırlar ?

Evrim, bir bilimsel gerçektir. Bir bilimsel bilgidir. Evrim teorisi bilim tarafından tüm dünyada alanında kabul edilen tek teoridir. Bilim bunu söylemektedir.

Kimi din adamları ise, hristiyan okullarından duyduklarıyla evrim teorisine dini gerekçelerle karşı çıkmaktatır. Evrimi dine aykırı bulmaktadırlar.

Bir bilim adamı bu güne kadar, camiye gidip, şu duayı okumayın, şöyle namaz kılmayın böyle kılın, şu sayıda tespih çekin demiş midir ? Bilim adamları camilerde şu kadar rekat namaz kılınsın demiş midir ? Hayır.

Peki dincilerin milli eğitime, bir bilimsel olgu olan evrimin. Ve tüm dünyada bilim tarafından kabul edilen evrim teorisinin öğrencilere öğretilmemesi için baskı yapması. Ve bakanlığın bu yönde bir karar vermesi.

20 yıl sonra rahatlarsınız. Hastalanınca hastaneye, ibadet edeceğin zaman camiye iken. Artık hastalanıncada camiye imama okutmaya gidersiniz.

İşte bilim ile "ilim" arasındaki fark buradadır.

Gönderi tarihi:

"terminoloji oyunları"na başvurmaya gerek yok.

Burada terminoloji oyunu yapan hiç kimse yok. Ama terminolojiyi alt üst eden biri var, o da sensin. Olgu, teori, karmakarışık ettin. Bir karar ver, teori mi okutulmalı, olgu mu? En iyisi ikisi de okutulmasın, "ilim" okutulsun, uyar mı?

Çürümüş bir iktidarın icraatlarını savunmak için bunca eğilip bükülmeye gerek yok. Bu iktidarın tüm icraatları yanlış, hepsi fiyasko ve berbattır. Neresinden tutsan tutacak yanı kalmadı. Bir gün önce çekip gitmesi ülkenin hayrına olur...

Gönderi tarihi:

Burada terminoloji oyunu yapan hiç kimse yok. Ama terminolojiyi alt üst eden biri var, o da sensin. Olgu, teori, karmakarışık ettin. Bir karar ver, teori mi okutulmalı, olgu mu? En iyisi ikisi de okutulmasın, "ilim" okutulsun, uyar mı?

Çürümüş bir iktidarın icraatlarını savunmak için bunca eğilip bükülmeye gerek yok. Bu iktidarın tüm icraatları yanlış, hepsi fiyasko ve berbattır. Neresinden tutsan tutacak yanı kalmadı. Bir gün önce çekip gitmesi ülkenin hayrına olur...

Yahu boyle sertce tartismaya neden yok ki?

Bakin bilim denilen seyde teroilerin ogretilmesi tabii ki i nsanlari dusunmeye tesvik ettiginden dilayi olumlu olabilir ama bu bilimsel bir teronin dogrulugunu kanitlamaz ki?

Avrim Teorisi kanitlanmadigi icin teori olmaktan oteye gidememis bilimsel bir fikirden ibarettir.

Ayni sey dini yaratilis teroileri icin de gecerli.

Sizin sirf AKP'ye muhalefet olsun diye boyle seyleri bile tartismaya alet etmeniz pek yakismiyor bence!

Hadi AKP'yi o kadar elestiriyorsunuz. Sizce onlardan daha iyi yonetecek bir partimiz var mi ulkeyi? Hayir yok. Zira digerlerine de zaman zaman sans verildi ama berbat yonettiler ulkeyi! Bence AKP digerlerinden biraz daha olsa daha iyi! "Yigidi oldur hakkini yeme" derler ya, iste o misal!

Bence Evrim teorisi de kalksin mufredattan, dini yaratilis teorileri de! Ispatlanamamis teorileri ona buna ogretmekten pek bir sey gecmez ki elimize!

Size sormaktan ali koyamiyorum kendimi ama: Sizce bu ulkeyi daha iyi kim yonetir?

MHP mi? Zamaninda denedik ve husrana ugradik...

CHP mi? Onlar da denendi ve sonuc malum...

Yok olan ANAP ya da DP mi? Yuzde iki ucluk oyla belki onlar daha iyi yonetir ulkeyi kim bilir?

Saadet Partisi mi? Deneyin!

DTP mi? Sadece yerel siyaset izliyorlar...

Kim daha iyi yonetir bu ulkeyi? Bir oneriniz varsa alalim!

Gönderi tarihi:

O k adar yerdiginiz elestirdiginiz AKP'nin yapipta yillardir hic bir siyasi hareketin yapamadigi bir sey var: O da istikrar getirmek bu ulkeye! Ve getirdiler,, yoksa her secimde oylari yuzde 50'lere varmazdi!

Gönderi tarihi:

Olguyu yanlış noktadan ele aldım, doğrudur. Ben deneyle varlığı ortaya konulmuş olandan daha geniş algıladım ve bunu doğru ifade edemedim. Ama söylediklerim çok da yanlış şeyler değildi. Derse olgu girmez derken işlenmiş bilgiyi hatırlatmak istedim. Teorisiz, hiçbir düşünce faaliyeti olmadan bütünlükçü bilgi veremezsiniz, vermezsiniz de zaten. Fransız devrimi 1789'da gerçekleşti demekle ders olmaz, derse giren olanın ne olduğunu açıklamadır. İlkinde karşıdaki "ee" der sadece, "ikincisinde işlenmiş bilgiyi alır" ve düşünen bir birey olarak kendisi de işler. Yoksa eğitim-öğretimin bir anlamı kalmazdı. Anlatmak istediğim bu. Biyolojide de zorunlu olarak teoriler devreye girecektir.

Şimdi evrim-evrim teorisi ayrımınıza gelirsek. Bu başlıktan ayrılmayalım lütfen. Diyorsunuz ki müfredatta "görüş" olarak okutulacak ama "olgu"dur deneyle ispatlıdır. O zaman hep birlikte bakalım getireceğiniz örnekler üzerinden ispatlı bilgilere mi müdahale var işin düşünce kısmına mı diye. Yoksa burada soyut bir zeminde konuşuyoruz.Buyrunuz getiriniz ders kitaplarından örnekleri görelim. Birlikte değerlendirelim objektif bir biçimde.

Ama rica ederim "insanla maymun ortak atadan", "bilmem ne organı şundan evrildi" gibi parça parça verilere dayanarak bir düşünce üzerinde temellendirilen şeyleri de "olgu" diye getirmeyiniz. İşte o işin teorik kısmıdır çünkü yukarıda dediğim gibi tarihsel süreç devreye girer ve deney alanı daralır.

Gönderi tarihi:

Yasaklandığı kesin bilgi ne amaçla yasaklandığı konusunu bilmediğimi söyledim.

Ayrıca evet İran da okutuluyor. Başlıkta da zaten müfredattan çıkarıldı deniyor inananıp inanmamak ayrı bir konu. Yani inanmayı bir kenara atın okutulmasına bile tahammülü olmayan bir zihniyet.Bir yanda görünmez ve hiç bir bilimsel deneyle ispatlanamayan bir dinin okutulması var diğer yandan bilimsel deneylerle verilerle bir çok anlamda ispatlanmış bir evrim teorisinin okutulmasına bile tahammülü olmayan bir zihniyet

Verdiğiniz kaynak ve olay bana kesin bilgi vermedi, size nasıl bir kesinlik sağladı onu bilemem.

Sadece başlığa ve buradaki üyelerin aldığı tavra bakarak "çıkarıldı" sözcüğünü kabullendiğiniz belli.

Bakınız başlığın içeriğinde de neler deniyor:

Önümüzdeki eğitim öğretim dönemine ait lise ders kitaplarından evrim teorisi çıkartılmış durumdadır

Açık bir bilim düşmanlığıdır. Bundan sonra lise ders kitaplarında evrimden sadece "bir görüş" olarak bahsedilecek ve detaylı bilgi verilmeyecektir.

Tabi detaylı bilgi vermekle ilgili kısım ayrı tutulabilir ama diğerlerinde sizin söylediklerinize aykırı bir durum yok.

O yüzden hala neye ve niçin tepki verdiğinizi anlamış değilim.

Gönderi tarihi:

Yahu boyle sertce tartismaya neden yok ki?

Bakin bilim denilen seyde teroilerin ogretilmesi tabii ki i nsanlari dusunmeye tesvik ettiginden dilayi olumlu olabilir ama bu bilimsel bir teronin dogrulugunu kanitlamaz ki?

Avrim Teorisi kanitlanmadigi icin teori olmaktan oteye gidememis bilimsel bir fikirden ibarettir.

Ayni sey dini yaratilis teroileri icin de gecerli.

Dilimizde tüy bitti "bilimi bilim adamlarından okuyun " diye.

"Evrim Teorisi kanitlanmadigi icin teori olmaktan oteye gidememis bilimsel bir fikirden ibarettir."

Şu cümleye bakın. Nereden okumuştur bu arkadaşımız bunu? Bilimle hiçbir alakası olmayan HY adlı sitelerinden.

Hiçbir bilimsel teori ispatlanamaz. Kabul edilir, red edilir, ya da çürütülür. İspatlanabilecek bir alanda teori olmaz tez olur.

Bilim, yasalarla birlikte kabul edilmiş bilimsel teorilerle vardır. Dünyanın güneşin etrafında döndüğüde bir teoridir. Ve tabiiki kanıtlanmamıştır. Çünkü kanıtlanamaz.

Gönderi tarihi:

Dünyanın güneşin etrafında döndüğüde bir teoridir.

Hadi bundan geçtik, bu yine pek kimsenin şüpheye düşmeyeceği bir şey, fakat elektron teorisi var, izafiyet teorisi var, kuantum teorisi var, yani o kadar çok var ki, "bunlar teori canım, kanıtlanmamış ki" diye hepsini çıkaracak olsak okulları sonsuza kadar tatil etmek gerek!

Ya da "ilim" belletilen medreselere dönüştürmek gerek...

Ve Diyarbakırlı kardeş, AKP ile DTP ye oy vermeyeceğim kesin... Bunun dışında rey ihsası şimdi burada yakışık almaz, ayrıca beğenmezsin tercihimi şimdi... Daha seçime var... Bakarız...

Yalnız AKP ne yaparsa yapsın, eleştireceğim diye bir ön koşulum yok. Sigara yasağını olumlu buluyorum, bir... Paradan sıfır atılmasını olumlu buluyorum iki... Başka yok...

Bunlardan başka her icraatı kötü ise ben ne yapayım?

Gönderi tarihi:

Olguyu yanlış noktadan ele aldım, doğrudur. Ben deneyle varlığı ortaya konulmuş olandan daha geniş algıladım ve bunu doğru ifade edemedim. Ama söylediklerim çok da yanlış şeyler değildi. Derse olgu girmez derken işlenmiş bilgiyi hatırlatmak istedim. Teorisiz, hiçbir düşünce faaliyeti olmadan bütünlükçü bilgi veremezsiniz, vermezsiniz de zaten. Fransız devrimi 1789'da gerçekleşti demekle ders olmaz, derse giren olanın ne olduğunu açıklamadır. İlkinde karşıdaki "ee" der sadece, "ikincisinde işlenmiş bilgiyi alır" ve düşünen bir birey olarak kendisi de işler. Yoksa eğitim-öğretimin bir anlamı kalmazdı. Anlatmak istediğim bu. Biyolojide de zorunlu olarak teoriler devreye girecektir.

Şimdi evrim-evrim teorisi ayrımınıza gelirsek. Bu başlıktan ayrılmayalım lütfen. Diyorsunuz ki müfredatta "görüş" olarak okutulacak ama "olgu"dur deneyle ispatlıdır. O zaman hep birlikte bakalım getireceğiniz örnekler üzerinden ispatlı bilgilere mi müdahale var işin düşünce kısmına mı diye. Yoksa burada soyut bir zeminde konuşuyoruz.Buyrunuz getiriniz ders kitaplarından örnekleri görelim. Birlikte değerlendirelim objektif bir biçimde.

Ama rica ederim "insanla maymun ortak atadan", "bilmem ne organı şundan evrildi" gibi parça parça verilere dayanarak bir düşünce üzerinde temellendirilen şeyleri de "olgu" diye getirmeyiniz. İşte o işin teorik kısmıdır çünkü yukarıda dediğim gibi tarihsel süreç devreye girer ve deney alanı daralır.

Arkadaşım daha nasıl açık anlatacaz anlamıyorum.

1- Canlıların evrim geçirdiği bir olgudur. Kanıtlanmış bilimsel gerçektir. Canlılar milyonlarca yıl içerisinde evrim geçirmiştir.

2- Evrim teorisi bir olgu olan evrimin nasıl gerçekleştiğini açıklayan bilimsel teoridir.

Fanatik hristiyanlara göre canlılar evrim geçirmiş olamaz. Çünkü incil'de dünyanın 6000 yaşında olduğu yazar. Onlara göre dünya 6000 yıl önce tüm canlıların bugünki şekilleriyle varolduğu şekilde yaratılmıştır. Bugün yüzbinlerce yıllık fosiller vardır. Ama onlara göre incil'de dünyanın 6000 yaşında olduğu yazdığı için bunların bir geçerliliği olamaz.

HY ve avanesi. Bu fanatik hristiyan okullarının bilim tarafından ciddiye dahi alınmayan safsatalarını türkçeye çevirmekte ve internet siltelerinden, bedava dağıttıkları kitaplardan insanlara yaymaya çalışmaktadır.

Durum basittir. Dini gerekçelerle bilimsel gerçeklerin yasaklanması. HY ve avanesi Milli eğitim bakanlığına dilekçe ile başvurmuş evrimin "gerçekmiş" gibi okullarda okutulmasının yasaklanmasını istemişlerdir. Daha önce ortaokul müfredatından kaldırılan evrim, bu dönemle birlikte lise müfredatındanda kaldırılmıştır.

Önümüzdeki dönemden itibaren. Liselerde öğrencilere evrim anlatılmayacaktır. Sadece 19. yy da yaşayan bir adamın teorisi olarak adı geçecektir (ders kitaplarında böyle yazmaktadır).

Kanıtlanmış bilimsel bir gerçek olan canlıların evrimi ile bu evrimin nasıl gerçekleştiğini açıklayan ve tüm bilim dünyası tarafından alanında kabul edilen tek bilimsel teori olan evrim teorisi. Öğrencilere öğretilmeyecektir. Çünkü tarikat öyle istemiştir. "dine aykırıdır"

Neden? dini gerekçelerle. Dini gerekçelerle bilimsel bir gerçeğin öğretilmesinin yasaklanmasının adı nedir ?

Gönderi tarihi:
1- Canlıların evrim geçirdiği bir olgudur. Kanıtlanmış bilimsel gerçektir. Canlılar milyonlarca yıl içerisinde evrim geçirmiştir

Böyle olgu mu olur sayın Cyrano; daha önce de belirttiğim gibi zaman makinanız olmadan deneye tabi tutamazsınız bu tarihsel süreci. Bugün bulduğunuz fosilin eksik parçası vardır, yarın da onu bulursunuz belki. Anlatabiliyor muyum? Bu sizin de verdiğiniz olgu tanımı içinde değerlendirilemez ki. Tarih ve diğer sosyal bilimlerin de en zayıf yanı deneysellikle aralarının iyi olmamasıdır mesela. Burada da adeta biyoloji tarihinden bahsediyorsunuz.

Geriye kalanlara da ancak belirttiğim gibi bir örnek gelirse cevap verebilirim. Şu an nasıl bir düzenleme yapıldığından haberim yok. Ben daha çok evrimin teori oluşunu savundum burada.

Yalnız evrim 19.yydakinden farklı bir hal almıştır, bunu göz önünde bulundurmadan yapılacak değerlendirmeler yanlış olur. Benim bildiğim kadarıyla farklı yorumlar var ayrıca bu konuda, herkes "tek" bir evrim modelinden bahsetmiyor. Bunları göz ardı ederek evrimi Darwin'e indirgemek içinde bulunduğumuz çağda yanlış olur tabi. Ayrıca Evrimin teori olarak da olsa okutulması da yine çağı yakalamak adına gereklidir. Benim karşı olduğum bunu "bilimsel gerçeklik" olarak insana dayatmaktır.

Gönderi tarihi:

Böyle olgu mu olur sayın Cyrano; daha önce de belirttiğim gibi zaman makinanız olmadan deneye tabi tutamazsınız bu tarihsel süreci. Bugün bulduğunuz fosilin eksik parçası vardır, yarın da onu bulursunuz belki. Anlatabiliyor muyum? Bu sizin de verdiğiniz olgu tanımı içinde değerlendirilemez ki. Tarih ve diğer sosyal bilimlerin de en zayıf yanı deneysellikle aralarının iyi olmamasıdır mesela. Burada da adeta biyoloji tarihinden bahsediyorsunuz.

Öyle sorular soruyorsunki şaşırıyorum. Fosili mi kaldı ? Canlıların evrim süreci dnalar, embriyolarda dahi çözüldü. Bırakalım evrim geçirmiş olduklarını, bir fareyi evrim sürecinde geriye götürerek 500 milyon yıl önceki atalarının gen haritasına kavuşturdular.

Hayır neye itiraz ediyorsun. Canlıların evrimi ispatlanmış bilimsel bir gerçektir. Bir olgudur. Sen bilimin ispatladığı bir gerçeği "belki yarın yeni birşey bulunur yanlış çıkar " diyerek inkar ediyorsun. Böyşe şey olur mu ? Canlıların evrim geçirdiği kanıtlanmış bir bilimsel gerçektir. Eğer bilimin yanıldığı, dünyanın 6000 yaşında olduğunu iddia eden fanatik hristiyan okulları ile, bunların tercümanı HY'nin doğrusunu söylediğini iddia etmiyorsan. Yani bilimi reddetmiyorsan. Bu kadar basittir.

Gerçekten merak ediyorum. Canlıların evrimi ile ilgili bugüne kadar bir bilimsel kaynaktan yararlandın mı ?

Geriye kalanlara da ancak belirttiğim gibi bir örnek gelirse cevap verebilirim. Şu an nasıl bir düzenleme yapıldığından haberim yok. Ben daha çok evrimin teori oluşunu savundum burada.

Dünyanın güneşin etrafında döndüğüde bir teoridir. Demirefe örnek vermiş izafiyette bir teoridir. Evrim teoriside bir teoridir. Kabul edilen bütün teoriler gibi. Bilimsel bilgiler ve bulgularla desteklendiği, doğruluğuna dair şüphe kalmadığı için kabul edilmiştir. Ve dünyadaki hiçbir teori evrim teorisi kadar çürütülmeye çalışılmamıştır.

Ve yine kavram karmaşası. Evrim teori değildir. Evrim bilimsel bir gerçektir. Canlılar evrim geçirmiştir. Ve bu binlerce kez kanıtlanmıştır.

Bu evrim sürecinin tam olarak nasıl gerçekleştiğini anlatan Evrim Teorisi, bir teoridir.

Yalnız evrim 19.yydakinden farklı bir hal almıştır, bunu göz önünde bulundurmadan yapılacak değerlendirmeler yanlış olur. Benim bildiğim kadarıyla farklı yorumlar var ayrıca bu konuda, herkes "tek" bir evrim modelinden bahsetmiyor. Bunları göz ardı ederek evrimi Darwin'e indirgemek içinde bulunduğumuz çağda yanlış olur tabi. Ayrıca Evrimin teori olarak da olsa okutulması da yine çağı yakalamak adına gereklidir. Benim karşı olduğum bunu "bilimsel gerçeklik" olarak insana dayatmaktır.

Kabul edilmiş bilimsel teoriler. Bilimsel gerçektir. Bugüne kadar başka hiçbir teorinin "ya bu zaten teori" diyerek öğretiminin yasaklandığını duydun mu ?

Dini gerekçelerle bilimin yasaklanması, medeniyetsizliktir.

Gönderi tarihi:

Demiştim.

Buna dair örnekler beklerim ki bu başlıkta bir sonuca ulaşalım. Yoksa ben sizin bilim hakkında söylediklerinize katılmıyorum. Israrla olayı belirli isimlere ve kurumlara indirgemeyiniz. Kimsenin canlılığın kaynağını ispatladığı falan da yok. O iş o kadar kolay değil; öyle ki evrim teorisini savunanların bile kendi içlerinde ayrımlar var. Fosil de kolay kolay bir kenara bırakılacak değil; hala en önemli verilerdendir bu konuda. Siz teori değil olgu diyerek farklı bir kalıpla kabul ettirmeye çalışabilirsiniz ama açıkça görülüyor işte ortada bilgiden çok düşüncenin olduğu. Bu da ilginç bir durum değil; üzerinde konuştuğumuz konunun doğasının bir gereği.

Bir de arama yaptım internette ne var ne yok diye; gazetelere yansımamış somut bir değişiklik. Bağlantı falan varsa aktarınız. Ne üzerinde konuştuğumuz belli değil daha, kim ne yazmış da bu kadar "medeniyetsiz" ilan edildi bilmiyoruz.

Gönderi tarihi:

Evrimi müfredattan çıkarıp bu konuyla ilgili de bir CYRANO arkadaşımıza açıklama yapmışlar galiba.Haberin özü nedir, ne değildir ne yapılmıştır ne bir bağlantı ne de bir kaynak yok.

Onun dışında internette tam tersi ABD'de bazı eyaletlerde ders kitapından Evrim'in çıkarıldığından bahsediliyor. Ha bir de 8. sınıf müfredatından çıkarılmayla ilgili bir cümleçarpmıştı gözüme bugünde gittim baktım Evrim'le ilgili bir konu var mı diye.

Hafızam yanıltmıyorsa 36. ve 42. sayfalar ''Adaptasyon ve Evrim''başlığı altında kitapta yer alıyor.Ha diğer konularda fazla ayrıntıya girilmeden aynı oranda yer almış.İnceleyin.

Lise kitaplarıyla ilgili bir bilgi yok çıkartılsaydı ilköğretimden de çıkarırlardı herhalde.

Bu kadar konuyu dallandırıp budaklandırmanın manası ne?

Ve savunmada hakikaten komik kusura kalmayın:On yıl sonra doktor yerine hacıya gidersiniz, vay efendim karanlığa gömüldük, öldük bittik.

Abartmadan konunun özüyle, önyargılı,düşmanca tavırlar takınılmadan tartışılırsa ne olup olmayacağı daha kolay anlaşılır sanırım.

Ülkenin tüm bilimsel gelişmesi Evrimi öğrenmemize bağlıymış gibi,Türkiye'nin kurtuluşu Evrim'le olacakmış mübalağa sanatı da kullanılarak anlatılınca konuyla ilgili söylenen doğrular da kayboluyor içinde.

AKP'nin demokrasi anlayışını demokratça eleştir, Evrim teorisi öğretilmezse hangi sorunlar ortaya çıkar gerçekçi ve bilimsel olarak söyle.

Kalkıp da Türkiye'nin geleceğini Evrim'e bağlamanın mantığı ne?Aslında şaşırmadım.

Evrimle ilgili birçok tartışma ve Evrimle ilgili birçok gelişme var dünyada doğru.

Bizdeki Evrim algısı ve karşıtlığı her konuda olduğu gibi daha bir garip.

Neyse yuvarlak cümleler yazıyorum sizin aklınız düzeltir bunları.

MUHABBETLE...

Gönderi tarihi:

Hadi bundan geçtik, bu yine pek kimsenin şüpheye düşmeyeceği bir şey, fakat elektron teorisi var, izafiyet teorisi var, kuantum teorisi var, yani o kadar çok var ki, "bunlar teori canım, kanıtlanmamış ki" diye hepsini çıkaracak olsak okulları sonsuza kadar tatil etmek gerek!

Ya da "ilim" belletilen medreselere dönüştürmek gerek...

Ve Diyarbakırlı kardeş, AKP ile DTP ye oy vermeyeceğim kesin... Bunun dışında rey ihsası şimdi burada yakışık almaz, ayrıca beğenmezsin tercihimi şimdi... Daha seçime var... Bakarız...

Yalnız AKP ne yaparsa yapsın, eleştireceğim diye bir ön koşulum yok. Sigara yasağını olumlu buluyorum, bir... Paradan sıfır atılmasını olumlu buluyorum iki... Başka yok...

Bunlardan başka her icraatı kötü ise ben ne yapayım?

p[eki sizin oy vereceginiz ya da vermeyi dusundugunuz hareket ya da parti bugune kadar ne yapti? Ne faydalari oldu?

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.