Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:

_41292369_srebrenitsa_grave_400.jpgf01.jpg

Bosna Hersek'teki Srebrenitsa'da, 11 Temmuz 1995'teki katliamın 14. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenine binlerce kişi katıldı.

Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük trajedi olarak nitelenen katliamın kurbanlarını anmak için düzenlenen törene katılmak isteyen binlerce kişi, otobüslerle bu sabahtan itibaren kente akın etti.

Anma töreninin organizatörlerine göre, Saraybosna'dan törene katılmak isteyenlere 160 otobüs tahsis edildi.

Organizatörler, çok sayıda kişinin de kendi araçlarıyla Srebreniça'ya geldiğini söylediler.

Avrupa Parlamentosu'nun geçen ocak ayında aldığı karara göre, Srebreniça katliamı için, bu yıl ilk kez AB ülkelerinde de törenler düzenlenecek.

Srebrenitsa'daki tören, kentin girişindeki Potocari anıt mezarlığında düzenleniyor. Törende, kimlikleri teşhis edilen ve katliam sırasında 14-75 yaşları arasında olan 534 kişinin kalıntıları toprağa verildi.

Anıt mezarlığın açıldığı 2003'ten bu yana Potocari'ye bölgedeki 70 mezardan çıkarılan yaklaşık 3 bin 200 kişinin kalıntıları defnedildi.

11 Temmuz 1995'te Srebrenitsa'yı koruyan Hollandalı BM askerlerinin Bosnalı Sırpların kasabayı ele geçirmesine göz yummasının ardından bir hafta süren katliamda, kasabada aralarında yetişkin erkek ve erkek çocukların da bulunduğu 8 bin kadar Müslüman Boşnak öldürülmüştü.

Katliamın sorumlularından biri olan Radovan Karaciç uzun yıllar bulunamamış, 13 yıl firari yaşayan eski Sırp lideri Temmuz 2008'de yakalanmıştı. Katliamın diğer sorumlusu Ratko Mladiç ise hala kaçak. Uluslararası Adalet Divanı, 2007'de katliamı soykırım olarak nitelendirmişti.

Gönderi tarihi:

Bu tür katliamlar bizlere etnik milliyetciligin ne kadar insanlik disi davranislarda bulunacaginin en güzel kanitidir.

Bu dünya kimseye kalmayacak. Yeryüzünde yasayan her insanin, toplumun, milletin özgürce yasama hakki var. Dünya topraklari kimsenin himayesinde olamaz. Ama malesef günümüzde hala binlerce insanlar vatan adina , toprak adina , din adina , bayrak adina, irk adina, renk adina basit gerekcelerle hunharca katledilmekteler.

Beni en fazla üzen ise, insanlarin hala bu tür katliamlardan ders cikartmamalari ve malesef bazi insanlarin sadece kendi irklarindan olan katliamlari dile getirmeleri ve digerlerini ise bazen de (katliamlarin yi yere bagli olarak) mesrulastirmalari.

Ben buradan yeryüzündeki her türlü katliamlari ve etnik milliyetcilik yapan tüm irkcilari kiniyorum.

Gönderi tarihi:

Bu forumda,katliamlari hakli gösteren hicbir forumdasa rastlamadim. Katliamlari kimse savunmaz,savunamaz.Eger insansak bunu yapamayiz.Katliam masum insanlarin hunharca katledilmesidir.Bunun sarisi,siyahi,kirmizisi beyazi olmaz.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Srebrenitsa'Nın katillerinin kimi hala özgürce dolaşmakta kimi Avrupa Parlemontosu koltuklarında oturmaktadır. İnsanlık tarihinin yüzkaralarından biris olan bu katliam, bağıra bağıra gelmiştir. Seyrede seyrede gelmiştir.

Gönderi tarihi:

da vidiş

da znaş

da pamtiş

Avrupanın , Avrupalının utancı... Auschwitz de yapılanlardan ne farkı vardı...

Gönderi tarihi:

medenıyet dedıklerı avrupanın ortasında oldu bu olay

ve avrupa seyırcı kaldı bu olaya

ne avrupalı hukumetler nede papa

klısenın kandıllerıde sondu o gunden sonra benım ıcın

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:
  • Yazar

Serebrenitza katliamı, Avrupa'nın savunduğu değerlerle asla bağdaşmayan, çıkarlar söz konusu olduğunda en uygar değerlerin bile göz ardı edilebileceğinin çok açık örneğidir.

Etnik milliyetçilik, her zaman, emperyallerin çıkarları doğrultusunda rahatça kullanabildiği bir araç olmuştur.

Gönderi tarihi:

Birçok konuda saatlerce ,sayfalarca yazan arkadaşların bu başlık altında bir düşüncelerinin olmaması gerçekten üzdü beni. Yanıbaşımızda Avrupanın ortasında 8000 den fazla kişi katledilmiştir.Bir soykırım gerçekleşmiştir. Olayı gerçekleştiren askerle madalyalar takılmış, çoğu suçlu hala ortalıklarda , büyük göçler yaşanmış, aileler parçalanmış, tecavüze uğrayan bir çok kadın intihar etmiş ama ses çıkmamıştır doğru dürüst ne Türkiyeden ,ne Türki Cumhuriyetlerden nede Müslüman geçinen diğer arap ülkelerinden. 1992-95 yıllarında cengaver milliyetçiler neredeydiniz , nerdeydiniz Müslüman kanı aktığında taş üstünde taş bırakmayan hızlı mücahitler. Hiç birinizi göremedi Srebrenitsa. Evet gidenler oldu duyduk . Pala bıyıklı ağabeyler gitmiş hep. Ama talan için. Evet duyduk paralar toplanmış bir nebze olsun ordakilere ilaç olsun diye . o zamanın hükümeti tukaka yapsın diye.

Potoçari kampında Mladiç’in çocuklara çikolata dağıtıp hiç kimseye bir şey olamayacak diye kamerelara verdiği pozlar heralde hayatım boyunca gözümün önünden gitmeyecek. Yaklaşık 25 000 kişinin tutulduğu kampın Hollanda bm askerleri tarafından Sırplara teslimiyle etnik bir temizliğe başladı mladiç.öldürülme şekilleri ve o anları yaşayanların anlattıklarını şimdi burada yazamayacağım. o vahşet öyküleri eminimki daha yıllarca hafızamdan silinmeyecek.

Savaş sonrası yaşanalar..mahkemeler…istifalar..tutuklanmalar..yalnş anlaşıldık demeler.. kitaplar..belgeseller..filmler..özürler…hiç biri 8000 den fazla insanımı geri getirmeyecek.

Gönderi tarihi:
Birçok konuda saatlerce ,sayfalarca yazan arkadaşların bu başlık altında bir düşüncelerinin olmaması gerçekten üzdü beni. Yanıbaşımızda Avrupanın ortasında 8000 den fazla kişi katledilmiştir.Bir soykırım gerçekleşmiştir. Olayı gerçekleştiren askerle madalyalar takılmış, çoğu suçlu hala ortalıklarda , büyük göçler yaşanmış, aileler parçalanmış, tecavüze uğrayan bir çok kadın intihar etmiş ama ses çıkmamıştır doğru dürüst ne Türkiyeden ,ne Türki Cumhuriyetlerden nede Müslüman geçinen diğer arap ülkelerinden. 1992-95 yıllarında cengaver milliyetçiler neredeydiniz , nerdeydiniz Müslüman kanı aktığında taş üstünde taş bırakmayan hızlı mücahitler. Hiç birinizi göremedi Srebrenitsa. Evet gidenler oldu duyduk . Pala bıyıklı ağabeyler gitmiş hep. Ama talan için. Evet duyduk paralar toplanmış bir nebze olsun ordakilere ilaç olsun diye . o zamanın hükümeti tukaka yapsın diye.

Avrupa´da II. Dünya Savaşı´nın ardından meydana gelen en büyük katliam Srebrenitsa´ya savaş esnasinda bu ülkeye: Savaş´i canli yerinde izleme turistik turlari Avrupalilar tarafindan düzenlendigini yazdik.. bu vahsette yazacak o kadar sey vardi ki? yazabilecek.. yazabildikleri mi yazdim belki hic bilinmeyenleri savastan kacip gelen eski yugoslavya vatandaslarin bircogunun normal dengesini yitirmis savas kurbani bu insanlarin agzindan dökülenleri anlatilanlari kaleme döktügümü hatirliyor, biliyorum..

Gönderi tarihi:

SREBRENİTSA'NIN SORUMLUSU HOLLANDA

BM'ye bağlı Hollanda askerlerinin görev bölgesi olan Srebrenitsa'da 1995 yılında 8 bin Boşnak'ın katledilmesi olayında Hollanda'nın sorumluluğunu tespit etmekle görevli Parlamento Araştırma Komisyonu'nun raporu Lahey'de açıklandı.

DG- Komisyon Başkanı Bert Bakker tarafından duyurulan rapora göre, Srebrenitsa katliamından tamamen Hollanda hükümeti sorumlu.

Raporda, BM'nin hava desteği güvencesi vermediği için Sırplara karşı koyulamadığını savunan Hollanda'nın, "sorumluluğundan kaçabilmek için uluslararası politikaların arkasına gizlenmesine gerek olmadığı" belirtildi. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı'nın sert eleştirildiği ve görevini ihmal ettiği bildirilen rapora göre, 11 Temmuz 1995'te başlayan katliam girişimlerine karşı gerekli önlem alınmadı, sağlıklı iletişim kurulmadı.

Hollanda Savaş ve Dokümantasyon Merkezi tarafından 6 yıl süren çalışmanın sonucu, geçen Nisan'da açıklanmıştı.

Hükümete siyasi sorumluluk yükleyen bu araştırmanın açıklanmasından sonra, Başbakan Wim Kok başkanlığındaki hükümet, seçimlere bir ay kala istifa etmişti.

Srebrenitsa'da görev yapan birliği temize çıkaran araştırma, hükümeti bölgeye asker gönderme kararı verirken yanlış yapmakla, ordu üst yönetimini de gelişmeleri gizlemekle suçlamıştı.

Araştırma sonuçlarından memnun olmayan siyasi partiler, parlamento araştırması yapılmasını istemiş, bunun üzerine, Srebrenitsa katliamında Hollanda'nın sorumluluğu konusunda Parlamento Araştırma Komisyonu kurulmuştu.

SREBRENİTSA'DA NELER OLDU ?

BM, Bosna'da çatışmaların başlangıcı olan 1992 Nisan ayından itibaren Bosnalı Sırplar tarafından kuşatma altında tutulan, Sırbistan sınırına 15 km uzaklıktaki Srebrenitsa'da olup bitenleri, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki "en korkunç canavarlıklardan biri" olarak kabul ediyor

Srebrenitsa, Bosnalı Sırpların eline geçmemesi için BM tarafından 1993 Nisan ayında "güvenli bölge" ilan edildi ve BM Koruma Gücü'ndeki Hollandalı askerlerin korumasına verildi. Buna rağmen Sırplar, Srebrenitsa'yı 11 Temmuz 1995'te ele geçirdi.

Yeterli silahları bulunmayan Hollandalı askerler, binlerce mülteciyle bölgenin kuzeyindeki BM üssü Potocori'de toplandı.

Hollandalılar, Bosnalı Sırplar tarafından askerlik çağındaki erkeklerin halkın geri kalanından ayrılmasına ve bölge dışına çıkarılmasına tanıklık etti. İnsan hakları örgütleri, daha sonra görgü tanıklarına dayanarak, Bosnalı Sırp güçlerin bu erkekleri hemen öldürdüklerini bildirdi.

Katliamdan, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 15 bin kişi kurtulmayı başardı, 8,000 kişi ise hayatını kaybetti.

Gönderi tarihi:

Potoçari kampında Mladiç’in çocuklara çikolata dağıtıp hiç kimseye bir şey olamayacak diye kamerelara verdiği pozlar heralde hayatım boyunca gözümün önünden gitmeyecek. Yaklaşık 25 000 kişinin tutulduğu kampın Hollanda bm askerleri tarafından Sırplara teslimiyle etnik bir temizliğe başladı mladiç.öldürülme şekilleri ve o anları yaşayanların anlattıklarını şimdi burada yazamayacağım. o vahşet öyküleri eminimki daha yıllarca hafızamdan silinmeyecek.

Savaş sonrası yaşanalar..mahkemeler…istifalar..tutuklanmalar..yalnş anlaşıldık demeler.. kitaplar..belgeseller..filmler..özürler…hiç biri 8000 den fazla insanımı geri getirmeyecek.

Ne ettiysem, elim varmadı bir türlü...Varamadı...Gözümün önüne getiremedim o katliamı..Getirmek istemedim...

Irzına geçilen kadınları, kızları getirmek istemedim...Ya benim bacım, anam olsaydı...Nasıl yaşardım, ne yapardım...

Dünyanın gözü önünde yaşanan bu zulme nasıl da seyirci kaldık.

Lanet olası BM'ye bağlı Hollanda. Hristiyan bir Avrupa Devletine bu hunharca katliamı yaptırırlar mıydı?

Yaşım bu katliamı anlamaya el vermiyordu o zamanlar, sonraları Bosnayı, Cemalettin Latiç'i, Bilge Kral Aliya'yı, Mostar'a Hakan Albayrak'tan öğrendim. Geç kalmış bir öğrenmeydi o ayrı hikaye...

Selçuk Küpçük'ün güzel bir Saraybosna şarkısı diyelim alttakine...Kimse gitmedi değil...Srebrenitza'daki katliama ön-ayak olan Hollanda ve BM'in de Allah belasını versin. Türkiye'nin de o dönem gerekli inisiyatifi göstermeyen yöneticilerinin de Allah belasını versin...

- http://www.firaset.net/29364__selcuk-Kupcuk---Saraybosna_.html -

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.