Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bir Türk olarak..Güneşi Gördüm


suheda_

Önerilen İletiler

Bir Türk olarak..Güneşi Gördüm Suheda anlatıyor....

 

 

Öhööm öhöööm sleep.gif

 

Güneşi gördüm hemde bir Türk olarak (her ne kadar gözlerim çekik tenim kızıl değilsede) smile.gif

 

Yoğun baskı ve ısrar karşında sonunda dün gece cebren ve hileylen arkadaş ordusu tarafından kuşatılıp bu filmi izlemeye götürüldüm.

Gitmemek için uydurduğum tüm bahanelerime bir cevabı olan önceden hazırlıklı arkadaşlarım beni ikna edebilmek için her yolu denediler hatta filmi daha önce izlemiş kuzenime bile telefon ettirip filmin kürt politikası yönünde olmadığını bana anlatmasını istediler...Zaten kendisine dtp eşbaşkanı emine ayna adını taktığım (müthiş bir kürt hakları savunucusudur) emmim kızı,filmin tam benlik son derece trajik olduğunu politik olmadığını söyledi..

 

Film güneydoğuda kuş uçmaz kervan geçmez bir sınır köyü görüntüleri ile başlıyor terörist avına çıkmış askeri helikopterlerin alçaktan uçuş sahneleri,kamera açısı,doğal manzaralar oldukça güzel bir görüntüydü..

Ve birde çocuk oyuncuların başarısı bence filmde en önemli detay o küçük çocukların rollerini nasıl hissederek oynadıkları..

Baştan sona tamamen devlet politikasını eleştiren buram buram siyasi mesajlarla dolu,duymaktan gına gelen kardeşin kardeşi vurduğu ama her ikisininde aynı amaç için mücadele ettiğini ve sırf bunları yumuşatabilmek için Türk askerinin köylü ile samimi görüntülerini yayınlayan amacı belli niyeti belli bir film..

Son bir kaç yıldır dimağımıza işlenen bir oğul dağda bir oğul askerde..biri ölürse terörist öteki ölürse şehit(başka nasıl olabilirki bilemiyorum)diyerek kardeş kavgası süsü verilmeye çalışılan ihaneti örtbas özünde ihanet olan dava..

Asker oğlunun resmini evinin duvarına asan fakat terörist oğlunun resmini asamayan binbir zorlukla illegal yollardan Norveç'e iltica eden ilk işi oradaki evinin duvarına terörist oğlunun resmini asan mazlum baba...

Mahsun Kırmızıgül'ün görmeye alışık olduğumuz sağ yana yatık başı ile düşmüş kaşları zaten acınılacak durumlarını dahada dramatize etme çabası..

Var olduğunu iddia ettikleri tüm kürt sorunlarını aşmışlarmış gibi birde filmin göbeğine bir travesti oturtmaları vardı ki buda ne şimdi diyesim geldi.Yani o arada onlarında sorunlarına el atmış çok yönlü bir film havasımı verilmeye çalışılmış neydi anlamadım unsure.gif

Hele ki bir "berfin" hikayesi vardı ki iki travestinin kendi hayat hikayelerini anlatır gibi gözyaşları ile birbirine anlattığı,ne siz sorun ne ben söyliyeyim..

 

Filmin bitiminde çıkışta yanımda gözyaşlarını silmekle meşgul arkadaşıma otuziki dişimi çakıp sırıtınca "pes" dedirtecek kadar duygusuzlaştım..

Ve hemen ardından göbek adını dtp eş başkanı emine ayna taktığım kuzenime güzel sözler söylemek için devil.gif bir telefon ettim..

Hiçmi duygulanmadın? diye sordu

Evet duygulandım şehit askerin ailesine haber verilen sahnede..dedim sad.gif

 

Sonuçmu,izlemek isteyen izlesin sleep.gif

 

 

4369gunesi-gordum-afis.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eş başkan benzeri sıfatlarla anılan biri olarak , ailesinde 99 yılından itibaren "zaten kürtleri o çok sever" beynini yıkamışlar denilen biri olarak kendi rızamla :) yanıma bir muşlu bir sivaslı iki kürt , bir trabzonlu bir yozgatlı ve çankırılı ben olmak üzere 3 türk bu filmi çıktığı gün izledik.

 

Travesti hikayesi mide bulandırıcıydı...

 

Askerlerin şeker dağıtması ve halka yaklaşımı idare-i maslahatçıydı...

 

Pkklının dava muhabetti bir selamda size çaktım ey dağdakiler demekti...(ben o sahnelerde memleketin en şahin milliyetçisi duygularına kaymaktayım tabi)

 

"Dağa çıkan boşuna çıkmıyor aslında " mesajını anladığını söyleyen muşlu arkadaşa şunu demekte bana düştü tabi hani şehit haberini alan babanın vatan sağolsun dediği sahne vardı ya , o ölen benim kardeşim olsaydı "******** slogancıları boşa söylemiyorlar bu lafı "mesajınıda ben aldım...

 

Tabi bu cümleler den sonra bir sessizlik...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eş başkan benzeri sıfatlarla anılan biri olarak , ailesinde 99 yılından itibaren "zaten kürtleri o çok sever" beynini yıkamışlar denilen biri olarak kendi rızamla :) yanıma bir muşlu bir sivaslı iki kürt , bir trabzonlu bir yozgatlı ve çankırılı ben olmak üzere 3 türk bu filmi çıktığı gün izledik..

.

.

Tabi bu cümleler den sonra bir sessizlik...

 

:) Ben bizim dtp eş başkanına filmden sonra "inşallah tayinin o köylerden birine çıkarda sorunlarını daha yakından birebir dinlersin"dedimde,kıyameti kopardı..

Filmde sözüm ona iki ateş arasında kalmış köylülerin yoksulluğunun sorumlusu olarakta fatura devletede kesildi..

"aman efendim devlet buralara bir el atsaymış"herşeyi devletten bekleme zihniyeti buradada göstermiş kendini sanırsın devlet her ücra köye milyonlarca yatırım yapıyorda bir oraları es geçiyor..

Mahsun'un beyaz melek filmindeki performansına göre oldukça zayıf kalmış bu film üstelik ellerinde yaşanmış bir hikaye olduğunu söylemelerine rağmen..

Bir şey söyliyeyimmi içeriğine siyaset bulaşan hiç bir filmi tavsip etmiyorum..

Daha öncede tanıttığım filmlerde hep diyorum ya bizde son yıllarda film yapmanın zihniyeti ya erotizm yada siyaset..üretemiyorlar ki başka hiç bir şey..Ben o yüzden eski Türk filmlerini bunların hiç birine değişmem..

Ne hikmetse basında bu tarz filmleri yere göğe sığdıramıyor..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

İşte bende bunu anlatamıyordum , değindiğin gibi...

 

Ben Çankırılıyım ve memlekette inanın bizim memleketten daha az yatırım yapılmış daha sefil toprak parçası yoktur.

Kürt kardeşlerin çektiği acıları anlıyor ve derinden üzüntü duyuyorum ama "ya biz dağa silaha hak kazandık" derse biri ve bunun için çektiği acıyı referans gösterirse , o ölen 19 20 yaşında delikanlı (hiç bir suçu yokken) benim kardeşimse bende "******" diyenlerin yanında soluğu alırım ve haklı bir sebebim olduğunu da söylerim , anlatabildim mi?...

 

Türk sineması malesef belli kalıplara oturdu ve "dışına çıkılamaz" oldu.

 

Çekilen filmler ortada recep ivedik-destere-kutsal damacana-maskeli beşler-hababam sınıfları-çılgın dersanevb bu kadar ***** filmi bir çırpıda sayabiliyorum , bide durmuş "türk sineması"ndan bahsediyoruz , bunlar "türk" sinaması ise ben fransız italyan yada yunan olabilirim galiba...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

Bugün seyretme fırsatı buldum...

Gerçekten çok beğendim....

Hatta yanımdaki güneydoğulu bir genç bir sahnesinde İnanılmaz şekilde gözyaşı döktü (Belli ki ailesinden biri veya birkaçını törüre kurban vermiş) ve onun elini tutarak yanında olduğumu ifade etmemim başka bir yolunun olamayacağını düşündüm çünkü....

Çünkü insandık, duygu, düşünce ve beklentilerimiz farklı olamazdı...

Birde yanımdaki sevgili bayan arkadaşımın (Sevgili Meleğim dememde sanıyorum bir sakınca yoktur) :clover::) inanılmaz duygulandığı içimi burkan durumları....

Genç belli Güneydoğulu....

Ama bayan Arkadaşım Marmara bölgesinden...

Ben ise Trakyalıyım....

Gerçekten kalbimiz birşey için atıyordu...

Artık güneşi görebilmeyi becerebilecek yeteneğimizi ne zaman oluşturacağız...

 

Film ile iglili sadece şunu paylaşabilirim...

Terör nereden gelirse gelsin bir insanlık suçudur!

Yaşadıklarımızdan, acılarımızdan, hüzünlerimizden ders almak gerek.

Uzun uzun bakmak gerek Fırat’ın doğu yakasına.

Ölseler bile Ahmed Arifi, Musa Anteri, Yılmaz Güneyi, Ahmet Kayayı anlamak gerek.

Boşaltılan, yakılan köyleri, ormanları.

Binlerce yıllık bir tarihi ve kültürü.

Mezopotamyayı, İyonyayı, o güzelim söylenceleri...

Ayı, yıldızları, güneşi...

Türkülerimizi, şarkılarımızı, şiirlerimizi.

Söyleyin çok mu zordur insanı sevmek; tarihle ve kültürle yaşama sımsıkı sarılmak.

İçimizi delik deşik eden acılardan sıyrılmak.

Gerçekleri görebilmek!

Oturup bekleyecek miyiz?

Susacak mıyız?

Bir şeyler yapmalıyız.. haykırmalıyız, korkmamalıyız!

Gecenin türküsünü söylemeliyiz ilkyazı beklerken...

Artık acılarımızdan sıyrılmalıyız.

O kapkara bulutlar dağılmalı, güneş yükselmeli Sümbül Dağının ardından.

Malabadi Köprüsünde okuldan dönen çocuklar yarınlara umutla bakmalı.

Tunceli Ovacıkta, Munzur kıyılarında türkülerimizi söylemeliyiz, Hasan Hüseyinin şiirlerini okumalıyız.

Fırat da bizim Kızılırmak da, Dicle de bizim Gediz Irmağı da.

Hakkârideki çocuklar da bizim Edirnedeki çocuklar da...

Var mısınız yarınlara?

Yaşama dair, aşka dair, sevgiye dair, barışa dair, emeğe dair!

Var mısınız güneşi görmeye?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sevgili Dipnot,

 

O kadar güzel bir duruşunuz var ki,kendi adıma çok teşekkür ederim.İnsan diyen,insana ait ortak olan acıları,sevinçleri aynı kertede değerlendirebilen bireylere o kadar çok ihtiyacımız var ki...

 

Evet dostum,

 

Ölenleri,öldürülenleri...tüm yaşananları geniş bir bakışta görebilmekı güneşi görmeye yeter.

 

Sevgili Suheda,Bir Türk olarak....demiş.Ben de daha önce yada sonra Bir Kürt olarak...dedim,güneşi böyle gördüm...

 

Sen-ben.......yaşadıkların-yaşadıklarım........ve akaibinde "hepimiz kardeşiz."

 

Bir Kürt Olarak...Güneşi Gördüm...

 

"-Sen Güneşi Gördüm'e gittin mi?

 

-Hayır,gitmedim.

 

-Nasıl gitmezsin,ya orada herşeyi ile Kürtler var!"

 

Şu sıralar arkadaşlarımın dilinden düşmeyen,gitmediğimi söylediğim zaman "aaaaaaaaaaaaa" lar ile yanıt verilen filme,çok istemesem de "herşeyi ile Kürtleri,yani kendimi "görmek için gittim.

 

...................

 

Tren yolculuğu ile başlıyor filmimiz.Kesik kesik de olsa köyünü boşaltmak zorunda kalan insanların acılarına tanıklık ediyoruz.Sonra "göç".Doğduğunuz topraklardan kopmak ,yabancı olduğunuz topraklarda tutunmak...Tutunamayanlar İstanbul da tutunanlar ise Norveç'te...tutanamayanların tren yolculuğu ile bitiyor filmimiz.

 

Saatlerimi alan bir "Güneşi Gördüm"e dair söyleyeceklerim sadece bu.

 

Ama bir Kürt olarak "Güneşi Gördüm" e dair söyleyeceklerim çok çok daha fazla.

 

Abluka altına alınan mahallerimiz de sabaha kadar pencere önlerinde ölümü bekleyişimiz,güvenlik gerekçesiyle evinden,yurdundan edilenlerimiz,toprağından zorla koparılanlarımızın sahipsizliği,yoksulluğumuz....

 

Yaşadıklarımı "Güneşi Gördüm" de görmedim,"Güneşi Gördüm" de hatırladım.Filmin seyri artık beni ilgilendirmiyordu,eksik anlatılan,yanlış anlatılan temaya inat sadece yaşadıklarımı izliyordum o an hafızamda.

 

"Biz nasıl topraklarımızı bırakıp gideriz,gittiğimiz yerlerde nasıl karnımızı doyururuz...?"

 

"Taraf olamamanın ne demek olduğunu bilir misiniz siz...?"

 

"Öldüren de bizler,öldürülen de..."

 

"Kardeş kardeşi vurur mu...?"

 

"Sen ölürsemn şehit,ben ölürsem terörist..."

 

Okuyabiliyor musunuz bu cümleleri.Ben yüreğimle okudum.

 

Ajitasyon mu diyeyeceksiniz yoksa kuru edebiyat mı?

 

Demeyin,sakın bunu demeyin.Kendinizle çelişirsiniz.

 

Çelişkiniz bir annenin askerde olan çocuğunun dağda olan çocuğuna öfkesinde patlar.PKK'dan kaçarken devlet tarafından mimlenen bir halkın acıların da patlar.

 

Siz o çelişkileri yaşarken,kendi kardeşlerinize yabancılaşırken birileri bedel ödemeye devam eder.

 

Sonra mı...sonra sıra size de gelir!

 

...................

 

Ülke bir vücuttur.Vücudun hangi uzvunda bir acı başlarsa,bu acıyı aynı oranda olmasa da tüm vücut hisseder.

 

Bu ülkenin Doğu'sun da çok bedel ödendi,çok can yandı.Acısını hepimiz hissettik.

 

Kürt-Türk kardeştir dedik,kardeşliğimiz çıkarlarda,dengelerde ve öfkeler de sadece sloganlara dönüştü.

 

Ne Türk olabildik gerektiğinde ne de Kürt.

 

Adına ne koyarsanız koyun,Kürt sorunu diyeceğim kendi adıma,yaşanan sorunun en büyük sorumlusu işleyen sistem değil,bu sistemin çarkını döndüren,çarkına laf etmeyen bizleriz.

 

..................

 

Sen-ben.......yaşadıkların-yaşadıklarım........ve akaibinde "hepimiz kardeşiz."

 

Bir Kürt olarak...Güneşi Gördüm...

 

Gördüğüm güneş ülkeme dairdi."Güneşi Gördüm" tanığım değildi,gördüğüm güneş kendimdi.

 

sevgiler Sevgili Dipnot...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 ay sonra...

Herkes günesi kendisine göre görmüs :)

 

Valla acikcasi filmi Türk yada Kürt problemi ile bakmadim ben Travesti problemlerini gördüm :lol: Birakin yasasinlar kendilerine göre ne anladim ben o abiden ilk vur sonra saril kardesim kardesim diye -_-

Bide o camasir makinesi varya onu gördüm an dedim bunun icinde bir cocugu biri yikar yanlisikla vallada öyle oldu....

 

Türk, Kürt yada travesti olmak önemli degil önemli olan insanliktir ;)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.