Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Siz hic böyle Alevi töreni gördünüz mü?

Yesil türban... Beyaz atki ... Siyah palto... Üclü kol düzeni halinde bir sokak yürüyüsü.

7124079.jpg

Fotograf bu .. Manisa Turgutlu´dan geliyor. DHA cekmis.

Söyle yaziyor altinda;

- Hz. Hüseyin´in katli ve Kerbela şehitleri için anma töreni.

Durdum Fotografa bir daha baktim. Sizde bakin. Bir soruyu büyütmüyor mu Fotograf ?

Ben ilk defa böyle bir Alevi anma töreni görüyorum. Yesil türbanli kizlarin üniformali

düzende yürüyüsü...

Ve aradaki o kücücük türbanli bebek...

Belki yaniliyorum diye, Cem Vakfi Baskani izzettin dogan´i aradim.

Sordum:

Sayin Dogan Manisa turgutludan bir fotograf geldi. Türbanli, siyah paltolu beyaz atkili kizlar alinlarina Ya Hüseyin diye yazmis, yürüyorlar. Bir tören gecisi gibi

Ben ilk kez böyle sey görüyorum. Acaba bir degisim mi var? Acaba ben mi yaniliyorum?

Izzettin Dogan cok acik bir cevap veriyor:

-Sayin Cekirge, bunlari daha cok göreceksiniz. Cünkü herkes kendisine göre bir Alevi kültürü yaratmak istiyor. Iran´i ayri Suudi Arabistan´i ayri...

.Peki Alevilik´te böyle bir görüntü var mi? Örnegin türban var mi?

-Yok tabii... Ama ne yazik ki, birileri bunu yaratmak istiyor. Bizde kizli erkekli semah vardir.Ne yazik ki, bu toplumu kasimak isteyenler var. kendilerine göre bir yapiya sokmak isteyenler var.

Dogan´la konustuktan sonra bir kez daha baktim fotografa...

Sizde bakin... Ve sorun:

-Ne oluyor?

Sahi ne oluyor? Anadolu´nun en büyük zengiliklerinden birisi olan bu 1326 yillik gelenek, inanc sekli ve köklü kültür dönüstürülmek mi isteniyor?

Bu fotograf iste bu sorunun belgesidir. Bulun bakalim cevabini...

Fatih ÇEKİRGE

Gönderi tarihi:
Siz hic böyle Alevi töreni gördünüz mü?

Yesil türban... Beyaz atki ... Siyah palto... Üclü kol düzeni halinde bir sokak yürüyüsü.

Fotograf bu .. Manisa Turgutlu´dan geliyor. DHA cekmis.

Söyle yaziyor altinda;

- Hz. Hüseyin´in katli ve Kerbela şehitleri için anma töreni.

.

.

.

Bu tip görüntüler Alevi'lerin ibadet yeri camii diyen zihniyetin ürünüdür. Bu görüntüler Alevi'leri cumhuriyet döneminde bile sunnilestirme cabalarinin sonucudur. Bu görüntüler Alevi'lere yillardan beri resmi statü vermeyipte sunun bunun eline atan devletin ürünüdür.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.