Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kürt Sorununa Dair Hangi Kitaplar Okunmalıdır


Ulyanov

Önerilen İletiler

Forumun siyaset bolumunun en cok tartısılan konularından biri elbette ulkemizde de uzunca muddet tartısılmıs olan ve hala da tartısılan kürt sorunu. Peki bu meseleye dair hangi kaynaklara basvurmalı hangi kitapları okumalı....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

varolan artık kürt sorunu falan değildir. tartışılanda bu değildir.

 

var olan, emepryalizmin klasik paramiliter örgütlerinden biri olmuş bir çetenin yaptıklarıdır. zira bu konunun trafları kürtler ve türkiye devleti olmaktan çıkmıştır. amerika, almanya, ingiltere, israildir artık bu terör konsunda türkiyenin muhatapalrı ve tarafları.

 

onlarla uzlaşmaya vardığında örgütün liderini dahi koalyca yakalıyabilmekte. ya da onalrla ters düşünce ülkesinde eylemlere maruz kalmaktadır.

 

Kürt sorunu ya da türk sorunu diye ayrı ayrı sorunlar yoktur bu ülkede. Kimse anadilini konuşmuyor diye aç değildir, ya da işsiz. PKK nın peşiden koşanalrın hemen hemen hiç biride türkiyeden ayrılamyı flan düşünmemektedir. İstanbulda iskide çalışan bir kürdü siz kurulsa bile sialh zoruyla kürdistana gönderemezsiniz akılcı olalım.

 

türkiye sınırlarını geçip türkiyeye girebilmek için binelrce kürt beklerken, kim istemektedir türkyieden ayrılıp kürdistanı falan. salak değildir ya bu insanlar. kurulsa ekonomik olarak dünyanın 300 yıl gerisinde kalacak bir ülkeyi istesinler.

 

kaçak mazot ticaretinden her ay asgari üç milyar kazanan hakkarili kamyoncu, aptal mı türkiyeden kopmayı istesin. Kuzey ıraktaki meslektaşı 30 dolara çalışırken, İstanbul'da 700 ytl ye çalışan bir kürt berber aptal mı.

 

Talepelr tıpkı kürtçe kursu konusunda olduğu gibidir. yasak kalkmıştır büyük şölenlerle kurslar açılmış sonra öğrencisizlikten birbir kapanmıştır. kürtçe müzik serbest bırakılmış fakat ilginç olanı serbest bırakıldığı tarihten beri her yıl yasağın sürdüğü dönemdekinin altında kürtçe kaset basılmıştır. Ortak dil dünyanın her yerinde olan olmazsa olmaz bir konudur. Dilin temel amacı insanların birbirini anlamasıdır.

 

PKK nın eylemlere başlamasından sonra güenydoğuda yapılanlar, Kürt olma sebebi endeksli değildir. eğer lazlar aynı şekilde sialhlanıp bir örgüt kursaydı orada olanalrın aynısı karadenizdede olurdu.

 

Dünyanın hiç bir yerinde ister kapitalist ister sosyalsit olsun ayrılıkçı akımlara sialhla cevap vermeyen devlet kurulmamıştır. Ne sovyetler ne çin bu konuda türkiyeden daha yumuşak davranmamıştır.

 

Ama türkyie öyle bir ülkedirki. dünyanın her yerinde komünsitler birlikçi ve ayrlıkçı karşıtıyken yıllarca ayrılıkçı örgüte sıcak bakmıştır. ki bu gün bu hatadan dönülmüştür.

 

var olan sorun kapitalizmin yarattığı evrensel sorundur. bu sorunun başında bir milli aidiyet sıfatı yoktur.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bu baslıgı acmamın nedeni sizin bu meseledeki görüslerinizi ögrenmek degildi bunu dilersem baslık acmadan digerbaslıklarda ki göruslerinizi okuyarak yapabilirim ki bunu yaptım. Bu konuyu burda tartısmak yerine lutfen diger baslıklarda tartısınız ancak okudugunuz ve paylasmak istediginiz bir kitap varsa buyrunuz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ulyanov topiğin başlığında geçen bir kavramın doğru bir kavram olmadığını düşündüğüm için bunları yazdım.

 

okuduysan yazı "kürt sorunu" kavramına yönelik bir eleştriydi.

 

ha sen diyorsan ben kitap ismi ve kitapları konuşmak için açtım. o halde senin topiği açtığın başlık yanlış forumun kitap dizininde açman gerekirdi. bizde bunları yazmazdık politika bölümünde olmadığı için.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

kitap bolumune acmamın nedeni bu meselenin kitap bolumunde degil siyaset bolumunde olmasıydı. Burda tartısan arkadasların bu meseleye dair hangi kitapları okudugunu merak ettigimicin actım. Ama dediğimgibi amacım burada bir tartısma yurutmek degil cunku bu meseleye dairbir kac baslıkta birden tartısma yurutulebiliyor. Ayrıca siyaset ve kitaplar ayrılmazdır. Siz yinede bu konuda herhangibir kitap önerisi yapmak istemezmisiniz

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

kitapları kitap bölümünde tartışıyoruz, mizah kitapalrını mizah dizininde yada, müzik kitapalrını müzik dizininde değil.

 

politika bölümünde açılan her türlü başlık içeriği ne olursa olsun, politik yoruma açıktır. yani bu meselede politik yorum bu topiğe niye yazdın ben sadece kitap isimleri için açtım dersen doğru olmaz.

 

sonuçta senin topiğinin başlığında olan herkesin kabul ettiği bir tanım değil.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

anlatamadım herhalde bu baslıgı kitap baslıgına acmak mantıksız dı yazdıgımı okudunuz muhtemelen ama bu arada bir kullanıcı bir baslıgı ne icin actıgını belirtmisse ona olan saygınızdan dolayı eger varsa tabii orada sizden rica edileni yani okudugunuz kitapları yazmanız daha nazik bir davranıs olur yoksa gercekten de siz de kendinizi tekrarlama zahmetine katlanıyorsunuz zaten bu ve benzer goruslerinizi forumda belirtmistiniz tekrar burda boyle bir tartısma yurutmeye ihtiyac duymayacagınızı dusunuyorum

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sizlere Ingilizce ve Turkce okunmasi gerektigine inandigim su kitaplari onerebilirim:

 

Oncelikle somurgeciligin ne oldugu ve bir ulke ve toplumun yabancilar tarafindan yonetilmesinin ne anlama geldigi, somurgeciligin insan ruhuna nasil etki yaptigi ile ilgili bilgilenmek icin Frantz Fanon'un The Wretched of the Earth kitabini oneririm.

 

J. P. Sartre ezen ulus aydinin ezilen ulusun mucadelesine nasil yaklasmasi gerektigine mukemmel bir ornektir. Ayrica kendisi aydin insana en guzel ornektir. "Turk aydinlarinin" ne kadar aydin olduklarini (!) da gozler onune sere. O yuzden Sarte'den herseyi okumak faydalidir.

 

Turk Sartre'si Ismail Besikci'in butun kitaplari ve ozellikle son zamanlarda degisik sitelerde cikan dusunceleri kesinlikle okunmalidir. Ingilizce ve Turkce toparlayabildigim linkler sunlardir:

 

-http://www.birnebun.com/taybet/besikci_tirki.htm-

-http://shr.aaas.org/scws/cs4.htm-

-http://www.gencalevilerharekati.de/Haberler/Ismail%20Besikci.htm-

 

Kurt tarih ve toplumunu tanimak icin Philip Kreyenbroek & Christine Allison, Kurdish Culture and Identity, Zed Books, London: 1996

 

 

Kurdistan'in paylasilmasi donemi, emperyalist ulkelerin bundaki rolu ve Kurt ozguluk hareketi icin M. S. Lazarev, Emperyalizm ve Kurt Sorunu (1917-1923), Oz-Ge Yaninlari, Ankara:1989.

 

Aslinda bir temizleme hareketi olan "Kurtulus savasini" Kurtlere mal etmek isteyenlerin ozellikle okumasi gerektigi ve Kurt mucadelesini detaylari ile anlatan Ismail Göldas, Kurdistan Teali Cemiyeti, Doz Yaninlari, Istanbul: 1991

 

Dr. M. Nuri Dersimi, Kurdistan Tarihinde Dersim, Komkar Yayinlari, Koln, 1988.

 

Hasan Yildiz, Fransiz Belgeleriyle Sevr-Lozan-Musul Ucgeninde Kurdistan, Heviya Gel Yayinlari: 1990

 

Ozellikle Kurt alfabesinin olusmasini saglayan ve doneminde Kurt aydin ve liderlerinden olan Celadet Ali Bedirhan, 1922-1925 Gunluk Notlar, Apec, Stockholm: 1995

 

Ve son olarak tekrar tekrar okumaktan doyamadigim ve buyuk kocaman kocaman soylemler arasinda sikisip kalan insani, insanligi ve anlatim sanatini ele alan Ben Okri, A Way of Being Free, Phoenix House, London: 1997.

 

Bu son kitabi cok sevmemin nedeni, yukardaki diger kitaplarin belki bilinmeyen gercekleri anlatmasina karsin, ki onemlidir, bu kitap ozgurlugun varolmanin kendisinde bulundugunu ve sessizligin de cok seyler soyledigini anlatmasidir. Sistemler de bu sessiz gercekleri oldurmeyecek sekilde duzenlendi mi, hayat guzellesecektir.

 

Bozo Avdan

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bozo;

Kurtuluş Savaşına ve bu toprakları yüzlerce yıldır kanlarıyla sulayanlara utanmadan laf atmayı bırak artık. Bahsedilen antik bir tarih değil, tartışmalı olsun. 85-90 yıl önceki bir olay ve sinemanın icadından sonra. Görüntüleri bile olan bir tarih. Yüzsüzlüğün bu kadarına pes doğrusu! Aşağı yukarı her aileden bir şehit vardır şu topraklarda. Her yalanı dolanı, iftirayı, inkârcılığı yap; ama, bu kadar da alçalma!

Mustafa Kemal senin tahayyül sınırlarının çok ötesinde bir lider. Onun ezikliğini yaşamanız sen ve senin gibiler için anlaşılır bir şey.

Sana bir önerim var. Mustafa Kemal'in ve sen ve senin gibilerin liderlerinin resimlerini al, Dicle'nin kenarına otur ve onlara bakarak derin derin düşün. Resimler çok şey anlatacaktır sana.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ulyanov topiğin başlığında geçen bir kavramın doğru bir kavram olmadığını düşündüğüm için bunları yazdım.

 

okuduysan yazı "kürt sorunu" kavramına yönelik bir eleştriydi.

 

ha sen diyorsan ben kitap ismi ve kitapları konuşmak için açtım. o halde senin topiği açtığın başlık yanlış forumun kitap dizininde açman gerekirdi. bizde bunları yazmazdık politika bölümünde olmadığı için.

 

Peki iste liste...... AMA ALIP OKUMAN

GEREKLI yoksa kultur muayanesi gibi

Olur.....ayip olur.

O bozo yada pek bakma onun asil

Brecht'in KAFKAS TEBESIR DAIRESINI

Ve ATATURK'un Ekim 15 -20 arasinda

Verdigi nutuklari okumasi lazim.

ISTE LISTE ve ben bunlari okumusum

Bir arkadas bana basma kalip dedi de

Ondan ovunuyorum yoksa yapmam!!!!!!!!!!!!!!!

 

1. JUSTIN MC CHARTY: Death and exile

The ethnic cleansing of Otoman Muslims.

 

2. DAVID MCDOWALL: A modern History

Of Kurds.

 

3. MARTIN VAN BRUINESSEN: Agha,

Shaik and State

 

4. GERARD CHAILAND: The Kurdish Tragedy

 

5. ROBERT OLSON: The kurdish QUestion

And Chechnya

 

OLDUMU !!!!!!!!!!!!!!

Baka konulardada kitap tavsiyesi istersen

Memnuniyetle!!!!!!!!!!!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ulyanov, eger hakikaten Kurt

Sorunu denen olayi, ki bu Turk Ulusuna

Dahil edilmis her Kurt asilli Turk

Vatandasina ait bir sorun degildir.

 

Kara kisin ortasinda Agri ya gidip mobil

Saglik merkezi acan Kurt asilli Turk

Vadandasi Doktor duydunmu?

 

O zaman Istiklal Savasi, ve sonradan

Ataturk'un 6 ok altinda Turk Ulusu

Kurma zamaninda ki sozlerini anliyarak

Okumak lazim. Sonra 1960 Anayasasinin

Tesirleri, ondan sonra Guneydoguda

Silah ve esrar kacakcili icin Asayisi

Bozma cabalarina ait eski gazete arsivleri

Bilhassa Cumhuriyet gazetesi, Ondan

Sonra Avrupanin Turk korkusu ve Turkiyeyi

Yipratmak ve bolunen Rusyada ki

Turk asilli toplumlarla birlrsmemesini

Onlemek sevdasi. Ve mutlaka ve mutlaka

Eski Kurt isyanlari ni onlarin arkasinda

Kim varmis onlari.

Ataturk un Anayasasinin DIL birligi

Icin nicin kati oldugu o zaman mantigina

Uygun gelir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bozo;

Kurtuluş Savaşına ve bu toprakları yüzlerce yıldır kanlarıyla sulayanlara utanmadan laf atmayı bırak artık. Bahsedilen antik bir tarih değil, tartışmalı olsun. 85-90 yıl önceki bir olay ve sinemanın icadından sonra. Görüntüleri bile olan bir tarih. Yüzsüzlüğün bu kadarına pes doğrusu! Aşağı yukarı her aileden bir şehit vardır şu topraklarda. Her yalanı dolanı, iftirayı, inkârcılığı yap; ama, bu kadar da alçalma!

Mustafa Kemal senin tahayyül sınırlarının çok ötesinde bir lider. Onun ezikliğini yaşamanız sen ve senin gibiler için anlaşılır bir şey.

Sana bir önerim var. Mustafa Kemal'in ve sen ve senin gibilerin liderlerinin resimlerini al, Dicle'nin kenarına otur ve onlara bakarak derin derin düşün. Resimler çok şey anlatacaktır sana.

 

"Aydinlatici" yazilarin icin tesekkurler Kuzey beyefendi.

 

Senin gibi seviyesizleri rahatsiz ettigime gore anlamli birseyler ifade etmisim demektir. Ne mutlu bana. Senin gibileri rahatsiz etmek beni mutlu ve gururlu yapar.

 

Beni dusunduren tek sey bu forum sahiplerinin senin gibilerinin kufurlerine izin vermeleri. Ki o da onlarin sorunu, benim degil.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

"Aydinlatici" yazilarin icin tesekkurler Kuzey beyefendi.

 

Senin gibi seviyesizleri rahatsiz ettigime gore anlamli birseyler ifade etmisim demektir. Ne mutlu bana. Senin gibileri rahatsiz etmek beni mutlu ve gururlu yapar.

 

Beni dusunduren tek sey bu forum sahiplerinin senin gibilerinin kufurlerine izin vermeleri. Ki o da onlarin sorunu, benim degil.

E yani Pes.......

 

Turklugume hakaret et

Atama hakaret et

Kutsal bildigim her seye beynin yikanmis

De

 

Somurgeci de

De babam agzina geleni de

Ondan sonrada kalbim kirildi de

 

Eh oburlerini soyleyen

Su ustune cikabilmek icin

Kalbim kirildi da der

Alismis bir kere..........hakli cikabilmek

Icin soylemeye her seyi!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

E yani Pes.......

 

Turklugume hakaret et

Atama hakaret et

Kutsal bildigim her seye beynin yikanmis

De

 

Somurgeci de

De babam agzina geleni de

Ondan sonrada kalbim kirildi de

 

Eh oburlerini soyleyen

Su ustune cikabilmek icin

Kalbim kirildi da der

Alismis bir kere..........hakli cikabilmek

Icin soylemeye her seyi!

 

Kalbim kirilmadi beyefendi. Soyledigim gibi sizin gibileri rahatsiz etmek beni mutlu ediyor. Sizler "Turklugunuzle gurur duyarken" baska milletleri eziyor, onlarin haklarini gasp ediyor ve onlarin ozgurlugune engel olmak icin butun oyun ve kurnazliklara basvuruyorsunuz. Dedigim gibi, sizleri suclamiyorum cunku sizler vahsi bir devletin ve sistemin urunlerisiniz. Ama sizler bunun farkinda olmadiginiz icin bu tur terbiyesizlikler yapiyorsunuz. Eh, bu da sizlerin kisiliginizle ilgili ipuclari veriyor zaten.

 

 

Bir Kurt icin senin, senin devletininin ve kutsal diye bize de (!) yutturmaya calistigin o degerlerin makyasiniz ve o makyaj altindaki ***** yuzunuz gorunuyor. Senin de (supriz supriz!) kendi gercek yuzunu inkar etmen ne yeni, ne de sasirtici.

 

Sizler inkarcisiniz. O yuzden ***** mahkumsunuz.

 

Bozo Avdan

 

(kitap isimleri konusunu acan arkadas tesekkur edip ayrildi sanirim. Seve seve olabilecegim her konuda yardimci olurum. Gel gor ki o arkadasin ardinda kalan bu kisiliklerle de ben ugrasmak zorunda degilim :) )

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...

Mehmed Uzun'dan ''Nar Çiçekleri''ni okursan memnun kalırsın eminim. ;)

 

Kalbim kirilmadi beyefendi. Soyledigim gibi sizin gibileri rahatsiz etmek beni mutlu ediyor. Sizler "Turklugunuzle gurur duyarken" baska milletleri eziyor, onlarin haklarini gasp ediyor ve onlarin ozgurlugune engel olmak icin butun oyun ve kurnazliklara basvuruyorsunuz. Dedigim gibi, sizleri suclamiyorum cunku sizler vahsi bir devletin ve sistemin urunlerisiniz. Ama sizler bunun farkinda olmadiginiz icin bu tur terbiyesizlikler yapiyorsunuz. Eh, bu da sizlerin kisiliginizle ilgili ipuclari veriyor zaten.

Bir Kurt icin senin, senin devletininin ve kutsal diye bize de (!) yutturmaya calistigin o degerlerin makyasiniz ve o makyaj altindaki ***** yuzunuz gorunuyor. Senin de (supriz supriz!) kendi gercek yuzunu inkar etmen ne yeni, ne de sasirtici.

 

Sizler inkarcisiniz. O yuzden ***** mahkumsunuz.

 

Bozo Avdan

 

(kitap isimleri konusunu acan arkadas tesekkur edip ayrildi sanirim. Seve seve olabilecegim her konuda yardimci olurum. Gel gor ki o arkadasin ardinda kalan bu kisiliklerle de ben ugrasmak zorunda degilim :) )

... :)

türklüğüyle övünen ve senin dediğin gibi başka ırkları yok sayan bir türkiyede yasayan ve orada dogmuş oldugum için de nüfus cüzdanıma türk yazılmıs olan ben sana katılıyorum arkadasım..aranızda biryerlerdeyim..soyumda kürt,daha doğrusu kürdistan ya da kürtlerin yaşadıgı başka bölgelerin vatandaşı olan bir akrabam yok diye de eklemek istiyorum çünkü,en büyük ve basit eleştirirdir:kürt oldugu için öyle böyle.....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Misafir Zıplayan Dana

Kitaptan ziyade dergi önerebilirim,çok da güzel bir dergidir.Daha ziyade olaylar üzerinden hareketle yapılan değerlendirmeler ve bunların yansımaları ele alınıyor.BİRİKİM dergisi bu ve www.birikim.com dan da inceleyebilirsin arkadaşım.Hatta derginin tüm yayınlarıda kitaplaştırıldı,ansiklopedileştirildi demek daha doğru olur sanırım.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.