Φ Su DaMLaSı Gönderi tarihi: 24 Ocak , 2006 Gönderi tarihi: 24 Ocak , 2006 değerli arkadaşlar burada yazısı olan herkesi aydın kişiler olarak tanımlamak isterim ama ne yazıkki okuduğum yazılarda aydın(lık)tan uzak ibareler var. (bu saptamada birkaç ismi ayrı tutuyorum) eminimki hak etmeyenler bunu üzerine alınmayacaktır. aşılmak istenilen bir sorun olarak değilde sadece tartışılacak bir başlık olarak bu alana yaklaşmamak gerekir. islamın türk tarihindeki yeri üzerinde durmak gerekir veya türk göçleri islamla tanışmasaydı alacağı sonuçlar ne olurdu. eğer islam hiç ortaya çıkmasaydı tarihte nasıl bir durum izlenebilirdi biraz bunları düşünmek gerekir. bir de şu soruyu aklımıza getirelim neden tüm avrupa (veya dünya diyelim) insanının kafasındaki türk imajı bir arap imajından farklı değil. neden türkler karikatürlerde ki karikatürler ilk akla gelen imajı izler türkler ellerinde tespihli takunyalı fesli olrak tasvir edilir. islam araplaştırmıyorsa neden hala camilerde koyu aksanıyla arapça duaları anlamsız düşüncelerle dinliyoruz. şöyle düşünün bir imanlı kişi camiye gittiğinde türkçe dua dinlese aklı başka bir şeylere kayabilirmi bu kişilerin gönlünü allaha daha yakın hissettirmezmi. sayın shankara bahsettiğiniz karikatür tiplenemelir şuan ki kıyafetlerimize göre çizilse yne bizden bir şey bulamayacakladır. ve bu defa sorumlusu din de olmayacaktır. " islam araplaştırmıyorsa neden hala camilerde koyu aksanıyla arapça duaları anlamsız düşüncelerle dinliyoruz." diye eleştirmişsiniz (nitekim soru işareti yok). ama ben cevaplama ihtiyacı duyduğumdan soru olarak alacağım. camilerde dualar arapça yapılmıyor. sureler ve ayetler arapça okunuyor. yapılan dualar (en azından benim şahit olduklarım) hep türkçedir. bu durum cuma namzlarının ardından yapılan dualarda, kandil geceleri için düzenlenen mevlitlerde hep böyledir. arapça dua edilmiyor. arapça sureler okunuyor ya da ayetler. fatihaya geçiş yapmak için okunan küçük bir dua var o arapça. sanırm sadece onun için de bunca vaveyla yapmamak gerek. surelerin türkçe okunabilrliğini tartışalım derseniz... her müslüman Kuran'ı anlamakla mükellef olduğundan muhakkak onu türkçe okumalı ve üzerinde düşünmeli. ancak bunu ortak ibadetlerde değil bunun dışında ortak derslerde ya da bireysel çalışmalarda yapmalıdır. bakın kulağa aşinalığı olan her cümle aşınmaya, üstün körü geçilmeye mahkumdur. bu ister türkçe ister arapça ya da başka bir dil ile olsun böyledir. bu yüzden anlamak için özel çaba gerekir. o dil isterse sizin dilniz olsun. istiklal marşını kaç yıldır ezberinizde tuttuğunuzu ve kaç yıl herhafta okullarda ezbere marşını okuduğunuzu düşünün. peki bu marşın idrakine ne zaman vardınız, bunu da hesaba katın. eğer gerçekten anlamak istiyorsanız dil kesinlikle problem değil. sayın objektivist ben sizden kitap ve yazar ismi olarak kaynak belirtmenizi istemiştm. belirtirseniz faydalanmaya çalışacağım. Alıntı
Φ OBJEKTİVİST Gönderi tarihi: 25 Ocak , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 25 Ocak , 2006 sayın objektivist ben sizden kitap ve yazar ismi olarak kaynak belirtmenizi istemiştm. belirtirseniz faydalanmaya çalışacağım. --------------------------------- Birkaç Kaynak; Türklerin Tarihi Yazarı :Jean – Paul Roux Çevirten :Galip Üstün Sayfa adedi :256 Basıldığı yer-yıl :AD Kitapçılık A.Ş. İstanbul, Haziran 1998 ----------------------------------- Teberi Anlatımları Tarih-i Taberi / Cilt 3/(Syf-343) ----------------------------------- Turan Dursun Kitapları... ----------------------------------- Cemil Sena. Hz. Muhammed’ in felsefesi ----------------------------------- Alıntı
Φ shankara Gönderi tarihi: 25 Ocak , 2006 Gönderi tarihi: 25 Ocak , 2006 her ayet yada sure namaz veya ibadet esnasında duadır. ilkokulda bu duaları azberlemek bana zor geldiğinden öğretmenime bir soru sormuştum tabi çocukça "bu duaları türkçe söylesek allah bizi anlamazmı acaba" diye. çocuk aklı ama aklı evvel bir çocuklukmuş ki hala aynı fikirdeyim. ANLAMINI bilerek dua etmek niye kötü olsun izninizle konuya yardımcı birkaç kaynakça... Ekrem AKURGAL “Türkiyenin Kültür Kökenleri” mart 1998, Ank. Bilgi yayınevi Bilge umar “ilkçağda Türkiye halkı” Jean-paul roux “Türklerin tarihi” nisan 1989, milliyet yay. Doğan Avcıoğlu “Türklerin tarihi” C-I ist/1999tekin yayınevi Demirtaş Ceyhun “ah ,şu biz kara bıyıklı Türkler” 1993ist 11.basım Ekrem AKURGAL türkiyenin kültür kökenleri mart 1998 ank bilgi yay. türk toplumunda sosyal sınıflar Türkler stephane yerasimos 302,07 Türk medeniyet tarihi İmparatorluktan günümüze Türkiye’nin toplumsal yapısı Türkiye’nin sosyal bünyesi Türkiye Türk toplumlarında kültüre antropolojik inceleme ,,,nermin erdendağ Otoman populatıon kemal h carpat Türkiyenin sosyal ve ekonomik tarihi956,07 TÜRK TOPLUMUNDA SOSYAL SINIFLAR, Alıntı
Φ Su DaMLaSı Gönderi tarihi: 25 Ocak , 2006 Gönderi tarihi: 25 Ocak , 2006 her ayet ve sure dua değildir. ayetlerin (sure dediğimiz de zaten ayetlerden oluşan bölümlerdir.) cüzi bir miktarı duadır. onlar da -çoğunlukla- kıssalarda geçen kişilerin dualarıdır. ayetler dini ve o dinin özelliklerini anlatır, hükmünü belirtir. Kuran dua kitabı değildir. ibadet dua demek değildir. görevi eda etmektir. akabinde dua edilir. ve özdilde dua edilir. namaz kelimesinin bir anlamı da duadır, ancak namazın kendisi dua değildir. akabinde dua edilen bir mesuliyettir. Alıntı
Φ lena Gönderi tarihi: 25 Ocak , 2006 Gönderi tarihi: 25 Ocak , 2006 Mesuliyeti nerden çıkarıyorsunuz kuran teklif eder. Alıntı
Φ Su DaMLaSı Gönderi tarihi: 26 Ocak , 2006 Gönderi tarihi: 26 Ocak , 2006 namaz diğer farz ibadetler gibi mesuliyettir. farzın ne demek olduğuna bakarsanız mesuliyet olduğunu da görürsünüz. Kur'an'da teklif edilen hususlar da vardır emredilen hususlar da vardır. emredilenler (farzlar) mesuliyettir. Alıntı
Φ OBJEKTİVİST Gönderi tarihi: 26 Ocak , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 26 Ocak , 2006 her ayet yada sure namaz veya ibadet esnasında duadır. ilkokulda bu duaları azberlemek bana zor geldiğinden öğretmenime bir soru sormuştum tabi çocukça "bu duaları türkçe söylesek allah bizi anlamazmı acaba" diye. çocuk aklı ama aklı evvel bir çocuklukmuş ki hala aynı fikirdeyim. ANLAMINI bilerek dua etmek niye kötü olsun izninizle konuya yardımcı birkaç kaynakça... Ekrem AKURGAL “Türkiyenin Kültür Kökenleri” mart 1998, Ank. Bilgi yayınevi Bilge umar “ilkçağda Türkiye halkı” Jean-paul roux “Türklerin tarihi” nisan 1989, milliyet yay. Doğan Avcıoğlu “Türklerin tarihi” C-I ist/1999tekin yayınevi Demirtaş Ceyhun “ah ,şu biz kara bıyıklı Türkler” 1993ist 11.basım Ekrem AKURGAL türkiyenin kültür kökenleri mart 1998 ank bilgi yay. türk toplumunda sosyal sınıflar Türkler stephane yerasimos 302,07 Türk medeniyet tarihi İmparatorluktan günümüze Türkiye’nin toplumsal yapısı Türkiye’nin sosyal bünyesi Türkiye Türk toplumlarında kültüre antropolojik inceleme ,,,nermin erdendağ Otoman populatıon kemal h carpat Türkiyenin sosyal ve ekonomik tarihi956,07 TÜRK TOPLUMUNDA SOSYAL SINIFLAR, Emeğine, katkılarına ve paylaşımlarına teşekkürler sevgili shankara. Ne yazıkki bağzı arkadaşlarımızı inançları olduğu gibi ve hiç tartışmadan ve sorgulamadan inanmakta ve onu gerçekmiş gibi algılamakta. Oysa pozitif bilimlerde herhangi bir şey ile ilgili olarak onun doğru olduğuna inanabilmen için kişi beyinde kuşku ve tereddüte yer bırakmaması gerekir öyle değilmi? Ama ne yazıkki yukarıda vermiş olduğun birçok kaynaklardan sadece birkaçı okunmuş olabilseydi öyle sanıyorum ki inaçların daha anlamlı, daha sıcak ve daha inandırıcı olabilmesine katkı sunulabilirdi. Ama ne yazıkki öyle olmuyor çevremizde tesadüfen birilerinin, bir korkunun, bir çaresizliğin etkisinde kalan bir insan inanç bakımında yapmış veya yapacağı tercihlerinin sonucu oluyor ve artık ona inanmış olmanın bir sonucu ortaya çıkıyor ki bir daha o insanı değiştirmek, o insana düşüncelerin farklı boyutlarıda olabileceği inancını verebilmek ve nihayet objektif bir yaklaşım ve tutum ile insancıl bir duruş sergileneceğini öğretebilmek için değil 100 yıl, belkide 1000 yıl gerekebilecek... Sevgi ve saygılarımla... Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.